Kepk su skeptiku

Ką veikiate laisvalaikiu? Turite savo hobi? Papasakokite apie visa tai čia!
Post Reply
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-03-30 19:25

Kaip šioks toks kulinarijos mėgėjas, dažnai pažiūriu įvairias laidas ar paskaitinėju straipsnius. Ir ne sykį ne dešimt esu užtikęs patarimų, pamokymų, „faktų“, kurie man sukeldavo didelių abejonių. Nekalbu apie tokias abstrakcijas, kaip kad su meile ruoštas maistas skanesnis. Kalbu apie konkretesnius patarimus, susijusius su maisto ruošimu (nebūtinai tiesiogiai). Siūlau šią temą įvairių kulinarijos ir susijusių mitų debunkinimui arba paaukštinimui į faktus :)


Už temos pavadinimą visas forumas dėkingas Viliui
User avatar
Vilius
administratorius
Posts: 4057
Joined: 2004-04-19 12:28
Location: Bruxelles

2018-03-30 19:42

Džiaugiuosi dėl iniciatyvos palaikymo.

Tik vat bėda, kad nežinau anei vieno kulinarinio mito..

Ar pastebėjai, kad žodyje "skeptikas" yra žodis "kepti". Manai sutapimas? :D
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-03-30 19:54

Vilius wrote:
2018-03-30 19:42
Tik vat bėda, kad nežinau anei vieno kulinarinio mito..
O gal ir žinai, tik nelaikai jų mitais ;) Jei ir nežinai, tai sužinosi, kai aš jų čia parašysiu. Tik iš pradžių pasitikslinsiu originaliuose šaltiniuose, kad netyčia neprirašyčiau savo misinterpretacijų.
Ar pastebėjai, kad žodyje "skeptikas" yra žodis "kepti". Manai sutapimas? :D
Faktas, kad skeptikai yra finetuninti kepimui, o kepimas – skeptikams, tikrai nepraslydo pro mano akis. Mokyti žmonės ryšių tarp kepimo ir skepticizmo pastebėjo jau seniai ir įvairiapusių, pvz., inkvizicijos laikais šie dalykai buvo beveik neatsiejami.
User avatar
Vilius
administratorius
Posts: 4057
Joined: 2004-04-19 12:28
Location: Bruxelles

2018-03-30 20:02

Va prisiminiau vieną iš lempos. Kažkur esu girdėjęs, kad negalima aštrių peilių dėti į indaplovę. Neįsivaizduoju, kodėl taip turėtų būti, tačiau vis dar iš įpročio laikausi šio patarimo.

Tame yra truputis logikos, nes bendrai indaplovės chemikalai ir karštis nėra labai į naudą plastmasiniams arba mediniams daiktams (kaip pvz., peilių rankenos). Tačiau tos legendos esmė yra, kad indaplovės kažkaip kenkia peilių ašmenims - ar tai juos atšipina, ar ten kažkokios cheminės reakcijos vyksta, ar pan.. Any ideas?
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-03-30 20:08

Vilius wrote:
2018-03-30 20:02
Va prisiminiau vieną iš lempos. Kažkur esu girdėjęs, kad negalima aštrių peilių dėti į indaplovę. Neįsivaizduoju, kodėl taip turėtų būti, tačiau vis dar iš įpročio laikausi šio patarimo.
Šaunuolis. Aš atsakymo nežinau, namie indaplovės neturiu, darbe visi dėdavo peilius ir niekas nesiparindavo, neteko girdėti kad negalima.

Bet kiekvieną sykį, kai koks klausimas bus atsakytas beyond reasonable doubt, paredaguosiu pirmąją temos žinutę ir ten sukursiu visą mitų sąrašą su nuorodomis į #atsakymus
Lionginas
senbuvis
Posts: 2186
Joined: 2011-10-03 09:35

2018-03-31 09:20

Labai paplitęs mitas, kad mėsos marinavimas ją suminkština.
Augustas
senbuvis
Posts: 1909
Joined: 2012-05-03 18:44

2018-03-31 14:30

Lionginas wrote:
2018-03-31 09:20
Labai paplitęs mitas, kad mėsos marinavimas ją suminkština.
Aha. :thumbsup: Aš asmeniškai savo kailiu įsitikinau, kad tai mitas.
User avatar
Vilius
administratorius
Posts: 4057
Joined: 2004-04-19 12:28
Location: Bruxelles

2018-04-03 17:46

Lionginas wrote:
2018-03-31 09:20
Labai paplitęs mitas, kad mėsos marinavimas ją suminkština.
Nežinau, ar suminkština. Bet žinau, kad 9 atvejais iš 10* tas marinavimas iš viso nereikalingas. Kepta mėsa ir taip dažniausiai būna labai skani. O jei ir prireikia paskaninti, tą pilnai galima padaryti tiesiog įtrinant mėsą prieskoniais. Koks pointas ją dar mirkyti rūgščiame skystyje?

* Tas dešimtas atvejis, aišku, yra lietuviški šašlykai.
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-04-12 20:38

Niekada nieko nemarinavęs, tai iš asmeninės patirties nieko negaliu pasakyti.

Aš vis neprisiruošiu parankioti tų abejotinų dalykų pavyzdžių iš kulinarinių laidų, bet prisiminiau vieną kitą klausimą, kuriuo seniai norėjau paburbėti. Tai va ir paburbėsiu, šioje temoje, kad nekurti naujos. Šį kartą prieš skeptikus.

Turbūt žinot apie visokius smartassų skeptikų rengiamus eksperimentus, kur double blind testo metu tiriamieji nesugeba net atpažinti savo mėgstamiausio vyno, kuris jiems tikrai tikrai žymiai geresnis už kitus. Ar atskirti šviesaus alaus nuo tamsaus. Ar nežinodami etiketės klaidingai nusprendžia, kad vynas už 20 eurų yra žymiai skanesnis už vyną už 300 eurų, nors kai prieš gerdami mato etiketę, prisiektų atvirkščiai. Manau tokie eksperimentai duoda dvejopos naudos: padeda geriau suvokti, kaip veikia (ir kaip neveikia) žmogaus skonio suvokimas, bei gal įvaro kažkiek daugiau kuklumo visokiems degustatoriams ir egzpertamz. So far so good.

Bet kai kurie skeptikai smartassai iš to daro toliau siekiančią išvadą – kad pirkdami brangius/žinomus brandus žmonės elgiasi kvailai, nes va pasirodo dešimt kart pigesnis brendis turi tokį patį skonį. Arba nebūtinai kvailai, bet išsidirbinėja dėl prestižo ir t.t. ir t.t. Ir čia jau turime problemą. Jei žinios apie brandą įtakoja, kaip žmogus pajaučia gėrimo/valgio/cigaro skonį, kuo tai skiriasi nuo kitų būdų įtakoti, kaip žmogus pajaučia skonį? Jei atjungus vieną pojūtį – regą – skonio suvokimas jau pasidaro kitoks, tai atjungus kitus pojūčius galima tą pakeisti dar labiau. Užkimšus nosį garantuoju, kad ne tik vynų neatskirsit bet ir silkės nuo lašišos (galimai perdedu). Skonio pojūtį formuoja daugybė veiksnių, ir jei šis placebo yra vienas iš jų, ir žmonės sutinka pamokėti daugiau kad jį gautų, so what. Aš taip manau.

Kitoje kepk su skep laidoje jau tikrai tikrai nagrinėsime, ar svogūnai keptuvėje karamelizuojasi, ar steiką „prideginus“ sustabdomas sulčių ištekėjimas, ar pusžalė jautiena yra mažiau rizikinga už kitų gyvūnų pusžalę mėsą, ar marinavimas suminkština mėsą ir kitus (galimai) virtuvės mitus :)
User avatar
Vilius
administratorius
Posts: 4057
Joined: 2004-04-19 12:28
Location: Bruxelles

2018-04-12 22:19

Mes su draugais pažaisdami darėm porą "aklų" vyno degustacijų. Tai rezultatai buvo tokie, kad beveik niekas neatspėjo kurį vyną ragavo vien iš skonio (nors prieš degustaciją garsiai perskaitėm vynų aprašymus - paskui tik sumaišėm jų eilės tvarką). Kas nelabai nustebino, nes mes toli gražu ne ekspertai.. Bet. Mūsų subjektyvūs vertinimai (nu tipo 1-5 žvaigždutės) gana gerai koreliavo su vynų kainom. Tai matyt atskirti pigų vyną nuo brangaus nėra taip labai sunku. Aišku, neabejoju, kad galima parinkti kažkokius tricky vynus, kur net ekspertai susipainiotų. Bet čia išimtiniai atvejai - bendru atveju tai įmanoma.

Ką dar pastebėjau, kad iš tiesų geriausi vynai yra tie, apie kuriuos gali papasakoti daugiau, nei vien "buvo 10% akcija supermarkete". Šioje kategorijoje hands-down laimi vynai pirkti tiesiai iš ūkio. Paskui visokie suvenyriniai vynai parsivežti iš kelionių ir pan.
User avatar
Vilius
administratorius
Posts: 4057
Joined: 2004-04-19 12:28
Location: Bruxelles

2018-04-14 00:22

Sejanus wrote:
2018-04-12 20:38
ar svogūnai keptuvėje karamelizuojasi
O tai ką jie ten daro? Šildosi šonus? :D
User avatar
vvv2
skeptikas
Posts: 678
Joined: 2007-08-02 11:24

2018-04-14 11:32

Vilius wrote:
2018-04-03 17:46
Lionginas wrote:
2018-03-31 09:20
Labai paplitęs mitas, kad mėsos marinavimas ją suminkština.
Nežinau, ar suminkština. Bet žinau, kad 9 atvejais iš 10 tas marinavimas iš viso nereikalingas. Tas dešimtas atvejis, aišku, yra lietuviški šašlykai.
- taip, būtent "šašlykams" būtinas marinavimas, nes kepant ant žarijų "šviežią" mėsą, susidaro labai stipriai koncerogeniniai junginiai! Lietuvoje buvo (yra?) labai senas paprotys, draudžiantis kepti šviežią mėsą. Galima tik virti.

:(
User avatar
Vilius
administratorius
Posts: 4057
Joined: 2004-04-19 12:28
Location: Bruxelles

2018-04-16 11:32

vvv2 wrote:
2018-04-14 11:32
- taip, būtent "šašlykams" būtinas marinavimas, nes kepant ant žarijų "šviežią" mėsą, susidaro labai stipriai koncerogeniniai junginiai!
O tai kepant marinuotą mėsą tie junginiai nesusidaro?
User avatar
Vilius
administratorius
Posts: 4057
Joined: 2004-04-19 12:28
Location: Bruxelles

2018-04-25 15:39

Vakardienos kulinarinis atradimas - tuno steikas.

Padaryti labai paprasta*: paimi tuno gabalą, įtrini alyvuogių aliejumi su trupučiu citrinų sulčių, druskos ir rožinių pipirų. Sekantį kartą dar dėčiau truputį sutrinto česnako (bet vakar apie jį prisiminiau tik po fakto). Kepti po 1-2 minutes iš abiejų pusių ant labai įkaitintos grilinės keptuvės. Idealiu atveju, turi būti graži plutelė iš išorės, bet vidus dar visai raudonas. Čia reikia atsargiai, nes labai lengva perkepti.

* sunkioji dalis yra gauti gerą tuno gabalą už pakenčiamą kainą. Net ir Briusely teko truputį paieškoti.


Labai skaniai susivalgė su kuskusu ir šviežių daržovių salotomis. Prie patiekalo būtų labiausiai tikęs koks nors lengvas raudonas vynas. Bet alus irgi suėjo..


Skanaus :)
User avatar
Vilius
administratorius
Posts: 4057
Joined: 2004-04-19 12:28
Location: Bruxelles

2018-07-08 19:05

Bugs Are Coming Soon to Your Dinner Table

Ar valgytumėt tuos vabalus?
Post Reply