Forumo blevyzgos

Naujas temas kurkite čia
Vilius
emeritas

2025-02-01 14:15

Svetimas wrote:
2025-02-01 12:24
Nes dalis jų savo virtualius "antžmogius" kompiuteriniuose žaidimuose išvysto iki žaidimų diletantams neįsivaizduojamų aukštumų.
[Vilius susižvalgo su Nyče..]

Nu ne, žinok, čia jau be konfrontacijos negalėsiu atsakyti, tai bala nematė :D
Svetimas
senbuvis

2025-02-01 15:02

Vilius wrote:
2025-02-01 14:12
Racionaliai žiūrint, Iksui turbūt geresnė alternatyva yra palaikyti gerus (nors ir nelygiaverčius) santykius su de facto lyderiu Zetu, nes jis turbūt bus ir protingesnis, ir veiklesnis, ir šiaip labiau optimistiškai nusiteikęs, nei paniurėlis lūzeris Ygrekas.
Pirminiame x, y ir z žmonių aprašyme, iš netikėtai galvon įkritusio negyvenamos salos modelio, buvo pasakyta, kad Zetas yra tik kažkiek fiziškai pajėgesnis už Ygreką. Kiek keista, kad tu pradėjai savaip hipotetizuoti apie Ygreką tame modelyje, jo nepažinodamas. Nes tarsi gautųsi (pagal tavo teoretizavimus), kad ir Iksas (t.y. tu) esi lūzeris, nes esi tik šiek tiek fiziškai mažiau pajėgesnis nei Zetas.
Svetimas
senbuvis

2025-02-01 15:12

Šalia kalbų apie x, y ir z žmones negyvenamoje saloje forume, kažkaip netyčia Neredaguota kanale įkrito kalbos apie 3 dramblius (JAV, Rusiją, Kiniją):
JAV ir Rusijos kova. Valerijus Šerelis (pvz., nuo 33:30).
Video greitį galima kiek pasididinti, jei pašnekovas lėtokai kalba.
Svetimas
senbuvis

2025-02-01 15:39

Neva pagal vieno putleryno provincijos mokyklos emigravusio mokytojo filmuotus kadrus buvo išleistas dokumentinis filmas Mr. Nobody Against Putin (2025) (imdb) apie mokinių smegenų plovimą ideologinės putinoidinės karinės orientacijos "patriotizmo ugdymo" ir pan. temomis:
Фильм о школьной пропаганде | Крушение самолёта с фигуристами | Трамп против БРИКС (nuo 03:53).
Vilius
emeritas

2025-02-01 17:18

Svetimas wrote:
2025-02-01 15:02
Kiek keista, kad tu pradėjai savaip hipotetizuoti apie Ygreką tame modelyje, jo nepažinodamas. Nes tarsi gautųsi (pagal tavo teoretizavimus), kad ir Iksas (t.y. tu) esi lūzeris, nes esi tik šiek tiek fiziškai mažiau pajėgesnis nei Zetas.
Tu pats nuo pradžių sakei, kad Zetas yra reikšmingai pranašesnis už likusius du. Nu tai aš bandau spekuliuoti pagal tavo užduotas taisykles..

O tai koks turėjo būti tavo moralas šitoje salos istorijoje?
Svetimas
senbuvis

2025-02-01 17:31

Vilius wrote:
Tu pats nuo pradžių sakei, kad Zetas yra reikšmingai pranašesnis už likusius du. Nu tai aš bandau spekuliuoti pagal tavo užduotas taisykles..
Sakiau, kad likę du poroje įveiktų Zetą (arba išlaikytų savo pačių "galią" Zeto atžvilgiu), jei kooperuotųsi tarpusavyje.
Vilius wrote:
O tai koks turėjo būti tavo moralas šitoje salos istorijoje?
Pasiūliau labai supaprastintą situacijos modelį pamąstymui. Nyčės priėjimas prie panašių dalykų man pasirodė per daug pritemptas prie jo tam tikrų išankstinių nuostatų ir kažkoks literatūriškai suveltai "teorinis".
Vilius
emeritas

2025-02-02 00:14

Svetimas wrote:
Sakiau, kad likę du poroje įveiktų Zetą (arba išlaikytų savo pačių "galią" Zeto atžvilgiu), jei kooperuotųsi tarpusavyje.
Bet kam jiems reikia jį "įveikinėti"?
Svetimas
senbuvis

2025-02-02 15:37

Vilius wrote:
2025-02-02 00:14
Svetimas wrote:
Bet kam jiems reikia jį "įveikinėti"?
Nesakiau, kad reikia jį įveikinėti. Sakiau tik, kad x ir y poroje Zetą įveiktų.
Ir nesipainiok: Zetas tame modelyje nėra Nyčės antžmogis. Lyg ir būtų kažkiek tolimų ir menkų panašumų, bet Nyčės antžmogis nėra.

Pagal mano pirminę idėją, Zetas yra pavojingas ir grėsmingas subjektas ir fiziškai pajėgesnis už x ir y atskirai paėmus, bet už x ir y poroje yra mažiau pajėgus.
Kartu tu turi informaciją, kad jokios mums įprastos taisyklės ar normos Zetui negalioja. Zetui nerūpi nei x nei y gyvybė, jei jis nemato sau naudos iš jų.
Tarkim žinai, kad Zetas nemėgsta sau nepaklūstančių ir pagal jo sau įsivaizduojamas taisykles nežaidžiančių konkurentų.
Jei turėtų tam galimybių ir motyvų, Zetui niekas netrukdo atskirai sutiktą x ar y smarkiai fiziškai sužaloti. Tam, kad po tokio sužalojimo net ir poroje x ar y nebegalėtų Zeto įveikti.
Gali Zetas net atimti x arba y gyvybę, jei turėtų tam galimybių ir jam dėl kažkokių priežasčių taip susišviestų.
Maždaug toks yra pavojingas veikėjas Zetas, su kuriuo Iksui (tau) ir Ygrekui pasitaikė pakliūti į hipotetinę negyvenamą salą.

Zeto šioks toks "prototipas" šitame mano nupaišytame modelyje yra Vilkas Larsenas iš Džeko Londono "Jūrų vilko". Pats Larsenas minėtame romane domėjosi kai kuriomis Nyčės idėjomis ir pakalbėdavo savaip iškreiptai apie Nyčės antžmogių idėjas, pagal savo supratimą. Galbūt kaip ir kai kurie fašistukai ar pan. savo laiku. Labai senai "Jūrų vilką" skaičiau, taigi galimai daug ko nepamenu.

Tave (kartu su Ygreku) įvedžiau į negyvenamą salą pasiūlytame modelyje su tau potencaliai pavojingu Zetu, kad jaustum tam tikrą sąlyginį spaudimą ir pabandytum sukonstruoti savo sąveikavimo su Zetu ir Ygreku principus ar strategijas. Kad galimai naujai "eksperimentiškai" susikurtum sau tam tikras sąveikavimo "taisykles" "nuo nulio" ar pan. Kad galėtum prie tokių iškreiptų sąlygų pažaisti "moralės konstravimą" ar savotišką jos "geneologiją", panašiai kaip tai darė ir Nyčė. Ir pažiūrėti žaidimo forma, kokių panašumų ar skirtumų su Nyčės kai kuriomis idėjomis tokiame modelyje galbūt gautum.
Vilius
emeritas

2025-02-02 19:45

Svetimas wrote:
Sakiau tik, kad x ir y poroje Zetą įveiktų.
Nu tai per sekantį skyriaus susirinkimą tu su savo kolegomis galėtumėte fiziškai nugalėti savo vadovą.

Tačiau realybėje valdžia veikia visai ne taip. Net ir nusikaltėlių ar net vilkų gaujų hierarchijos ne visada būna paremtos fizinės jėgos persvara. Žymiai patikimiau valdžią užtikrina sudėtingi lojalumo ryšiai, visokios rašytos ir nerašytos taisyklės, ir svarbiausia - daug kartų pademonstruotas vadovo gebėjimas priimti sprendimus, kurie atneša naudą visai grupei.

Tai kažkas tokio atsitiktų ir tavo saloje. Jei Zetas parodytų gebėjimą suburti kitus žmones bendram reikalui (t.y. išgyvenimui laukinėmis sąlygomis), likę nariai gal ir paburbėdami galiausiai jam paklustų - arba patys rizikuotų tapti outcastais iš savo grupės, ir tuo pačiu dar labiau pablogintų savo išgyvenimo šansus.
Svetimas wrote:
Ir nesipainiok: Zetas tame modelyje nėra Nyčės antžmogis.
Niekas nėra Nyčės antžmogis. Tai yra tik abstraktus nepasiekiamas idealas. Klausimas yra tik kas ir kiek toli pasistūmėjęs į tą pusę. Ir iš tavo apibūdinimo atrodo, kad Zetas yra kiek toliau už likusius.
Svetimas wrote:
Pagal mano pirminę idėją, Zetas yra pavojingas ir grėsmingas subjektas ir fiziškai pajėgesnis už x ir y atskirai paėmus, bet už x ir y poroje yra mažiau pajėgus.
Keista, kad tu galią automatiškai sieji su grėsme grupės nariams. Aišku, būna patalogiškų atvejų, kai beatodairiškas galios siekis nuveda labiau į psichopatijos teritoriją.. Bet nemanau, kad taip būna visada, ar net dažnai.
Svetimas wrote:
Kartu tu turi informaciją, kad jokios mums įprastos taisyklės ar normos Zetui negalioja. Zetui nerūpi nei x nei y gyvybė, jei jis nemato sau naudos iš jų.
Taip tiesiog nebūna realybėje. Kad ir koks Zetas būtų galingas, jam irgi kartais reikia miegoti. Plius, jis valgytų kitų narių paruoštą maistą, kai susirgtų ar susižeistų, jam reikėtų jų slaugos, ir tt. Nu ir tiesiog kartais norėtųsi atsipalaiduoti ir pabūti tarp žmonių. Viso to jis tikrai nepasiektų represijomis.
Svetimas wrote:
Tave (kartu su Ygreku) įvedžiau į negyvenamą salą pasiūlytame modelyje su tau potencaliai pavojingu Zetu, kad jaustum tam tikrą sąlyginį spaudimą ir pabandytum sukonstruoti savo sąveikavimo su Zetu ir Ygreku principus ar strategijas. Kad galimai naujai "eksperimentiškai" susikurtum sau tam tikras sąveikavimo "taisykles" "nuo nulio" ar pan. Kad galėtum prie tokių iškreiptų sąlygų pažaisti "moralės konstravimą" ar savotišką jos "geneologiją", panašiai kaip tai darė ir Nyčė. Ir pažiūrėti žaidimo forma, kokių panašumų ar skirtumų su Nyčės kai kuriomis idėjomis tokiame modelyje galbūt gautum.
Man panašiau, kad šitas tavo žaidimas degraduoja į klausimą "ką reikėtų daryti, jei papulčiau į salą su psichopatu". Nu taip, tai būtų tikrai kebli padėtis, ir visai tikėtina, kad aš joje neišgyvenčiau. Tačiau aš nelabai noriu tikėti, kad visi žmonės, kurie geba būti lyderiais, automatiškai tampa tokiais lyderiais.
Last edited by Vilius on 2025-02-08 23:57, edited 1 time in total.
Vilius
emeritas

2025-02-02 19:57

Dar pagalvojau. Tarkim, kad ta "galios" skalė tęsiasi į abi puses - t.y., kad Zetas yra pats galingiausias, Iksas toks per vidurį, o Ygrekas pats silpniausias. Tai tokiu atveju, net jei jie dviese nugalėtų Zetą, tada vis tiek liktų galios nelygybė tarp nugalėtojų.. Tai kodėl tu manai, kad Iksas, pajutęs valdžios skonį, netaptų tokiu pat tironu Ygreko atžvilgiu, kokiu būtų buvęs Zetas jų abiejų atžvilgiu? Šiaip visai gali būti, kad jis būtų net didesnis despotas, nes kaip tik prastesni vadovai yra linkę represijomis kompensuoti savo nesaugumą ir nepasitikėjimą savimi.
Svetimas
senbuvis

2025-02-02 20:14

Vilius wrote:
Svetimas wrote:
Man panašiau, kad šitas tavo žaidimas degraduoja į klausimą "ką reikėtų daryti, jei papulčiau į salą su psichopatu". Nu taip, tai būtų tikrai kebli padėtis, ir visai tikėtina, kad aš joje neišgyvenčiau.
Pirminė mano idėja ir buvo, kad papuoli su Ygreku į negyvenamą salą su tokiu specifiniu ir fiziškai pajėgesniu atskirai už jus sociopatu Zetu. Kokie būtų tavo veiksmai toliau? Specialiai tave į nestandartinę ir specifinę kritinę situaciją įdedu, kad mažiau suveiktų mums įprasti šablonai. Vėliau arba jei šis variantas neįdomus, galima panagrinėti ir kitas x, y, z ar pan. subjektų kombinacijas su kitokiais jų bruožais ir savybėmis.
Vilius wrote:
Tačiau aš nelabai noriu tikėti, kad visi žmonės, kurie geba būti lyderiais, automatiškai tampa tokiais lyderiais.
Niekur to nesakiau. Sunkiai pagaunu, kodėl tau iš šito mano minėto specifinio pavyzdžio vis generuojasi įvairios situacijos vaizdą ar sąlygas nemenkai iškraipančios prezumpcijos apie šį mano keistą pavyzdį.
Vilius
emeritas

2025-02-02 22:38

Svetimas wrote:
Pirminė mano idėja ir buvo, kad papuoli su Ygreku į negyvenamą salą su tokiu specifiniu ir fiziškai pajėgesniu atskirai už jus sociopatu Zetu. Kokie būtų tavo veiksmai toliau?
Jei Zetas pranašesnis tik fiziškai, tada gal yra vilties sudaryti kažkokį aljansą su Ygreku, ir bandyti jam pasipriešinti fiziškai. Bet tai yra nepaprastai rizikinga situacija - net ir laimėtojai gali patirti traumų, kurios nuošalioje vietoje be medicininės pagalbos gali baigtis mirtimi.

Bet, jei Zetas yra dar ir manipuliatyvus psichopatas, tada vargu ar tau pavyktų jam už nugaros suregzti sąmokslą - jis gi moka tuos žaidimus žaisti geriau už tave, čia jo stichija. Jei bandytum kovoti prieš jį, greičiau pats liktum izoliuotas nuo grupės, ir tada jau tikrai turėtum ko bijoti eidamas miegot.

Čia jau vienintelė išeitis turbūt yra bandyt laimėti laiko, ir laukti progos kažkaip pasišalinti iš tos situacijos.

O ką tu pats darytum?
Svetimas wrote:
Sunkiai pagaunu, kodėl tau iš šito mano minėto specifinio pavyzdžio vis generuojasi įvairios situacijos vaizdą ar sąlygas nemenkai iškraipančios prezumpcijos apie šį mano keistą pavyzdį.
Tiesiog improvizuoju pagal tavo užduotą motyvą. Neturiu tikslo nieko iškraipyti.
Svetimas
senbuvis

2025-02-03 22:06

Vilius wrote:
O ką tu pats darytum?
Tame modelyje padaryta galima stipri prielaida, kad Iksas Zetą labai gerai pažįsta dėl kažkokių priežasčių.

Nemažai turbūt kas priklausytų nuo to, kas ir koks yra Ygrekas, kokie mano ryšiai buvo su juo iki tol. Kiek Ygrekas žino apie Zetą.
Jei tai nekelia kokių išskirtinių problemų, tai bandyčiau sudaryti sąjungą tik su Ygreku. Jei Ygrekas nepažįsta Zeto, tai būtų labai sunkus ir svarbus uždavinys, kaip Ygrekui efektyviai, patikimai ir tiksliai atskleisti, ką aš jau žinau apie Zetą ir ko iš jo galima tikėtis. Nes juk ir iš savo pusės Ygrekas galbūt gali turėti priežasčių Iksu netikėti?
Kažkiek ir nuo pačios negyvenamos salos specifikos (jos dydžio, galimų joje rasti potencialių resursų) irgi gali nemažai dalykų priklausyti. Pvz., gal toje saloje yra palankios ir patogios sąlygos izoliuotis nuo Zeto.

Kitas variantas, kad Zetas yra toks, kaip buvo apibūdinta, bet Iksas (aš) Zeto irgi visai nepažįsta. Kaip galbūt ir nepažįsta Ygreko. Arba aš pats esu Ygrekas, o Iksas yra žmogus aukščiau, kuris žino apie Zetą. Tai, tokiu atveju, turbūt geriausia būtų savo paties asmenines vidines nuostatas, lūkesčius, planus ar "principus" (kas man nedaro potencialiai žalos) iš karto iškomunikuoti ir iškloti "ant stalo". Tam, kad būtų bent jau iš mano pusės kažkokia atspirtis ir pagrindas bendradarbiauti su kitais ir kuo anksčiau potencialiai ir aiškiau pasimatytų (iš karto ar jau vėliau pagal visų agentų veiksmus), kur tie dalykai potencialiai nesutampa ar pjaunasi.
Vilius wrote:
Bet, jei Zetas yra dar ir manipuliatyvus psichopatas, tada vargu ar tau pavyktų jam už nugaros suregzti sąmokslą - jis gi moka tuos žaidimus žaisti geriau už tave, čia jo stichija.
Abejoju, ar psichopatai/sociopatai tokie jau geri manipuliatoriai, kaip kad pateikiama kokiuose kino filmuose ar pan. Įtarčiau jog greičiau išimtis nei taisyklė.
Vilius wrote:
Tiesiog improvizuoju pagal tavo užduotą motyvą. Neturiu tikslo nieko iškraipyti.
Tą suprantu. Man dažniau patinka nuosekliai mažesnėmis porcijomis dalykus krapštyti.
Svetimas
senbuvis

2025-02-05 09:24

Visiškai brainstorminė mintis kiek į šoną. Kas jei į negyvenamą salą ir subjektus x, y ir z joje tame modelyje pažiūrėtume kaip į tam tikrą žmogaus psichikos metaforą. Iksas - vidinė nerimstanti emocinė "beždžionėlė", Ygrekas - "suaugusi", "racionalioji" psichikos pusė. Tik kas tokioje metaforoje būtų Zetas, kol kas nesiimu spręsti.
Seianus
senbuvis

2025-02-05 16:04

Ukrainian President Volodymyr Zelensky has criticised former Fox News host Tucker Carlson, urging him to “stop licking Putin’s a**” and understand the situation in Ukraine better. :thumbsup:
Svetimas
senbuvis

2025-02-07 08:01

Gal kiek per vėlu. Pridarė Tucker Carlson su savo pezalais jau pakankamai žalos.
Svetimas
senbuvis

2025-02-09 14:58

Vilius wrote:
Tai kažkas tokio atsitiktų ir tavo saloje. Jei Zetas parodytų gebėjimą suburti kitus žmones bendram reikalui (t.y. išgyvenimui laukinėmis sąlygomis), likę nariai gal ir paburbėdami galiausiai jam paklustų - arba patys rizikuotų tapti outcastais iš savo grupės, ir tuo pačiu dar labiau pablogintų savo išgyvenimo šansus.
Nuklystant šitoje vietoje kiek visai į šoną nuo Nyčės, kita Joe Folley apžvalga Unsolicited advice kanale kito man labiau žinomo filosofo Albert Camu kontekste man pasirodė visai įdomi:
25:40 The Trivialization of Albert Camus
Maždaug jog tam tikro absurdo akivaizdoje kai kurių žmonių tarpusavio solidarumas yra gerai.
Svetimas
senbuvis

2025-02-12 09:09

Vilius wrote:
2025-01-25 01:04
Pas Nyčę ten viskas kiek kitaip. Jis atskiria aukštesnę moralę, kuri taikytina aristokratams, kurie pagrinde užsiima karais, politika ir kultūriniais dalykais. Dar yra vergų moralė, skirta prasčiokams, užsiimantiems jų kasdieniniais buitiniais reikalais. Ir kadangi tie žmonės gyvena gana skirtingai, pirmai grupei yra žymiai svarbesni garbė, tiesa ir kiti aukšti idealai, o antrai - labiau pritapimas, paklusimas ir išgyvenimas.

Panašumas tarp Nyčės ir mano skirstymo yra tame, kad ta aukštesnioji moralė yra taikoma tik labai mažai daliai visuomenės, todėl ji gali būti labiau specializuota konkrečiam žmogui konkrečioje situacijoje. Tuo tarpu eilinių žmonių moralė taikoma iš karto milijonams žmonių, todėl turi būti labiau apibendrinta.
O gal galėtum, Viliau, kažkiek kažką papasakoti apie savąją moralę? Pvz., kokiais specifiniais dalykais ji pasižymi? Gal vis dar šiek tiek per "dealų paradigmą" į kai kuriuos dalykus žiūri?

Arba gal kartais su Nyče kažkiek "pakalbi" apie tai? Nu, nes, pvz.:
Vilius wrote:
2025-02-01 14:15
[Vilius susižvalgo su Nyče..]
? :)
Post Reply