Pakalbėkime apie narkotikus

Ką veikiate laisvalaikiu? Turite savo hobi? Papasakokite apie visa tai čia!
RB
senbuvis
Posts: 5793
Joined: 2004-05-18 13:16

2017-07-03 17:34

Vilius wrote:Vardan savišvietos imk ir padaryk Google paiešką "responsible heorin use" ar panašiai. Ir tada mums papasakok, kiek daug radai "sėkmės" istorijų.
Pačios knygos Heroin Century neskaičiau, bet sprendžiant pagal apžvalgą joje teigiama, kad tos sėkmės istorijos nėra tokios jau retos,
Most heroin users are occasional, and most of the rest survive for long periods on regular doses. There is, they insist, no evidence that heroin taken in these ways shortens lives or threatens health. It is mainly the aggressive behaviour of junkies, a minority of users, that gives heroin its demonic reputation. Moreover, as heroin becomes an increasingly middle-class drug, more and more people will discover that the popular hysteria is baseless.
Vilius wrote:Aš nemanau, kad daug žmonių pabando narkotikų, nes nori juos reguliariai vartoti. Manau, dažniausiai tai daroma "iš smalsumo", arba "prie kompanijos". O tada jau biocheminė loterija smegenyse nusprendžia, ar tas žmogus norės bandyti dar kartą, ir ar galiausiai taps priklausomu.
Žmonės turbūt šiaip jokio dalyko nepradeda daryti iš anksto apsisprendę daryti tai reguliariai. Paprastai jie išbando ir tada sprendžia, kiek jiems tai patiko ir ar norisi pakartoti. Vienodai tinka tiek heroinui, tiek šuoliui su parašiutu. Ir noras pakartoti dar toli gražu nėra priklausomybė.
Vilius wrote:Vienintelė knyga, kurią esu skaitęs apie šią temą yra "Drugs Without the Hot Air" by David Nutt. Ir ten rašo, kad pagrindinės heroino priklausomybės priežastys yra sunkiai pakeliami abstinencijos simptomai ir psichologinis poreikis vėl patirti malonumą (čia taip išverčiau "craving"). Socialines priežastis mini tik kaip faktorių pradėti vartoti.
Jei turi knygą elektroniniu formatu ir nori pasidalinti, parašyk į PM.
Bet abstinencijos sindromas ir craving negali būti priklausomybės priežastys, nes tai yra jos simptomai. :) Kad jie atsirastų, žmogus turi kurį laiką gan intensyviai vartoti narkotikus, ir klausimas yra, dėl kokių priežasčių jis tai daro.
Vilius
emeritas
Posts: 6521
Joined: 2004-04-19 12:28

2017-07-04 23:58

RB wrote:Pačios knygos Heroin Century neskaičiau, bet sprendžiant pagal apžvalgą joje teigiama, kad tos sėkmės istorijos nėra tokios jau retos,
Aš taip pat neskaičiau tos knygos. Na, aš sutinku, kad dauguma pabandžiusių netampa priklausomi nuo heroino, tai pasistengus galima pririnkti istorijų, kurios atrodys kaip "sėkmės" istorijos. Tačiau po fakto mes negalime žinoti, kurios iš tų istorijų iš tiesų yra "sėkmės", o kurios "per plauką nuo tragedijos" istorijos.
Pala, pabandysiu sukurpti vieną iš savo firminių kreivų iliustracijų. Nu tarkim, aš nuvažiuočiau autostrada kelis kilometrus užsimerkęs, ir per 5 cm nekliudyčiau sunkvežimio. Tai čia pagal tave būtų "sėkmės" istorija, ar "beveik tragedijos" istorija?
RB wrote:Žmonės turbūt šiaip jokio dalyko nepradeda daryti iš anksto apsisprendę daryti tai reguliariai.
Aš čia, matyt, esu išimtis, nes kiekvieną naują hobį pradedu tvirtai nusiteikęs jį daryti reguliariai visą likusį gyvenimą.. :D
RB wrote:Paprastai jie išbando ir tada sprendžia, kiek jiems tai patiko ir ar norisi pakartoti. Vienodai tinka tiek heroinui, tiek šuoliui su parašiutu. Ir noras pakartoti dar toli gražu nėra priklausomybė.
Gal nesileiskim į dar vieną beviltišką giją apie laisvą valią, bet aš nesu labai tikras dėl to "nusprendžia". Man atrodo, kad tai yra gryna loterija, kaip būtent ta medžiaga paveiks būtent tas smegenis, būtent tuo metu. O tie "sprendimai" gali būti tik tų deterministinių cheminių procesų racionalizacija jau po fakto.
RB wrote:Jei turi knygą elektroniniu formatu ir nori pasidalinti, parašyk į PM.
Turiu tik Kindle versiją, kuria deja negaliu pasidalinti. Bet perskaityti rekomenduoju.
RB wrote:Bet abstinencijos sindromas ir craving negali būti priklausomybės priežastys, nes tai yra jos simptomai. :) Kad jie atsirastų, žmogus turi kurį laiką gan intensyviai vartoti narkotikus, ir klausimas yra, dėl kokių priežasčių jis tai daro.
Anyway, norėjau pasakyti, kad abstinencija ir craving yra priklausomybės mechanizmo esmė, o ne socialiniai faktoriai. Pastarieji tik paskatina arba sudaro sąlygas pradėti vartoti. Toliau jau viską daro biocheminiai procesai smegenyse.
User avatar
fizikanas
senbuvis
Posts: 5791
Joined: 2004-05-27 19:45

2017-07-06 20:41

Vilius wrote:
fizikanas wrote:Visi tie normalus zmones per viduri irgi netaps priklausomi.
Nu sorry, bet man čia jau panašu tiesiog į vaikišką "ot ir ne! ot ir ne!" tipo argumentą. Legalizavimas neišvengiamai padidintų prieinamumą prie heroino, kuris yra bene stipriausią priklausomybę sukeliantis narkotikas, kokį tik mes turime. Aš tikrai neįsivaizduoju, kaip tai gali nepadidinti priklausomų žmonių kiekio.
Gal padauges zmoniu priklausomu butent nuo heroino, bet tai bus tie patys zmones, kurie dabar jau yra priklausomi nuo alkoholio. Nebus tokio, kuris dabar negeria, bet va atsiradus legaliam heroinui, tai jau pasileis plaukus. Ir kuo blogiau buti priklausomam nuo heroino, nei nuo alkoholio?
Vilius wrote: Vardan savišvietos imk ir padaryk Google paiešką "responsible heorin use" ar panašiai. Ir tada mums papasakok, kiek daug radai "sėkmės" istorijų. Nes kiek aš mačiau, tai visos buvo daugmaž tokios:
bla bla bla
Kažkaip negirdėjau, kad tokias istorijas pasakotų reguliarūs bet atsakingi alkoholio vartotojai.
Taciau girdejei panasiu istoriju, kurias pasakoja neatsakingi, prasigere alkoholio varototojai. Velgi, heroinas niekuo nelenkia alkoholio sioje rungtyje.
Vilius wrote:Visų pirma tie tavo "dosnūs" 30% yra juokingi. Beveik visi žmonės kartais pažeidinėja įstatymus (pvz., KET arba duoda/gauna kyšius ir pan.) Nemanau, kad heroino atveju tas skaičius būtų iš esmės kitoks.
Pazeidineti KET yra normalu, taves greiciausiai uz tai niekas neatleis is darbo. I heroino vartojima biski kitoks visuomenes poziuris.
Vilius wrote:Tas pats su adatomis - dauguma yra bent jau davę kraują iš venos tyrimams.
Duoti krauja tyrimams, kai tau liepia daktaras, ir atsisakius galimai gresia mirtis, lygini su durimusi adatos sau paciam, savo malonumui?
Vilius wrote: Be to, tu siūlai iš viso panaikinti du iš tų trijų filtrų (policiją ir sunkų prieinamumą).
Nezinau kiek kartu reikes kartoti sita vieta: DABAR sitas filtras egzistuoja. Ir mes DABAR darome isvadas apie tai kiek heroino pabandytoju tampa priklausomi. Tu juk nenusikelei i ateiti, kai heroinas bus legalus ir nepadarei tyrimo apie tai, kiek pabandziusiu tampa priklausomi. Nes jei butum, tai dabar si diskusija nevyktu.
Vilius wrote:Nu jo, visai gali būti, kad be visų tų apribojimų tas skaičius būtų žymiai didesnis.
Neesant apribojimu, bandytoju aibe pasipyldys atsakingais, darbus turinciais, gyvenimu patenkintais zmonem. Kaip tai padidins tapsianciu priklausomais procenta?
Vilius wrote:O tai heroinas jų smegenims darys kažkaip kitokį poveikį vien dėl to, kad jiems nebereikės bijoti pikto policininko, ar ieškoti heroino tabore?
Skirtumas tame, kad smegenys tu, kurie bijo policininko ir tu, kurie nebijo policininko yra skirtingos (jei butu vienodos, tai arba abu bijotu arba abu nebijotu).
Vilius wrote:Na, tu manęs taip ir neįtikinai, kad jiems iš tiesų sunkiau mesti, tai gal tiesiog palikim tuos veteranus ramybėje.
Tai tas sunkiau cia buvo bonusas. Net jei jiems mesti lygiai vienodai lengva, kaip ir normaliem zmonem, tai faktas, kad jie beveik visi mete, rodo, kad ir normalus zmones beveik visi mes (o mesti dar netapus priklausomu = netapti priklausomu). Tai ne, gal nepalikim ramybeje veteranu, as long as jie vienareiksmiskai irodo, kad priklausomybe nuo heroino yra mitas, mums iauges is mociuiu pasaku, neturintis nieko bendro su realybe.
Vilius wrote:Aš nesakiau, kad poveikis toks pats. Aš tik sakiau, kad kalbant apie priklausomybes reikia atsižvelgti ir į medžiagos stiprumą. Ypač, kai jis skiriasi dešimtis kartų.
Na ne, nereikia. Nuo alaus gali puikiausiai tapti priklausomas, nors jis ir 10 kartu silpnesnis uz degtine. Tiesiog silpnesnio reikia suvartoti daugiau ir tiek.
User avatar
fizikanas
senbuvis
Posts: 5791
Joined: 2004-05-27 19:45

2017-07-07 21:24

Kam dar nu vat intuityviai, nu vistiek neatrodo, kad reikia mazinti draudimus narkotikam, nu nes, kaip cia taip, galite paziureti, ka duoda draudimu didinimas:
http://www.delfi.lt/news/daily/crime/su ... d=75168394
Augustas
senbuvis
Posts: 3165
Joined: 2012-05-03 18:44

2017-07-08 17:17

fizikanas wrote:Kam dar nu vat intuityviai, nu vistiek neatrodo, kad reikia mazinti draudimus narkotikam, nu nes, kaip cia taip, galite paziureti, ka duoda draudimu didinimas:
http://www.delfi.lt/news/daily/crime/su ... d=75168394
Kaip tas straipsnis iš Delfio įrodo, kad (surogatinio alkoholio) draudimas yra blogas dalykas? Ir dar vienas klausimas Fizikanui. O kodėl, Fizikane, Tamstai atrodo, kad čia blogas rezultatas?
User avatar
fizikanas
senbuvis
Posts: 5791
Joined: 2004-05-27 19:45

2017-07-08 23:01

Augustas wrote:
2017-07-08 17:17
Kaip tas straipsnis iš Delfio įrodo, kad (surogatinio alkoholio) draudimas yra blogas dalykas? Ir dar vienas klausimas Fizikanui. O kodėl, Fizikane, Tamstai atrodo, kad čia blogas rezultatas?
Legalaus alkoholio draudimai ir ribojimai skatina surogatu vartojima. Manau cia ir mazameciui aisku, tad papildomai aiskinti nematau reikalo. O ar rezultatas blogas, na cia jau nuo kiekvieno morales normu priklauso. Negaliu gincytis, kad tai vienas is budu mazinti priklausomu nuo alkoholio zmoniu skaiciu.
Augustas
senbuvis
Posts: 3165
Joined: 2012-05-03 18:44

2017-07-10 19:19

fizikanas wrote:
2017-07-08 23:01
Augustas wrote:
2017-07-08 17:17
Kaip tas straipsnis iš Delfio įrodo, kad (surogatinio alkoholio) draudimas yra blogas dalykas? Ir dar vienas klausimas Fizikanui. O kodėl, Fizikane, Tamstai atrodo, kad čia blogas rezultatas?
Legalaus alkoholio draudimai ir ribojimai skatina surogatu vartojima.
Neskatina, kai legalaus alkoholio pakaitalai surogatai yra iš viso draudžiami. Kaip neskatina ir tada, kai ir su surogatais, ir su legaliais alkoholiniais gėrimais rimtai kovojama.
Kitas dalykas, kad Lietuvoje ir su tuo, ir su anuo kovojama kažkaip nerimtai. :ax:
User avatar
fizikanas
senbuvis
Posts: 5791
Joined: 2004-05-27 19:45

2017-07-11 18:44

Augustas wrote:
2017-07-10 19:19
Neskatina, kai legalaus alkoholio pakaitalai surogatai yra iš viso draudžiami.
Tai kas kad draudziami? Kas suziures ar Jonas rusy neverda samagono ir neparduoda jo kaimynui Petrui? Apgyvendinsi kiekvienoje troboje po policininka? Bet atsimink, kad ir policininkas gali pro pirstus paziuret uz sloikeli ;)
Post Reply