Forumo pulsas

Naujas temas kurkite čia
Svetimas
senbuvis

2026-02-22 13:35

Gan pozityvus ir gal net su tam tikra konstruktyvia stoiška nuotaika, kaip delfiui, Suomijos prezidento Alexander Stubb interviu:
delfi.lt: Suomijos prezidentas Stubbas: kitas Rusijos taikinys būtų ne Baltijos šalys ir ne mes
[...]interviu „Delfi.ee“ teigia, kad tiek jo šalis, tiek Europa yra stipresnės nei anksčiau, todėl į Rusijos grasinimus jis reaguojantis ramiai. Pasak A. Stubbo, Rusijai būtų kvaila bandyti testuoti NATO 5-ąjį straipsnį.
„Pulti NATO šalį būtų kvaila. Bijau, kad kita Rusijos kryptis bus Pietų Kaukazas arba Vidurinė Azija, ne Baltijos šalys ar Suomija“, – interviu „Delfi.ee“ sakė A. Stubbas.
Tačiau per daug atsipalaiduoti ir užmigti dėl galimų bet kokio plauko grėsmių iš Rusijos (ypač informaciniame fronte) irgi būtų gan naivu.

Portalo komentaruose normalūs žmonės beveik neberašo.
Seianus
senbuvis

2026-02-22 13:58

Skamba truputį naivokai, kai NATO šalys tiek metų šiko į kelnes dėl eskalacijos, turime viduje išdaviką orbaną bei tvorą apsižergusį Erdoganą, pinigų gynybai atvirai nenorinčią skirti Ispaniją, o trumpas apskritai griauna NATO, nematau, kodėl putleris turėtų NATO bijoti.

Gali būti, kad putleris net pasimokė iš savo klaidos - tikro karo prieš Ukrainą, ir vėl grįš prie puikiai pasiteisinančio metodo užiminėti teritoriją po truputį.

Suomija aišku supranta, su kuo turime reikalą ir greičiausiai padėtų, Švedija galbūt irgi, Lenkija greičiausiai irgi, na ir aišku Baltijos šalys viena kitai. Visi kiti dėl kokio vieno Lietuvos miestuko manau tik pareikštų susirūpinimą ir paragintų spręsti diplomatinėmis priemonėmis. Geroji pusė, kad Baltijos šalių + Suomijos + Lenkijos pilnai pakaktų sutriuškinti rusų šūdų armiją. Blogoji pusė, kad vis tiek būtų nemažai žuvusiųjų ir sužeistų, ypač - civilių.
Seianus
senbuvis

2026-03-02 16:45

Viso straipsnio neskaičiau, nes už paywallo, bet pradžia patiko:
„Mums įkalbinėjamas pralaimėtojo sindromas“, – sako rašytoja Kristina Sabaliauskaitė, kalbėdama apie Kremliaus bandymus menkinti Lietuvos savivertę. Pasauliui stebint aštrėjantį konfliktą Artimuosiuose Rytuose, ji įspėja: karas vyksta ne tik fronte, bet ir mūsų galvose. Pasak K. Sabaliauskaitės, pavojinga ne tik geopolitinė eskalacija, bet ir sistemingas bandymas įtikinti, kad Europa žlunga, o Lietuva yra maža ir bejėgė.

Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/tv/tinklalaides/ka ... -120218482
Delfis turi daug problemų, tačiau bent jau ruskių propagandą atsverti pasistengia.

Galvoju, ar pats esu kur matęs tokių sistemingų nuolatinių bandymų įtikinti, kad Europa žlunga.
Svetimas
senbuvis

2026-03-04 10:04

Seianus wrote:
2026-03-02 16:45
Delfis turi daug problemų, tačiau bent jau ruskių propagandą atsverti pasistengia.

Galvoju, ar pats esu kur matęs tokių sistemingų nuolatinių bandymų įtikinti, kad Europa žlunga.
Nesupratau konkrečiai šito tavo komentaro (kiek per staigus minties šuolis tarp sakinių man pasirodė). Gal gali kiek labiau paaiškinti, ką turėjai galvoje, ar labiau padetalizuoti dėl aiškumo?
Seianus
senbuvis

2026-03-04 16:10

Svetimas wrote:
2026-03-04 10:04
Nesupratau konkrečiai šito tavo komentaro (kiek per staigus minties šuolis tarp sakinių man pasirodė). Gal gali kiek labiau paaiškinti, ką turėjai galvoje, ar labiau padetalizuoti dėl aiškumo?
Čia yra du atskiri tiesiogiai nesusiję sakiniai, todėl tarp jų yra tarpas, rodantis atskirą pastraipą.
Svetimas
senbuvis

2026-03-05 08:31

Seianus wrote:
2026-03-04 16:10
Čia yra du atskiri tiesiogiai nesusiję sakiniai, todėl tarp jų yra tarpas, rodantis atskirą pastraipą.
Aiškiau man nepasidarė. Kažkur kontekstas pasimetęs.
Seianus
senbuvis

2026-03-05 17:00

Na, sakiniai paprasti, žodžiai lietuviški, tai neįsivaizduoju, kas ten neaiškaus. Gal tavo orakulas chatGPT galėtų išaiškinti? Pamėgink nukopijuoti jam.
Svetimas
senbuvis

2026-03-05 22:15

Seianus wrote:
Na, sakiniai paprasti, žodžiai lietuviški, tai neįsivaizduoju, kas ten neaiškaus.
Kur esi "matęs tokių sistemingų nuolatinių bandymų įtikinti, kad Europa žlunga, o Lietuva yra maža ir bejėgė"? Gal gali patikslinti? Mano akimis čia yra miglotas konteksto trūkis.
Seianus wrote:
Gal tavo orakulas chatGPT galėtų išaiškinti?
Neišsikalinėk. Beveik niekam rimtam jo nenaudoju be papildomų nuorodų susiradimo retkarčiais platesniam pasiskaitymui, jei kas sudomina.
Seianus
senbuvis

2026-03-08 05:36

Svetimas wrote:
2026-03-05 22:15
Kur esi "matęs tokių sistemingų nuolatinių bandymų įtikinti, kad Europa žlunga, o Lietuva yra maža ir bejėgė"? Gal gali patikslinti? Mano akimis čia yra miglotas konteksto trūkis.
Kontekstas - cituotas straipsnis. Ką dar patikslinti?
Beveik niekam rimtam jo nenaudoju be papildomų nuorodų susiradimo retkarčiais platesniam pasiskaitymui
A, tai tik kitiems rekomenduoji.
Svetimas
senbuvis

2026-03-08 06:56

Seianus wrote:
Kontekstas - cituotas straipsnis. Ką dar patikslinti?
Ok. Ačiū. Nebetikslink dėl šito. Nebesvarbu. Staiga pasidarė smalsu paklausti: kokia tavo gyvenimo prasmė? :)
Vilius
emeritas

2026-03-08 19:21

Turėjau ilgą pokalbį su Čatute apie šitą forumą, ir kodėl čia mums nieko nesigauna su tais puslapių vertimais ir t.t. Galiausiai, po kelių dienų diskusijos paklausiau, ką ji mums pasakytų vienu sakiniu, jei galėtų. Va atsakymas:
ChatGPT wrote:You're mistaking conflict for vitality - and it's slowly replacing real connection.
Seianus
senbuvis

2026-03-08 20:42

Svetimas wrote:
2026-03-08 06:56
Ok. Ačiū. Nebetikslink dėl šito. Nebesvarbu. Staiga pasidarė smalsu paklausti: kokia tavo gyvenimo prasmė? :)
Mano gyvenimo prasmė yra mano reikalas. O aš savo ruožtu norėčiau paklausti, ar paskutinėmis savaitėmis nepadauginai kokių nors reguliuojamų medžiagų. Kontekstas - tavo žinutės šiame forume, nuo to keisto "konkurso" žmonėms, kurie čia nesilanko, iki nesugebėjimo suprasti paprastų, elementarių sakinių, iki šito klausimo dėl gyvenimo prasmės...
Svetimas
senbuvis

2026-03-08 22:15

Vilius wrote:
2026-03-08 19:21
ChatGPT wrote:[...]vitality[...]
Kiek tyrinėtojiškai smalsiai ir nelabai rimtai pratęsiant. Gal gali daugiau iš savo pusės savo žodžiais patikslinti apie minėtą "vitality"? Pvz., iš ko jis kyla?
Seianus wrote:
[...]ar paskutinėmis savaitėmis nepadauginai kokių nors reguliuojamų medžiagų[...]
Ne. Ir kartu gal turi kokių nors papildomų klausimų ar net pasiūlymų?
Seianus wrote:
[...]nuo to keisto "konkurso" žmonėms, kurie čia nesilanko,[...]
Gali netyčia užklysti koks žmogus "pilkojoje zonoje" ir kažko nežinoti, nes propaganda gali būti kaip nors emociškai atmušusi žmonių norą (dėl jų identiteto ar pan.) ta sritimi giliau pasidomėti.
Seianus wrote:
Iki šito klausimo dėl gyvenimo prasmės...
Kas tave tame mano paklausime taip nustebino, nepatiko ar pan.?
Seianus wrote:
A, tai tik kitiems rekomenduoji.
Rekomenduoju, nes neblogas žaisliukas, jei naudotojas maždaug žino kokiu principu jis veikia, kiek ir ko iš jo galima tikėtis bei kokios įmanomos naudojimosi juo klaidos ar pavojai.
Lionginas2
naujokas

2026-03-09 13:42

Jei Svetimas dėtų man ir gal Sejanui baną, ir pakviestų prisijungti ChatGPT, tai gal visai draugiškas forumiukas gautųsi? Nereikėtų patoviai skųstis dėl blogų forumo dalyvių, kurie pastoviai dusina, trukdo skleistis kaip gėlelėms, ir neleidžia puoselėti "real connection". Tik idėja.
Svetimas
senbuvis

2026-03-09 14:44

Lionginas2 wrote:
2026-03-09 13:42
Jei Svetimas dėtų man ir gal Sejanui baną, ir pakviestų prisijungti ChatGPT, tai gal visai draugiškas forumiukas gautųsi? Nereikėtų patoviai skųstis dėl blogų forumo dalyvių, kurie pastoviai dusina, trukdo skleistis kaip gėlelėms, ir neleidžia puoselėti "real connection". Tik idėja.
Suprantu ironiją, tik nesuprantu iš kur ji tokia gimė. Plius, atmetus mano akimis labai keistai įkrautus ir angažuotus ChatGPT paminėjimus tavo ir Seianaus pasiūlymuose, jūs turite savų svarbių specifinių privalumų forume (pvz., šiek tiek kokio grimdark ar pan. žanro spalvų nekenkia). Jei atmesime mano hipotezę apie tai, jog panašu labai nevirškinate Viliaus (ypač Seianus) ir nematote prasmės vienoje vietoje būti.

Kas trukdo nebūti tiek kategoriškiem ir matyti daugiau niansų?

Jei laikote savo pašnekovus durniais ar pan., tai taip tiesiai šviesiai ir pasakykite ir neikite į diskusijas ar žaidimukus su jais. Nes, kitu atveju, koks pointas?
Lionginas2
naujokas

2026-03-09 16:08

Svetimas wrote:
Suprantu ironiją, tik nesuprantu iš kur ji tokia gimė. Plius, atmetus mano akimis labai keistai įkrautus ir angažuotus ChatGPT paminėjimus tavo ir Seianaus pasiūlymuose, jūs turite savų svarbių specifinių privalumų forume (pvz., šiek tiek kokio grimdark ar pan. žanro spalvų nekenkia). Jei atmesime mano hipotezę apie tai, jog panašu labai nevirškinate Viliaus (ypač Seianus) ir nematote prasmės vienoje vietoje būti.

Jei laikote savo pašnekovus durniais ar pan., tai taip tiesiai šviesiai ir pasakykite ir neikite į diskusijas ar žaidimukus su jais. Nes, kitu atveju, koks pointas?
Aš visada tiesiai šviesiai sakau, ką galvoju. Jo durnu nelaikau, toli gražu. Tačiau esu pavadinęs naudingu kremliaus idiotu, kai jau visai žodis žodin maldelę pakartojo ("kovoti iki paskutinio ukrainiečio"). Nematau pointo nutylėti. O jei nematysiu prasmės vienoje vietoje būti, tai ir nebūsiu.

Apskritai, politika, karas, religija visais laikais buvo karštos temos, dėl kurių nebesikalbėdavo giminės ar net skirdavosi šeimos. Bet kažkodėl tai tapo didžiausia šito forumo problema. Jau net dirbtinis intelektas pasitelkiamas jai spręsti. Baikit vieną kartą. Šitos temos yra minų laukas ir visada juo bus.
Svetimas wrote:
Labai jau kategoriškas šis tavo vertinimas, kad niekas nemato tų niuansų. Gal mato, bet nemano, kad jie svarbūs?
Svetimas
senbuvis

2026-03-09 16:55

Lionginas2 wrote:
Aš visada tiesiai šviesiai sakau, ką galvoju. Jo durnu nelaikau, toli gražu. Tačiau esu pavadinęs naudingu kremliaus idiotu, kai jau visai žodis žodin maldelę pakartojo ("kovoti iki paskutinio ukrainiečio"). Nematau pointo nutylėti. O jei nematysiu prasmės vienoje vietoje būti, tai ir nebūsiu.

Apskritai, politika, karas, religija visais laikais buvo karštos temos, dėl kurių nebesikalbėdavo giminės ar net skirdavosi šeimos. Bet kažkodėl tai tapo didžiausia šito forumo problema. Jau net dirbtinis intelektas pasitelkiamas jai spręsti. Baikit vieną kartą. Šitos temos yra minų laukas ir visada juo bus.
Neturiu iš savo pusės kam paprieštarauti.

Maldelę ("kovoti iki paskutinio ukrainiečio") greičiausiai pakartojo, nes "dešiniųjų" burbuluose irgi panašios maldelės dažnai kartojamos. Kaip ir maldelės, kad neva Boris Johnson nuresetino Stambulo taikos susitarimus tarp Rusijos ir Ukrainos. Tai iliustracija, kad kremliaus propaganda vakariečius pasiekia ir veikia. Net jei jie ir nenaudoja jokių šaltinių rusų kalba. Vien tik šaltinių rusų kalba nenaudojimas vakariečių nuo kremliaus propagandos neapsaugo.

Plius, labai įtariu, Vilius nemato savo informaciniame lauke visiškų prokremlinių idiotų, kurie su savo akivaizdžiu retorikos bukumu nemažą dalį propagandos efektyvumo daugelio bent kiek mąstančių žmonių akyse nuima. Tačiau Europos šalims labiau į vakarus ir pietus kremliaus propaganda tikėtina savo naratyvus neretai daug subtiliau ir gudriau įvynioja. Pats Seianus berods kažkada pavyzdį apie tai buvo pateikęs.
Lionginas2 wrote:
Svetimas wrote:
Labai jau kategoriškas šis tavo vertinimas, kad niekas nemato tų niuansų. Gal mato, bet nemano, kad jie svarbūs?
Pripažįstu, kad kategoriškas mano vertinimas, nes apibendrinau tave, Seianus'ą ir Stormą į vieną krūvą. Tau dėl per didelio kategoriškumo turiu mažiausiai pasiūlymų. Plius ankstesnė jūsų nesutarimų istorija prie įtampų prisisumavo. Sutinku, kad informaciniame kare reikia daugiau griežtesnio ir aiškesnio pozicijų atskyrimo ir juoda-balta matymo. Tačiau retoriškai griežtai spausti vieną pašnekovą trims iš karto (beveik vos ne iki teiginių, kad jis dirba kremliaus propagandai), vien tik dėl to, kad žmogus kažką spontaniškai pakartojo iš savo naudojamų informacinių burbulų, pagal mane irgi greičiausiai nekonstruktyvu.
Lionginas2
naujokas

2026-03-10 07:14

Svetimas wrote:
2026-03-09 16:55
Pripažįstu, kad kategoriškas mano vertinimas, nes apibendrinau tave, Seianus'ą ir Stormą į vieną krūvą. Tau dėl per didelio kategoriškumo turiu mažiausiai pasiūlymų. Plius ankstesnė jūsų nesutarimų istorija prie įtampų prisisumavo. Sutinku, kad informaciniame kare reikia daugiau griežtesnio ir aiškesnio pozicijų atskyrimo ir juoda-balta matymo. Tačiau retoriškai griežtai spausti vieną pašnekovą trims iš karto (beveik vos ne iki teiginių, kad jis dirba kremliaus propagandai), vien tik dėl to, kad žmogus kažką spontaniškai pakartojo iš savo naudojamų informacinių burbulų, pagal mane irgi greičiausiai nekonstruktyvu.
Yra kaip yra, aktuali tema, visi nori pasisakyti savęs necenzūruodami ir nelaukdami, kol ateis jų eilė "spausti".
Post Reply