Fight Club (1)

Naujas temas kurkite čia
Vilius
emeritas

2024-11-16 12:06

Lionginas wrote:
2024-11-16 08:26
Jei nieko apie ta kompaniją nežinojai, kodėl konstatavai, kad jos atvejis yra "madingas baubas", ant kurio Sejanus neva pasimovė? Tavo pasisakymas screenshote būtent taip ir suformuluotas - kaip fakto konstatavimas.
Šįryt bandžiau prisiminti bent vieną naujosios dešinės politiką, šiaip viešą veikėją ar jų organizaciją, kurių legacy medijos nebūtų bandžiusios vaizduoti kaip esančių Rusijos įtakoje, ar bent kažkaip susieti su Rusija jų vardus. Rimtai, dabar pagooglinau gal kokius 10 "[vardas/pavadinimas] russian influence" - su visais iš jų radau šaltinių, dažnai su data apie 2022-2023 metus. Kaip manai, kodėl taip yra? Ir dar įdomiau, kad daugelis jų toliau sėkmingai tęsia savo karjeras, kai kurie dabar jau užima svarbius postus, ir t.t., nors tie kaltinimai ir įtarinėjimai prieš juos lyg ir nebuvo paneigti (bent jau tikrai ne taip garsiai, kaip buvo išplatinti kaltinimai). Tai tokiame fone tikrai neturėtum stebėtis, kad man visi kaltinimai "rusijos įtaka" iš karto atrodo įtartinai - nes aš tokius girdėjęs labai daug kartų apie visus politikus, kurie man rūpi ar kažkada rūpėjo. Ten aš komentavau apie šitą bendrą principą, o ne apie konkrečią kompaniją.

Čia vėlgi priminsiu, kad kalbu apie Vakarus. Rytų Europoje, be abejo, yra žymiai daugiau tikros Rusijos įtakos ar net tiesioginės grėsmės - bet aš kalbėjau ne apie tai.
Lionginas wrote:
Apskritai atrodo, kad tu supranti, kad informacinė erdvė yra užversta daugybe pagrįstų ir nepagrįstų teorijų, versijų, kaltinimų ir t.t. Bet ne pirmas kartas, kai tu pats tą informacinę erdvę terši būtent niekuo nepagrįstomis versijomis.
Nieko aš neteršiu, tiesiog sakau savo nuomonę, kurią susidarau iš to, ką skaitau ar girdžiu. Apie tikruosius teršėjus jau rašiau žinutės pradžioje.

Ir ta proga dar kartą priminsiu, kad esu bene vienintelis dalyvis, kuris šiame forume nepostina tikros rusų propagandos, paimtos tiesiai iš Kremliaus informacinių srutų srauto. Tai, prieš kaltindamas mane dėl taršos, turėtum apsivalyti pats, ir paraginti tą padaryti kitus.
Lionginas wrote:
Pasikėsinimas į Trumpą? Tai žinoma leftistai.
Atrodo, niekas taip ir neišsiaiškino tikrųjų Thomas Crookso motyvų, jo politinė istorija yra prieštaringa. Tačiau nėra sunku įsivaizduoti, iš kur jis galėjo pasigauti tą idėją - leftistų interneto pusėje tikrai netrūksta pavyzdžių, kur atvirai raginama susidoroti su Trampu, ar bent jau jo adresu svaidomi visi įmanomi prakeiksmai.
Lionginas wrote:
Bent minutę skirtum pagooglinimui. Dabar gi dažniausiai tiesiog sudalyvauji feikų skleidime. Juk nesakai nieko panašaus į "palaukite, nežinome visų aplinkybių, visaip čia gali būti" ar panašiai. Ką ir turėtų sakyti nežinantis. Ne, tu iš karto pateiki išvadas.
Jei mes lauksim, kol bus išaiškinti visi faktai ir detalės, tai galėsim kalbėti tik apie senovės istoriją - nors iš tiesų net ir ten pilna kontroversijos. O kalbant apie dabar vykstančius įvykius ar juo labiau netolimą ateitį, neišvengiamai tenka daryti daugiau ar mažiau miglotas prielaidas ir spėjimus. Bet tai tam aš ir turiu jus - kad padėtumėt man tas žalias idėjas išravėti ir gražiai sušukuoti.. Ar per daug čia prašau?
Seianus
senbuvis

2024-11-16 21:52

Vilius wrote:
2024-11-15 22:47
Seianus wrote:
2024-11-15 20:30
Kalbu apie atvejį kai rusijos įtaką pavadinai madingu siaubu-baubu ir mėginai pavaizduoti, esą čia viskas cbs news išsigalvojimai, ar perdėjimas, ar panašiai kažkaip.
Čia esminis dalykas yra, kad buvo kalbama JAV kontekste (o ne Rytų Europos ar juo labiau Ukrainos karo!). Ir tuo metu JAV žlungančios legacy medijos (tame tarpe CBS - žr. Svetimo grafiką dėl jų šališkumo) buvo labai šališkai nusiteikusios prieš Trampą ir jo šalininkus. Ir vienas iš naratyvų, kurie buvo naudojami susidorojimui su politiniais priešininkais, buvo būtent "rusijos įtaka". Tai kaip tik šitą reikšmę šitame kontekste aš ir turėjau omeny, kai rašiau tą komentarą apie "madingus baubus".

Be abejo, tarp apkaltinų "rusijos įtaka" buvo ir tų, kurie iš tiesų buvo rusijos įtakoje, bet tikrai buvo ir daug apkaltintų nepagrįstai (kaip ir pandemijos metu toli gražu ne visi išvadinti "antivakseriais" iš tiesų buvo prieš vakcinas, ir kaip MeToo įkarštyje ne visi "mizoginistai" iš tiesų buvo prieš moteris, ir kaip vaivorykščių laikais ne visi "homofobai" iš tiesų buvo prieš gėjus, ir kaip šiais laikais ne visi "transfobai" yra.. nu, manau, supratai esmę, ane?). Tai į kurią iš tų kategorijų papuola tavo minėta kompanija aš neturiu jokio supratimo, nes niekada nesu apie ją girdėjęs, nei man ji rūpi, nei aš apie ją kalbėjau savo komentare.
Image
Svetimas
senbuvis

2024-11-16 23:01

Kažkokia Kramniko viruso mutacija ir į forumą įsiveržė.
Vilius
emeritas

2024-11-17 01:31

Kas čia per nauja tema?

Ir ką reiškia tas vienetas skliausteliuose? Sakyčiau, šiek tiek pesimistiška nuo pat pradžių susitaikyti su tuo, kad vienos kautynių temos turbūt neužteks :)
Lionginas
senbuvis

2024-11-18 08:19

Vilius wrote:
Šįryt bandžiau prisiminti bent vieną naujosios dešinės politiką, šiaip viešą veikėją ar jų organizaciją, kurių legacy medijos nebūtų bandžiusios vaizduoti kaip esančių Rusijos įtakoje, ar bent kažkaip susieti su Rusija jų vardus. Rimtai, dabar pagooglinau gal kokius 10 "[vardas/pavadinimas] russian influence" - su visais iš jų radau šaltinių, dažnai su data apie 2022-2023 metus. Kaip manai, kodėl taip yra? Ir dar įdomiau, kad daugelis jų toliau sėkmingai tęsia savo karjeras, kai kurie dabar jau užima svarbius postus, ir t.t., nors tie kaltinimai ir įtarinėjimai prieš juos lyg ir nebuvo paneigti (bent jau tikrai ne taip garsiai, kaip buvo išplatinti kaltinimai). Tai tokiame fone tikrai neturėtum stebėtis, kad man visi kaltinimai "rusijos įtaka" iš karto atrodo įtartinai - nes aš tokius girdėjęs labai daug kartų apie visus politikus, kurie man rūpi ar kažkada rūpėjo. Ten aš komentavau apie šitą bendrą principą, o ne apie konkrečią kompaniją.
Ten nesimato, kad komentavai bendrą principą.

Bet pasiteisinimą supratau - tu reguliariai kalbi netiesą, nes leftistai netiesiogiai verčia tave taip daryti. Tu nekaltas, leftistai kalti.

Dėl tavo mini tyrimo. Manau, yra klaida prilyginti oficialius DOJ kaltinimus tam, kas rašoma žiniasklaidoje ar socialiniuose tinkluose. Šaltinių su "russian influence" galima rasti net Bernie Sanders. Kartais tai bus kaltinimai dirbant rusijai, dažnai tai bus tiesiog kaltinimai pasidavus rusijos propagandai ir ją retransliuojant (kas irgi yra "russian influence"). Tiesa tokia, kad rusija savo tinklus stengėsi užmesti plačiai, pinigų negalėjo. Tenet media atveju pinigai buvo absurdiškai dideli. Todėl įtartinas yra bet kuris, labai uoliai kritikavęs Ukrainą ar kartojęs rusijai naudingus naratyvus.
Vilius wrote:
Ir ta proga dar kartą priminsiu, kad esu bene vienintelis dalyvis, kuris šiame forume nepostina tikros rusų propagandos, paimtos tiesiai iš Kremliaus informacinių srutų srauto. Tai, prieš kaltindamas mane dėl taršos, turėtum apsivalyti pats, ir paraginti tą padaryti kitus.
Aš nematau jokios problemos, kai kas nors įdeda nuorodas ar cituoja rusų propagandą, ir yra aišku, kad tai rusų propaganda.
Vilius wrote:
Atrodo, niekas taip ir neišsiaiškino tikrųjų Thomas Crookso motyvų, jo politinė istorija yra prieštaringa.
Ir tai leidžia teigti, kad leftistai nuolat kėsinasi į Trumpą?
Vilius wrote:
Tačiau nėra sunku įsivaizduoti, iš kur jis galėjo pasigauti tą idėją - leftistų interneto pusėje tikrai netrūksta pavyzdžių, kur atvirai raginama susidoroti su Trampu, ar bent jau jo adresu svaidomi visi įmanomi prakeiksmai.
Taip, Trumpas stipriai pakėlė temperatūrą, ragindamas susidoroti su demokratais. Leftistai neliko skolingi.
Vilius wrote:
Jei mes lauksim, kol bus išaiškinti visi faktai ir detalės, tai galėsim kalbėti tik apie senovės istoriją - nors iš tiesų net ir ten pilna kontroversijos. O kalbant apie dabar vykstančius įvykius ar juo labiau netolimą ateitį, neišvengiamai tenka daryti daugiau ar mažiau miglotas prielaidas ir spėjimus. Bet tai tam aš ir turiu jus - kad padėtumėt man tas žalias idėjas išravėti ir gražiai sušukuoti.. Ar per daug čia prašau?
Čia nėra "kurį laidą kirpti" situacija. Niekas neverčia priimti skubotų išvadų, remiantis nepilna informacija arba išvis nesiremiant jokia, kaip darai pats. Tuo labiau, dauguma atvejų, kur kalbėjai netiesą, aplinkybės paaiškėjo per kelias dienas. Visada yra protinga bent kelias dienas (tavo atveju - nors kelias valandas) palaukti, kol dulkės nusės, ir tik tuomet daryti išvadas.
Vilius
emeritas

2024-11-18 12:23

Lionginas wrote:
O aš minėjau konkrečius vardus, pavadinimus ar konkrečias detales? Ne. Nes ten buvo bendro pobūdžio komentaras apie platų reiškinį, o ne apie tą vieną atvejį.
Lionginas wrote:
Dėl tavo mini tyrimo. Manau, yra klaida prilyginti oficialius DOJ kaltinimus tam, kas rašoma žiniasklaidoje ar socialiniuose tinkluose. Šaltinių su "russian influence" galima rasti net Bernie Sanders. Kartais tai bus kaltinimai dirbant rusijai, dažnai tai bus tiesiog kaltinimai pasidavus rusijos propagandai ir ją retransliuojant (kas irgi yra "russian influence"). Tiesa tokia, kad rusija savo tinklus stengėsi užmesti plačiai, pinigų negalėjo. Tenet media atveju pinigai buvo absurdiškai dideli. Todėl įtartinas yra bet kuris, labai uoliai kritikavęs Ukrainą ar kartojęs rusijai naudingus naratyvus.
Nu gerai. O kai madoje buvo visus iš eilės kaltinti "transfobija" - gi net J. K. Rowling jie bandė užklijuoti tą etiketę - kieno "tinklas" ten buvo užmestas? O kaip su "climate denial"? Nu ir su visais kitais istais ir fobais.. Nežinau, ar čia tik šiais laikais buvo tai madoje, ar čia bendras žmonių elgesys - tačiau visada būna vienas kaltinimas, kurį bandoma užklijuoti ant visų iš eilės. Keliems jis prilimpa, bet daugumai - ne.. Ką visi tuoj pat pamiršta, nes būna per daug užsiėmę sekančia blogiečių medžiokle, ir t.t. Suprantu, kad žiūrint iš Rytų Europos, kur visada jaučiasi sunkus Rusijos kvėpavimas už nugaros, sunku tuo patikėti - bet JAV "rusijos įtaka" buvo tik vienas iš daugybės kitų vajų. Dabar, atrodo, jį bandė pakeisti "zionizmu", bet nelabai ėjo - gal tas terminas vis dar per daug jautrus dėl istorijos, o gal tiesiog kairės burbulas pradeda praradinėti savo galią ir įtaką, ir nebepajėgia įsukti to reikalo reikiamu mastu.
Lionginas wrote:
Taip, Trumpas stipriai pakėlė temperatūrą, ragindamas susidoroti su demokratais. Leftistai neliko skolingi.
Gal tiksliau būtų sakyti, kad temperatūra buvo pakelta dėl Trampo - iki tiek, kad jis tik per stebuklą neišvirė tame katile.
Lionginas wrote:
Visada yra protinga bent kelias dienas (tavo atveju - nors kelias valandas) palaukti, kol dulkės nusės, ir tik tuomet daryti išvadas.
Nu, o man labiau patinka greitai komentuoti dabar vykstančius įvykius, bandant juos susieti su bendru vaizdu, susidaryti iš ankstesnių detalių.

Šiaip, čia yra puiki proga mums bendradarbiauti - aš tau generuosiu daug "žalio" turinio, kurį tu paskui gali sau neskubėdamas analizuoti ir filtruoti. O tu man duosi feedbacką, kur reikia pataisyti mano bendrus modelius.
Nu tik tokiu atveju reikėtų pabandyti į tai žiūrėti kaip į bendrą projektą, ir nekibti vienas kitam į gerkles dėl kiekvienos detalės.
Lionginas
senbuvis

2024-11-18 15:04

Vilius wrote:
Lionginas wrote:
O aš minėjau konkrečius vardus, pavadinimus ar konkrečias detales? Ne. Nes ten buvo bendro pobūdžio komentaras apie platų reiškinį, o ne apie tą vieną atvejį.
Tu komentavai konkretų įvykį. Niekur tavo komentare nesimato, kad tu kalbėtum apie kokius nors kitus įvykius.
Vilius wrote:
Nu gerai. O kai madoje buvo visus iš eilės kaltinti "transfobija" - gi net J. K. Rowling jie bandė užklijuoti tą etiketę - kieno "tinklas" ten buvo užmestas? O kaip su "climate denial"? Nu ir su visais kitais istais ir fobais.. Nežinau, ar čia tik šiais laikais buvo tai madoje, ar čia bendras žmonių elgesys - tačiau visada būna vienas kaltinimas, kurį bandoma užklijuoti ant visų iš eilės. Keliems jis prilimpa, bet daugumai - ne.. Ką visi tuoj pat pamiršta, nes būna per daug užsiėmę sekančia blogiečių medžiokle, ir t.t. Suprantu, kad žiūrint iš Rytų Europos, kur visada jaučiasi sunkus Rusijos kvėpavimas už nugaros, sunku tuo patikėti - bet JAV "rusijos įtaka" buvo tik vienas iš daugybės kitų vajų. Dabar, atrodo, jį bandė pakeisti "zionizmu", bet nelabai ėjo - gal tas terminas vis dar per daug jautrus dėl istorijos, o gal tiesiog kairės burbulas pradeda praradinėti savo galią ir įtaką, ir nebepajėgia įsukti to reikalo reikiamu mastu.
Ta prasme, DOJ tiek dažnai kelia kaltinimus, ir į Trumpą kėsinamasi tiek dažnai, kad tu nespėji domėtis kaip ten viskas nutiko iš tiesų?
Vilius wrote:
Gal tiksliau būtų sakyti, kad temperatūra buvo pakelta dėl Trampo - iki tiek, kad jis tik per stebuklą neišvirė tame katile.
Ne, pasakiau labai tiksliai - Trumpas pats kėlė temperatūrą. Aš dar nepamiršau, kad savo politinę karjerą jis pradėjo nuo sąmokslo teorijų apie Obamos nelegetimumą ir nuo raginimų susidoroti su politiniais oponentais (lock her up). Todėl jis nusipelnė absoliučiai visko, ką gavo atgal.
Vilius wrote:
Lionginas wrote:
Visada yra protinga bent kelias dienas (tavo atveju - nors kelias valandas) palaukti, kol dulkės nusės, ir tik tuomet daryti išvadas.
Nu, o man labiau patinka greitai komentuoti dabar vykstančius įvykius, bandant juos susieti su bendru vaizdu, susidaryti iš ankstesnių detalių.

Šiaip, čia yra puiki proga mums bendradarbiauti - aš tau generuosiu daug "žalio" turinio, kurį tu paskui gali sau neskubėdamas analizuoti ir filtruoti. O tu man duosi feedbacką, kur reikia pataisyti mano bendrus modelius.
Nu tik tokiu atveju reikėtų pabandyti į tai žiūrėti kaip į bendrą projektą, ir nekibti vienas kitam į gerkles dėl kiekvienos detalės.
Palauk, tau patinka nesigilinti ir viską komentuoti greitai. Tai gal sutarkime, kad aš tave irgi komentuosiu nesigilindamas ir greitai, bet susiedamas su bendru vaizdu. Kadangi esi kelis kartus sugautas sakantis netiesą, aš net neskaitęs tvirtinsiu, kad meluoji. Kiekvieną kartą. Tinka? Jei ne, tai kodėl?
Vilius
emeritas

2024-11-18 15:35

Lionginas wrote:
Kadangi esi kelis kartus sugautas sakantis netiesą, aš net neskaitęs tvirtinsiu, kad meluoji.
"Sakyti netiesą" nėra tas pats kaip meluoti. Galima nepataikyti į tiesą per klaidą, skubėjimą, dėl neteisingų prielaidų ar dėl logikos klaidų. Tai, kai tu man sakai priekaištus dėl to, aš stengiuosi į juos atsakyti, kartais net pripažįstu, kad nusišnekėjau. Bet, kai tu pereini prie kaltinimų melu, propagandos platinimu ir t.t. - čia jau yra puolimas prieš mane asmeniškai, o ne mano idėjų kritika. Tai tada aš tau ir atsakinėju, kaip į puolimą, ir tada viskas eskaluojasi, iki Fight Club (1). Aš mielai neičiau šiuo keliu, o tu?
Vilius
emeritas

2024-11-18 15:59

Lionginas wrote:
Todėl jis nusipelnė absoliučiai visko, ką gavo atgal.
Gavo jis daug, tas tiesa. Tikrai stebėtina, kad rado kaip tai išgyventi.. Kai kas net sako, kad čia nebuvo apsieita be Dievo rankos įsikišimo :)

Bet galų gale rezultatas yra toks, kad patys "virėjai" save davedė iki tikrai istorinio politinio kolapso. Taip gerai neišmanau JAV politikos, bet dabar jau atrodo, kad Trampas ne tik laimėjo prezidento rinkimus su populiaria dauguma, bet taip pat jo šalininkai laimėjo daugumą abiejuose parlamento rūmuose. Tai dabar jau jie stos prie katilo valdymo rankenėlių. Tikrai norėčiau tikėti, kad nugalėtojai bus gailestingesni savo priešams - gal net jiems patiems būtų naudingiau judėti į priekį, o ne suvedinėti senas sąskaitas. Tačiau, turint omeny, ką jiems teko išgyventi pastaraisiais metais, tikrai nesu dėl to labai optimistiškas.
Lionginas
senbuvis

2024-11-18 16:05

Vilius wrote:
Lionginas wrote:
Kadangi esi kelis kartus sugautas sakantis netiesą, aš net neskaitęs tvirtinsiu, kad meluoji.
"Sakyti netiesą" nėra tas pats kaip meluoti.
Keikti Trumpą nėra tas pats, kas kėsintis į jo gyvybę. Net raginti su juo susidoroti nėra tas pats, kas kėsintis į jo gyvybę. Tačiau iš kažkur vis tiek ištraukei "leftistai bandė nužudyti Trumpą". Aš iš ten pat galiu traukti ir "Vilius vėl pamelavo". Ar negaliu? Jei ne, tai kodėl?
Vilius wrote:
Galima nepataikyti į tiesą per klaidą, skubėjimą, dėl neteisingų prielaidų ar dėl logikos klaidų. Tai, kai tu man sakai priekaištus dėl to, aš stengiuosi į juos atsakyti, kartais net pripažįstu, kad nusišnekėjau. Bet, kai tu pereini prie kaltinimų melu, propagandos platinimu ir t.t. - čia jau yra puolimas prieš mane asmeniškai, o ne mano idėjų kritika. Tai tada aš tau ir atsakinėju, kaip į puolimą, ir tada viskas eskaluojasi, iki Fight Club (1). Aš mielai neičiau šiuo keliu, o tu?
Jei manysiu, kad kartoji rusijos propagandos teiginius, aš tai būtinai pasakysiu. Nematau reikalo vynioti į vatą. Be abejo, aš visada pagrįsiu, kodėl taip manau, duosiu pavyzdžių, nuorodų ir ko tik nori. Argumentais, kaip ir priklauso.
Vilius
emeritas

2024-11-18 16:29

Lionginas wrote:
Tačiau iš kažkur vis tiek ištraukei "leftistai bandė nužudyti Trumpą".
Pagrinde ištraukiau iš naratyvų, kurie tą pačią dieną nusirito per dešiniųjų interneto burbulus. Pastarieji buvo paremti daugiausia bendru fonu, kuris tuo metu buvo perkrautas agresyvia retorika Trampo atžvilgiu, ir nelabai slepiamu leftistų nusivylimu, kad kulka neskriejo keliais centimetrais arčiau Trampo galvos. Kai buvo išplatinta įtariamo šaulio nuotrauka - kuri švelniai tariant nebuvo panaši į stereotipinį corn-fed Trampo faną - tas irgi prisidėjo. Vėliau pradėjo eiti prieštaringi pranešimai apie jo politinę praeitį, bet tos abejonės greitai paskendo bendrame fone.
Lionginas wrote:
Aš iš ten pat galiu traukti ir "Vilius vėl pamelavo". Ar negaliu? Jei ne, tai kodėl?
ten pat (t.y. pagrinde iš JAV ir britų dešiniųjų politikos komentatorių) vargu ar apie mane ką nors ištrauksi, bet gali pabandyti.
Lionginas wrote:
Jei manysiu, kad kartoji rusijos propagandos teiginius, aš tai būtinai pasakysiu.
Sutarėm. Jau kaip ir išmokau pamoką, kad čia pas jus reikia būti kiek delikatesniam, kai kalba eina apie Rusiją 8)
Lionginas
senbuvis

2024-11-27 08:01

Vilius wrote:
Lionginas wrote:
Todėl jis nusipelnė absoliučiai visko, ką gavo atgal.
Gavo jis daug, tas tiesa. Tikrai stebėtina, kad rado kaip tai išgyventi.. Kai kas net sako, kad čia nebuvo apsieita be Dievo rankos įsikišimo :)
Pasikėsinimų jis negavo "atgal", nes ne leftistai ir gal net ne demokratų rinkėjai į jį kėsinosi.

Kai kalbu apie tai, kad jis nusipelnė to, ką gavo, tai turiu omeny visą tą heitą ir kalbas apie jį. Jis nėra čia auka, jis yra aktyvus viso šito bardako dalyvis. Jis su savo retorika nei trupučio neaukščiau už tuos, kurie apgailestavo, kad kulka jo nekliudė rimčiau. Pavyzdžiui, kai Trumpo rėmėjas plaktuku suskaldė Pelosi vyro kaukolę, Trumpas iš situacijos tiesiog pasišaipė. Todėl tiesiog nematau jokios problemos, kai šaipomasi iš Trumpo nelaimių, kokios baisios jos bebūtų. Kai pats užduodi tokį toną, tai neadekvatu tikėtis, kad kiti su tavimi elgsis pagarbiai.
Vilius wrote:
Pagrinde ištraukiau iš naratyvų, kurie tą pačią dieną nusirito per dešiniųjų interneto burbulus. Pastarieji buvo paremti daugiausia bendru fonu, kuris tuo metu buvo perkrautas agresyvia retorika Trampo atžvilgiu, ir nelabai slepiamu leftistų nusivylimu, kad kulka neskriejo keliais centimetrais arčiau Trampo galvos. Kai buvo išplatinta įtariamo šaulio nuotrauka - kuri švelniai tariant nebuvo panaši į stereotipinį corn-fed Trampo faną - tas irgi prisidėjo.
Daugybė priežasčių prieiti prie išvadų, ir nei vienos geros. Dar ir "iš veido taip pasirodė" prisidėjo.

Ironiška, kaip greitai tu atmeti žiniasklaidos pranešimus, jei turi bet kokio pagrindo juos įtarti ideologiniu angažuotumu. Pvz., kaip atmetei CBS news pranešimą apie Tenet media, turbūt net neskaitęs. Bet jei tie pranešimai ateina iš dešinės, net iš šaltinių, kurie savo ideologinio angažuotumo neslepia, tu viską priimi nesigilinęs. Aš jau nekalbu apie tai, kad daugumos mažų media agentūrų žurnalizmas yra bulvarinio lygio, nepriklausomai nuo ideologijos. Jie tiesiog uždirba pinigus iš sensacijų. Kuo daugiau peržiūrų - tuo geriau. O kadangi tu dar ir mėgsti dalintis tuo, ką esi matęs internetuose, tai turime receptą, kaip greitai tapti feikų skleidėju.
Vilius wrote:
Vėliau pradėjo eiti prieštaringi pranešimai apie jo politinę praeitį, bet tos abejonės greitai paskendo bendrame fone.
Tai tu visgi žinojai, kad su teorija "leftistai kėsinasi į Trumpą" yra problemų? Tuomet jau pereiname į melo kategoriją.
Vilius
emeritas

2024-11-27 09:12

Lionginas wrote:
Pasikėsinimų jis negavo "atgal", nes ne leftistai ir gal net ne demokratų rinkėjai į jį kėsinosi.
Na išties, negavo "atgal" - nes gi į demokratų kandidatus niekas nesikėsino pastaruoju metu. Tai sutinku, kad čia buvo vienpusė agresija Trampo atžvilgiu. Ar pats šaulys buvo leftistas, taip ir liko neaišku, bet tikrai nėra paslaptis, kuri pusė jį skatino tą padaryti, ir kuri paskui raudojo, kad kulka kliudė tik ausį.
Lionginas wrote:
Kai kalbu apie tai, kad jis nusipelnė to, ką gavo, tai turiu omeny visą tą heitą ir kalbas apie jį. Jis nėra čia auka, jis yra aktyvus viso šito bardako dalyvis.
Aš irgi ten turėjau omeny ne tik pasikėsinimus, bet ir masinę neapykantos kampaniją jo adresu.
Ir, patinka tau tai ar ne, Trampas (kaip ir Pelosi vyras) yra pasikėsinimo į jo gyvybę auka.
Lionginas wrote:
Kai pats užduodi tokį toną, tai neadekvatu tikėtis, kad kiti su tavimi elgsis pagarbiai.
Dabar čia jau beveik vištos ir kiaušinio lygio klausimas - bet aš nesu tikras, kad neapykantos kampaniją pradėjo Trampas. Tuometinė mass-medija ir elito politikieriai buvo nepaprastai priešiški jo atžvilgiu nuo pat pradžių, dar gūdžiais 2016-ais.
Lionginas wrote:
Ironiška, kaip greitai tu atmeti žiniasklaidos pranešimus, jei turi bet kokio pagrindo juos įtarti ideologiniu angažuotumu.
Ironiška yra tik tai, kad tu JAV legacy medijas vis dar vadini "žiniasklaida".
Lionginas wrote:
Bet jei tie pranešimai ateina iš dešinės, net iš šaltinių, kurie savo ideologinio angažuotumo neslepia, tu viską priimi nesigilinęs.
Nesakyčiau, kad "viską". Konkrečiai Trampo šaulio istorija puikiai įsipaišė į bendrą vaizdą, tai nelabai mačiau priežasčių ja abejoti. O jei kalbėsime ne apie konkretų žmogų, o apie kolektyvinę atsakomybę už neapykantos kurstymą - vis dar nematau.
Lionginas wrote:
O kadangi tu dar ir mėgsti dalintis tuo, ką esi matęs internetuose, tai turime receptą, kaip greitai tapti feikų skleidėju.
Davai tu irgi paskleisk ką nors, apie ką vertėtų kalbėti bent pusmetį. Nes aš jaučiuosi, kad čia truputi per daug vandens nešioju.
Lionginas wrote:
Tai tu visgi žinojai, kad su teorija "leftistai kėsinasi į Trumpą" yra problemų? Tuomet jau pereiname į melo kategoriją.
Esminiai žodžiai tenai buvo "vėliau" ir "paskendo". Ir, žinok, atsisakau priimti moralizavimus iš žmogaus, kurio avatare yra du bybiai.
Lionginas
senbuvis

2024-11-27 10:37

Vilius wrote:
Dabar čia jau beveik vištos ir kiaušinio lygio klausimas - bet aš nesu tikras, kad neapykantos kampaniją pradėjo Trampas. Tuometinė mass-medija ir elito politikieriai buvo nepaprastai priešiški jo atžvilgiu nuo pat pradžių, dar gūdžiais 2016-ais.
Tais gūdžiais 2016-aisiais Trumpas aktyviai skleidė konspiracijos teorijas, kad Obama nėra legitimus prezidentas, nes neva gimė ne Havajuose, kad demokratai suklastojo 2012 prezidento rinkimus, kad Obama yra ISIS supporteris, ir t.t. ir pan.
Vilius wrote:
Lionginas wrote:
Ironiška, kaip greitai tu atmeti žiniasklaidos pranešimus, jei turi bet kokio pagrindo juos įtarti ideologiniu angažuotumu.
Svarbu ne kaip ką vadiname, o kaip atsirenkame šaltinius, kuriais pasitikėti. Jei kažkuo nepasitiki vien dėl ideologinio angažuotumo, bet tuo pačiu pasitiki kitais šaltiniais, kurie savo ideologinį angažuotumą net reklamuoja, tai tiesiog sabotuoji savo galimybę blaiviai vertinti situaciją ir daryti tikrovei artimas išvadas.

Ir viso to rezultatą mes matome šiame forume.
Svetimas
senbuvis

2024-11-27 20:25

Vilius wrote:
Lionginas wrote:
O tai kas tada pagal tave šiais laikais, kas liečia JAV, būtų vadintina žiniasklaida arba užėmė jos vietą?

Kažkada jau berods tau minėjau, kad pakanka įvairių pakraipų legacy media informacijos šaltinių bet kuriems burbulams.

Šiek tiek žaidžiau su Ground News, bet nesupratau kaip jie daugmaž naujienas pagal "kairės" ir "dešinės" biasus subalansuoja. Ir man atrodo, kad pagal "dešiniųjų" naudotojų pasiekiamumą socialiniai tinklai labai didelę dalį "dešiniųjų" burbulų užpildo. O kaip socialiniuose tinkluose užtikrinti bent minimalų fact check'inimą ir kaip su tuo yra, turbūt ir pats įsivaizduoji? Ir yra pakankamai smagus resursas visokiems propagandistams ir troliams (ypač nemažai resursų kai kuriomis temomis galinčiom skirti nedraugiškoms šalims).
Vilius
emeritas

2024-11-27 22:15

Svetimas wrote:
O tai kas tada pagal tave šiais laikais, kas liečia JAV, būtų vadintina žiniasklaida arba užėmė jos vietą?
Manau, vienintelis būdas šiais laikais yra tiesiog kultivuoti savo nuosavą naujienų srautą iš įvairių šaltinių, ir bandyti jame kažką suprasti per visą tą triukšmą ir nesąmones.
Svetimas wrote:
Kažkada jau berods tau minėjau, kad pakanka įvairių pakraipų legacy media informacijos šaltinių bet kuriems burbulams.
Pats tas highbrow žurnalizmo žanras yra bankrutavęs. Iš dalies dėl nelygios kovos prieš savamokslius interneto rašinėtojus ir kalbėtojus, o iš dalies ir dėl to, kad senieji žurnalistai neatsispyrė pagundai pasijodinėti ant savo baltų žirgų į aktyvizmo/politikavimo lankas. Mažai kas iš ten parjojo nepraradęs savo aukštų žurnalizmo idealų. Nežiūriu net dešiniųjų legacy medijų - nebent jos pasitaiko feede atsitiktinai.
Svetimas wrote:
Šiek tiek žaidžiau su Ground News, bet nesupratau kaip jie daugmaž naujienas pagal "kairės" ir "dešinės" biasus subalansuoja. Ir man atrodo, kad pagal "dešiniųjų" naudotojų pasiekiamumą socialiniai tinklai labai didelę dalį "dešiniųjų" burbulų užpildo.
Naudoju Ground News, bet to jų kairės/dešinės algoritmo aš taip ir neperpratau. Tiesiog paslepiu prasikaltusius šaltinius ir keywordus, ir skrolinu per likusias antraštes ir AI sugeneruotas santraukas. Kai tikrai neišvengiama - paklikinu ir ant straipsnio, bet dažnokai iki jo nedasikasu per reklamas, sausainiukų įspėjimus ar tiesiog paywallus.
Lionginas
senbuvis

2024-11-28 06:55

Vilius wrote:
2024-11-27 22:15
Pats tas highbrow žurnalizmo žanras yra bankrutavęs. Iš dalies dėl nelygios kovos prieš savamokslius interneto rašinėtojus ir kalbėtojus, o iš dalies ir dėl to, kad senieji žurnalistai neatsispyrė pagundai pasijodinėti ant savo baltų žirgų į aktyvizmo/politikavimo lankas. Mažai kas iš ten parjojo nepraradęs savo aukštų žurnalizmo idealų. Nežiūriu net dešiniųjų legacy medijų - nebent jos pasitaiko feede atsitiktinai.
Ar teisingai supratau, kad vietoj tavo skoniui pernelyg šališkų legacy media tu pasirinkai mažiau šališką ir kur kas mažiau politikuojančią right wing media?
Vilius
emeritas

2024-11-28 11:07

Lionginas wrote:
2024-11-28 06:55
Ar teisingai supratau, kad vietoj tavo skoniui pernelyg šališkų legacy media tu pasirinkai mažiau šališką ir kur kas mažiau politikuojančią right wing media?
Ne, aš pasirinkau tą darbą daryti pats. Tiesiog žiūriu, ką žmonės rašo ir kalba - ir bandau suprasti, kaip tos detalės susijungia tarpusavyje į bendrą vaizdą.

Dešiniųjų politinius komentatotorius seku ne dėl naujienų, o dėl jų nuomonių ir analizių.
Post Reply