Jo, čia grynai anglo-amerikietiška virtuvė. Lietuvių kulinarijoje muilu plaunami kiaušiniai
Sveikas maistas
Nepernešu maisto ir visko, kas su juo susiję. Jei tik būtų tabletė, kurią nurytum ir jaustumeis sveikas beigi sotut sotutėlis...
Oi, palaukit, toks dalykas jau yra, tik ne tablečių, o miltelių forma. Variau aš tuos miltelius ištisus metus. Skonio vienodumą paįvairindavau sultimis – su kiekvienu valgymu vis kitomis.
Viskas būtų buvę tiesiog pasaka, bet visą reikalą sudirbo kaina.
Paskaičiavau, kad viena pigiausių šitų chemikalų firmų už 2000 kcal ima visus 200 €. O tai yra plėšikiška kaina, nes ekonomistai yra paskaičiavę, kad vienas gyventojas Lietuvoje maistui turėtų skirti ~80 € per mėnesį. Man asmeniškai kiekvieną dieną reikia suvalgyti apie 3500 kcal, tai prie tų 200 € reikėdavo dar pridėti solidžią sumelę.
Būtų įdomu, ar kažką tokio būtų galima pasidaryti namų sąlygomis ir kiek tai kainuotų.
Oi, palaukit, toks dalykas jau yra, tik ne tablečių, o miltelių forma. Variau aš tuos miltelius ištisus metus. Skonio vienodumą paįvairindavau sultimis – su kiekvienu valgymu vis kitomis.
Viskas būtų buvę tiesiog pasaka, bet visą reikalą sudirbo kaina.
Paskaičiavau, kad viena pigiausių šitų chemikalų firmų už 2000 kcal ima visus 200 €. O tai yra plėšikiška kaina, nes ekonomistai yra paskaičiavę, kad vienas gyventojas Lietuvoje maistui turėtų skirti ~80 € per mėnesį. Man asmeniškai kiekvieną dieną reikia suvalgyti apie 3500 kcal, tai prie tų 200 € reikėdavo dar pridėti solidžią sumelę.
Būtų įdomu, ar kažką tokio būtų galima pasidaryti namų sąlygomis ir kiek tai kainuotų.
Galima ir daugiau dalyku nedaryti, kurie teikia malonuma, bet trumpina gyvenima. Pvz galima nesokineti su parasiutu, nevazineti motociklu, nevartoti heroino. Netik nevalgyti skanaus maisto.
Su viskuo sutinku, išskyrus tą dalį apie heroiną, nes (1) nepalaikau ir neskatinu jokių nelegalių narkotinių medžiagų vartojimo; mano pašnekovo pasisakymas šia tema yra tik jo asmeninė nuomonė, kuri nesutampa su Forumo administracijos pozicija šiuo klausimu [Vilius pagaliau įkvepia]; ir (2) jo vartojimas lengvai gali sutrumpinti gyvenimą gerokai daugiau nei 5 metais, ir/arba padaryti tą gyvenimą prastesnį kitais atžvilgiais.
Patys milteliai yra malonios tekstūros ir skonio. Ir skonis nėra joks ne argumentas ir neturi beveik jokios reikšmės.
„Žudykis“? Čia tokia tavo reakcija į naujovę?Lionginas wrote:Kiek žinau, kalio cianido tabletės išsprendžią tiek šią, tiek ir visas kitas problemas.
Aišku viena, kad skepticizmas jau senokai yra patapęs savo paties parodija.
Na, kai pažiūri kaip pabaigia narkomanai, tai heroino kaina tikrai neatrodo priimtina už tas keliolika malonumo akimirkų. Ypač, kai tokia pabaiga yra beveik garantuota, skirtingai nei vėžys nuo rūkymo ar jau visai ne tas pats – rizika užsimušti šokinėjant parašiutu ar laipiojant į kalnus.
Gal gali paaiškinti, kaip priėjai toks išvados apie skepticizmą, nes man ji nelabai plaukia iš to, kas čia buvo pasakyta.Šešėlis wrote: „Žudykis“? Čia tokia tavo reakcija į naujovę?
Aišku viena, kad skepticizmas jau senokai yra patapęs savo paties parodija.
Kodėl ne? Jei kiti dalykai (kaina, maistinė vertė, etc.) vienodi, aš tikrai rinkčiausi skanesnį maistą. O kartais geriau rinkčiausi skanesnį, nei sveikesnį maistą (iki tam tikros ribos, aišku).
Kaip gerai, kad turim tave - tikrą skeptiką
Tu vien tik šitaip palyginti įprasto maisto su dirbtiniu niekaip negali, nes yra daugiau kriterijų – paruošimo laikas ir įranga, įprasto maisto maistinės vertės neprognozuojamumas, tai, kad paruošimo būdas ir galutinis maisto skonis priklauso nuo maisto ruošėjo; taip pat yra maisto galiojimo trukmė, plintančios ligos ir paplitusios alergijos. Dirbtinis maistas išsprendžia daugumą ar visas šias problemas.
Nežinau, kiek aš čia tikras skeptikas ir kokiu tikslu sėdi čia kai kurie žmonės. Kartais pokalbiai čia primena turgaus bobučių pasisėdėjimą. Skeptiškas požiūris nėra pasverti už ir prieš ar tik automatiškai pasišaipyti siūlant nusižudyti?Kaip gerai, kad turim tave - tikrą skeptiką
Nagi, kas per jautrumas? Rekomenduoju pagerti šių tablečių, bent jau skaitant forumą.Šešėlis wrote:Nežinau, kiek aš čia tikras skeptikas ir kokiu tikslu sėdi čia kai kurie žmonės. Kartais pokalbiai čia primena turgaus bobučių pasisėdėjimą. Skeptiškas požiūris nėra pasverti už ir prieš ar tik automatiškai pasišaipyti siūlant nusižudyti?
Kalbant rimtai, tai sutalpinti labai daug kalorijų į tabletę sudėtinga. Kompaktiškiausia forma būtų riebalų piliulės, nes riebalai gerai kompaktizuojasi. Tarkime, 100g lašinių kaloringumas siekia 800kcal. Bet vien riebalų nepakanka normaliai dietai. Realiausias kandidatas būtų sausas šunų ėdalas - jame supakuota itin daug kalorijų į itin mažą formą, ir ten paprastai būna įvairių reikalingų mikroelementų. Privalumai dar tokie, kad forma primena tabletes, o skonio beveik nulis. Galima rinktis pagal piniginės storį ekonominę, premium ar super premium klasę. Be abejo, rekomenduočiau bent jau premium iš specializuotų parduotuvių, nes supermarketų lentynose gulintys ekonominės klasės produktai, švelniai tariant, tikrai ne kažką.
Gerai. Tada palyginkim detaliau.
Neturi reikšmės (bent jau man). "Įranga" jau yra virtuvėje, ir ji tikrai nekainavo milijono. Laiko truputį susinaudoja. Bet jis kartais būna visai malonus, todėl nėra labai aktualu jį sutaupyti.
Kas per nesąmonė? Tu manai, bulvės ar mėsgalio maistinė vertė taip stipriai kinta?
Ko tu iš tiesų negali prognozuoti, tai savo tablečių turinio. Viskas ką turi, tai pasitikėjimas, kad gamintojas sudėjo būtent tai, kas parašyta ant etiketės. Tikro maisto atveju - turi žymiai daugiau kontrolės, ką ir kokiomis proporcijomis valgai.
Jei ruoši pats, gali jį padaryti kaip tik nori. Arba gali išsirinkti restoraną, kurio šefo maisto kokybė tave tenkina.
Kita vertus, gal ir gerai, kad yra skonių kombinacijų įvairovė. Priešingu atveju būtų gana nuobodu - visada valgyti tą patį.
Aišku, galima įsivaizduoti situaciją (po stichinės nelaimės, ar karo metu), kurioje sausas sintetinis maistas būtų praktiškesnis.. Tačiau mes gi dabar negyvename tokiais laikais - didžiojoje dalyje pasaulio visai nesunkiai galima gauti šviežio maisto. Tai kam valgyti perdirbtą?
Vėlgi, civilizuotose šalyse užkrėsto maisto problemos beveik nėra. Kitose šalyse yra, bet ir jiems žymiai labiau padėtų ne sausas maistas, o aukštesni higienos standartai. Be to, dirbtinis maistas irgi gali būti užkrėstas.
Kiek tai liečia mane, tai jis išsprendžia daug ne-problemų, ir turi milžinišką trūkumą - atima vieną iš didesnių gyvenimo malonumų - skanų maistą.
***
Kas sakė, kad "dėl skonio nesiginčijama"?
Manau, prognozuoti kalorijų poreikį yra kur kas sudėtingiau, nei išmatuoti maisto kaloringumą. Taigi tikslus pastarojo prognozavimas nelabai turi prasmę, nes kokia prasmė tiksliai nustatyti kalorijas, kai negali tiksliai nustatyti jų poreikio. Viskas, ko pilnai pakanka, tai kasdien svertis ir pagal tai daugmaž didinti ar mažinti maisto porcijas.Vilius wrote:Kas per nesąmonė? Tu manai, bulvės ar mėsgalio maistinė vertė taip stipriai kinta?Šešėlis wrote:įprasto maisto maistinės vertės neprognozuojamumas
Man ir kitiems žmonėms laikas yra pinigai, o praleistas laikas virtuvėje ruošiant ir valgant yra laiko švaistymas. Kad tau neaktualu kažką taupyti niekaip nereiškia, kad neaktualu visiems.
Tikro maisto atveju tu neturi praktiškai jokios kontrolės: https://maxmylooks.com/why-counting-cal ... st-people/ (Įprasto maisto kalorijų skaičiavimas neturi absoliučiai jokios prasmės, jis tą prasmę pradeda įgyti tik to dirbtinio maisto atveju).Tikro maisto atveju - turi žymiai daugiau kontrolės, ką ir kokiomis proporcijomis valgai.
Ir čia tik vienas mažytis aspektas. Pasakyk tiksliai, kiek šiandien su pusryčiais suvalgei baltymų, vitamino C ir magnio bei kaip tai paskaičiavai.
Na, ir nereikėtų būti naiviam, kad virtuvės šefai turi bent žalią supratimą apie savo gaminamą maistą. Esu apėjęs turbūt pusę Vilniaus restoranų ir valgyklų, NĖ VIENA neteikia mitybinės informacijos apie savo gaminamą maistą. Padavėjai net nenutuokia, kuriuose patiekaluose yra pieno ar kiaušinių, ką jau čia kažkokios kalorijos.
Užduok kitą kartą jiems tuos pačius klausimus „Kiek šioje porcijoje kalorijų / baltymų / vitamino C / magnio / ... ?“ ir pasakyk tu man, kokią apskritai kontrolę tu čia turi.
Yra šita problema ir civilizuotose šalyse: https://www.edgarsnyder.com/food-poison ... stics.htmlVilius wrote:Vėlgi, civilizuotose šalyse užkrėsto maisto problemos beveik nėra.
Tikimybė, kad gamybos procese pasitaikys kokia bloga bakterija, yra tokia pati kaip ir paprastam pramoniniu gaminamam maistui, bet miltelių atveju išvengiama su ruošimo higiena susijusios rizikos, nes nieko nereikia pjaustyti ar kitaip apdoroti rankomis.
Nuo įvairių maisto alergijų taip pat kenčia nemažai žmonių. Vėlgi – tau asmeniškai ne argumentas. Ar tai kam nors yra priežastis rinktis tokį variantą? O kaip gi.
Aš puikiai suprantu, kad tau asmeniškai „skanus maistas“ yra pagrindinis prioritetas gyvenime ir nelabai eina suprasti, kad, va, yra tokių keistų žmonių pasaulyje, kur „skanus maistas“ yra joks ne prioritetas. Iki tokio lygio, kad kai išvardijamos priežastys, kodėl valgyti perdirbtą, reikia būtinai dar kartą pasitikslinti „Tai kokios priežastys valgyti perdirbtą?“atima vieną iš didesnių gyvenimo malonumų - skanų maistą.
Ironiška, kad tu tą savo "brangų" laiką leidi skaičiuodamas kalorijas, o ne išmokdamas pats pasidaryti kažką skanaus (ir/arba maistingo - kaip ponuliui geriau).
Be to, aš niekur nesakiau, kad sausas maistas iš viso niekam netinka. Jis tikrai turi panaudojimo sričių. Pvz., kareiviams ar ten kokiems alpinistams jis tikrai gali praversti kai kuriose situacijose. Nu, ir aišku, jis gali turėti nedidelę paklausą tarp entuziastų, kuriems (labai labai) reikia tiksliai suskaičiuoti suvalgytas kalorijas. Tačiau už šio siauro panaudojimo toks maistas tikrai nėra nei labai praktiškas, nei malonus.
O kam tau jas iš viso reikia taip tiksliai skaičiuoti? Ir kodėl tam netinka Liongino minėtas svarstyklių metodas?
Who cares?
[Facepalm]
OMG. Tu rimtai esi tas klientas, kuris padavėjų klausinėja tokių dalykų?
Na taip. Tačiau mes nežinome, kokia dalis tų žmonių susirgo nuo perdirbto maisto. Tavo sausas maistas gi irgi būtų užkrėstas panašiai tokiu pat dažnumu kaip ir dabartinis maistas. Todėl čia nėra jokio argumento tavo tablečių naudai.Šešėlis wrote: ↑2018-04-30 10:39Yra šita problema ir civilizuotose šalyse: https://www.edgarsnyder.com/food-poison ... stics.html
O kaip tu užtikrinsi, kad visi vartotojai naudos švarius indus ir šaukštus? Kažkiek žmonių vis tiek užsikrėstų, net valgydami ir visiškai sterilų maistą.
Tegul tie alergiški žmonės daro su savo maistu, ką tik jiems reikia daryti (kartu su jau minėtais kareiviais bei astronautais). Tačiau šioje temoje mes gi kalbame apie maistą bendrai, o ne apie kažkokių mažų grupių specialius poreikius.
Nu čia truputį perspaudei. Dabar mintyse perskaičiavau, tai skanus maistas yra maždaug 4-5 aukščiausias prioritetas. Bet pasilieku teisę pakeisti skaičių, kai geriau apgalvosiu gyvenimo prioritetus
That being said, skanus maistas yra vienas iš tų tikrai svarbių dalykų gyvenime. Ir ne tik man. Tiesą sakant, tu esi bene pirmas pažįstamas žmogus, kuris tiesiai šviesiai pasakė, kad jam maisto skonis visiškai nesvarbus.
- čia reikia elgtis "amerikoniškai", iš Europos atvežtą ąžuoliuką reikia iškasti ir pamirkyti švarioje amerikoniškoje sieros rugštyje!
p.s.
.. kas nežino, tai amerikonai iškasė dezinfekcijai prancūzų pasodintą simbolinę dovaną iš Prancūzijoje žuvusių Amerikos karių lauko.