Forumo blevyzgos

Naujas temas kurkite čia
Vilius
emeritas

2024-09-09 20:39

Svetimas wrote:
2024-09-08 19:30
"Дядя Вова, мы с тобой!".
Kam tu iš viso žiūri tas pamazgas?..
Svetimas
senbuvis

2024-09-10 08:15

Vilius wrote:
Šiek tiek įdomios satyrinės smulkmenos, kokiais įvairiais keliais žmonės pavirsta į vatnikus, fašistuojančius, agresorius ar tiesiog šiaip jų draugelius kažkuriuo klausimu.

Grįžęs gal garbingą "comic relief" veikėjo rolę savanoriškai iš karto prisiėmei? Koks kitas variantas?

Beje, kuo tau Eva Vlaardingerbroek įsiminė? Savo išvaizda? Mačiau, kad ji Putino šelpiamo draugelio Orbano neseniai organizuotame ultra konservatorių suvažiavime dalyvavo.
Svetimas
senbuvis

2024-09-10 09:04

Vilius wrote:
Tavo "diskusiniam personažui" gal pasirodys visai įdomus:
[youtube: I`m Russian Occupant (ENG Sub)]
Atspėjau?
Vilius
emeritas

2024-09-10 09:33

Svetimas wrote:
2024-09-10 09:04
Atspėjau?
Neatspėjai.

Mano eilė:
US Army - Emma, The Calling #GOARMY (2021)

Tai va, dabar tau šiaip mintis pamąstymui - viena iš tų armijų turėtų tave apginti nuo tos kitos.
Vilius
emeritas

2024-09-10 09:49

Svetimas wrote:
Šiek tiek įdomios satyrinės smulkmenos, kokiais įvairiais keliais žmonės pavirsta į vatnikus, fašistuojančius, agresorius ar tiesiog šiaip jų draugelius kažkuriuo klausimu.
Skambi kaip žmogus, kuris sako, kad "reklama ant jo neveikia" - o paskui negalvodamas pagriebia pačius populiariausius skalbimo miltelius supermarkete.

Propaganda yra skirta ir tiems, kurie jai nepritaria. Šiems gal net labiau. Ir tu ją žiūrėdamas ir (ypač) dalindamasis su kitais tikrai sužaidi savo rolę šitame žaidime. Ir net pinigų už tai negauni.
Svetimas wrote:
Beje, kuo tau Eva Vlaardingerbroek įsiminė? Savo išvaizda?
Nu taip, pamačiau kad su papais, tai ir patiko. Žinai, mes baltieji CIS-hetero vyrai tokie jau nesudėtingi.
Vilius
emeritas

2024-09-10 10:45

Svetimas wrote:
Dar pagalvojau. Jei tave pasikvies ant kilimėlio pasiaiškinti, kodėl savo nuosavame forume publikuoji tiek daug rusiško turinio, dalis kurio yra atvira ir akivaizdi propaganda - labai prašau, dėl mūsų visų saugumo - sugalvok geresnių pasiteisinimų, nei tai ką čia surašei. Nes, žinok, tikrų propagandos platintojų pasiaiškinimai bus identiški tavąjam.
Svetimas
senbuvis

2024-09-10 11:41

Vilius wrote:
2024-09-10 09:49
Nu taip, pamačiau kad su papais, tai ir patiko. Žinai, mes baltieji CIS-hetero vyrai tokie jau nesudėtingi.
Maniau jog "neužsiblokuosi" ir nuoširdžiau atsakysi. Gal papasakosi, kokias įdomesnes pagrindines idėjas Eva Vlaardingerbroek išsako?
Tavo atžvilgiu aš draugiškai nusiteikęs. Nei aš tau nei tu man jokios žalos šitam forume padaryti negalim.
Svetimas
senbuvis

2024-09-14 10:42

Vilius wrote:
2024-09-10 10:45
Svetimas wrote:
Dar pagalvojau. Jei tave pasikvies ant kilimėlio pasiaiškinti, kodėl savo nuosavame forume publikuoji tiek daug rusiško turinio, dalis kurio yra atvira ir akivaizdi propaganda - labai prašau, dėl mūsų visų saugumo - sugalvok geresnių pasiteisinimų, nei tai ką čia surašei. Nes, žinok, tikrų propagandos platintojų pasiaiškinimai bus identiški tavąjam.
Visiškai nesupratau tavo minties dėl mano "propagandos". Čia gal kartais koks tavo juokelis?
Jei kažkas kartais fragmentiškai juokiasi iš putinizmo nesąmonių ir absurdų (nors ir rusų kalba) ar juos kritikuoja, tai, anot tavęs, irgi yra putinizmo propaganda?
Ir kam prieš ką neva reikės aiškintis? Tau gal kartais neramu, kad prieš kokius putino klapčiukus dėl mano "propagandos" tau ar pan. reikės aiškintis?
Svetimas
senbuvis

2024-09-14 10:47

viewtopic.php?p=118736#p118736
Vilius wrote:
2024-09-14 00:27
Gyvenimo pilnatvės prasme - vaikai.
Priminei man pokalbį šiais metais gyvai su vienu pažįstamu tadžiku, apie kurį jau buvau anksčiau užsiminęs.
Man jis irgi panašią savo filosofiją pasakojo. Tik tuo metu, kai man apie tai kalbėjo, buvo ir dirbo (dėl su pajamomis susijusių dalykų) pagal savo netrumpus planus Lietuvoje. T.y. toli nuo savo šeimynos su keliais vaikais Tadžikistane. Ir tuo metu su savo "gyvenimo pilnatve" pabendraudavo tik telefonu per whatsapp'ą. Ir skundėsi, kad Lietuvoje beveik vien tik dirba ir miega ir beveik neturi sau laisvalaikio.
Vilius
emeritas

2024-09-14 13:14

Svetimas wrote:
Gal papasakosi, kokias įdomesnes pagrindines idėjas Eva Vlaardingerbroek išsako?
Nėra ji labai išskirtinė lyginant su kitais dešiniaisiais - kalba pagrinde už šeimas, religiją, žemdirbius ir prieš eko-lunatikus/wokistus/etc. Man ji įdomi pagrinde dėl to, kad yra gana mažai žmonių iš kontinentinės Europos (šiuo atveju - Olandijos), kurie tuos dalykus kalba anglišai. Tau ją rekomendavau, nes iš dešinės kalbančių galvų šita atrodė mažiausiai grėsminga.. Bet, matyt, tavo jautriai sielai ir jos buvo per daug.
Svetimas wrote:
Visiškai nesupratau tavo minties dėl mano "propagandos". [..]
Jei kažkas kartais fragmentiškai juokiasi iš putinizmo nesąmonių ir absurdų (nors ir rusų kalba) ar juos kritikuoja, tai, anot tavęs, irgi yra putinizmo propaganda?
Jei tu tą turinį publikuoji viešai - tai čia yra grynas propagandos skleidimas. Algoritmams, kuriuose tu pagerini to turinio lankomumo skaičius, tikrai nelabai svarbu, ar tu visą tai darai ironiškai - klikai yra klikai.

Svetimas wrote:
Ir kam prieš ką neva reikės aiškintis?
Nemanau, kad "reikės" - tiesiog forumas per mažas, kad atkreiptų į save dėmesį (pvz., dėl EU cookių įspėjimo nebuvimo tavęs irgi dar niekas neįskundė). Tačiau iš principo, visai įmanoma, kad už tokį turinį gali gauti bent jau pasiaiškinti.

Jei manai, kad tik rusai cenzūruoja internetą - tikrai labai klysti. Nuo Durovo iki Musko yra pilna žmonių, kurie Vakaruose patiria net labai realių rūpesčių dėl savo platformose publikuojamo prorusiško turinio.
Svetimas wrote:
Čia gal kartais koks tavo juokelis?
Tikrai sunku įsivaizduoti, kas mano kalbose dar gali rasti bent kažkokių komedijos užuomazgų.. Man jau labai seniai niekas nebejuokinga, ir man tikrai mažai rūpi linksminti kitus žmones, ypač tave.
Svetimas wrote:
Priminei man pokalbį šiais metais gyvai su vienu pažįstamu tadžiku, apie kurį jau buvau anksčiau užsiminęs.
Man jis irgi panašią savo filosofiją pasakojo. Tik tuo metu, kai man apie tai kalbėjo, buvo ir dirbo (dėl su pajamomis susijusių dalykų) pagal savo netrumpus planus Lietuvoje. T.y. toli nuo savo šeimynos su keliais vaikais Tadžikistane. Ir tuo metu su savo "gyvenimo pilnatve" pabendraudavo tik telefonu per whatsapp'ą. Ir skundėsi, kad Lietuvoje beveik vien tik dirba ir miega ir beveik neturi sau laisvalaikio.
Nu taip, čia tikrai nišinė filosofija, kurią žinau tik aš, tas tavo tadžikas - nu ir milijardai kitų tėvų, kurie augina ir augino vaikus per visą žmonijos istoriją - o gal ir dar anksčiau.. :)
Svetimas wrote:
Tavo atžvilgiu aš draugiškai nusiteikęs. Nei aš tau nei tu man jokios žalos šitam forume padaryti negalim.
Nebūčiau toks tikras nei dėl vieno iš šių trijų teiginių :twisted:
Svetimas
senbuvis

2024-09-18 21:23

Vilius wrote:
Svetimas wrote:
Gal papasakosi, kokias įdomesnes pagrindines idėjas Eva Vlaardingerbroek išsako?
Nėra ji labai išskirtinė lyginant su kitais dešiniaisiais - kalba pagrinde už šeimas, religiją, žemdirbius ir prieš eko-lunatikus/wokistus/etc. Man ji įdomi pagrinde dėl to, kad yra gana mažai žmonių iš kontinentinės Europos (šiuo atveju - Olandijos), kurie tuos dalykus kalba anglišai. Tau ją rekomendavau, nes iš dešinės kalbančių galvų šita atrodė mažiausiai grėsminga.. Bet, matyt, tavo jautriai sielai ir jos buvo per daug.
Tai gal gali papasakoti daugiau? Gal vėl kartais pavyks kokį "ateivio" metodą pritaikyti.

Ką ji kalba už šeimas? Gal siūlo kokias pozityvias lengvatas (pvz., mokesčių) turintiems vaikų? Negąsdina rinkėjų kokiomis nors grėsmėmis šeimoms? Jei gąsdina, tai kokiomis?

Ką ji kalba už žemdirbius?

Ką ji kalba už ar apie religiją? Turbūt irgi gąsdina kokiomis nors grėsmėmis su religijomis susijusiose srityse? Jei gąsdina, tai kokiomis?

Ką ji kalba prieš eko-lunatikus/wokistus/etc.? Kokiomis savybėmis minėti eko-lunatikai/wokistai/etc. pasižymi? Kaip juos galima patikimai atskirti nuo kitų žmonių arba juos identifikuoti? Ką turi padaryti žmogus, kad nusipelnytų "eko-lunatiko" etiketės? Jei žmogus įsigyja ne E. Muskui priklausančių įmonių gamybos elektromobilį, tai jis turbūt nėra "eko-lunatikas" vien dėl to? Ką turi padaryti žmogus, kad nusipelnytų "wokisto" etiketės? Turbūt tie, kurie pasakoja kokius nors šokiruojančius ir protu sunkiai suvokiamus dalykus apie socialines lytis? Kiti variantai?
Kuo jie grėsmingi? Ir kuo galimai pavojingesni už bet kokios kitos rūšies ideologinius puspročius arba šiaip niekšelius?
Vilius wrote:
Tau ją rekomendavau, nes iš dešinės kalbančių galvų šita atrodė mažiausiai grėsminga.. Bet, matyt, tavo jautriai sielai ir jos buvo per daug.
Ką tokiems žmonėms kaip tu arba aš minėtos kalbančios galvos gali padaryti grėsmingo?
Kad Orbanas savo šalyje per valdiškus resursus yra prisukęs žodžio laisvę ir piktnaudžiauja demokratinių institutų varžymais, nors pats arba jo klapčiukai kalba apie žodžio laisvės varžymą jiems patiems, esu girdėjęs. Arba daro putleriui naudingus dalykus. Kyla pakankamai natūralus klausimas: kodėl Eva Vlaardingerbroek neatsiriboja nuo Orbano?
Vilius wrote:
Svetimas wrote:
Visiškai nesupratau tavo minties dėl mano "propagandos". [..]
Jei tu tą turinį publikuoji viešai - tai čia yra grynas propagandos skleidimas. Algoritmams, kuriuose tu pagerini to turinio lankomumo skaičius, tikrai nelabai svarbu, ar tu visą tai darai ironiškai - klikai yra klikai.
Sumoje mano "propaganda" gali pagerinti tik antiputiniškų šaltinių lankomumą. Taip pat minėjai, kad forumas mažas. Kokios problemos?
Vilius wrote:
Jei manai, kad tik rusai cenzūruoja internetą - tikrai labai klysti. Nuo Durovo iki Musko yra pilna žmonių, kurie Vakaruose patiria net labai realių rūpesčių dėl savo platformose publikuojamo prorusiško turinio.
Hmm... Vienas iš jų multimilijardierius ir abu stambių socialinių tinklų platformų savininkai. Kokie tie realūs rūpesčiai tavo įvardintiems asmenims? Gal galima plačiau?
Vilius wrote:
Svetimas wrote:
Nu taip, čia tikrai nišinė filosofija, kurią žinau tik aš, tas tavo tadžikas - nu ir milijardai kitų tėvų, kurie augina ir augino vaikus per visą žmonijos istoriją - o gal ir dar anksčiau.. :)
Ten buvo pavyzdys, jog kartais realiai situacija kurį laiką susiklosto kiek kitaip nei deklaruojamos nuostatos. Ir žmogus to net nepastebi. Bendrai minėto tadžiko motyvacija man suprantama. Kartu man buvo smalsu kaip sureaguosi į šį pavyzdį.
Vilius wrote:
Svetimas wrote:
Nebūčiau toks tikras nei dėl vieno iš šių trijų teiginių :twisted:
Gal tiksliau būtų - tingiai ir nekaringai tavo atžvilgiu nusiteikęs. Kokią žalą galiu aš tau padaryti arba tu man galutiniam rezultate nelabai įsivaizduoju. Nors jei bandysi daryti kokias žalingas nesąmones, tai imsiuos priemonių.
Vilius
emeritas

2024-09-18 23:46

Svetimas wrote:
???????????????????
Truputį įsijautei į tardytojo rolę, matau :D
Svetimas wrote:
Kad Orbanas savo šalyje [..]
Dabar pagalvojau, kad tu iš tiesų nesi girdėjęs nei vienos Orbano kalbos.. Nei Trampo.. Net tos pačios Vlaardingerbroek nepažiūrėjai prieš pažerdamas man visus tuos klaustukus. Tu tik girdi, ką tau kiti žmonės sako apie juos, tada atlieki paprastutį logikos veiksmą: "jei tas su tuo, o šitas tai jau tikrai blogas, nes nu taip visi kalba - tai tas pirmas irgi turi būti blogas" - ir voilà, nebereikia pačiam galvoti už save.
Svetimas wrote:
Sumoje mano "propaganda" gali pagerinti tik antiputiniškų šaltinių lankomumą.
Vienas iš tavo postintų filmukų tiesiogine prasme yra propaganda, skirta verbuoti karius į Rusijos armiją. Net jei nebijai gauti per nagus su liniuote nuo kovotojų prieš "mis- ir dis-informaciją", vis tiek turėtum ir pats suprasti, kodėl tai yra labai bloga idėja.

Dar kalbant apie propagandą. Neseniai klausiau vieno tokio James Lindsay (dėl Dievo, šito geriau net nežiūrėk, nes taip triggerins, kad dar susilaužysi ką nors.. Esi įspėtas ;)). Jis ten kalbėjo ne apie rusus, bet išsakė tokią įdomią mintį, kad ne visa propaganda yra skirta tam, kad įtikintų klausytoją dėl tiesioginės jos žinutės. Kartais jos tikslas gali būti, pavyzdžiui, demoralizuoti publiką tiesiog dėl brutualaus absurdiškumo ar kvailumo - kad šie prarastų bet kokią viltį, jog jų šalyje kažkas gali būti kitaip, gal net pradėtų abejoti dėl savo pačių pasaulio suvokimo adekvatumo, ir t.t. Toks savotiškas masinis gaslightinimas. Platindamas tokią propagandą padedi jos autoriams net jei iš jos šaipaisi.
Svetimas wrote:
Hmm... Vienas iš jų multimilijardierius ir abu stambių socialinių tinklų platformų savininkai. Kokie tie realūs rūpesčiai tavo įvardintiems asmenims? Gal galima plačiau?
Durovas neseniai buvo areštuotas Prancūzijoje.. Muskui Europos cenzoriai kol kas nieko negali padaryti, bet jau buvo kalbų apie X platformos ribojimus.
Svetimas wrote:
Kokią žalą galiu aš tau padaryti arba tu man galutiniam rezultate nelabai įsivaizduoju.
Aš galiu tau į galvą prikišti visokių nedorų minčių. Žinai - apie tradicinę šeimą ir vaikučius.. 8)
Svetimas
senbuvis

2024-09-19 21:12

Vilius wrote:
Svetimas wrote:
???????????????????
Truputį įsijautei į tardytojo rolę, matau :D
Bandžiau kažkiek pasukti pokalbį kokia bent kiek konstruktyvesne ir galbūt įdomesne mums abiem kryptimi.
Žaisti senus "aš gudrus, o tu nieko neišmanai arba gyveni po kažkokiu akmeniu" žaidimus nematau prasmės.
Jei matau, kad nelabai ką iš esmės sužinau sau įdomaus ir naujo, tai ir nebegaištu laiko.
Vilius wrote:
Svetimas wrote:
Kad Orbanas savo šalyje [..]
Dabar pagalvojau, kad tu iš tiesų nesi girdėjęs nei vienos Orbano kalbos.. Nei Trampo.. Net tos pačios Vlaardingerbroek nepažiūrėjai prieš pažerdamas man visus tuos klaustukus. Tu tik girdi, ką tau kiti žmonės sako apie juos, tada atlieki paprastutį logikos veiksmą: "jei tas su tuo, o šitas tai jau tikrai blogas, nes nu taip visi kalba - tai tas pirmas irgi turi būti blogas" - ir voilà, nebereikia pačiam galvoti už save.
Bandau suprasti, ką toks hipotetinis pašnekovo nuvertinimas šitoj vietoj tau duoda naudingo šitam pokalbyje?
Įtariai žiūriu į pačių politikų kalbas ir neretai greta per įvairius šaltinius pasižiūriu kokius realiai veiksmus jie daro.
Pvz., (raudonu tašku pažymėjau Vengriją):
taurioji_Vengrija.png
Nemažai Orbano demagogijų girdėjau. Pvz., kad vakaruose žmonės, anot jo, yra egoistiški, individualistai ar hedonistai. Labai gerai sutampa su putinistų naratyvais. Užtat vengrai, pagal jo gražias kalbas, nuo seno kultūriškai labiau orientuoti į kolektyvą, į "mes" (šeimą, tautą, dievą). Lyg ir nedera vien jau paveiksliukas viršuje su jo žodžiais. Ar dera?
Ne naujiena daugeliui turbūt ir tai, kad kai kuris Vengrijos stambus verslas (su kuriuo Orbano partija bičiuliaujasi) gan nemenkai siejasi su Rusija (energetikos įmonės ir pan.). Gal putlerynas iš tiesų ir yra Orbano "mes", nes neblogai jo partiją paremia.
Vilius wrote:
Svetimas wrote:
Sumoje mano "propaganda" gali pagerinti tik antiputiniškų šaltinių lankomumą.
Vienas iš tavo postintų filmukų tiesiogine prasme yra propaganda, skirta verbuoti karius į Rusijos armiją. Net jei nebijai gauti per nagus su liniuote nuo kovotojų prieš "mis- ir dis-informaciją", vis tiek turėtum ir pats suprasti, kodėl tai yra labai bloga idėja.
Jei koks žmogus neturi kritinio mąstymo, tai gal tokie mano filmukai jam ir gali būti bent kažkokia problema. Bet į tokius aš ir nesiorientuoju.
Šiaip mano vienas iš šiokių tokių mažų mėgėjiškų hobių yra protknisysčių ar propagandos nagrinėjimas. Kartu ir pasaulėžiūriniai klausimai mane dar nuo vaikystės nemenkai domino.
Vilius wrote:
Svetimas wrote:
Durovas neseniai buvo areštuotas Prancūzijoje.. Muskui Europos cenzoriai kol kas nieko negali padaryti, bet jau buvo kalbų apie X platformos ribojimus.
Apie su Durovu susijusius dalykus girdėjau. Gan prieštaringa ir įvairi su juo susijusi informacija ir gandai sklandė. Per mažai turiu kažkokios patikimos informacijos, kad galėčiau daryti kažkokias bent kiek rimtesnes išvadas iš minėto Durovo arešto atvejo.
Vilius
emeritas

2024-09-20 21:52

Svetimas wrote:
Įdomus žemėlapis. Taip apibendrintai atrodo, kad labiausiai Ukrainą remia turtingos šalys (pvz. Britanija, Olandija ir Skandinavijos šalys) ir/arba tos, kurioms pačioms Rusija yra gana artima ir reali grėsmė (Pabaltijis ir Centrinė Europa). Kai pagalvoji, Vengrija nelabai papuola nei į vieną iš tų grupių. Be to, tarp jų ir Ukrainiečių yra kažkokių senų nuoskaudų dėl Užkarpatės regiono, kas turbūt irgi nepadeda. Tai gal tas Vengrijos šaltumas labiau ir kyla iš šitų priežasčių, o ne tiek iš meilės Rusijai?
Svetimas wrote:
Nemažai Orbano demagogijų girdėjau. Pvz., kad vakaruose žmonės, anot jo, yra egoistiški, individualistai ar hedonistai.
O nėra?
Svetimas wrote:
Labai gerai sutampa su putinistų naratyvais.
Tiesiog pagal apibrėžimą, beveik visa kritika išsakoma Vakarų valdžioms sutaps su kažkuriais Putino naratyvais (tiesiog dėl to, kad jų yra daug ir jie nekelia sau tikslo būti nuoseklūs ir logiškai suderinami tarpusavyje). Jei čia tavo vienintelis kriterijus atsirinkti, kuria kritika tikėti, tai tu beveik visada būsi aklas savo valdžios fanbojus.
Svetimas wrote:
Jei koks žmogus neturi kritinio mąstymo, tai gal tokie mano filmukai jam ir gali būti bent kažkokia problema. Bet į tokius aš ir nesiorientuoju.
Su kritiniu mąstymu ar be - kiekvienas naujai užverbuotas rusų kareivis eikvoja Ukrainiečių amuniciją vienodai. Tai gal tu tiesiog neprisidėk prie tokios medžiagos platinimo, ir mums visiems bus truputį ramiau.
Svetimas wrote:
Šiaip mano vienas iš šiokių tokių mažų mėgėjiškų hobių yra protknisysčių ar propagandos nagrinėjimas.
Tada labai rekomenduoju Pomerantsevo "Nothing Is True and Everything Is Possible". Jis pats dirbo žurnalistu Rusijoje kažkur Putino eros pradžioje, tai iš pirmų eilių matė kaip kūrėsi ta propagandos mašina.
Svetimas
senbuvis

2024-09-22 10:22

Vilius wrote:
Svetimas wrote:
Įdomus žemėlapis. Taip apibendrintai atrodo, kad labiausiai Ukrainą remia turtingos šalys (pvz. Britanija, Olandija ir Skandinavijos šalys) ir/arba tos, kurioms pačioms Rusija yra gana artima ir reali grėsmė (Pabaltijis ir Centrinė Europa). Kai pagalvoji, Vengrija nelabai papuola nei į vieną iš tų grupių. Be to, tarp jų ir Ukrainiečių yra kažkokių senų nuoskaudų dėl Užkarpatės regiono, kas turbūt irgi nepadeda. Tai gal tas Vengrijos šaltumas labiau ir kyla iš šitų priežasčių, o ne tiek iš meilės Rusijai?
Girdėjau ir aš, kad Vengrija vis dar tam tikrų užsilikusių imperinių fantominių skausmų gali turėti. Papildomai ir rytietiškas (panašus į turkišką) suktumas diplomatijoje ir bandymai visaip laviruoti. Alternatyvių versijų galima įvairių prigalvoti. Tačiau manau čia vienas iš atvejų, kai nėra daug pointo ieškoti kažkokių papildomų paslėptų sliekų. Reikšmingiausią faktorių matau, jog valdžioje yra Putino padlaižio Orbano chebra, sulipusi su kremliaus įtaka per verslą, korupciją ar pan. Pvz., Rumunija su Ukraina turbūt irgi įvairių skaudulių iš istorijos turi. Bet, kad veiktų ES kontekste kaip koks trojos arklys (Vengrija), kaip ir nepanašu.

Dar man iš naratyvų pusės gan keistos ir įtartinos miglotos kalbos tiek iš Rusijos tiek iš Vengrijos pusės apie Ukrainą kaip "buferinę zoną", iš jų pusės. Čia gal koks specifinių pasikėlusių impercų toks pomėgis apie "buferines zonas" keistai kalbėti?
Vilius wrote:
Svetimas wrote:
Nemažai Orbano demagogijų girdėjau. Pvz., kad vakaruose žmonės, anot jo, yra egoistiški, individualistai ar hedonistai.
O nėra?
Čia klaidingai ir manau kiek ydingai statomas klausimas šiame kontekste ir šiaip kultūriniame kontekste. Labiau turintis prasmę tik retoriniuose dalykuose, kai kažkas (kaip kad Orbanas) bando kažką pasmerkti arba pats save pateisinti.
Pvz., ar pagalbos Ukrainai stabdymai ir kitokie išsidirbinėjimai iš Orbano pusės neliudija to, kad tarp realių poelgių (tiek Vengrijos vyriausybės, tiek kitų šalių) ir žodinių Orbano deklaracijų yra pakankamai subtilus skirtumas?

Didelė dalis žmonių dalykus iš emocinės pusės (ypač retorikoje) smarkiai absoliutina ir retai į dalykus žiūri labiau niuansuotai. Tiek egoizmas, tiek individualizmas, tiek hedonizmas įvairiose kultūrose neretai turi asociatyviai neigiamą konotaciją. Bet visos šios paminėtos pakankamai abstrakčios sąvokos tam tikrose situacijose gali nešti pozityvius rezultatus. Ir negatyvius rezultatus kitose situacijose. Kartu kaip ir pyktis ir baimė vienose situacijose gali būti rezultatų prasme negatyvios emocijos, o kitose situacijose visiškai pozityvios ir pagrįstos. Kitu atveju greičiausiai net nebūtų evoliucionavusios kaip tokios. Šitam kontekste nematau jokios problemos kai egoizmas, individualizmas ir t.t. iš pozityvių savo apraiškų pusės egzistuoja ar net yra skatinami. Tačiau kai tie abstraktūs dalykai kitose situacijose generuoja negatyvius rezultatus, tai visiškai natūralu juos kritikuoti. Pagal rezultatus ir turinį bei kontekstą, kuriame dalykai vyksta, o ne abstrakčių sąvokų pavadinimus.

Kiek nukrypsiu, bet kiek keistoka šiame kontekste būdavo kaip mūsų Augustas neretai matydavo ar vaizduodavo savo dievą, kaip kažkokį agentą, siejamą tik su "teigiamomis" emocijomis (pvz., dievas kaip "Gėris", "Meilė", "Laimė"). O tai, kas mums asocijuojasi su pykčiu ar baime, tas "tobulas" agentas tarsi dėl kažkokių priežasčių neva nepajėgus nešti ar turėti. T.y. tie ne "teigiami" dalykai neva turėtų būti siejami su kažkokiu abstrakčiu blogiu. Mano akimis čia panašiau į subtilų "nusilaužinėjimą" ant sąvokų ar paviršutiniškai suvokiamų savybių.
Neveltui matyt kvazi valstybėse, kuriose valdo arba nemenką įtaką turi įvairūs mafukai, būna du skirtingi "jėzusėliai". Vienas atskiras "jėzusėlis" mafukams (kartu su pakazūchiniais religiniais ritualais), ir kitas atskiras "jėzusėlis" visokiems biedniokams. Ir kai tie biedniokai garbina kokį vilką avytės kailyje kaip savo lyderį ar pan., tai mažai yra labiau tragikomiškų dalykų.
Vilius wrote:
Svetimas wrote:
Labai gerai sutampa su putinistų naratyvais.
Tiesiog pagal apibrėžimą, beveik visa kritika išsakoma Vakarų valdžioms sutaps su kažkuriais Putino naratyvais (tiesiog dėl to, kad jų yra daug ir jie nekelia sau tikslo būti nuoseklūs ir logiškai suderinami tarpusavyje). Jei čia tavo vienintelis kriterijus atsirinkti, kuria kritika tikėti, tai tu beveik visada būsi aklas savo valdžios fanbojus.
O tai ar aš kur sakiau ar kažkaip daviau suprasti, kad savos valdžios negalima kritikuoti? Iš kur tu paėmei savo prezumpciją, kad esu, pvz., mažesnis skeptikas valdžiai savo šalyje, nei kad, pavyzdžiui, tu? Tačiau naujieji "gelbėtojai" Lietuvoje man kelia žymiai didesnį skepsį, nes pagal savo žinias matau kaip jie baisiai kliedi, nusišneka, neretai patys yra visaip kaip savaip prisidirbę, neskiria pelų nuo grūdų ir naudoja neapykantos kalbą bei kitus manipuliatyvius dalykėlius.

Mano pointas labiau tame, kad kremliniai putinoidai moka gerai maskuotis vakariečių akyse, kuo nėra, ir parazituoti ant išorinių paviršutiniškų "konservatyvumo" ar "tradicionalizmo" atributų. Ir konservatorių simpatikai vakaruose/mūsuose palyginti lengvai ant to nusilaužia. Kai putinoidai pagal savo veiksmus ir rezultatus panašesni į mafukus su tvarkingais kostiumais, nei kokius vakarietiškos pakraipos konservatorius. JAV ar pan. kai kurie gangsteriai irgi kostiumus nešiojo. Bet iš to neplaukia, kad jie yra kokie ten konservatoriai, o ne tiesiog nusikaltėliai ar pan.
Vilius wrote:
Svetimas wrote:
Su kritiniu mąstymu ar be - kiekvienas naujai užverbuotas rusų kareivis eikvoja Ukrainiečių amuniciją vienodai. Tai gal tu tiesiog neprisidėk prie tokios medžiagos platinimo, ir mums visiems bus truputį ramiau.
Atsižvelgsiu į tavo pastabas, jei ir tu mažiau flirtuosi su fašistiniais dalykėliais. Bet apie Eva Vlaardingerbroek idėjas galėtum daugiau papasakoti, jei ji ką nors pakankamai naujo ir įdomaus iš savo pusės pasakoja.
Vilius wrote:
Svetimas wrote:
Šiaip mano vienas iš šiokių tokių mažų mėgėjiškų hobių yra protknisysčių ar propagandos nagrinėjimas.
Tada labai rekomenduoju Pomerantsevo "Nothing Is True and Everything Is Possible". Jis pats dirbo žurnalistu Rusijoje kažkur Putino eros pradžioje, tai iš pirmų eilių matė kaip kūrėsi ta propagandos mašina.
Dėkui. Pasidomėsiu. Žiūrinėjau kažkada Pomerantsevą (įvairius video su juo, interviu ar pan.), bet kažkaip tada nesusigundžiau kažkurią iš jo knygų įsigyti. Nors susigundžiau Catherine Belton "Putin's People[...]". Lietuviškas variantas kažkur pas mano tėvus turbūt dabar guli. Pasirodė įdomu sužinoti daugiau įvairios info apie įvairius veikančius agentus putleryne. Nes putleryno gyventojai labiau panašūs į pasyvų aptarnaujantį personalą savo mafukams, nei į bent kažkiek rimtesnius agentus savo šalyje.
O kas tave minėtoje Pomerantsevo knygoje užkabino? Pvz., koks propagandinis pašlemėkas kaip Vladislavas Surkovas ten gal kartais yra minimas?

Paskutiniu metu sau įdomius dalykus ir susijusias nuorodas iš Stanford Encyclopedia of Philosophy paskaitinėju. Pvz., apie emocijas ir "decision making" dalykus. Patinka naujos įdomios sau info vs teksto kiekis ratio, bet šiek tiek vargina tokia eklektika.

Dar kaip savotiška atgaiva man paskutiniu metu smagiai skaitinėjasi kiek naujesnė 2019 metų Michael Graziano knyga laymanams "Rethinking Consciousness: A Scientific Theory of Subjective Experience" (amazon) apie savas ar jo kolegų hipotezes, kurios daug kur man nemenkai rezonuoja. Kiek prajuokino, kai aiškindamas konceptualiai kai kuriuos savo modelius knygoje, autorius paminėjo prie smegenų prijungiamą "Speechinator 5000". Kažkuo tolimai tavo forume sugalvotą "smegenoskopą" priminė.
Vilius
emeritas

2024-09-22 14:44

Svetimas wrote:
2024-09-22 10:22
Atsižvelgsiu į tavo pastabas, jei ir tu mažiau flirtuosi su fašistiniais dalykėliais.
Visų pirma, tai yra absurdiškai klaidingas ir šmeižikiškas kaltinimas. Norėčiau, kad jį viešai paneigtum.

Antra, nepagrįsti kaltinimai fašizmu ir nacizmu yra vienas iš mėgiamiausių Kremliaus propagandos arkliukų - gi kaip tik šis "argumentas" buvo vienas iš jų pagrindinių pretekstų pradėti karą Ukrainoje. Tai man dabar įdomu, kodėl Vengrijai (ir dešiniesiems bendrai) negalima naudoti argumentų, kurie tau atrodo kažkuo panašūs į Kremliaus naratyvus.. o tau galima?
Svetimas
senbuvis

2024-09-22 14:54

Vilius wrote:
2024-09-22 14:44
Visų pirma, tai yra absurdiškai klaidingas ir šmeižikiškas kaltinimas. Norėčiau, kad jį viešai paneigtum.
Dar ko. Čia gi diskusijų forumas. Nemažai tavo reklamuojamų veikėjų turi "right-wing" populistų etiketę. Turi puikią progą apginti savo simpatijas savo argumentais ir tą etiketę nuplauti. :)
Vilius
emeritas

2024-09-22 15:07

Svetimas wrote:
2024-09-22 14:54
Dar ko.
Tai draugystę deklaruoji, tai fašistu vadini.. Nesuprasi tavęs.
Post Reply