Tribūnos taisyklės

Skeptikas.org administracijos pranešimai, forumo naudojimo taisyklės bei kita svarbi informacija.
Locked
Vilius
emeritas
Posts: 6521
Joined: 2004-04-19 12:28

2016-04-30 23:02

Ši forumo skiltis skirta išsakyti ir aptarti originalias forumo narių idėjas. Nei tematika, nei rašymo stilius nėra ribojami, kol nepažeidinėjamos bendros forumo taisyklės.

Tipinės temos:
Originalūs pamąstymai, patirtys, požiūriai
Politinės/ekonominės prognozės
Savadarbės teorijos
"Iššūkiai skeptikams"
Literatūriniai ieškojimai

Netinkamos temos (tokias geriau kurti teminiuose forumuose):
Žiūrėkit, ką radau internete ...
Ką jūs manote apie ...?

Žaidimo taisyklės:
  • Vienai idėjai galima sukurti tik vieną temą. Likusio forumo floodinimas nebus toleruojamas
  • Aprašomos idėjos turi būti bent dalinai originalios
  • Autoriams rekomenduojama pirmame poste kuo aiškiau išdėstyti savo idėją, bei parašyti, kokio feedbacko jie tikisi iš likusių forumo narių
  • Visi forumo nariai gali komentuoti (arba ignoruoti) išsakomas idėjas savo nuožiūra, tačiau per dideli nukrypimai nuo temos nebus leidžiami. Kilus konfliktams, temos bus moderuojamos idėjos autoriaus naudai
  • Autorių apleistos temos bus perkeltos arba į bendras diskusijas, arba į specialiai sukurtą sąvartyną, priklausomai nuo jų vertės
Pradžiai čia perkelsiu kelias senesnes temas, kad būtų aiškiau, apie ką eina kalba. Jei manote, kad kuri nors iš jūsų temų nusipelno papulti į Tribūną, duokit žinot.
User avatar
netnes
naujokas
Posts: 77
Joined: 2015-12-10 18:22
Location: Lithuania

2016-12-04 15:23

Sveiki!
Senokai besilankiau, žiūrau naujienų besama. Man iškilo toks va klausimas:
... Autorių apleistos temos bus perkeltos arba į bendras diskusijas, arba į specialiai sukurtą sąvartyną, ...
Manau, jog reikėtų tiksliau apibrėžti kiek laiko tas "apleidimas" turėtų užtrukti? Metus ar mažiau ar daugiau be jokio naujo pasisakymo? Ir, na kažkokią apsaugą nuo bereikalingo spaminimo, ale "laukite tęsinio" ... :ax:
O pati mintis apie tribūną labai gera! :thumbsup:
Vilius
emeritas
Posts: 6521
Joined: 2004-04-19 12:28

2016-12-04 17:31

netnes wrote:Manau, jog reikėtų tiksliau apibrėžti kiek laiko tas "apleidimas" turėtų užtrukti?
Nu, pagal dabartinius forumo tempus, tai čia kokie 20 metų turėtų būti :)
netnes wrote:O pati mintis apie tribūną labai gera! :thumbsup:
Mintis gal ir buvo nebloga, bet realybėje nelabai pasiteisino. Galvoju, jei žiema bus šalta, sueis ta tribūna ant pakurų..
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2017-07-03 20:34

Buvau šitą parašęs Tribūnos kreacionizmo temoje, bet turbūt čia tinka labiau. Tai perkeliu.
iššūkio skeptikams" formatą
Aš manau, kai žmonės meta iššūkį, jie turėtų iškart aprašyti sąlygas, kurias patenkinus iššūkis bus laikomas įveiktu.

Antraip gaunasi masturbacija per penkiasdešimt puslapių, abi pusės atrajoja tuos pačius argumentus tuos pačius šaltinius, išjuokia viena kitos šaltinius, ir galiausiai kiekviena paskelbia save laimėjusia.

Tos sąlygos turėtų būti nusakytos pakankamai paprastai, aiškiai ir nepriklausyti nuo kažkieno nuotaikos. „Įtikinkite mane“ yra absurdas ir klounada.
RB
senbuvis
Posts: 5793
Joined: 2004-05-18 13:16

2017-07-03 23:44

Sejanus wrote:Aš manau, kai žmonės meta iššūkį, jie turėtų iškart aprašyti sąlygas, kurias patenkinus iššūkis bus laikomas įveiktu.

Antraip gaunasi masturbacija per penkiasdešimt puslapių, abi pusės atrajoja tuos pačius argumentus tuos pačius šaltinius, išjuokia viena kitos šaltinius, ir galiausiai kiekviena paskelbia save laimėjusia.
Man atrodo, kad šiame forume jau buvo bandymas išvengti tokios masturbacijos apibrėžiant diskusijai reikalavimus ir laimėjimo sąlygas. Tai nesutrukdė pralaimėjusiai pusei paskelbti save laimėjusia, ane? ;)

O jei rimčiau – aš nelabai suprantu, ką tos sąlygos duotų?
Tribūna puikiai izoliuoja naujai priklydusiųjų įžvalgas vienoje vietoje, kad jos netrukdytų kitiems (ne tai, kad čia dar būtų labai likę kam trukdyti), o jei kažkas nenori to matyti, labai paprasta tiesiog neskaityti tos vienos temos (ar viso subforumo). Jei parašai atsakymą, kuris, tavo manymu, įveikia iššūkį, irgi gali su atliktos pareigos jausmu nebeskaityti toliau. Sakyčiau, geriausias įmanomas variantas. Jei įžvalgos (ar masturbacija – kaip kam labiau patinka) galutinai nusibos visiems (ar bent Viliui), ban'ą galima uždėti ir be jokių papildomų sąlygų ar taisyklių.
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2017-07-04 04:11

Kalbu ne apie kiekvieną diskusiją ar tribūnos temą, tik vadinamuosius „iššūkius“. Jau vien pagal apibrėžimą iššūkiui turėtų būti kažkokios aiškios taisyklės.

Pavyzdžiui, iššūkis „įtikinkite mane, kad X“ yra beprasmis, nes priklauso nuo iššūkio metėjo užgaidų ir nuotaikos. Geriau suformuluoti kaip „parodykite, kad moksliniuose žurnaluose aprašyti fenomeno X stebėjimai“, tada bus aišku, ko norima. Užteks truputį pagooglinti, pavartyti mokslinius žurnalus, pateikti nuorodas ir viskas baigsis. Abejojimai tų nuorodų patikimumu nekeis fakto, kad straipsniai egzistuoja. Abejojimai mokslininkų patikimumu nekeis fakto, kad straipsniai egzistuoja. Abejojimai mokslininkų sąžiningumu nekeis fakto, kad straipsniai egzistuoja. Abejojimai tyrimų metodika nekeis fakto, kad straipsniai egzistuoja. Faktas, kad kai kurie žmonės nesugebėjo jų rasti per dešimt metų paieškų nes yra alternatyviai gabūs, nekeis fakto, kad straipsniai egzistuoja. Faktas, kad iššūkio metėjas liko niekuo neįtikintas, nekeis fakto, kad straipsniai egzistuoja ir jo prašymu buvo jam pateikti pagal iššūkio sąlygas. Tema baigta.
RB
senbuvis
Posts: 5793
Joined: 2004-05-18 13:16

2017-07-04 10:24

Sejanus wrote:Užteks truputį pagooglinti, pavartyti mokslinius žurnalus, pateikti nuorodas ir viskas baigsis. Abejojimai tų nuorodų patikimumu nekeis fakto, kad straipsniai egzistuoja. (...)Faktas, kad iššūkio metėjas liko niekuo neįtikintas, nekeis fakto, kad straipsniai egzistuoja ir jo prašymu buvo jam pateikti pagal iššūkio sąlygas. Tema baigta.
Tai sakau, kad ir dabar niekas netrukdo tiesiog pateikti nuorodų ir laikyti, kad tema baigta bei tolesnės diskusijos neskaityti. O jei kas nors kitas nuobodžiauja ir ieško vietos bei priemonių intelektualinei masturbacijai – ar tau gaila?
Vilius
emeritas
Posts: 6521
Joined: 2004-04-19 12:28

2017-07-04 12:46

Sejanus wrote:Geriau suformuluoti kaip „parodykite, kad moksliniuose žurnaluose aprašyti fenomeno X stebėjimai“, tada bus aišku, ko norima.
Į forumą ir taip užklysta tik keli naujokai per metus. Jei iškelsime tokius aukštus reikalavimus, atbaidysime net ir juos.

Be to, jei jiems reikėtų tik atsakymų, greičiausiai ir patys juos rastų internete. Manau, jiems labiau reikia, kad kažkas išklausytų idėjas, kurios jau kurį laiką spaudžia kaukolę iš vidaus. Ir forumas laisvai gali jiems tokią paslaugą suteikti.. Tuo pačiu suteikdamas senbuviams (ok - bent jau man :)) pramogą tas idėjas sukritikuoti. Sakyčiau win/win situacija.
Sejanus wrote:Tema baigta.
O kokia forumui nauda iš baigtų temų?
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2017-07-11 04:06

Į forumą ir taip užklysta tik keli naujokai per metus. Jei iškelsime tokius aukštus reikalavimus, atbaidysime net ir juos.
Nematau nieko blogo, jei atbaidysime nevykėlius, kurie tesugeba mėtyti „iššūkius“ kitiems, bet patys išsigąsta minimalių reikalavimų apibrėžti iššūkio sąlygas taip, kad jos iš principo būtų įvykdomos ir būtų galima objektyviai patikrinti, ar jau įvykdytos.
Manau, jiems labiau reikia, kad kažkas išklausytų idėjas, kurios jau kurį laiką spaudžia kaukolę iš vidaus.
Labai suprantamas dalykas, bet tokiu atveju idėjas galima ir derėtų išdėstyti ne iššūkio pavidalu. Pavyzdžiui, šiek tiek paieškojęs, radau tokius variantus:
  • Originalūs pamąstymai, patirtys, požiūriai
  • Politinės/ekonominės prognozės
  • Savadarbės teorijos
  • "Iššūkiai skeptikams"
  • Literatūriniai ieškojimai
Visus variantus, kurie nėra iššūkiai, pažymėjau spalva #BF8000, kad būtų lengviau atsirinkti :)
O kokia forumui nauda iš baigtų temų?
Ar nori pasakyti, kad iššūkiai iš principo turi būti neįvykdomi, kad niekada nesibaigtų daužymasis rankinukais „įvykdžiau!“ - „ot ir neįvykdei!“ - „ot ir įvykdžiau!“, nes tuomet forumui bus iš jų kažkokia... nauda?
Vilius
emeritas
Posts: 6521
Joined: 2004-04-19 12:28

2017-07-22 12:35

Sejanus wrote:
2017-07-11 04:06
Labai suprantamas dalykas, bet tokiu atveju idėjas galima ir derėtų išdėstyti ne iššūkio pavidalu.
Aš irgi nesuprantu, kodėl naujokai taip dažnai renkasi "iššūkio" žanrą savo pirmai temai forume. Tiesiog pastebėjau, kad jie taip daro, todėl ir įtraukiau tą punktą į šias taisykles.
Locked