Forumo blevyzgos

Naujas temas kurkite čia
Vilius
emeritas

2025-09-28 12:14

Svetimas wrote:
2025-09-25 10:59
Dėl kokių priežasčių tau taip atrodo arba kas tave skatina taip manyti?
Pameni, esu tau privačiai siuntęs Taro kortą, kuri man priminė tavo elgesį. Tai va, čia tu vėl bandei daryti kažką panašaus, tik šį kartą nesėkmingai.
Svetimas
senbuvis

2025-09-29 11:45

Visai ne į temą man atrodo ta tavo minėta Taro korta, nors man metaforos neretai ir patinka.

Interpretuosiu jog matyt savo pirminiu klausimu per daug negalvodamas po didelės pertraukos gan durnai ir negrabiai užkabinau iš per didelio smalsumo jautresnę jau uždarytą ir nebeaktualią vietą.

Panašu jog tikrai komunikavimas be kokių perteklinių įtampų su įvairiais skirtingais žmonėmis (prie tam tikrų pirminių jų nusiteikimų ir prezumpcijų) yra tam tikras menas.
Vilius
emeritas

2025-09-29 15:47

Nespėjau atsakyti į tavo ankstesnę žinutę (dabar jau ištrinta), kurioje tvirtinai, kad konfliktuose stengiesi užimti neutralaus taikdario rolę. Tai visų pirma, čia forume nesu matęs bent kiek rimtesnių tavo bandymų sutaikyti peštukus - netgi priešingai, turi labai subtilių būdų įpilti benzino į ir taip įtemptas situacijas. Ir antra - taikdario rolė neprieštarauja tam, kad tu po mūšio gali visai sėkmingai susirankioti, kas ten buvo neatsargiai išmėtyta.
Svetimas wrote:
2025-09-29 11:45
Interpretuosiu jog matyt savo pirminiu klausimu per daug negalvodamas po didelės pertraukos gan durnai ir negrabiai užkabinau iš per didelio smalsumo jautresnę jau uždarytą ir nebeaktualią vietą.
Taip, bet aš netikiu, kad tai buvo neapgalvotas žingsnis. Labai jau įtartinai tavo timingas sutapo su kitos gijos (tarp manęs ir Sejanaus) dinamika. Dėl to ir paminėjau Makiavelį.
Svetimas
senbuvis

2025-09-29 20:21

Vilius wrote:
Nespėjau atsakyti į tavo ankstesnę žinutę (dabar jau ištrinta)[...]
Iš tavo situacijos papaišymų man nejauku matyti tiek skirtingą dalykų matymą.
Ištryniau dėl kelių priežasčių, nes pagalvojau kad ne visai į temą spontaniškai parašiau ir netinka. Pvz., bandyti taikyti žmones virtualiai pagal mane yra daugybė kartų sudėtingiau nei gyvai. Kartu virtualiai man rodos ir aš pats šiek tiek radikalesnis.
Vilius wrote:
Taip, bet aš netikiu, kad tai buvo neapgalvotas žingsnis.
Tai nepatikėsi turbūt, jei pasakysiu, kad tai buvo mano neapgalvotas klausimas.
O tai, smalsu, koks, pagal tavo logiką, galėtų būti mano motyvas tokiomis nesąmonėmis, kaip kad tau atrodo, užsiiminėti?
Ir kartu man smalsu, koks tau pačiam motyvas užeidinėti į tokį forumą, kuriame tarsi pagal tave įvairūs "pikti kenkėjai budi tundroj", kaip kad maždaug nupaišei?
Vilius wrote:
Labai jau įtartinai tavo timingas sutapo su kitos gijos (tarp manęs ir Sejanaus) dinamika.
Kuri gija? Ten kur bandėte įvertinti video peržiūrų skaičių skirtingose medijose? Man kaip tik ta gija ir dinamika iš šalies pasirodė pakankamai konstruktyvi (t.y. teigiama).
Svetimas
senbuvis

2025-10-01 19:39

Ne paslaptis, kad putleryne vaikams su "valdžios" parėdymais plaunami su visokiomis "pobedobesijomis" smegenys ir pushinami visokie militaristiniai dalykai ir "žaidimukai": uniformos, žygiavimai ar pan.
Tai runete panašiame kontekste kai kurie adekvatesni žmonės sarkazmina, ar panašūs įvairūs militaristiniai žaidimai vaikams su "pacharonkėmis" ar pan. bus ar kodėl tai nevyksta.
pacharonke.jpg
Svetimas
senbuvis

2025-10-05 10:35

Naivokas, bet vis tiek gan neblogas Фріоніс satyrinis video (yra angliški subtitrai):
The Source of the War (animation)
Vilius
emeritas

2025-10-07 08:33

Svetimas wrote:
Tai nepatikėsi turbūt, jei pasakysiu, kad tai buvo mano neapgalvotas klausimas.
Ne, nepatikėsiu.
Svetimas wrote:
O tai, smalsu, koks, pagal tavo logiką, galėtų būti mano motyvas tokiomis nesąmonėmis, kaip kad tau atrodo, užsiiminėti?
Gal suvedinėji sąskaitas dėl senų nuoskaudų. Arba gal čia toks savotiškas tavo power-trip'as.. Sunku pasakyti.
Svetimas wrote:
Ir kartu man smalsu, koks tau pačiam motyvas užeidinėti į tokį forumą, kuriame tarsi pagal tave įvairūs "pikti kenkėjai budi tundroj", kaip kad maždaug nupaišei?
Oi, kad aš žinočiau.. Some shape of insanity, I guess :)
Svetimas
senbuvis

2025-10-07 21:37

Vilius wrote:
Ne, nepatikėsiu.
Tavo problema, ne mano.
Vilius wrote:
Svetimas wrote:
Oi, kad aš žinočiau.. Some shape of insanity, I guess :)
Nieko taip ir neatsakei. Tik tiek man naudos ar smagumo kol kas iš mūsų apsikeitimo šitoje nesenoje gijoje, kad Anties Zombiai gabalą priminei.
Svetimas
senbuvis

2025-10-19 13:01

Svetimas wrote:
2025-09-28 11:05
Nikolas Makiavelis, kiek žinau, visai nebuvo makiaveliška asmenybe (kas vėliau paradoksaliai su jo vardu buvo susieta). Jis tik kai kuriuose savo kūriniuose pateikė tam tikras mintis apie savo laikmečio politikos praktines realijas, kur žmogaus kaina buvo labai maža. Arba apie tai, kas kokiems nors fiureriukams ar diktatoriūkščiams turbūt turėtų kelti šlapius sapnus.
Joe Folley kanale apie Nikolą Makiavelį kaip tik video kažkiek panašia tema įkrito:
Unsolicited advice: You're Being Lied to About Machiavelli

Reikės gal kada pačiam prie progos šiek tiek patyrinėti jo kūrybą, kad galėčiau labiau tiesioginį savarankišką požiūrį apie tai susiformuoti. Be kitų žmonių interpretacijų apie tai, ko pats neskaičiau.
Vilius
emeritas

2025-10-19 14:47

Svetimas wrote:
2025-10-19 13:01
Reikės gal kada pačiam prie progos šiek tiek patyrinėti jo kūrybą, kad galėčiau labiau tiesioginį savarankišką požiūrį apie tai susiformuoti.
Tiesiog perskaityk "Princą". Pamatysi, kad ten tik maža knygelė apie visai nebeaktualius vėlyvų viduramžių politikos ir karybos reikalus. Jo politinės pažiūros buvo gal net arčiau "realpolitik", nei prie to, ką mes šiais laikais vadiname "makiaveliškumu".

O tas AI slop žanras bendrai man visai patinka. Dabar klausau savo "šimtus valandų" Karlo Jungo įkvėpto AI turinio.
Svetimas
senbuvis

2025-10-19 16:07

Vilius wrote:
2025-10-19 14:47
O tas AI slop žanras bendrai man visai patinka. Dabar klausau savo "šimtus valandų" Karlo Jungo įkvėpto AI turinio.
Kokia tau iš to pramoga ar kokia kita nauda ar pointas? Nebijai, kad gali per daug su tuo prisižaisti?

Jei už kažkokio turinio nematau konkretaus "pačiupinėjamo" žmogaus, tai labai įtariai ir su nepasitikėjimu žiūriu į tokį turinį (informacine prasme). Dar įtariau nei į nemažos dalies realių žmonių (kokių nors influencerių ar pan.) iš kokio nors burbulo generuojamą turinį.
Vilius
emeritas

2025-10-19 18:02

Svetimas wrote:
Kokia tau iš to pramoga ar kokia kita nauda ar pointas? Nebijai, kad gali per daug su tuo prisižaisti?
Kai kuriuos gilesnius dalykus sunku įsisavinti vien per intelektualų suvokimą (pvz. perskaičius juos knygoje ar internete). Kad jie nusėstų tikrai giliai galvoje, reikia su jais pasėdėti ilgiau. Kas yra šiokia tokia problema, nes labai nuobodu skaityti tą pačią knygą, ar klausyti tos pačios paskaitos daug kartų. O AI slopas šitą problemą išsprendžia perpasakodamas tas pačias idėjas šiek tiek skirtingais žodžiais, kas leidžia jų klausyti ištisomis valandomis.

Dabar klausau pvz va šito, tai ten dar sukasi tam laikmečiui +/- tinkama muzika ir siurrealistinės iliustracijos - praktiškai idealus turinys klausyti fone, kai dirbu ką nuobodaus.

Kartais kliūna kiek "tingiai" surašytas tekstas, žodžių tarimo ar audio netikslumai.. Bet jų ne tiek daug, kad trukdytų sekti mintį.
Svetimas wrote:
Jei už kažkokio turinio nematau konkretaus "pačiupinėjamo" žmogaus, tai labai įtariai ir su nepasitikėjimu žiūriu į tokį turinį (informacine prasme).
Gal kaip tik algoritmas turėtų būti patikimesnis ir objektyvesnis senų idėjų perpasakotojas. Jis gali lengvai perskaityti visas Jungo knygas, ir visas knygas apie Jungą - ir iš viso to išskaičiuoti jo minčių "vidurkį", gal net atfiltruoti vidinius prieštaravimus ar šiaip randomines nesąmones. Aišku, algoritmus irgi kuria bei naudoja žmonės, tai visiško objektyvumo ir čia tikėtis nereikėtų.
Svetimas
senbuvis

2025-10-19 19:04

Ok. Dėkui už paaiškinimą ir nuorodą. Prieš tai kiek kitaip tavo komentarą buvau supratęs.
Vilius wrote:
2025-10-19 18:02
[...]labai nuobodu skaityti tą pačią knygą, ar klausyti tos pačios paskaitos daug kartų.
Gal kartais kokią tau įdomesnę ar įsiminusią paskaitą apie Karlą Jungą galėtum iš savo pusės parekomenduoti? Nes aš, pvz., paprastai nuo bendresnių (išskirtinai žmonių sugeneruotų) apžvalginių dalykų pradedu giliau į kokius nors dalykus lįsti ir tyrinėti, jeigu mane kas nors konkrečiau sudomina.
Vilius
emeritas

2025-10-19 19:56

Svetimas wrote:
2025-10-19 19:04
Gal kartais kokią tau įdomesnę ar įsiminusią paskaitą apie Karlą Jungą galėtum iš savo pusės parekomenduoti?
Nemanau, kad iš to AI turinio aš sužinojau kažką labai naujo - na visi tie archetipai, kolektyvinės pasąmonės ir panašūs reikalai. Čia kalba eina labiau apie jų pritaikymą nuosavos dūšios analizams, o ne apie teorijos studijavimą.
Svetimas
senbuvis

2025-10-19 20:04

Klausdamas kažkodėl turėjau omenyje kokią nors paskaitą, kur žmonės apie Karlo Jungo idėjas kažką pasakoja. Pagalvojau, kad tavo klausomas AI turinys tik papildomas priedas prie knygų ir paskaitų (žmonių skaitomų), kurias jau buvai girdėjęs.
Svetimas
senbuvis

2025-10-21 21:14

Dar vienas savotiškas kažkiek pramoginis ir kažkiek pažintinis video, šiek tiek turintis sąsajų su makevializmais, įkrito:
Mark Manson: Why the Worst People Are So Successful
Nežinau tik ar Mark Manson kažką pats tiesiogiai iš Makiavelio skaitė.
Svetimas
senbuvis

2025-10-25 19:07

Iš "Amerikos lietuvis" laikraščio (1931 m.):
Mergaiciu_biciuliu_sajunga.jpeg
Svetimas
senbuvis

2025-11-02 19:41

Dar kiek apie makiavelizmus ar tamsiąsias triadas. Mažvydas Jastramskis pas save facebooke ir substacke kažkiek iššovė šia tema:

Psichopatai politikoje ir kiti parlamentarai
Tamsioji triada

Knygoje Dark Politics: The Personality of Politicians and the Future of Democracy mokslininkai Alessandro Nai ir Jürgen Maier nagrinėja politikų asmenybes ir tai, kokią įtaką tamsioji bruožų triada daro demokratijai (spoiler alert: ne pačią geriausią).

Tuoj prieisime prie tyrimo rezultatų, bet pradžioje apsibrėžkime tamsiąją triadą. Lentelė apibendrina makiavelizmo, narcisizmo ir psichopatijos savybes. Man patiko, kaip psichologas Peteris K. Jonasonas jas perteikia palyginimais su populiariosios kultūros veikėjais.

[...]
Džeimsas Bondas yra narcizo pavyzdys. Nuolatos nepriekaištingos išvaizdos, arogantiškas, vairuojantis geriausius automobilius ir dėvintis brangiausius laikrodžius. Stilius derinamas su leidimu žudyti. Kai nuspiria blogietį nuo stogo, Bondas pasitaiso kaklaraištį.

Daktaras Hausas – makiavelizmo atstovas. Seriale jis dažnai būna diktatoriškas, manipuliuoja savo bendradarbiais ir pacientais – kad šie sutiktų su šiaip jau rizikingomis procedūromis. Žiūrėdami mes jam atleidžiam, nes Hausas pasiekia rezultatus.
Maža smulkmena, bet ar nepanašu jog minėtas psichologas nelabai vykusiai apibūdina ar parenka kaip pavyzdžius ir palyginimus kai kuriuos serialų ar pan. personažus? Pvz., daktaras Hausas, nepaisant savo įvairių keistumų, nuo kitų realių "makiavelizmo atstovų" galbūt iš esmės skiriasi pakankamai svarbiu skirtumu, t.y. tuo, kad nemeluoja (jam svarbioje veiklos srityje)?
Post Reply