Niekada nieko nemarinavęs, tai iš asmeninės patirties nieko negaliu pasakyti.
Aš vis neprisiruošiu parankioti tų abejotinų dalykų pavyzdžių iš kulinarinių laidų, bet prisiminiau vieną kitą klausimą, kuriuo seniai norėjau paburbėti. Tai va ir paburbėsiu, šioje temoje, kad nekurti naujos. Šį kartą
prieš skeptikus.
Turbūt žinot apie visokius
smartassų skeptikų rengiamus eksperimentus, kur double blind testo metu tiriamieji nesugeba net atpažinti savo mėgstamiausio vyno, kuris jiems tikrai tikrai žymiai geresnis už kitus. Ar atskirti šviesaus alaus nuo tamsaus. Ar nežinodami etiketės klaidingai nusprendžia, kad vynas už 20 eurų yra žymiai skanesnis už vyną už 300 eurų, nors kai prieš gerdami mato etiketę, prisiektų atvirkščiai. Manau tokie eksperimentai duoda dvejopos naudos: padeda geriau suvokti, kaip veikia (ir kaip neveikia) žmogaus skonio suvokimas, bei gal įvaro kažkiek daugiau kuklumo visokiems degustatoriams ir egzpertamz. So far so good.
Bet kai kurie
skeptikai smartassai iš to daro toliau siekiančią išvadą – kad pirkdami brangius/žinomus brandus žmonės elgiasi kvailai, nes va pasirodo dešimt kart pigesnis brendis turi tokį patį skonį. Arba nebūtinai kvailai, bet išsidirbinėja dėl prestižo ir t.t. ir t.t. Ir čia jau turime problemą. Jei žinios apie brandą įtakoja, kaip žmogus pajaučia gėrimo/valgio/cigaro skonį, kuo tai skiriasi nuo kitų būdų įtakoti, kaip žmogus pajaučia skonį? Jei atjungus vieną pojūtį – regą – skonio suvokimas jau pasidaro kitoks, tai atjungus kitus pojūčius galima tą pakeisti dar labiau. Užkimšus nosį garantuoju, kad ne tik vynų neatskirsit bet ir silkės nuo lašišos
(galimai perdedu). Skonio pojūtį formuoja daugybė veiksnių, ir jei šis placebo yra vienas iš jų, ir žmonės sutinka pamokėti daugiau kad jį gautų, so what. Aš taip manau.
Kitoje kepk su skep laidoje jau tikrai tikrai nagrinėsime, ar svogūnai keptuvėje karamelizuojasi, ar steiką „prideginus“ sustabdomas sulčių ištekėjimas, ar pusžalė jautiena yra mažiau rizikinga už kitų gyvūnų pusžalę mėsą, ar marinavimas suminkština mėsą ir kitus (galimai) virtuvės mitus