Sovietinė valgymo kultūra

Visos temos, kurios neįsipaišo nei į vieną forumą aukščiau.
User avatar
Nomad
senbuvis
Posts: 5460
Joined: 2004-04-18 09:50
Location: Kaunas
Contact:

2006-12-11 22:27

Beieškodamas vieno recepto, radau įdomų straipsnį apie iš sovietinių laikų išlikusius lietuvių valgymo, maisto ruošimo ir meniu įpročius:

http://www.meniu.lt/publications.php?st ... &id=218055

Ilgas bet įdomus. Kviečiu pakomentuoti, ypač tuos, kas geriau pamena sovietinius laikus. Nors nemažai dalykų ir pats pamenu, ypač sovietines valgyklas :)
RB
senbuvis
Posts: 5793
Joined: 2004-05-18 13:16

2006-12-11 23:11

Isteriški kliedesiai be aiškios minties, jau nekalbant apie pagrįstumą ir rusofobiją (kuri, kaip parodė nedidelė google paieška, autorių kamuoja chroniškai). Siūlyčiau autoriui apsilankyti Anglijoje (ne, į kavines įeiti nebūtina, užteks praeiti gatve pro šalį), ir tada galės man papasakoti apie europietišką mitybos kultūrą, kurios mūsų seimūnams taip trūksta.
User avatar
insurrectum
pradedantis
Posts: 493
Joined: 2006-09-28 15:01

2006-12-11 23:16

Nomad wrote:Beieškodamas vieno recepto, radau įdomų straipsnį apie iš sovietinių laikų išlikusius lietuvių valgymo, maisto ruošimo ir meniu įpročius:

http://www.meniu.lt/publications.php?st ... &id=218055

Ilgas bet įdomus. Kviečiu pakomentuoti, ypač tuos, kas geriau pamena sovietinius laikus. Nors nemažai dalykų ir pats pamenu, ypač sovietines valgyklas :)
Pradėjau skaityt, užkliuvo jau pažįstamas beletristikos stilius. Pažiūrėjau kas autorius ir lioviausi...

Šitas nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas A.Vincentas Sakas yra baisiai liguistas tipas ir faktų "pastatinėjimo" ir realybės klastojimo meistras. Visą ko jis rašo patikimumas yra apskritas 0.

Čia jis įrodo, jog degtinę išrado lietuviai (pavogė rusai ir žydai):
http://www.hbhjuozas.lt/?lt=1103006956

Čia jis įrodo, jog purvini rusai ir pirtį iš lietuvių pavogė:
http://www.pirtyje.lt/pirtis/50/40/425

ir. t.t.
Vien žo, Fomenko ir Gedgaudo klonas :|
User avatar
silentium
skeptikas
Posts: 518
Joined: 2005-02-14 16:50
Location: Forli', Italia

2006-12-11 23:20

Ramzajus wrote:
Mane išties erzina du dalykai: per visokias šventes valgiais nukrauti stalai, kurių net teoriškai neįmanoma suvartoti visų ir alkoholio vartojimas tostais, nesvarbu, ar tai degtinė ar vynas. Damn, pastarojo dalyko tai niekaip neįkertu, stačiai juokinga.
Jo, as pastebejau, kad per seimos sventes visada atlieka "rimto" maisto ir pritruksta torto. todel logiska butu nupirkti daugiau torto ir maziau "rimto" maisto. deja, taip niekad niekas nedaro, del to kad tokia jau tradicija.
RB
senbuvis
Posts: 5793
Joined: 2004-05-18 13:16

2006-12-11 23:40

insurrectum wrote:Čia jis įrodo, jog degtinę išrado lietuviai (pavogė rusai ir žydai):
http://www.hbhjuozas.lt/?lt=1103006956
Šito šedevro nebuvau radęs. Super. Pasirodo, dar ir niekšai airiai viskį iš mūsų pavogė :D O štai carinė valdžia ir dabartiniai Seimo nariai siekia nugirdyti tautą, neleisdami varyti naminukės :)
Pszczolarz
skeptikas
Posts: 576
Joined: 2006-10-07 15:13
Location: Vilnius

2006-12-12 03:23

Mokyklos valgiai buvo siaubingi, arbatos be skonio, neskanus mėsos patiekalai, burokėlių salotos kiekvieną dieną, karštas pienas... Negyvenau Sovietų sąjungoje, bet nuo mamos pasakojimų susidariau labai blogą įspudį apie tometinius "restoranus" ir valgymo kultūrą, nors ikišiol pagal sovietinį receptą kaikur gaminami valgiai yra puikaus skonio, pvž. bandelės su dešrelę ir riebalais viduje. Pats perku "Tarybines dešreles" ir su džiaugsmų valgau jas su konservotais agurkais ir batonu.
User avatar
Shiori
pradedantis
Posts: 496
Joined: 2004-04-18 09:07

2006-12-12 05:04

Diedas pavaro, su ugnele.
Insurrectum - http://www.istorija.net/forums/thread-v ... 494#M19494
User avatar
Vajezus
emeritas
Posts: 3808
Joined: 2004-04-19 11:19
Location: Vilnius
Contact:

2006-12-12 09:54

Mokyklos valgykloje mėgau vienintelį valgį - bigosą, tai yra kiaulieną su raugintais kopūstais (na, tuo pačiu ir raugintų kopūstų sriubą). Nors dabar kartais pasidarau tų apvalių kukulių, užpilamų rausvu padažu - jei nedėti 80% bulkos, jie visai skanūs.
User avatar
fizikanas
senbuvis
Posts: 5791
Joined: 2004-05-27 19:45

2006-12-12 13:42

RB wrote:Siūlyčiau autoriui apsilankyti Anglijoje (ne, į kavines įeiti nebūtina, užteks praeiti gatve pro šalį), ir tada galės man papasakoti apie europietišką mitybos kultūrą, kurios mūsų seimūnams taip trūksta.
Tai, kad jis ten rase ne apie europietiska kultura, o apie senovinius lietuviu mitybos paprocius. Keulienos niekada nebutu sove i galva troskinti suloje, o dabar labai noriu pabandyti;) Ir siap, juk nenori pasakyti, kad tai jog kazkur yra dar blogiau, reiskia, kad pas mus yra gerai?
User avatar
Nomad
senbuvis
Posts: 5460
Joined: 2004-04-18 09:50
Location: Kaunas
Contact:

2006-12-12 15:59

Šitas nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas A.Vincentas Sakas yra baisiai liguistas tipas ir faktų "pastatinėjimo" ir realybės klastojimo meistras. Visą ko jis rašo patikimumas yra apskritas 0.
Aha, aš paskui perskaičiau dar kokia 10 jo straipsnių, įskaitant ir tavo minėtus, smagiai prisijuokiau vietomis ;) Bet iš pirmojo užkliuvo tik kepta duona prie alaus.
User avatar
liuciferis
pradedantis
Posts: 146
Joined: 2004-06-06 21:45
Location: Shiaulia

2006-12-12 20:13

Nu mano tėvas gyrėsi, kad jis keptą duoną su česnaku iš Telšių į Kauną atvežė. Tik kad jis mėgsta daug pripaišyti :D
O iįties sakant tai nemačiau nė vieno rusiško filmo kur būtų kepta duona. Alus iš viso Rusijoje ne taip senai pradėjo kilti. Norėjo kad rusai nuo baltos pereitų ant gintarinės spalvos, bet atsirado naujas posakis "Piva bez vodki - dengi na veter".

O šiaip šis autorius jei neklystų postringavo Bumbliausko laidoje apie degtinę. Tik ten buvo pabrėžta (Bumbliausko), kad LDK teritorijoje.
User avatar
blinda
naujokas
Posts: 9
Joined: 2007-10-19 02:34

2007-10-20 01:52

Stojosi klausimas, kas geriau? Tarybinių laikų kotletas kuriam perpus mėsa ir džiūvėsiai, ar dabartinių "makdonaldsų" šlamštas ir didžiųjų gamintojų brukamos dešrelės, kuriose mėsos nė su žiburiu nerasi. Genetiškai modifikuota soja, emulsikliai, rūgštikliai, saldikliai, dar kažkokie ten ...ikliai ir "kiaulienos odelių ekstraktas", lietuviškai-ragų, nagų ir kanopų klijai. Kažkada Kaune, netoli Soboro buvo tokia nedidelė valgyklėlė "Lietuviški patiekalai". Vat ir pasakykit, jeigu anais laikais kas nors ten lankėsi, ar labai ten buvo panašu į šito žmogelio aprašytą tvarką? :mrgreen:
User avatar
Shiori
pradedantis
Posts: 496
Joined: 2004-04-18 09:07

2007-10-28 16:58

Kodėl "kažkada Kaune", posovietinės valgyklos egzistuoja po šiai dienai ir turi savą lankytojų ratą. Pavyzdžiui Veisiejų proftechninės mokyklos valgykla.
Be maisto kokybės yra ir kitų gerų dalykų, pvz. kaip į grindis žviegia perstumiamos kėdės :)
User avatar
blinda
naujokas
Posts: 9
Joined: 2007-10-19 02:34

2007-10-30 21:18

Shiori wrote:Kodėl "kažkada Kaune", posovietinės valgyklos egzistuoja po šiai dienai ir turi savą lankytojų ratą. Pavyzdžiui Veisiejų proftechninės mokyklos valgykla.
Be maisto kokybės yra ir kitų gerų dalykų, pvz. kaip į grindis žviegia perstumiamos kėdės :)
Na, ne minusus aš čia skaičiuoju. Nors ir tarybiniais laikais mano minėtoj valgykloj buvo visai neblogas aptarnavimas ir maisto kokybė.Dėl Veisiejų nežinau... Nors visai netoli mano tėviškės, ten lankytis neteko. :shock:
User avatar
Akela
senbuvis
Posts: 2549
Joined: 2006-01-08 23:00

2007-10-30 21:45

Kaune Laisvės alėjoje išlikęs mielas "dinozauras" - spurginė :) Dar toje pačioje alėjoje visai netoli Soboro yra ko gero dar vienas "dinozauras" - nors ir ne toks mielas - tokia truputį vargana valgyklėlė antrame aukšte.
User avatar
ToxisLT
pradedantis
Posts: 257
Joined: 2007-03-09 11:34

2007-10-31 23:30

apie shito piliechio zhygius galima pasiskaityt chia http://giedrius-v.livejournal.com/77872.html#cutid1

jei nezhinojot shito saito, tai jame dar galima rast UBER receptuku..
Vilius
emeritas
Posts: 6521
Joined: 2004-04-19 12:28

2007-11-01 12:14

Akela wrote:Kaune Laisvės alėjoje išlikęs mielas "dinozauras" - spurginė :)
Spurgine jega! Daznokai apsilankydavau, kai dirbau netoliese. Ta kava su kondensuotu pienu.. :mrgreen:
Dar is sovietiniu laiku valgyklu man isimine tas dziovintu obuoliu kompotas. Visai skanus gerimas, ypac, jei idedavo dar kokiu nors uogu..
User avatar
Vajezus
emeritas
Posts: 3808
Joined: 2004-04-19 11:19
Location: Vilnius
Contact:

2008-02-27 22:17

Khm, atgaivinu seną temą, nes pasirodė įdomus straipsnis viename bloge:
http://giedrius-v.livejournal.com/102789.html

Truputėlis infos apie tą Vincentą Saką, kovotoją su sovietiniu palikimu virtuvėse :)
Post Reply