Svetimas wrote: ↑2022-07-24 11:49
Kad Rusija Rusijos - Ukrainos karo kontekste nusipelno tam tikro supratimo ir užuojautos[..]
Perklausiau tavo linką. Tai visų pirma, ten yra tik
labai iškarpyta jo ilgesnės kalbos versija - originalas yra apie 51 minutės, o tavo santrauka tik poros minučių ilgio. Tai čia tas pats kaip diskutuoti apie filmą peržiūrėjus tik jo trailerį.
Ir tavo treileryje Petersonas išsako tik šias mintis: (1) Buvo katastrofiška klaida neintegruoti Rusijos į NATO, kai Vakarai tam turėjo progą (suprask - po TSRS žlugimo). (2) Jis labai pergyvena dėl bado, kuris gali kilti jau šį rudenį dėl maisto eksporto sutrikdymo, kas (3) gali sukelti migracijos krizę Europoje. Nu ir, aišku, (4) jam atrodo tragiškos ir paties konflikto sukeltos mirtys - ypač vaikų.
Tai net ir labai norint (bet tada kyla klausimas - kas ir kodėl to nori?!), tik (4) punktą galima kažkaip datempti iki "užuojautos Rusijai".. Bet mano galva sielojimasis dėl žmonių mirčių (taip - net ir rusų mirčių, nors jis ten to nesako tiesiogiai) yra gana bendražmogiška vertybė, ar nesutinki?
Aš kažką dirbdamas perklausiau ir ilgesnę versiją, bet nelabai atidžiai, tai negaliu vienareikšmiškai sakyti, ar jis ten išsakė daugiau "užuojautos Rusijai", nei matėm toje santraukoje. Bendrai paėmus, jo žinia man skambėjo, kaip įspėjimas Vakarams - ar jie tikrai žino, kur veliasi, ir ar tikrai gerai pasvėrė galimas pasekmes - tokias kaip maisto tiekimo grandinių sutraukymas, pabėgėlių krizės, branduolinio karo grėsmė, etc. Ir tai yra tikrai legit klausimai, apie kuriuos būtina pakalbeti prieš veliantis į tokius reikalus.
[..]nes yra savotiška auka, ir kad Rusijos agresija Ukrainos atžvilgiu yra didžia dalimi sugedusių ir negrabiai bei įžūliai su įvairiais pasaulio žaidėjais žaidžiančių Vakarų kaltė.
Tavo treileryje jis literally to nesako. Tai arba tu čia įmetei ne tą linką.. Arba - spėju labiau tikėtina - kad tu čia perpasakoji
kitų žmonių (o ne savo) atsiliepimus apie Petersono kreipimąsi, kas man asmeniškai nėra labai įdomu.
Aš tikrai pamenu, kad jis kažką kalbėjo apie "Vakarų kaltes" - bet čia greičiau tiesiog jo bandymas įsprausti Ukrainos naratyvą į jam gerai pažįstamą Vakarų kritikos vagą, apie ką aš jau rašiau savo ankstesnėje žinutėje. Aš irgi norėčiau, kad Petersonas to nedarytų.
Dėl manęs gali visai nesijaudinti.
Na, taip - tu
pats gi nedarai juodų darbų..