Konkursas: kodėl "žalioji energetika" yra blogis Europoje?
Siūlau bet kuriam žmogui šiame forume užsidirbti 100 eurų prizą, jei pavyks pagrįsti, kad racionaliai įgyvendinama įvairiais valstybiniais reguliavimais bandoma skatinti "žaliosios energetikos" politika Europoje būtų vienareikšmiškas akivaizdus blogis. Pavykus kuriam nors į forumą užsiregistravusiam žmogui pirmam tai pakankamai korektiškai pagrįsti patikimų šaltinių ir argumentų pagalba, pervesiu piniginį prizą į bet kurią privačiai nurodytą sutartą sąskaitą.
Tai kad jau vėloka kalbėti apie žaliąją politiką - mes gi jau matome jos pasekmes realybėje.. Energetinė priklausomybė nuo Rusijos (beje - ir nuo JAV, nes spėk kas kontroliuoja liūto dalį LNG rinkos
), pramonės ir žemės ūkio nuosmukis, išbujojusi biurokratija, praskolintos ekonomikos, politinis nestabilumas, ir t.t.
Nu ir šiaip grynai techniškai kalbant.. Uždaryti atomines elektrines, kai deklaruojamas tikslas buvo sumažinti CO2 išmetimą - buvo tikrai epinis, istorijos vadovėlių vertais pravalas. Statyti saulės paneles šiaurinėse platumose, kur būna vos ~1500 saulėtų valandų per metus turbūt irgi nebuvo labai gudru. Pereidinėti prie elektrinių mašinų, kai pats nei jų, nei elektros negali pagaminti reikiamais kiekiais už konkurencingą kainą - irgi ne kažką..
Dar viena mintis. Gilesnė žaliojo kurso svajonė buvo, kad neva Europa pramins šitą kelią, ir parodys visam pasauliui, kad klimato problemas įmanoma išspręsti tokiomis priemonėmis - nu ir kartu taps reikiamų technologijų ir politinių/organizacinių idėjų lydere. Tai dabar jau aiškiai matosi, kad nieko panašaus neįvyko, nes praktiškai nei viena rimtesnė šalis nepasekė Europos pavyzdžiu.. Gal net priešingai - dabar visas pasaulis pamatė, kokios brangios ir rizikingos yra tos žalios permainos, tai vargu ar jie net bandys patys jas įgyvendinti. Man panašiau, kad kitos didžiosios ekonomikos tiesiog numojo ranka, ir nusprendė eiti keliu "ai sudeginsim, kas liko - o tada bus matyt".
Nu ir Gretos ir jos pasekėjų politinė trajektorija nuo žalių svajonių iki.. Areštų Gazoje ir eko-terorizmo Vokietijoje.. Tas aišku nieko nekeičia - tik šiaip bjauri vyšnia ant ir taip papuvusio torto.
Tai iš manęs turbūt tiek. Tavo pinigų man nereikia, gali juos investuoti į Forumo patobulinimus.
Tai iš manęs turbūt tiek. Tavo pinigų man nereikia, gali juos investuoti į Forumo patobulinimus.
Man įspūdingiau, kaip apskritai psichiškai nesveika paauglė gali turėti "pasekėjų", nebent kalbi labai plačia prasme, i.e. "bendraminčiai". Bet turbūt nesuklysim manydami, kad ji turėjo ir literally pasekėjų, fanbojų. Priedurniai paaugliai influenseriai su ratu gerbėjų turbūt mūsų laikų simptomas.
O kas spręs, pavyko ar ne?Svetimas wrote: Pavykus kuriam nors į forumą užsiregistravusiam žmogui pirmam tai pakankamai korektiškai pagrįsti patikimų šaltinių ir argumentų pagalba, pervesiu piniginį prizą į bet kurią privačiai nurodytą sutartą sąskaitą.
Klausiu labiau iš smalsumo, aš pats dalyvauti neketinu, nes labai sunku įrodyti, kad kažkas yra vienareikšmiškas blogis, ypač žalioji energija. O dar pridėta sąlyga "racionaliai įgyvendinama" apskritai reikalą daro beveik neįmanomu pagal apibrėžimą.
Neturėjau galvoje kažkokio formalaus ryšio tarp Gretos ir kitų klimato alarmistų - bet esu tikras, kad ji turi ir tiesioginių pasekėjų, ir šiaip prijaučiančių bendraminčių.Seianus wrote: ↑2026-02-02 16:28Man įspūdingiau, kaip apskritai psichiškai nesveika paauglė gali turėti "pasekėjų", nebent kalbi labai plačia prasme, i.e. "bendraminčiai". Bet turbūt nesuklysim manydami, kad ji turėjo ir literally pasekėjų, fanbojų. Priedurniai paaugliai influenseriai su ratu gerbėjų turbūt mūsų laikų simptomas.
Kažkaip apie Žaną d'Ark pagalvojau - tai ne, turbūt paauglės su fanatiškais pasekėjais nėra labai naujas išradimas..
Tai, kad greičiausiai aš čia būsiu vienintelis kandidatas, ir laimėsiu tiesiog už dalyvavimą. Šiaip nemėgstu tokių lengvų pergalių, bet ką jau čia..
Aš irgi rašydamas apie ją galvojau, bet Žana bent jau pasiekė kažko naudingo ten, kur be jos anksčiau nepavyko. Gretai iki Žanos labaaaai toli
Nebent už dalyvavimą, tikrai ne už tas nesąmones, kur prirašei.Tai, kad greičiausiai aš čia būsiu vienintelis kandidatas, ir laimėsiu tiesiog už dalyvavimą.
- Lionginas2
- naujokas
Tu tikriausiai pats supranti, kad čia yra misija neįmanoma, nes apskritai labai mažai dalykų yra "vienareikšmis blogis". Biškį sumažink reikalavimus, nes toks iššūkis tegali pritraukti tik tuos, kurie be MAGA naratyvų nič nieko nežino. Juose juk nieko nepasakojama apie, pvz., hidroelektrines, kurios leidžia kokiai nors Norvegijai pasigaminti 90% elektros energijos. Tačiau pasakojami juokeliai apie saulės batarėjas arktyje. Tai va tokius siauro akiračio žmones šitas iššūkis ir tegali privilioti.Svetimas wrote: ↑2026-02-01 20:25Siūlau bet kuriam žmogui šiame forume užsidirbti 100 eurų prizą, jei pavyks pagrįsti, kad racionaliai įgyvendinama "žaliosios energetikos" politika Europoje būtų vienareikšmiškas blogis. Pavykus kuriam nors į forumą užsiregistravusiam žmogui pirmam tai pakankamai korektiškai pagrįsti patikimų šaltinių ir argumentų pagalba, pervesiu piniginį prizą į bet kurią privačiai nurodytą sutartą sąskaitą.
Nėra ta žalioji energetika nei vienareikšmis blogis, nei vienareikšmis gėris, turi ir pliusų, ir minusų. Europa jau pusę elektros energijos pasigamina iš atsinaujinančių išteklių, bet ji ne viena. Valstybių, pasigaminančių didelę dalį elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių, yra gana daug: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... production. Čia ir Azija, ir Afrika, ir Lotynų Amerika. Kai kurios ir visą elektros energiją pasigamina šitaip. Ta pati visų kritikuojama Kinija jau pasigamina 31%. Ir čia dažnai nėra jokios ideologijos, o grynai ekonominiai motyvai. Europos atveju irgi ne vien iš idėjos tokia energetika vystoma. Verslai ją vysto, nes apsimoka.
Bet apie tokius dalykus tam tikruose internetiniuose burbuluose nepasakojama, ir iššūkio galėtų imtis nebent tas, kas ten rimtai įklimpęs ir akiračio plėsti nelinkęs. Jei čia jaukas pritraukti būtent tokius žmones, tuomet temos prasmę suprantu. Jei ne, tuomet iššūkį turėtum kažkiek koreguoti.
Sveikas sugrįžęs, Lionginai.
Kaip aš supratau klausimą, jis buvo būtent apie pastarųjų laikų žalius dealus Europoje. Tai kitų šalių energetinė politika čia nelabai kuo susijusi - nebent tu sakai, kad jie tai daro dėl Europos parodyto pavyzdžio ar politinio spaudimo..
Ir dar, užbėgdamas galimiems spardymams už akių, pasakysiu, kad iš principo nesu nei prieš atsinaujinančius energijos šaltinius, nei abejoju dėl klimato kaitos realumo (gal su tam tikromis išlygomis). Mano mintys yra tik apie tai, kaip tie dalykai buvo ir yra įgyvendinti Europoje.
Kaip aš supratau klausimą, jis buvo būtent apie pastarųjų laikų žalius dealus Europoje. Tai kitų šalių energetinė politika čia nelabai kuo susijusi - nebent tu sakai, kad jie tai daro dėl Europos parodyto pavyzdžio ar politinio spaudimo..
Ir dar, užbėgdamas galimiems spardymams už akių, pasakysiu, kad iš principo nesu nei prieš atsinaujinančius energijos šaltinius, nei abejoju dėl klimato kaitos realumo (gal su tam tikromis išlygomis). Mano mintys yra tik apie tai, kaip tie dalykai buvo ir yra įgyvendinti Europoje.
Šiaip tas 1500h skaičius yra Belgijoje. Lietuvoje jis nežymiai geresnis - apie 1700h. Priminsiu, kad viso metuose yra 8760 valandos, tai net prie geriausių norų saulės panelės būtų efektyvios tik apie penktadalį laiko - ir tai pagrinde vasaros dienomis, kai energijos poreikis yra mažiausias.
- Lionginas2
- naujokas
Labas.
Kitas šalis paminėjau todėl, kad žalioji energetika dažnai kritikuojama todėl, kad neva europiečiai tėra naivūs ideologai, o štai visas likęs pasaulis elgiasi protingai, nesuka dėl to galvos ir toliau sau spakaini degina anglis. Kas nėra tiesa, žalioji energetika dažnai vystoma ten, kur ji apsimoka. Įskaitant Europoje. Pvz., aš visus namų energijos poreikius pasidengiu saule, įskaitant šildymą. Ir taip pasidariau ne iš idėjos, o todėl, kad apsimokėjo finansiškai.
Jau net nekalbu apie šalis, kurios jokių kitų nuosavų energijos išteklių neturi ir tegali pirkti dujas ar uraną iš svetur. Tokioms šalims žalioji energetika prisideda prie energetinės nepriklausomybės.
O apskritai, apie kitas šalis pradėjai tu, aš tik užbaigiau.
"Spardymams" tai čia iš serijos "words are violence"? Nustok, skambi kaip pats žinai kas.Vilius wrote: ↑2026-02-03 15:25Ir dar, užbėgdamas galimiems spardymams už akių, pasakysiu, kad iš principo nesu nei prieš atsinaujinančius energijos šaltinius, nei abejoju dėl klimato kaitos realumo (gal su tam tikromis išlygomis). Mano mintys yra tik apie tai, kaip tie dalykai buvo ir yra įgyvendinti Europoje.
Būtų argumentas kaip argumentas, jei Europoje būtų tik Belgija, o žalioji energetika būtų tik saulė. Laikas plėsti akiratį, kiekviena šalis gali pasirinkti labiausiai tinkantį atsinaujinančios energetikos šaltinį. Žinoma, kai kurios šalys bus labiau nuskriaustos už kitas. Belgija gal neturi nei tiek saulės, geoterminių versmių, vandeningų upių, miškų ar vėjo. Bet tai viskas su tuo gerai, kitos šalys labiau apdovanotos, ir dėl to Belgijai labiau atpinga dujos. Visi laimi.Vilius wrote: ↑2026-02-03 15:25Šiaip tas 1500h skaičius yra Belgijoje. Lietuvoje jis nežymiai geresnis - apie 1700h. Priminsiu, kad viso metuose yra 8760 valandos, tai net prie geriausių norų saulės panelės būtų efektyvios tik apie penktadalį laiko - ir tai pagrinde vasaros dienomis, kai energijos poreikis yra mažiausias.
Čia turbūt viena didžiausių šio forumo tragedijų - kad yra daugiau žmonių, kurie nori pokalbius užbaigti, nei tęsti
- Lionginas2
- naujokas
Šią išvadą pasidarei po mano nelabai trumpo atsakymo į kiekvieną tavo mintį? Atrodo, lyg pats pokalbį nori užbaigti.
O mano požiūriu, didžiausia šio forumo tragedija yra ta, kad kiekviena tema baigiasi žiauriomis, beprecedentinėmis patyčiomis iš Viliaus. Neįsivaizduoju, kaip tu sugebi visa tai atlaikyti. Bet gal kada ir priprasiu prie šio tavo taip pamėgto forumo patyčių aukos amplua.
Kinijoje šiuo metu perėjimas prie atsinaujinančios energijos yra prioritetinis tikslas. % jau nemažas ir sparčiai auga. Ir nors procentaliai neatrodo daug, absoliučiais skaičiais jie pasigamina daugiausia žalios energijos pasaulyje, tiesiog didžiulė šalis ir didžiuliai poreikiai. O apsimoka ne tik ekonomiškai, bet ir politiškai, tai yra, jei kūreni dujas ar anglį, tai esi priklausomas nuo vietų, kur šie dalykai išgaunami. O vėjo ir saulės taip paprastai tau niekas neblokuos. Kiniją galima kritikuoti už daug ką, bet kritika dėl anglies deginimo pamažu lieka praeities dalyku.Lionginas wrote: Ta pati visų kritikuojama Kinija jau pasigamina 31%
Užtai tie Viliaus mėginimai vaizduoti, kad čia tik Europa kažką pabandė, nesigavo, ir niekas ja neseka skamba, švelniai tariant, kaip kliedesiai iš alternatyvios realybės.Wikipedia wrote: The country aims to have 80% of its total energy mix come from non-fossil fuel sources by 2060, and achieve a combined 1,200 GW of solar and wind capacity by 2030
Kinija yra sparčiai auganti šalis, jų apetitas energijai yra praktiškai neribotas - tai jie ir siurbia ją iš kur tik gali, pavyzdžiui iš 50-ies naujai pastatytų anglies elektrinių. Tai, aišku, kad jie naudoja ir atsinaujinančius šaltinius - gi jie patys juos ir gamina visam pasauliui. Tik deja su Europos politikomis ir iniciatyvomis tai neturi daug bendro - jie tik daro tai, kas jiems apsimoka ekonomiškai.
- Lionginas2
- naujokas
Na tam tikra prasme kažkas tikrai nesigavo, nes Europos tiksliai buvo kiek ambicingesni, ir tikrai buvo viliamasi, kad pasaulis noriau seks šituo pavyzdžiu. Bet rezultatas labai toli nuo fiasko ar tuo labiau "vienareikšmio blogio". Reikšmingai padidinta diversifikacija, kas visada gerai. Dėl masto ekonomijos saulė išvis dabar yra pats pigiausias elektros energijos šaltinis.
Bėda su žaliosios energetikos kritika yra ta, kad ji dažniausiai susiveda į kelias klišes:
1) Saulės batarėjos šiaurės ašigalyje neefektyvios
2) Žiemą Tesla neužsiveda
3) Greta Thunberg
- Lionginas2
- naujokas
"50 naujų anglies elektrinių" skamba įspūdingai be konteksto, bet tada atsidarome straipsnį ir matome:Vilius wrote: ↑2026-02-05 09:17Kinija yra sparčiai auganti šalis, jų apetitas energijai yra praktiškai neribotas - tai jie ir siurbia ją iš kur tik gali, pavyzdžiui iš 50-ies naujai pastatytų anglies elektrinių. Tai, aišku, kad jie naudoja ir atsinaujinančius šaltinius - gi jie patys juos ir gamina visam pasauliui. Tik deja su Europos politikomis ir iniciatyvomis tai neturi daug bendro - jie tik daro tai, kas jiems apsimoka ekonomiškai.
ir:Overall, China brought 78 gigawatts of new coal power capacity online, a sharp uptick from previous years
Pastatyti saulės ir vėjo elektrinių pajėgumai daugiau nei 5 kartus viršija naujus anglies elektrinių pajėgumus.China added 315 gigawatts of solar capacity and 119 gigawatts of wind in 2025, according to statistics from the government’s National Energy Administration.