Vilius wrote: ↑2018-10-26 13:10
Dar apie valstybių nusilpimą.
3. Mane užkniso dabartiniai "valdymo per zyzimą ir mynimą ant sąžinės" metodai. Čia turbūt geriausias pavyzdys yra cigarečių pakeliai. Mes jau gerą pusšimtį metų žinome, kad cigaretės kenkia sveikatai. Ir praktiškai vienintelė nauda, kurią jos duoda rūkantiems yra nikotino abstinencijos simptomų palengvinimas.. Tai nafig jas iš viso pardavinėja? Kodėl jų platinimas nėra uždraustas, kaip kitų nuodingų medžiagų?
Mano spėjimas būtų, kad tiesiog visuomenė dar nemano, kad tie rūkymo eksperimentai yra tiek blogi, kad dėl to vertėtų tiesiogiai kištis į privatų tų žmonių gyvenimą.
Man pačiam irgi patinka gyventi laisvoje visuomenėje.
Bet kartais iš tiesų būna problemų, kurios reikalauja ryžtingo ir griežto sprendimo. Jei pažadate mane išrinkti į valdžią ir suteikti neribotą
diktatotriaus imperium, ribotam laikui žinoma, pažadu uždrausti rūkymą ir uždrausti blogus dalykus apskritai, o leisti tik gerus dalykus. Pažadu, kad prie mano diktatūros nuo jūsų pečių bus nuimta ši nepakeliama našta priiminėti sprendimus dėl rūkymo
ir kitų dalykų patiems.
Ar bent jau užkrautas tokiais dideliais akcizais, kad rūkymas taptų "tik prie progos" lygio prabangos dalyku, kurį žmonės kartais vartoja dėl nostalgijos seniems laikams, ar pan.
Man patiktų. Ypač šalyse, kur paskui gydymas apmokamas iš biudžeto.
Tačiau mūsų dabartinės valdžios yra tiesiog per silpnos, kad imtųsi tokių priemonių (ir tuo pačiu literally išgelbėtų milijonų žmonių gyvybes).
Arba literally pagelbėtų sukurti mafijos aukso amžių 2.0
Toje silpnoje valdžioje yra rūkančių. Tuose teismuose yra rūkančių. Tose spec. tarnybose ir policijoje yra rūkančių. Kaip manai, kiek labai būtų užtikrintas draudimas rūkyti?
Darant pamažu, lėtai, zyziant, minant ant sąžinės ir t.t. bent jau pasiekiama konkrečių rezultatų. Jei neatkreipei dėmesio, rūkančiųjų teisės vis mažėja. Iš lėto, palaipsniui kaitinant vandenį, o ne sumetant iškart visus į verdantį.
Vietoj to jos bando "edukuoti" ir "šviesti" savo kvailas aveles, kad anos pačios susiprastų, ir atsikratytų tokio oj-oj-kokio-bjauraus įpročio.. Bet problema čia yra, kad žmonėms (bent jau man) jau iki gyvo kaulo įgriso tie pamokslavimai ir verkšlenimai. Kai žiūriu į visus tuos siaubo filmo lygio paveiksliukus ant cigarečių pakelių, aš iš tiesų matau ne įspėjimą apie grėsmę sveikatai, o beveidį spuoguotą biurokratą pigiu kostiumu, kuris nu labai labai nori, kad aš nebepirkčiau tų cigarečių.. Tik vat bėda - jis neturi kiaušų tą norą efektyviai įgyvendinti.
Tai tu. Bet manau, kad tie paveiksliukai veikia. Neveikia užkietėjusių rūkorių. Bet veikia paauglius, kurie nori pradėti rūkyti dėl šaunumo, mat tie vaizdai visai neatrodo šauniai.
Panašiai yra pvz. su klimato kaita. Visi, kas turi bent kažkiek smegenų, jau seniai supranta, kad klimato kaita vyksta. Ir, kad jos pasekmės turbūt nebus labai malonios. Bet mes toliau vis bandome spręsti šią problemą verkšlenimais dėl CO2 kiekio, ar ten kažkokios nykstančios gyvūnų rūšies.. Tačiau tai tiesiog neveikia - žmonės nubraukia ašarą, palinguoja galvą, ir tada sėda į savo fosilijomis varomą mašiną, kuria paskui važiuoja į prekybos centrą pirkti plastmasinio šlamšto supakuoto i celofaninius maišelius. Nes jiems tiesiog taip patogiau. Ir mes to tikrai nepakeisime, kol neatsiras pakankamai stiprių lyderių, kurie sugebėtų paskatinti (ar reikalui esant - priversti) visuomenę imtis reikšmingų permainų.
Labai nejauku skaityti sentimentus diktatūrai.