Trump reinstates Cuba as state sponsor of terrorism, reversing Biden's decision
Prezidentas Donaldas Trampas
Spėju, kad "leftistinių" dalykų Trampas gal kiek ir primažins. Kai kur gal net per daug įsivažiavęs ir su perspaudimais. Kad stambiojo verslo, oligarchų ir pan. įtaką JAV sumažins, tai abejoju. Nes su nereikalingų dalykų kapojimais gali kartu pašalinti ir reikalingus ekonominius saugiklius ar atsvarus.
Dar girdėjau, jog nemenkas JAV rinkėjų motyvas balsavime už Trampą buvo, kad prie Baideno kadencijos daugumai paprastų žmonių labai nepatiko išaugusi infliacija konkrečiai jų prekių krepšeliams. Tačiau pagal kai kuriuos ekonomistus Trampo prognozuojama politika, bent jau pagal jo kalbas (dėl įvairių papildomų importo tarifų įvedimo ir pan.) būtų kaip ir proinfliacinė pagal teoriją. Nors jeigu labai gudriai, išmaniai ir paskaičiuotai tarifai bus įvedinėjami, atpigs kai kurie ištekliai energetikoje ar pan., tai per ilgesnį laikotarpį tai gal ir nepaskatintų didesnės infliacijos ir ekonomika galėtų susireguliuoti. Tačiau abejoju kad Trampo administracijai su šita dalimi pavyks susitvarkyti. Bet bus nebloga proga pažiūrėti kaip su tuo bus ateityje.
Dar girdėjau, jog nemenkas JAV rinkėjų motyvas balsavime už Trampą buvo, kad prie Baideno kadencijos daugumai paprastų žmonių labai nepatiko išaugusi infliacija konkrečiai jų prekių krepšeliams. Tačiau pagal kai kuriuos ekonomistus Trampo prognozuojama politika, bent jau pagal jo kalbas (dėl įvairių papildomų importo tarifų įvedimo ir pan.) būtų kaip ir proinfliacinė pagal teoriją. Nors jeigu labai gudriai, išmaniai ir paskaičiuotai tarifai bus įvedinėjami, atpigs kai kurie ištekliai energetikoje ar pan., tai per ilgesnį laikotarpį tai gal ir nepaskatintų didesnės infliacijos ir ekonomika galėtų susireguliuoti. Tačiau abejoju kad Trampo administracijai su šita dalimi pavyks susitvarkyti. Bet bus nebloga proga pažiūrėti kaip su tuo bus ateityje.
Nereikia perdėti. Jis tik pasirašė krūvą executive orderių, kuriuos po keturių metų kitas prezidentas galės irgi per dieną atšaukti. Nekalbant apie tuos, kurie teisinę galią galimai turi tik paties Trumpo ir jo fanų galvoje, todėl bus sustabdyti dar jo kadencijos metu.
O dėl leftistų progreso, tai kaip manai, paleisti į laisvę narkotikų marketo įkūrėją labiau atitinka liberalią kairę ar konservatyvią dešinę? Kurie labiau už vadinamųjų narkotikų įteisinimą?
O kodėl energijos ištekliai turėtų pigti? Padidinti muitai mažins pasiūlą, kils vietinės produkcijos paklausa. Kai kyla paklausa, kyla tiek kainos, tiek poreikis didinti produkciją. Taigi ir kuro/ žaliavų paklausa bei, savo ruožtu, kaina.
Tai be kalbų, jog bus įvedinėjami muito ar pan. mokesčiai konkuruojančioms valstybėms, dar ir "drill, baby, drill" šūkiai per praėjusius rinkimus prisiminti buvo ar pan. kalbos. Kartu Baideno administracijai iš Trumpo stovyklos buvo kritikos, kad kažkiek apribojo gamtinių dujų gavybą neva dėl didesnio dėmesio atsinaujinantiems energijos šaltiniams. Dėl "drill, baby, drill", t.y. dėl iškastinių išteklių pasiūlos padidėjimo iš JAV pusės turbūt dalis žmonių ir viliasi, kad kainos iš energetinių išteklių galėtų mažėti. Bet čia gan grubios labai intuityvios išvados ir ne visai nuoseklus išvadų perkėlimas iš siauresnių sričių (energetikos, transporto ir pan.) platesnei sričiai (visai šalies ekonomikai ir infliacijai), dėl ko su tavim sutikčiau.
Ne tai kad man labai rūpi jų pinigai, jie išrinko scamerį ir scameris juos apšvarins, karma. Bet man tiesiog labai nepatinka scameriai.
Iš tiesų tai vienintelis man nuoširdžiai rūpintis klausimas yra Ukrainos klausimas. Jei Trumpas pastatys kacapiją į vietą, tai lai jis daro ką nori. Kol kas jo kalbos viršija visus mano lūkesčius, pažiūrėsime kaip su darbais.
Tikrai ne, savo šitkoinus yra išleidusi tik mažuma garsenybių. Labiausiai degradavusi mažuma.
Nesu labai įsigilinęs į techninius niuansus, bet įtariu, kad turėtų būti įmanoma apriboti galimybes vykdyti tranzakcijas.
Bus matyt. Kiek suprantu aš, JAV daug ką išgauna iš skalūnų, ir tas procesas nėra pigus. Todėl gali egzistuoti ne tokios žemos kainos grindys, žemiau kurių tiesiog neapsimokės nieko drillinti.
Irgi nemaniau, kad naujausios Trumpo kalbos Ukrainos klausimu taip pasikeis į geresnę pusę, palyginus su jo priešrinkimine retorika. Kol kas irgi pristabdau atsargiai su optimizmu šitoj vietoj, kad paskui nereikėtų su per daug užkeltais savo lūkesčiais nusivilti.
Iš lempos dalinuosi Michailo Chodorkovskio pamąstymais:
Он вернулся. Какие сюрпризы приготовил Трамп?
Kurie turbūt daugiau artimi kokių nors libertarų požiūriui.
Он вернулся. Какие сюрпризы приготовил Трамп?
Kurie turbūt daugiau artimi kokių nors libertarų požiūriui.
Na ir dar vienas radiklus, bet teisingas jo sprendimas. Malonu matyti ryžtingą prezidentą, darantį, kas reikalinga. Jei ne tos nesąmonės su Kanada ir Danija, bei leidimas Muskui prieiti prie visų valstybinių įstaigų softo, sakyčiau kad visumoje išėjo į gerą. Bet dar tik pirmos dienos, bus matyt, ką nuveiks per visus keturis metus.
JAV prezidentas nurodė įšaldyti TBT pareigūnų, darbuotojų, jų šeimų narių ir visų, galėjusių prisidėti prie teismo vykdytų tyrimų, turtą bei uždrausti jiems keliauti.
D. Trumpo vykdomajame įsakyme teigiama, kad, išduodamas Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu, su kuriuo JAV prezidentas antradienį susitiko Vašingtone, arešto orderį, Hagos teismas „viršijo įgaliojimus“.
Nuo 11:13 iki 43:59 kiek klausiau "Valinskas žino" podkastą.
Nekeičia fakto, kad su savo cirkine trololo komunikacija Trumpas daug žmonių iš savo sąjungininkų šalių konfjuzina. Ir mane stebina didžiulis kiekis žmonių, kurie bando visokiais būdais (bent jau retoriškai) prisigerinti Trumpui, kažką naujai jam neva "parodyti" ar pan. po jo išrinkimo.
Kai kokį Hitlerį savo laiku rinko, nemažai net ir protingesnių ar gudresnių žmonių irgi maždaug galvojo kad nu gal ir šiek tiek "balabolas" bet gal kažkiek padarys tvarką.
Nekeičia fakto, kad su savo cirkine trololo komunikacija Trumpas daug žmonių iš savo sąjungininkų šalių konfjuzina. Ir mane stebina didžiulis kiekis žmonių, kurie bando visokiais būdais (bent jau retoriškai) prisigerinti Trumpui, kažką naujai jam neva "parodyti" ar pan. po jo išrinkimo.
Kai kokį Hitlerį savo laiku rinko, nemažai net ir protingesnių ar gudresnių žmonių irgi maždaug galvojo kad nu gal ir šiek tiek "balabolas" bet gal kažkiek padarys tvarką.
O kas čia stebėtino, stipriam dažnas nori prisigerinti, nes bijo ir/arba mato tame asmeninę naudą. Todėl užuot susivienyję prieš jį ir nesunkiai įveikę kiekiu, rungtyniauja, kuris labiau įsiteiks. Elgesys, matomas dar nuo vaikų darželio amžiaus.
Bet gal būt buvo ir daugiau žmonių, apie kuriuos taip galvojo, ir didžioji dalis iš tiesų padarė tvarką ar bent per stipriai neprikenkė? Ar dabar visi balabolai yra būsimi Hitleriai?Kai kokį Hitlerį savo laiku rinko, nemažai net ir protingesnių ar gudresnių žmonių irgi maždaug galvojo kad nu gal ir šiek tiek "balabolas" bet gal kažkiek padarys tvarką.
Nelabai supratau minties. Faktas, kad tu klausei Valinsko podcastą, nekeičia fakto, kad Trumpo komunikacija konfjuzina žmones?Nuo 11:13 iki 43:59 kiek klausiau "Valinskas žino" podkastą.
Nekeičia fakto, kad su savo cirkine trololo komunikacija Trumpas daug žmonių iš savo sąjungininkų šalių konfjuzina.

Trumpo retorika "vidaus rinkai" ir savo fanbojams man primena vieną WASP gabalą, kuriame nuskamba paskiri įvairių istorinių politinių ar religinių veikėjų idėjų retoriniai fragmentai.Seianus wrote: ↑2025-02-08 13:02Bet gal būt buvo ir daugiau žmonių, apie kuriuos taip galvojo, ir didžioji dalis iš tiesų padarė tvarką ar bent per stipriai neprikenkė? Ar dabar visi balabolai yra būsimi Hitleriai?Kai kokį Hitlerį savo laiku rinko, nemažai net ir protingesnių ar gudresnių žmonių irgi maždaug galvojo kad nu gal ir šiek tiek "balabolas" bet gal kažkiek padarys tvarką.
Tai, kad Trumpas gali per stipriai prikenkti (kaip kad mėgsta JAV pakalbėti kita poliarizuota ir labiausiai pikta kitos stovyklos pusė) kol kas netikiu. JAV šiuo metu yra pakankamai solidus Trumpo stovyklos politikos pačioms durniausioms apraiškoms nepritariančių žmonių procentas. Bet man labai nepatinka Trumpo specifinė retorika (kažkuo man labai panaši į putleryno diplomatų kompleksuotai revanšistinę naujakalbę). Ir tai, kad labai ženklus jo fanbojų skaičius turi imunitetą net ir pagrįstai ir validžiai Trumpo kritikai. Pvz., jei dėl kažkokių priežasčių ir JAV turtingiausieji ir galingiausieji, kartu su savo medijomis pradės žaisti tavo aukščiau minėtą vaikų darželį, tai ilgainiui Trumpas su tokia retorika gali ir labai nemažai prikenkti. Panašiai kaip ir Italijoje prie Silvio Berlusconi. Ar kur kitur pasaulyje įvairiose vietose ir skirtingais laikais.
Kartu man pasirodė, kad Trumpo komunikacija turi gan skirtingus patternus, kai yra adresuojama JAV vertybiškai labiau artimiems potencialiems sąjungininkams ir kai yra adresuojama autokratiškų šalių lyderiams. Pvz., Putleriui, Mikė Pūkuotukui, Š. Korėjos paršiukui, Erdoganui, Orbanui ar pan. Trumpo komunikacija yra tokia, kaip čia pasakyti, tarsi "prisigerinanti" ir bent jau "supratinga". Tačiau sau artimesnių sąjungininkų atžvilgiu neretai iš tam tikros "jėgos pozicijų".
Arba, pvz., gal kas man gali paaiškinti kodėl Trumpo naujai paminėti muitai (tikėtina kad kol kas tik laikinai) Kinijai yra mažesni nei Kanadai ir Meksikai? Nors, pagal priešrinkiminę Trumpo retoriką, Kinija tarsi lyg ir turėtų būti rimčiausias JAV konkurentas ar varžovas?
Ne. Klausytas podkasto turinys nekeičia fakto, kad Trumpo komunikacija konfjuzina žmones. Net ir "žinantis" Valinskas ar jo kolegos dėl Trumpo komunikacijos yra kiek sukonfjuzinti ir nesuveda galų iki galo, ko iš Trumpo galima tikėtis ir kokie tarakonai jo galvoje veisiasi.Seianus wrote: ↑2025-02-08 13:02Nelabai supratau minties. Faktas, kad tu klausei Valinsko podcastą, nekeičia fakto, kad Trumpo komunikacija konfjuzina žmones?Nuo 11:13 iki 43:59 kiek klausiau "Valinskas žino" podkastą.
Nekeičia fakto, kad su savo cirkine trololo komunikacija Trumpas daug žmonių iš savo sąjungininkų šalių konfjuzina.![]()
Reikės gal ir man paeksperimentuoti ir forume dažniau dar labiau neaiškiai (galimų skirtingų interpretacijų prasme ar pan.) komunikuoti. Gal irgi kaip ir Trumpui pradės "korta eiti".
Na čia priklauso, kas tau yra per stipru. Mano nuomone, jo elgesys sąjungininkų atžvilgiu, ypač muitai ir paistalai apie Grenlandiją, jau dabar per stipriai pakenkė ta prasme, kad suskaldė vienybę ir suteikė vilties diktatūrinėms šūdvalstybėms, kad savo grobikiškus planus galės pateisinti whataboutizmu. Ką ten Musko piemenys rado ir kam perdavė tikrindami valstybinius kompiuterius irgi neaišku, potenciali žala gali būti didžiulė.Svetimas wrote: Tai, kad Trumpas gali per stipriai prikenkti (kaip kad mėgsta JAV pakalbėti kita poliarizuota ir labiausiai pikta kitos stovyklos pusė) kol kas netikiu.
Aišku gal ilgesniame laikotarpyje tas išeis į gerą, Europa pagaliau pradės rimtai rūpintis savo karinėmis pajėgomis ir įtaka pasaulyje. Bet čia tik gal ir tik ilgesniame laikotarpyje.
Žinoma, kai kurie demokratų isterikai vėl aiškina, kad daugiau sąžiningų rinkimų tikriausiai nebebus, ir šiuo prasidėjo autokratija bei Trumpo diktatūra iki gyvos galvos. Tuo ir aš netikiu.
Negaliu.Arba, pvz., gal kas man gali paaiškinti kodėl Trumpo naujai paminėti muitai (tikėtina kad kol kas tik laikinai) Kinijai yra mažesni nei Kanadai ir Meksikai? Nors, pagal priešrinkiminę Trumpo retoriką, Kinija tarsi lyg ir turėtų būti rimčiausias JAV konkurentas ar varžovas?
Matai, politikoje kai jau turi fanbojų ar bent neapsisprendusių avių, kurios „nusivylė“ alternatyvomis, kalbėti neaiškiai ir abstrakčiai labai gerai, tada visi projektuoja savo lūkesčius ir interpretuoja geriausia įmanoma prasme. Nesu tikras, ar tas galios ir tavo pašnekovams skepforumeReikės gal ir man paeksperimentuoti ir forume dažniau dar labiau neaiškiai (galimų skirtingų interpretacijų prasme ar pan.) komunikuoti. Gal irgi kaip ir Trumpui pradės "korta eiti".