Kažkas panašaus. Nebent turite kokių idėjų, kuo tas Kanto kategorinis imperatyvas ir pan. blogas ir nepakankamas?
Tuo labiau, kai su tomis Kanto idėjomis ir Golden Rule bei Rawlso idėjos gan nemenkai persipynusios. Berods ir nemažai vakarietiškos teorinės teisės ar etikos principų yra ant to pastatyta ar bandyta statyti.
Aš pats asmeniškai nesu susidūręs su rimtesniais aiškiais ir paprastais pavyzdžiais, kur Kantas šituo klausimu būtų kažkaip rimčiau sukritikuotas ar suvartytas. Bet gal tiesiog su tuo nesusidūriau. Gal kad gan natūraliai nekonkurencingas kažkuriai interesų grupei įvairiose situacijose trumpajame laikotarpyje principas ir kartu nepraktiškas, lyginant su kitais realiame gyvenime veikiančiais principais ar strategijomis?
Bandymus teoriškai suvartyti Rawls'o teisingumo principus esu kažkur matęs, bet per daug į tai nesigilinau ir jau nebepamenu. Esu kažkur matęs, kad ir šiame forume neretai linksniuojama Nida Vasiliauskaitė yra bandžiusi Rawls'o principus sukritikuoti. Taip pat iš atminties kažkur epizodiškai labai miglotai berods esu matęs kraštutinius netipinius pavyzdžius, kur į nagrinėjamą "sistemą" dėl Rawls'o teisingumo principo sukritikavimo įvedami labai netipiniai žmonės (kokie nors smarkiai nenormalūs psichopatai arba ypatingi jautruoliai ir pan.). Bet man tuomet neaiškus tokio suvartymo pointas, t.y. vien bandymas sukonstruoti kažkokią prieštarą. Ir tada šuoliškai padaroma išvada, kad tokios prieštaros suradimas, kažką iš esmės radikaliai paneigia ar pagadina.