RB wrote: ↑2023-11-22 18:42
Taigi, tu tiesiog bandai įrodyti, kad karo nusikaltimai (ar bent jau kai kurie karo nusikaltimai) yra normalu ir už juos bausti nereikia?
Ne, aš sakau, kad kitų šalių kontekste Izraelis atrodo visai gerai, todėl tavo reikalavimas, kad Izraelis stipriai pranoktų net pačias civilizuočiausias šalis tiesiog nėra protingas.
Paprasčiau tariant, tu siūlai tiesiog atsisakyti tarptautinės karo teisės principų ir grįžti kažkur į XIX a. vidurį, kai kare priimtina daugiau mažiau viskas, tik su XXI a. ginklais.
Paprasčiau tariant, aš norėčiau, kad visos šalys karo teisę ratifikuotų, kad jos laikytųsi, o toms, kurios nesilaiko, egzistuotų efektyvus mechanizmas priversti laikytis. Bet taip nėra ir artimiausiu metu nebus, karo teisės iš esmės bando laikytis tik saujelė civilizuotų šalių, tarp jų ir Izraelis. Visoms kitoms šalims ji dzin, o yra ir nemažai tokių, kurios skaito Ženevos konvenciją ir tyčia stengiasi pažeisti praktiškai kiekvieną jos punktą, pavyzdžiui Hamas vadinamieji kovotojai. Todėl, kol situacija yra panaši į laukinius vakarus, aš nematau didelės vertybės būti negyvas, bet užtat išsireikalavęs, kad mane ginantys kareiviai už konvencijų nesilaikymą būtų baudžiami griežčiausiu būdu.
Aš suprantu, kad tu čia tikiesi užversti nuorodomis, tipo va kiek daug, bet:
1) Jei paprašyčiau tęsti, gana greitai pamatytum, kad yra ne tiek daug bylų, kuriose vakarų valstybių kareiviai būtų stipriai nubausti. Taip pat, tie nusikaltimai neretai būna itin žiaurūs, su prievartavimais, kūnų niokojimais, thrill killingais ir panašiai. Na, arba stipriai rezonansiniai atvejai, kaip Abu Graibas. Bet realiai visus nuteistuosius nesunkiai išvardintum viename puslapyje.
2) Kadangi nenaudinga, tikriausiai nepaminėsi tokių atvejų, kaip My Lai skerdynės Vietname, kai JAV kareiviai išžudė visą kaimą Hamas stiliumi. Žuvo virš 500 civilių, senelių, moterų ir vaikų, gang rape ir visa kita pagal pilną programą. Nuteistas buvo vienas JAV kareivis už 22 civilių nužudymą, galutinė bausmė buvo 3 metai namų arešto.
3) Velnias detalėse, bet čia tavo paminėtame Izraelio atvejyje kareivis buvo nuteistas ne už nužudymą, o už šaudymą be leidimo. Nužudymo niekas neįrodė. Šitam kareiviui nepasisekė tik todėl, kad šovė panašiu metu, kai žuvo tas jaunuolis. O žmonių su ginklais tų protestų metu buvo abejose pusėse. Kaip veikia teisė tu be abejo žinai - už virš abejonių ribos neįrodytą nusikaltimą niekas nėra baudžiamas.
(Diskusijos prasmingumo lygis pakils šiek tiek virš nulio, jei teiginiai, pvz., „viena griežčiausiai baudžiančių“ bus pagrįsti kokiais nors argumentais.
Prašom, ką tik pats pateikei pavyzdį - kiek žinai valstybių nuteisiančių savo kareivius už šūvį be leidimo?
Nesupratai. Jei kariuomenėje visuose lygmenyse reikalaujama griežtai laikytis karo teisės, nusižengimai jai netoleruojami ir už juos griežtai baudžiama, tai prielaida, kad ta kariuomenė paisys karo teisės, atrodo gan pagrįsta.
Bet kariuomenė ne tik nebaudžia karo nusikaltimų, bet ir iš visų juos jėgų dangsto, o visuomenė ir politikai palaiko nusikaltėlius, kyla klausimas: kas yra ta jėga, sulaikanti IDF nuo karo nusikaltimų?
Tai yra as good as it gets, net ir demokratiškos visuomenės neretai palaiko savo karius, įvykdžiusius karo nusikaltimus. Nebent kai tai labai creepy nusikaltimai. Ar pavyzdžiui tu įsivaizduoji, Ukrainos piliečiams labai ten svarbu, ar jų kariai sušaudo rusų belaisvius? Manai, jei lietuvius kas užpultų, lietuviams būtų svarbu? Teisingumas baigiasi tada, kai vieni ateina žudyti kitų, tuomet auksiniai karo teisės standartai keliauja į šešiasdešimtą prioritetų eilutę, ir visi renkasi puses - būti su tais, kurie tave gina, ar su tais, kurie atėjo tavęs žudyti. Aš asmeniškai su tais, kurie mane gina, ir mano intertesas, kad net mažiausios grėsmės akivaizdoje jie nebijotų spausti gaiduko, o ne konsultuotųsi su teisininkais. Karo metu šitie dalykai tiesiog nėra labai suderinami, nes karas nėra tvarkingas ir gražus. Dabar ką maksimum galima padaryti neiššaunant sau į galvą, tai griežtai teisti už akivaizdžiai žaurius nusikaltimus, kurių neišeina pateisinti kaip nors kitaip. Bet jei tai, sakykime, karo belaisvių sušaudymas, tai situacija man nėra tokia vienareikšmiška, ir žiūriu į aplinkybes. Jei belaisviai jau kažkur stovykloje, tai viena. Bet jei jie ką tik sulaikyti, kur nors fronto linijoje, tai juos sulaikę kareiviai galbūt patyt save stato į pavojingą situaciją, juos gabendami iš tos linijos, nes gal tam reikia palikti priedangą ar panašiai. Tokiu atveju už belaisvių sušaudymą griežtai nebausčiau, jei bausčiau išvis.
Lionginas wrote: ↑2023-11-22 07:43
IDF mėtė daugybę lankstinukų, siuntė milijonus SMS žinučių, skambino palestiniečiams telefonu su raginimais palikti aktyviausių veiksmų zoną. Manau, to per akis. Jei žinai, kas dėl priešo piliečių padaro daugiau, pasidalink informacija.
Dalinuosi.
Žodžiu, rusų kariai perspėjo
savo piliečius pasišalinti iš veiksmų zonos?