Stormas wrote: ↑2020-11-22 01:03
Augustas wrote: ↑2020-11-18 13:51
Totalitarinėje diktatūroje atsakomybės prisiėmimo nėra, nes nėra laisvės. T.y., turi paklusti net klaidingiems diktatoriaus politiniams sprendimams. Bažnyčioje galiu neklausyti, mano manymu, klystančio popiežiaus, ir nieko man už tai nebus. Tai pirma.
O antra, pagal Bažnyčios mokymą, į Pragarą keliauji tik tada, kada atsisakai pripažinti savo padarytas klaidas ir už jas gailėtis, kitaip tariant, kai atsisakai savikritikos, tada keliauji Pragaran.
Tad skirtumas šiuo atveju yra didelis.
Turbūt čia bandai pabrėžti tą skirtumą jog pas diktatorių būtum sušaudytas gailiesi, to ar ne. Tebūnie. Bet tas tipo apie "gali neklausyti" tai deja deja

Kurio iš 10 įsakymų gali neklausyti ir nekeliauti į pragarą?
Na, visų pirma, aš pasakiau - neklausyti popiežiaus, o ne Dievo.

Tai pirma.
O antra. tai bet kurio įsakymo iš Dekalogo gali dabar neklausyti, bet paskui pats įsitikinsi, kad klydai, ir jei po to vis dar norėsi (savikritiškai) pripažinti, kad klydai, tai keliausi į Dangų. O į Pragarą keliausi tik tuo atveju, jei nenorėsi pripažinti klaidos ar klaidų, kurias padarei.
Galima ir taip pasakyti, kad Dievas neverčia Tavęs gyventi su Juo (skirtingai nei diktatorius). Taigi Jis visiškai laisvai leidžia Tau pasirinkti.

Tad jei nenori gyventi su Dievu, tai visiškai normalu, kad keliauji ten, kur Dievo nėra.