Lionginas2 wrote: ↑2026-02-20 07:52
Svetimas wrote: ↑2026-02-19 21:36
Aš esu kalbėjęs su keliais žmonėmis iš savo giminės, kurie spontaniškai (o ne geriau apgalvoję) kalbėdavo panašius dalykus kaip ir Vilius. Ir jų pozicija iš tikro iš esmės skyrėsi nuo tavo pacituoto boto pozicijos. Tai manau jog šiek tiek jaučiu tą skirtumą.
Tai galėjai ir paminėti tą esminį skirtumą kad jau užsiminei.
Pagal mane painioji (nežinau kodėl) labai tikslingą prokremliško boto propagandinę žinutę su labai tikėtina Viliaus ir dalies mano minėtų žmonių natūralia emocine frustracija (visos karo realybės pakankamai niūriam fone) bei jų natūraliu psichologiniu noru matyti daugiau pozityvių rezultatų ar sprendimų. Nereta dalies mano minėtų žmonių reakcija Rusijos ir Ukrainos karo tema būna maždaug iš "nebekalbėk man nieko apie su karu susijusius dalykus, nes užkniso mane ta visa absurdiška beprotybė juodai" srities. Tuo tarpu Vilius net pats į dialogą forume jam galbūt kažkiek rūpima ir aktualia tema eina.
Man norisi apie šitą dalyką pakalbėti daugiau iš psichologinės pusės. Pvz., žmonės dažnai kognityviai nemoka sieti tam tikros ilgalaikės būsenos (kelis metus vykstančio karo) su kažkokiu rezultatu, veiksmu, tikslais ar vizija. Tam neretai žmonėms prireikia kažkokio konkretaus įvykio (ne būsenos) simboliniam pririšimui prie minėtų dalykų. Medijos paprastai į naujienų srautą (ypač karo temomis) vis paduoda aštresnes ir labiau šokiruojančias naujienas, kalba apie įvairias problemas, kurias reikia spręsti ar kurioms nėra lengvų staigių sprendimų, ir pan. Čia nepamirškim ir milžiniškos proputiniškos propagandos įtakos visame tame sraute. Plius labai įtariu, jog kuo žmonės toliau informacine prasme nuo su Ukraina susijusių aktualijų (pvz., Ispanija, Italija, Prancūzija, Belgija) tuo galbūt santykinai didesnė dalis emociškai įkrautos ir specialiai šalies aktualijoms pritaikytos kremliaus propagandos ta tema juos per soc. tinklus ar kitas medijas pasiekia.
Kokie nors paprastiems žmonėms nuobodesni einamieji ir svarbūs Europos šalių ar pan. veiksmai (kaip nauji sankcijų, paramos Ukrainai paketai ar pan.) jų dėmesio lauką daug mažiau užkabina iš pozityvesnės pusės. O tai, kad koks Orbanas ar pan. vėl blokuoja kokį sankcijų ar paramos paketą, medijose bus būtinai ištransliuota ir lengviau pastebėta. Ir labai tikėtina nebus pastebėta, kad sankcijų ar paramos paketas nors ir netrumpam užstabdytas galop vargais negalais praėjo.
Dažnas žmogus tokiam fone daug rečiau pagalvoja, kad dabartinė ilgalaikė nuolatinė karo būsena irgi yra tam tikri tikslingi veiksmai, rezultatas ir ne toks jau niūrus kaip galbūt atrodo iš pirmo žvilgsnio. Nes Ukraina su visa jai partnerių teikiama pagalba prieš putleryną atsilaikė ir jau kelis metus atsilaiko. Ir tuo lengviau jai einasi, kuo pati įvairiausia parama jai yra didesnė.
Einamieji "nuobodūs" (nors ir svarbūs) su karo eiga susiję dalykai nublanksta visame media naujienų, su Trumpu ar pan. susijusių ryškesnių aktualijų ar propagandos fone. Viso to jau aukščiau paminėtų ryškesnių dalykų kontekste Europos šalių proaktyvesnės komunikacijos ar žinučių santykinai beveik visai nesimato.
Kai koks nors Trampas (kartu su visomis "informuojančiomis" pasaulinėmis medijomis) išlenda į globalų eterį su savo "Planu Š", tai ypač mano aukščiau minėti emociškai karo tema kiek užsifrustravę žmonės lengviau kabinasi už šito kaip už savotiško blizgančio ir į akis gerai krintančio "šiaudo". Nemato, kad tam tikras einamasis sprendimas ir veiksmai jiems jau senai nuolatos guli prieš nosį. Ukrainiečiai nenorėdami prarasti tam tikros JAV paramos ar vengdami kokios neprognozuojamos Trumpo reakcijos griežtai "Plano Š" neatmeta ir kažkiek bando būti proaktyviais dalyviais šitame spektaklyje pasaulinėje viešojoje erdvėje. Kas dalį žmonių irgi kažkiek klaidina. Nors daugelis net mano aukščiau minėtų žmonių supranta, kad Ukraina visame tame reikale ir net jai bandomoms primesti nepalankioms sąlygoms ir spaudimams priešinsis ir nuskriausti savęs neleis, kol galės ar pajėgs. Šiame kontekste mano paties vienas iš piktesnių pastebėjimų būtų, kad bent jau komunikacine prasme Europos šalių pozityvesni veiksmai visame šiame įvairių labai skirtingų interesų informaciniame lauke matosi gana prastai.
Lionginas2 wrote: ↑2026-02-20 07:52
Tik nesuprantu, kodėl siūlai man aiškintis dalykus, kuriuos Vilius ir taip "nori ar bando ištransliuoti".
Mano pasiūlymas buvo daugiau komunikavimo tonui forume. Manai jog savo gan kategorišku, griežtu ir pakankamai pašaipiu tonu tarsi iš aukšto pašnekovo atžvilgiu pasieksi daugiau konstruktyvių rezultatų diskusijoje su juo? Kokių? Nenori, kad sąlyginių sąjungininkų įvairiais aspektais ar panašiai mąstančių labiau tavo pusėje būtų daugiau?