rusijos karinė invazija į Ukrainą

Naujas temas kurkite čia
Svetimas
senbuvis

2026-02-26 21:16

Stormas wrote:
2026-02-26 20:34
Žinoma ne pats, bet tai sutampa su mano supratimu, todėl ir naudoju :)
Aš dėl pirminių tarsi nutekėjusių "dealo" sąlygų irgi buvau piktas.
O sutampa su kokiu tavo supratimu? Kad minėtas dealas yra labiau kažkieno sufantazuota stumiama vizija, kurią ukrainiečiai iš principo gali kažkiek palenkti ar į ją iš savo pusės proaktyviai reaguoti ir modifikuoti? Ar labiau rezultatas (jiems jau garantuotai iš anksto visapusiškai blogas)?
Vilius
emeritas

2026-02-27 10:42

Dėl Liongino postinto screenshoto. Atrodo, jau rašiau kažką panašaus, bet gal nepamaišys pasikartoti.

Žiūrėk, kaip aš matau tą situaciją - to turinio autorių tikslas yra tiesiog sukelti tavo reakciją (čia rekomenduoju James Lindsay paskaitą, kuri panašiai ir vadinasi - "your enemy’s reaction is your real action"). Tai, kad ir kaip tu engagini* su tuo turiniu - ar jį komentuoji, ar downvotini, ar net reportini viešai matoma vėliavėle - visa tai yra feedbackas botams, kad turinys pasiekė adresatą, ir tada jie tikrai pasistengs tokio turinio kurti dar daugiau ir postinti jį panašiose platformose. Niekam tu ten nieko neįrodysi, nes tiesiog kitame laido gale nėra kam įrodinėti.

Kas dar blogiau - viešai postindamas screenšotą tu paskleidi tą informacinį šūduką dar kelioms poroms akių. Nes, pavyzdžiui, aš jo niekada nebūčiau pamatęs be tavo pagalbos.. Tai taip išeina, kad bekovodamas prieš įsivaizduojamą mano "propagandą" - tu pats postini tikrą propagandą. Prašau, nebedaryk to. Jei tikrai nori dalyvauti informaciniuose karuose, tada tiesiog (tyliai!) reportink tokį turinį tų platformų administracijoms. Bet daugumai žmonių geriausia išeitis turbūt yra tiesiog ignoruoti tokias provokacijas, arba iš viso nesilankyti interneto užkaboriuose, kur tokie dalykai yra reguliariai publikuojami.

* Atsiprašau dėl nelietuviškų žodžių gausos šioje žinutėje - kai kuriems iš jų tiesiog nežinau teisingų vertimų.. Jei žinot - galit pasiūlyti savus.
Lionginas2
naujokas

2026-02-27 12:41

Svetimas wrote:
2026-02-26 11:02
Mano pabrauktą dalyką bent jau aš niekur negirdėjau, kad būtų sakęs.
Tiksliai tokiais žodžiais nėra sakęs, aš perfrazuoju, bet ir to kadaise matyto video neberandu. Todėl atsiimu žodžius, daugeliu atvejų jis normaliai pasisako. Bet jei vėl surasiu, būtinai tave informuosiu.
Lionginas2
naujokas

2026-02-27 12:46

Vilius wrote:
Žiūrėk, kaip aš matau tą situaciją - to turinio autorių tikslas yra tiesiog sukelti tavo reakciją (čia rekomenduoju James Lindsay paskaitą, kuri panašiai ir vadinasi - "your enemy’s reaction is your real action"). Tai, kad ir kaip tu engagini* su tuo turiniu - ar jį komentuoji, ar downvotini, ar net reportini viešai matoma vėliavėle - visa tai yra feedbackas botams, kad turinys pasiekė adresatą, ir tada jie tikrai pasistengs tokio turinio kurti dar daugiau ir postinti jį panašiose platformose. Niekam tu ten nieko neįrodysi, nes tiesiog kitame laido gale nėra kam įrodinėti.
Jackpot! Kaip tu atspėjai, kad aš visus tuos dalykus neabejotinai darau, ir man labai reikalinga tokia paskaita?
Vilius wrote:
Kas dar blogiau - viešai postindamas screenšotą tu paskleidi tą informacinį šūduką dar kelioms poroms akių. Nes, pavyzdžiui, aš jo niekada nebūčiau pamatęs be tavo pagalbos.. Tai taip išeina, kad bekovodamas prieš įsivaizduojamą mano "propagandą" - tu pats postini tikrą propagandą. Prašau, nebedaryk to. Jei tikrai nori dalyvauti informaciniuose karuose, tada tiesiog (tyliai!) reportink tokį turinį tų platformų administracijoms. Bet daugumai žmonių geriausia išeitis turbūt yra tiesiog ignoruoti tokias provokacijas, arba iš viso nesilankyti interneto užkaboriuose, kur tokie dalykai yra reguliariai publikuojami.
Jau buvo apie tai kalbėta, tada kaltinai Svetimą, dabar mane. Nematau reikalo kartotis. Niekas be tavęs šito nelaiko propagandos platinimu.
Lionginas2
naujokas

2026-02-27 12:48

Vilius wrote:
2026-02-26 16:12
Beje Svetimas teisingai pastebėjo kad savo plano aš iš tiesų dar net nesurašiau. Pamėčiau šiek tiek užuominų kitose temose, bet vientisos idėjos dar nepostinau..
Ir nepostinsi. Viskas bus kaip su ta "emergentizmo teorija".
Lionginas2
naujokas

2026-02-27 13:00

Vilius wrote:
Dėl Trampo plano jau kaip ir viską pasakiau, kai jį pavadinau dalbajobišku ir gėdingu.
Gėdingu kam? :)
Seianus
senbuvis

2026-02-27 14:36

Vilius wrote:
Nu va, truputį pailsėjau, ir orai pagerėjo, tai galim bandyt judėti toliau.
Niekur čia niekam judėti nereikia. Tik noriu, kad atsakytum į klausimą.
Seianus wrote:
2026-02-19 14:12
Jei mėginai pasakyti kažką kito, nei tai, ką pasakei ir ką aš supratau, tai visada gali patikslinti. Turime situaciją, kai Ukraina nori gintis ir nenori pasiduoti, o trumpas spaudžia ją pasiduoti ir tu pavadinai tai planu, už kurį geresnio niekas nesugalvojo. Tai grįžtame prie mano klausimo: ar Ukrainos finansavimas, prie kurio teigi prisidėjęs, netrukdo įgyvendinti šį planą?
Kadangi pačiam sunkiai sekasi, duosiu užuominą. Čia galimi du atsakymai:

a) trukdo, nes...
b) netrukdo, nes...
Svetimas
senbuvis

2026-02-28 10:54

Seianus wrote:
2026-02-19 14:12
Tai grįžtame prie mano klausimo: ar Ukrainos finansavimas, prie kurio teigi prisidėjęs, netrukdo įgyvendinti šį planą?
Peršasi pakankamai natūralus atsakymas, kad pagal jo veiksmus Viliui parama Ukrainai yra žymiai aukštesnio prioriteto, nei po jo spontaniškų laisvalaikio parašinėjimų forume atsakinėti į kažkieno "tardymus" ar asmeninių ribų perženginėjimus.
Vilius
emeritas

2026-02-28 11:13

Svetimas wrote:
Peršasi pakankamai natūralus atsakymas, kad pagal jo veiksmus Viliui parama Ukrainai yra žymiai aukštesnio prioriteto, nei po jo spontaniškų laisvalaikio parašinėjimų forume atsakinėti į kažkieno "tardymus" ar asmeninių ribų perženginėjimus.
Ačiū už pastangas, Svetime, suprantu kad tavo ketinimai yra geri.. Bet nemanau, kad tu čia man (ar kam nors) padedi. Mes ne maži vaikai, kaip nors išsiaiškinsim patys.
Svetimas
senbuvis

2026-02-28 11:24

Ok. Nesikišu. Bet man pasirodė, kad čia į kažkokį priekabiavimą jau darosi panašu.
Seianus
senbuvis

2026-02-28 12:54

Svetimas wrote:
Čia ne tardymas, man nuoširdžiai įdomu, kodėl Vilius trukdo planui, už kurį jo nuomone geresnio nėra. Nebent jis pats nemano, kad trukdo. Arba nemano, kad už tą planą geresnių nėra, tik šiaip spontaniškai parašė nepagalvojęs, nes jautė poreikį ginti savo dešiniųjų gentį. Todėl ir paklausiau, kad suprasčiau situaciją. Jau net galimus atsakymus sufleruoju, kad būtų lengviau žmogui atlaikyti tuos nepakeliamus klausimus.

Bet mano klausimas ir jo, ir tavo reputacijai daro žymiai mažesnę žalą, nei tavo herojiškas mėginimas apginti jį nuo klausimų ir leisti skleisti tai, kas atrodo kaip rusų propaganda netrukdomam.
Svetimas
senbuvis

2026-02-28 13:02

Seianus wrote:
[...]leisti skleisti tai, kas atrodo kaip rusų propaganda netrukdomam.
Aš iš savo pusės savarankiškai nuspręsiu, kokiais metodais man dealinti su Viliaus "propaganda".
Seianus
senbuvis

2026-02-28 13:13

Svetimas wrote:
2026-02-28 13:02
Seianus wrote:
[...]leisti skleisti tai, kas atrodo kaip rusų propaganda netrukdomam.
Aš iš savo pusės savarankiškai nuspręsiu, kokiais metodais man dealinti su Viliaus "propaganda".
Duh. Tu jau nusprendei, ir padarei tai savarankiškai. Niekas tau net nesiūlė kažkaip tą spręsti. Nelabai suprantu, ką čia nori pasakyti.
Svetimas
senbuvis

2026-02-28 13:25

Seianus wrote:
2026-02-28 13:13
Nelabai suprantu, ką čia nori pasakyti.
Man nepatinka tiek kremliaus propaganda, tiek keistos įtampos ir apsižodžiavimai beveik lygioje vietoje forume. Plius prie to papildomai prisideda ir tai, kad vienas iš pagrindinių kremliaus propagandos tikslų yra susipriešinimų kurstymas tarp įvairių skirtingų žmonių grupių dėl įvairių pakankamai natūralių skirtingų kultūrinių ar kitokių giluminių įsitikinimų (labai sunkiai pakeičiamų) kremliui priešiškose šalyse.

Pvz., užklausk ChatGPT "what are the signs of prewar psychosis in society", ką kremliaus botai ar pan. mūsų viešojoje erdvėje papildomai tikslingai kursto. Arba užmesk akį į seną postą. Nors tai ir neturi ypatingo tiesioginio ryšio su pačiu šitos temos turiniu.
Vilius
emeritas

2026-02-28 13:58

Seianus wrote:
2026-02-27 14:36
Čia galimi du atsakymai:

a) trukdo, nes...
b) netrukdo, nes...
Nu pyk-nepyk, bet aš čia renkuosi variantą
c) Europiečiams reikia ryžtingiau patiems diktuoti savo planus - ypač, kai kalba eina apie reikalus, kurie tiesiogine prasme vyksta jų kieme. Ir tada reikės mažiau sukti galvą, kas ten kam trukdo.

O Ukrainą vis dar reikia remti, nes:

1. Kad ir koks planas bus sutartas (jei bus) - tai įvyks dar geriausiu atveju po kelių mėnesių (girdėjau minint vasaros pradžią, bet tiksliai niekas nežino). Iki to laiko Ukrainai dar reikia išgyventi.

2. Dalis paramos pinigų panaudojami humanitariniams tikslams, ir tai bus reikalinga dar kurį laiką po karo.

3. Jei remiama per Lietuvos organizacijas, tai čia yra papildomas bonusas, kad ir lietuviai įgyja tikrai naudingos ir reikiamos patirties su dronais ir kitomis šiuolaikinėmis technologijomis.

Ta proga padariau nedidelį pervedimą "Blue/Yellow" fondui. Kviečiu ir jus prisijungti.
Svetimas
senbuvis

2026-02-28 19:33

Lionginas2 wrote:
2026-02-26 09:57
Svetimas wrote:
2026-02-25 22:53
Su tuo botu viskas kaip ir akivaizdu. Nėra čia net ką komentuoti. Tuo tarpu kažkiek adekvatesni "dešiniųjų burbulai", kiek mačiau, apie tuos dalykus kalbėdami neretai turi galvoje dabartinių karo veiksmų fronto linijoje tam tikrą užšaldymą, sustabdymą.
Nematau, kad jie turi tą galvoje. Tam, kad fronto linija būtų užšaldyta, karinius veiksmus turi nutraukti abi pusės. Bet praktiškai visada pretenzijos reiškiamos tik Ukrainai. Tai ji turi pasiduoti, tai "nustoti kariauti" ir pagaliau pradėti "siekti taikos". Ukraina turi du pasirinkimus - gintis arba nebesiginti, tai yra, kapituliuoti. Šiuo metu Ukraina ginasi. Jei jai siūloma elgtis kažkaip kitaip, be jokių sąlygų, kad ir ruskiai turi stabdyti karo veiksmus, tai jai iš esmės siūloma pasiduoti. Ir nesvarbu, kaip šitas kacapų interesų atstovavimas maskuojamas - taikos siekiu ar kitaip. Ukraina netęsia karo = Ukraina nebesigina = Ukraina kapituliuoja. Jei planas būtų toks: "ukrainiečiai, nebekariaukite, JEI rusų fašistai nustos jus pulti", tai aš suprasčiau. Bet planas NIEKADA neformuluojamas šitaip. [...]Pretenzijas jie reiškia vien Ukrainai.
Man šitas dalykas, kurį aukščiau rašai, irgi kelia nemenką rūpestį ir nerimą. Bet šalia to mane kiek stebina, kad patys ukrainiečiai (man iš šalies žiūrint) šioje vietoje neįprastai prie tokių aplinkybių atrodo palyginti gan ramūs. Ypač arčiau valdžios esantys, pvz., koks Podoliakas ar pan. Visai tikėtina, kad ukrainiečių pusė kažką daugiau žino nei mes čia forume.
Lionginas2 wrote:
2026-02-26 10:08
Svetimas wrote:
2026-02-25 22:53
Nelabai konstruktyvi tavo replika.
Beje, žodį "kapituliaciją" (t.y. kad Trumpo dealas yra kapituliacijos sąlygos) pirmą kartą išgirdau kartojant ir ne kartą minint viename iš savųjų burbulų, kuris, įtariu, šiek tiek persidengia ir su tavuoju. Tikrai pats šitą žodį "kapituliacija" savarankiškai sugalvojai/panaudojai?
Tarkime, Stormas ir aš tą žodį išgirdome savo burbuluose, labai patiko, ir pradėjome vartoti. Ir ką? Ar tu mėgini lenkti link to, kad turėtume labiau toleruoti nuomones, rezonuojančias su rusų propaganda? Maždaug, mes iš burbulo, jie iš burbulo, tai koks skirtumas, galima ir nekritikuoti vienimems kitų. Ar tavo pointas visgi kažkoks kitoks? Mėginu suprasti, kuo gi tokiais savo komentarais pats esi konstruktyvus...
Nesakiau, kad nereikia kritikuoti vieniems kitų. Bet apsimėtymas labai trumpomis replikomis man asmeniškai nepanašus į konstruktyvią kritiką. Pavyzdį su žodžio "kapituliaciją" naudojimu paminėjau (ir adresavau konkrečiai tik Stormui) pamąstymui ar tikrai mūsų pačių naudojami informaciniai burbulai (ne Viliaus) mūsų pačių taip jau niekur šiek tiek į šoną emociškai neužneša. Net jei ir dėl esminių ir principinių dalykų esame iš esmės teisūs.
Stormas
senbuvis

2026-03-02 14:30

Svetimas wrote:
2026-02-26 21:16
Aš dėl pirminių tarsi nutekėjusių "dealo" sąlygų irgi buvau piktas.
O sutampa su kokiu tavo supratimu? Kad minėtas dealas yra labiau kažkieno sufantazuota stumiama vizija, kurią ukrainiečiai iš principo gali kažkiek palenkti ar į ją iš savo pusės proaktyviai reaguoti ir modifikuoti? Ar labiau rezultatas (jiems jau garantuotai iš anksto visapusiškai blogas)?
Nes tas dealas iš esmės buvo visi ruskių reikalavimai, bent jau tie oficialiai jų propaguojami. Tai koks čia dealas? Todėl ir palyginimas su kapituliacijos sąlygomis yra labai geras.
Stormas
senbuvis

2026-03-02 14:32

Svetimas wrote:
2026-02-28 19:33
Man šitas dalykas, kurį aukščiau rašai, irgi kelia nemenką rūpestį ir nerimą. Bet šalia to mane kiek stebina, kad patys ukrainiečiai (man iš šalies žiūrint) šioje vietoje neįprastai prie tokių aplinkybių atrodo palyginti gan ramūs. Ypač arčiau valdžios esantys, pvz., koks Podoliakas ar pan. Visai tikėtina, kad ukrainiečių pusė kažką daugiau žino nei mes čia forume.
Tai aišku jie žino kai ką daugiau, ypač tai kai visokie balbatavimai ir kitos šnekos niekaip nepadės dabar ir šiandien fronte :) O ir atsilaikė jau 4 metus. Tai manau dėl to jie ir atrodo gan ramūs.
Post Reply