Akela wrote:P.S.O jeigu jau taip traukia temos apie kūdikių maitinimą, manau tau jau metas pasikalbėti apie tai su savo mergina
Tai visa tik išsisukai nuo atsakymo. Bet gal vis tik atsakyk, nuo kada pradėjai duot mėsos ir kaip ten buvo, kad nesusirgo mažakraujyste iki tol kol nebuvo pradėta duoti mėsa. Gal vis tik kūdikiui buvo galimybė gauti geležies iš kitur?
insurrectum wrote:Tiems kurie ne veganai ir kurie prisilaiko subalansuotos dietos, negresia. Tik čia tokia patys vegetarai, kaip daugiavaikis kunigais laikosi celibato.
Kaip tau nepatiktų ir lakto-vegetarai, ir ovo-lakto vegetarai ir netgi tie, kurie nevalgo tik raudonos mėsos, bet valgo žuvį ir paukštieną visuotinėje praktikoje laikomi vegetarais, tai gal naujų terminų neišradinėkime.
Akela wrote:"In countries where little meat is in the diet, iron deficiency anemia is 6-8 times more prevalent than in North America and Europe"
Kad neišsivysčiusiose šalyse anemija labiau paplitusi nei išsivysčiusiose Šiaurės Amerikoje ar Europoje galima aiškinti ir tuo, kad neturtingose šalyse žmonės tiesiog neturi nei laiko, nei galimybės turėt subalansuotą mitybą - ir valgo vienodą bei prastos maistinės vertės maistą. Todėl geriausia būtų lyginti anemijos atvejus tarp pvz., JAV gyvenančių vegetarų ir visaėdžių. Ir jeigu paaiškėtų, kad tarp vegetarų, nežiūrint į plačiai išvystytą maisto priedų ir pakaitalų asortimentą anemijos atvejai dažnesni, tektų pripažint, kad mėsa vis tik geriausias geležies ir vitamino b12 šaltinis.
Ir štai ką aš randu:
http://www.vrg.org/catalog/simplyvegan.htm
"However, recent surveys of vegans (2, 3) have shown that iron deficiency anemia is no more common among vegetarians than among the general population although vegans tend to have lower iron stores (3)."
Šaltiniai:
2. Haddad EH, Berk LS, Kettering JD, Hubbard RW, Peters WR. Dietary intake and biochemical, hematologic, and immune status of vegans compared with nonvegetarians. Am J Clin Nutr 1999;70(suppl):586S-93S
3. Obeid R, Geisel J, Schoor H, et al. The imact of vegetarianism on some haematological parameters. Eur J Haematol. 2002:69:275-9.
Kaip matome, net ir pas veganus, kurie nevalgo jokio gyvūninio maisto anemija nėra labiau paplitusi ( nežiūrint į mažesnes geležies atsargas organizme) nei pas likusiuosius.
insurrectum wrote:Balansuoti, raiškia laikytis dietologo sudarytos dietos. Priklauso nuo metabolizmo ir nuo įpročių. Pražystu ne vieną asmenį, kuriems jokie viršsvoriai ir blogieji cholesteroliai negręsia ir jokios specialios dietos jam laikytis nereikia
Kitą vertus ar tik ne pas vartojančius mėsą labiau paplitusios širdies ir kraujagyslių ligos, sukeltos didesnio kiekio mažo tankio cholesterolio? Žinia, kad augaliniame maiste cholesterolio yra nepalyginamai mažiau, tai atsižvelgiant kaip paplitusios širdies ir kraujagyslių ligos ir kokį didelį procentą mirties atvejų jos sudaro, tenka pripažinti, kad subalansuoti savo dietas mėsos mėgėjams sekasi daug blogiau nei vegetarams. Tad kuriems reikia daugiau įdirbio balansuojat savo mitybą, klausimas dar lieka atviras.