Bet turbūt vien tik šitas dalykas neturėtų būti solidus pateisinimas tam tikrų atsinaujinimų procesų kariuomenėje lėtumui (arba galimai skaidrumo ar kokybiško komunikavimo piliečiams trūkumui)?Lionginas2 wrote: ↑2026-04-20 08:57Todėl ta iniciatyva visuomet bus labiau patariamoji, o jos ribos visuomet bus gana griežtai reglamentuotos.
Lietuvos naujienos
- Lionginas2
- pradedantis
Aš nesuprantu, kuo tau neįtinka lėtumas? Kai geriausias daiktas Ukrainoje buvo Bayraktaras, bet LR kariuomenė jų užsakyti neskubėjo, gerai tai buvo ar blogai? Kur dabar tie Bayraktarai? Ant žemės tupi, negali pakilti, jei priešas turi bent minimalią oro gynybą.
Arba kai buvo vajus, kad reikia visą pasienį išrausti apkasais ir drakono dantimis apstatyti, gerai ar blogai buvo, kad kariuomenė neskubėjo to daryti? Kokia nauda iš šitų dalykų dabar Ukrainoje? Beveik jokios.
Viešojoje erdvėje matau labai daug karštiligiškų raginimų kažką daryti ir labai greitai, visiškai pamirštant, kad galbūt ir kariuomenėje visai nekvaili žmonės sėdi.
Pastabų dėl skaidrumo ir komunikacijos irgi nesuprantu. Visi įsigijimai yra žinomi ir vieši. Detaliais gynybos planais nesidalinama, tas tiesa, bet gal tai nėra labai blogai? Kokios informacijos konkrečiai tau trūksta, ko ieškojai ir niekaip nepavyko rasti? Ar čia daugiau vaibai nei realus informacinis badas?
Tam tikrą konservatyvumą kariuomenėje dėl jos specifikos bei atsinaujinimo procesų lėtumą kartas nuo karto paliudija ir koks nors atstovas iš pačios kariuomenės (net ir susijęs su ginkluote), kurį Vaidas Saldžiūnas atsiveda pas save į laidą už paywall'o, tiek ir pats Vaidas Saldžiūnas.Lionginas2 wrote: ↑2026-04-27 08:38Aš nesuprantu, kuo tau neįtinka lėtumas?
[...]
Pastabų dėl skaidrumo ir komunikacijos irgi nesuprantu. Visi įsigijimai yra žinomi ir vieši. Detaliais gynybos planais nesidalinama, tas tiesa, bet gal tai nėra labai blogai? Kokios informacijos konkrečiai tau trūksta, ko ieškojai ir niekaip nepavyko rasti? Ar čia daugiau vaibai nei realus informacinis badas?
Kaip ir buvau jau kažkiek užsiminęs, man pačiam svarbiausias, migločiausias ir neaiškiausias kol kas atrodo žmonių apsimokymo aspektas (dėl atsinaujinimų su dronais ir pan. susijusių dalykų) krašto gynyboje. Kažkiek pramokti FPV dronų valdymą teoriškai iš dalies turbūt galima ir kompiuterinių simuliatorių pagalba. Tačiau bet koks rimtesnis žinių įtvirtinimas be pakankamai gyvos praktikos turbūt sutiksi, kad yra gan sunkiai įmanomas. Girdžiu gandus, kad žmonės krašto gynyboje eksperimentuoja su įvairiais dronais. Bet kartu girdžiu ir gandus, kad patiria su tuo tam tikrų "biurokratinių" sunkumų.
Plius pačių institucijų komunikacija - kokie maždaug grubiai yra planai šitoje srityje, ar yra įkurti kokie nors atskiri dronų padaliniai ir t.t. - yra labai skurdi. O ten, kur atsiranda tam tikras informacijos vakuumas, jį labai nesunkiai gali užpildyti ir įvairios spekuliacijos, gandai, dalykų sutirštinimai ir pan. Ką nemaža dalimi ir patys matome.
Galim prisiminti šioje vietoje net ir neseniai vėl paminėtą COVID-19 temą, kuri nemažai siejasi su medicininėm žiniom iš bendro išsilavinimo ir žmonių bendros patirties ir iki tol (pvz., gripo virusas). Net ir COVID-19 tematika buvo pakankamai daug įvairių spekuliacijų, dramų ir karštligiškumų. O karinių dalykų sritis civiliams yra dar labiau miglota, nei kokia medicina virusų srityje.
Kažkiek gan periodiškai iš smalsumo pasidomiu karinių dalykų temomis, tai pats didesnę dalį informacijos gaunu iš už kokio paywall'o esančių informacijos šaltinių. Kažkiek įdomu šitoje vietoje, iš kur informaciją panašiomis temomis gauna koks vidutinis lietuvis.
- Lionginas2
- pradedantis
Nežinau, kam tas simuliatorius apsimokyti valdyti FPV dronus, kai tie patys FPV dronai labai pigūs. Esu matęs civiliokus besitreniruojančius pievose laisvalaikiu.Svetimas wrote: ↑2026-04-28 10:00Kaip ir buvau jau kažkiek užsiminęs, man pačiam svarbiausias, migločiausias ir neaiškiausias kol kas atrodo žmonių apsimokymo aspektas (dėl atsinaujinimų su dronais ir pan. susijusių dalykų) krašto gynyboje. Kažkiek pramokti FPV dronų valdymą teoriškai iš dalies turbūt galima ir kompiuterinių simuliatorių pagalba. Tačiau bet koks rimtesnis žinių įtvirtinimas be pakankamai gyvos praktikos turbūt sutiksi, kad yra gan sunkiai įmanomas. Girdžiu gandus, kad žmonės krašto gynyboje eksperimentuoja su įvairiais dronais. Bet kartu girdžiu ir gandus, kad patiria su tuo tam tikrų "biurokratinių" sunkumų.
Iš tiesų, nesu tiek labai įsigilinęs į šitą sritį, tai iš bendro išsilavinimo pakalbėsiu. FPV dronais ukrainiečiai kariauja didele dalimi todėl, kad gali sau leisti taip kariauti. Jei ruskiai turėtų bent kokį pranašumą ore, tie dronų operatoriai staiga taptų labai pažeidžiami. Ir vietoj masinio FPV dronų naudojimo jie staiga taptų tik partizaninio karo priemone. Kitaip sakant, norint kariauti taip, kaip ukrainiečiai, pirmiausia reikia turėti pajėgas, kurios enablintų dronų operatorius realiai laikyti kažkokį frontą. Jei priešas dominuos ore, tai greitai tuos dronų operatorius užpelenguos ar sutrindys ryšius elektroninėmis priemonėmis. Todėl labai svarbu ir stipri oro gynyba, ir pėstininkai, kurie realiai turi laikyti pozicijas and žemės, ir visa technika jų transportavimui, evakuacijai ir palaikymui. Reikalinga stipri įprasta kariuomenė, kad tos dronų pajėgos galėtų nuveikti kažką daugiau, nei vykdyti oportunistines pasalas. Ir deja, bet vystant tas įprastas pajėgas LR kariuomenės laukia kur kas didesnis darbas, nei paruošti dronų kovinius būrius. Įtariu, pastariesiems kurti ir taip atsiras nemažai žmonių, kurie mokės skraidyti.
O dėl informacijos, tai pagooglinu "dronu pilotu ruosimas LR kariuomeneje" ir matau, ką ta kariuomenė šitoje srityje veikia ar neveikia. Ar tu mėginai kažkokių konkretesnių faktų ieškoti - kiek padalinių, kiek žmonių juose, kokiais tiksliai modeliais apmokyti, ir panašiai?
Naudoti simuliatorius pradžioje įvairiems FPV dronams rekomenduoja ir save praktikais pristatantys. Pvz.:Lionginas2 wrote: ↑2026-04-28 11:50Nežinau, kam tas simuliatorius apsimokyti valdyti FPV dronus, kai tie patys FPV dronai labai pigūs. Esu matęs civiliokus besitreniruojančius pievose laisvalaikiu.
"Lietuvos gynyba dronais? Šarūnas Jasiukevičius" nuo 48:50.
Pilotų kursai yra šaunu ir gerai. Tačiau mokymosi srityje ypač praktikoje žmonės dalykus efektyviausiai įsisavina ir žinias įtvirtina "mažomis porcijomis" palaipsniui ir nuolat. Taip jau žmonių smegenys yra sudarytos. Pvz., net ir kitose gyvenimo srityse didžiąją dalį to, ką pats gerai praktiškai žinau, esu išmokęs "mažų porcijų" palaipsnio įsisavinimo būdu. Tai manau jog sveikintinos intencijos, jei šauliai ar net ir kiti civiliai smalsiai žaidžia su šitais dalykais ir jų nevengia. Nes galbūt žinių iš tų pasižaidimų netyčia kažkada kažkur gal ir prisireiks.
Aš taip pat nelaikau savęs pakankamai įsigilinusiu į šią sritį.Lionginas2 wrote: ↑2026-04-28 11:50Jei priešas dominuos ore, tai greitai tuos dronų operatorius užpelenguos ar sutrindys ryšius elektroninėmis priemonėmis. Todėl labai svarbu ir stipri oro gynyba, ir pėstininkai, kurie realiai turi laikyti pozicijas and žemės, ir visa technika jų transportavimui, evakuacijai ir palaikymui. Reikalinga stipri įprasta kariuomenė, kad tos dronų pajėgos galėtų nuveikti kažką daugiau, nei vykdyti oportunistines pasalas. Ir deja, bet vystant tas įprastas pajėgas LR kariuomenės laukia kur kas didesnis darbas, nei paruošti dronų kovinius būrius. Įtariu, pastariesiems kurti ir taip atsiras nemažai žmonių, kurie mokės skraidyti.
Gali gal detaliau patikslinti, kokiu tikslu ir kokiam kontekste čia mini "dominavimą ore" ir "oro gynybą"? Taip pat nepamiršk dronų su šviesolaidžiais, kurie gan toli kai kur gali pasiekti ir prieš kuriuos elektroninės kovos priemonės neturi priešnuodžių. Ir kurie yra potencialūs jas išdaužantys jų priešai, jei elektroninės kovos priemonių ir aktyvios gynybos nuo dronų priemonių skaičius bus gana ribotas.
To, ką sakai šitoje vietoje dėl ne su dronais susijusių dalykų, nenuvertinu.
Svarbus man atrodo aspektas, kad jau ir agresijos pradžioje Ukrainoje buvo pakankamai nebloga oro gynyba, įvertinus ir tai, kad pradžioje dronai Ukrainos kare su Rusija dar nebuvo tiek plačiai naudojami. Kai dronų minėtame kare smarkiai daugėjo ir jie smarkiai evoliucionavo (su nemenka pradine iniciatyva iš apačios), Ukraina karo sąlygomis (o ne taikos) atitinkamai nuosekliai po truputi gerino ir savo oro gynybą (su nemenka pagalba iš kitų šalių).
Užsitikrinti dominavimą ore kažkuriame regione manau yra šiek tiek lengviau puolančiajai pusei (agresoriui), vien jau dėl to, kad jis renkasi laiką, vietą, kur užpulti, ir būdą, kaip užpulti.
Kiek žinau dronų srityje kol kas nusistovėjęs NATO "modelis" (integruoti įvairius dronus palaipsniui į jau esamus karinius vienetus). Ir yra papildomai praktikoje pasitvirtinęs Ukrainos "modelis", kuriame (be jau į esamus karinius vienetus integruojamų dronų, kaip ir NATO) yra sukurti ir naudojami atskiri papildomi dronų padaliniai, kurie papildomai koncentruojasi į dronų technologijų plėtojimą, jų sąveiką su vietiniais ar pan. gamintojais bei kitų problemų sprendimą. Bei tai daro karo sąlygomis, o ne taikos, kas smarkiai paspartina atsinaujinimo procesus.
Turbūt pastebėjai, kad be "visažinių" vatnikų dronų tema Lietuvos viešojoje erdvėje neretai reiškiasi dvi gan kraštutinės grupės. Maždaug 1-a LK "komunikacinių optimistų" grupė (viskas kontroliuojama ir visos problemos bus išspręstos) per "oficialius kanalus". Ir 2-a grupė - "dronų sektos" pesimistai ir sąlyginiai "žmonių gąsdintojai" bei su dronais susijusių klausimų kurstytojai (kaip, pvz., Arūnas Kumpis).
Matau, kad Arūnas Kumpis kai kur gan keistai nusišneka (ne dronų, bet mano žinių sferoje) ar smarkiai negatyviai kai kur pesimistiškai hiperbolizuoja. Tačiau "dronų sektos" kalbų nereikėtų nuvertinti, nes kritika (jeigu konstruktyvi) yra geras dalykas ir kai kuriose vietose jie iš praktinės pusės ir gan logiškų dalykų pasako arba neblogų klausimų užduoda. Pvz., Arūnas Kumpis nemenkai bando pushinti Ukrainos "modelį" į Lietuvos krašto gynybą ir nori smarkiai paskubinti dronų naudojimą ir jų masiškumą joje. Kad dronai jau nebėra vien tik "nerimti" žaisliukai ir dėl jų sąlyginio pigumo verta gan rimtą dalį piniginių lėšų (su galbūt ir didesne rizika, tačiau kartu ir didesne sparta) dėl didesnio savarankiškumo pastatyti ir ant jų.
Dalį "dronų sektos" kalbų patvirtina ir koks nors Artur Plokšto, kuris bent jau iš to, ką esu girdėjęs, kažkokių keistų ar įtartinų dalykų bent jau iš fundamentaliųjų mokslų pusės nėra prikalbėjęs.
Įvertinti kažkokių dalykų spartą ar progresą vien tik iš atskirų oficialių pranešimų viešojoje erdvėje, neturint rimtesnių kontaktų ir informacijos iš vidaus yra sudėtinga.Lionginas2 wrote: ↑2026-04-28 11:50O dėl informacijos, tai pagooglinu "dronu pilotu ruosimas LR kariuomeneje" ir matau, ką ta kariuomenė šitoje srityje veikia ar neveikia. Ar tu mėginai kažkokių konkretesnių faktų ieškoti - kiek padalinių, kiek žmonių juose, kokiais tiksliai modeliais apmokyti, ir panašiai?
Pvz.: nesena ant dienų išlindusi naujiena:
Lietuvos kariuomenė wrote: Divizijos generolo S. Raštikio Lietuvos kariuomenės mokykloje šiandien atidaryta nauja infrastruktūra, skirta pagerinti ir palengvinti kariuomenės dronistų pratybas. Pastatytas dronų skrydžiams pritaikytas angaras, įrengtos dronų remonto dirbtuvės ir mokymo klasės. Tikslas - ruošti kariuomenės žvalgybinių ir FPV dronų operatorius, kurie gebės ir valdyti šių rūšių bepiločius, ir juos surinkinėti bei remontuoti. Šis atidarymas nėra kažkoks atskiras įvykis, tai - nuoseklus žingsnis artėjant link kitų svarbių sprendimų, apie juos kiek vėliau.
- Lionginas2
- pradedantis
Aš sakiau, kad jei priešas dominuos ore, tai dronų operatoriai bus labai pažeidžiami. Todėl oro gynyba yra labai svarbi, ir jos išvystymas yra būtina sąlyga, norint turėti efektyvias dronų pajėgas. Pastarosios net ir Ukrainoje yra papildančios. Taip, jos nudirba labai daug. Bet be likusių pajėgų jos to nesugebėtų.
Dronai su optiniu kabeliu negali pakeisti valdomų radio bangomis. Pastarieji gali nešti sunkesnį užtaisą, toliau skristi, yra manevringesni, su jais lengviau skristi miškuose ar tarp pastatų ir t.t. Šviesolaidiniai dronai tiesiog nėra atsakymas į visus klausimus.Svetimas wrote: ↑2026-05-02 10:34Taip pat nepamiršk dronų su šviesolaidžiais, kurie gan toli kai kur gali pasiekti ir prieš kuriuos elektroninės kovos priemonės neturi priešnuodžių. Ir kurie yra potencialūs jas išdaužantys jų priešai, jei elektroninės kovos priemonių ir aktyvios gynybos nuo dronų priemonių skaičius bus gana ribotas.
Perfrazuok, nesupratau kuo tai svarbus aspektas.Svetimas wrote: ↑2026-05-02 10:34Svarbus man atrodo aspektas, kad jau ir agresijos pradžioje Ukrainoje buvo pakankamai nebloga oro gynyba, įvertinus ir tai, kad pradžioje dronai Ukrainos kare su Rusija dar nebuvo tiek plačiai naudojami. Kai dronų minėtame kare smarkiai daugėjo ir jie smarkiai evoliucionavo (su nemenka pradine iniciatyva iš apačios), Ukraina karo sąlygomis (o ne taikos) atitinkamai nuosekliai po truputi gerino ir savo oro gynybą (su nemenka pagalba iš kitų šalių).
Nesutinku, čia tik vienas iš daugybės faktorių. Turimos techninės priemonės, jų kiekis, įgūdžiai jas naudoti ir planavimas yra ženkliai svarbiau nei tai, kas ką puola.
Ačiū, kad patikslinai. Šiaip vieneri skliaustai sakinyje yra mano limitas. Treji yra sušiktas sekmadienio rytas.
Dabar man aiškesnė tavo pozicija. Sutinku.Lionginas2 wrote: ↑2026-05-03 07:15Aš sakiau, kad jei priešas dominuos ore, tai dronų operatoriai bus labai pažeidžiami. Todėl oro gynyba yra labai svarbi, ir jos išvystymas yra būtina sąlyga, norint turėti efektyvias dronų pajėgas. Pastarosios net ir Ukrainoje yra papildančios. Taip, jos nudirba labai daug. Bet be likusių pajėgų jos to nesugebėtų.
Taip. Jie nėra atsakymas į visus klausimus.
Gera oro gynyba yra sluoksniuota. Tiek Ukraina tiek Rusija karo metu smarkiai pažengė koja kojon dronų srityje. Tam tikras antidroninių priemonių sluoksnis oro gynyboje irgi turėtų būti. Kuris lyg ir nėra toks brangus ir aukštatechnologinis, palyginus su kitų oro gynybos sluoksnių technologijomis. Baltijos šalys nuo Ukrainos minėtame oro gynybos sluoksnyje atsilieka. Jei jos ruošiasi įvairioms galimoms Rusijos grėsmėms ir provokacijoms, tai dieną X manau turi turėti kažkokią rimtesnę gynybą ir nuo dronų.Lionginas2 wrote: ↑2026-05-03 07:15Perfrazuok, nesupratau kuo tai svarbus aspektas.Svetimas wrote: ↑2026-05-02 10:34Svarbus man atrodo aspektas, kad jau ir agresijos pradžioje Ukrainoje buvo pakankamai nebloga oro gynyba, įvertinus ir tai, kad pradžioje dronai Ukrainos kare su Rusija dar nebuvo tiek plačiai naudojami. Kai dronų minėtame kare smarkiai daugėjo ir jie smarkiai evoliucionavo (su nemenka pradine iniciatyva iš apačios), Ukraina karo sąlygomis (o ne taikos) atitinkamai nuosekliai po truputi gerino ir savo oro gynybą (su nemenka pagalba iš kitų šalių).
Taip. Tu teisus. Rašydamas turėjau galvoje Baltijos šalis ir putleryną ir laikiną dominavimą puolimo pradžioje. Smarkiai supaprastinau/suprimityvinau dalykus šitoje vietoje. Pakalbėjau su draugu šia tema, šiek tiek pasiskaitinėjau apie tai plačiau, tai šiuo metu šituo klausimu pas mane šiek tiek informacinė košė galvoje dėl įvairių niuansų.Lionginas2 wrote: ↑2026-05-03 07:15Nesutinku, čia tik vienas iš daugybės faktorių. Turimos techninės priemonės, jų kiekis, įgūdžiai jas naudoti ir planavimas yra ženkliai svarbiau nei tai, kas ką puola.
Šypsniuką praleidai. Arba jeigu nepraleidai, tai gali save paguosti, kad kognityviai man gan įdomų komentarą parašei.Lionginas2 wrote: ↑2026-05-03 07:15Ačiū, kad patikslinai. Šiaip vieneri skliaustai sakinyje yra mano limitas. Treji yra sušiktas sekmadienio rytas.
Akcentavau karo sąlygas taikos kontekste matyt, nes neretai internete suerzina kai kurių veikėjų naivus nesupratimas šituo aspektu panašiose temose. Nors gyvename formaliai teisiškai taikos sąlygomis (kurios apsunkina įvairius atsinaujinimo procesus, ypač karinėje srityje), putlerynas realiai jau seniai įžūliai kariauja su vakarais hibridiniais ir kitokiais būdais. Arba nevengia per diplomatinius kanalus, pažintis ir kitokius ryšius kabinti vakarams makaronus, kuriais dalis patiki.
Tai jau galima daryti išvadą, kad prokuroras ir teisėjas turėjo gerą humoro jausmą, ar dar palauksime?
Vienas su Žemaitaičiu susijęs tyrimas vis tik pradėtas, bet visai iš kitos operos.
Mykolas Katkus pas save paskelbė gan įdomią analizę apie Remigijaus Žemaitaičio ir kitų žmonių paskyras, kurių turinys koordinuotai amplifikuojamas lietuviškojo „Facebook" tinkle:
Mykolas Katkus wrote: Grąžiname skolą - norime pagarsinti jį ir jo mintis platinantį koordinuotą FB grupių tinklą. Tuo vakar pasirūpino mano partneris ir „Repsense" mokslinių tyrimų vadovas Alfredas Chmieliauskas, pasinaudojęs mūsų „Havel" platforma ir jos pagalba atlikęs labai išsamią pastarojo meto p. Žemaitaičio skleidžiamų minčių, kanalų ir taikinių analizę. Pavadinome šį tinklą paties Remigijaus pavarde. Nuoroda į ataskaitą - komentaruose.