Laisva valia
Kas atsitiko, pačiam pradėjo kliūti ši pokalbio kryptis, kurią pradėjai, kai prireikė nukreipti temą ir pamėginti išsivartyti?Vilius wrote: Dalinuosi su jumis, nes.. Gal kažkiek naiviai tikiuosi, kad jis už mane pasakys tai, ką niekaip negaliu Sejanui pasakyti žodžiais apie jo "pergales".
Neseniai buvau masaže. Tai ten buvo vienas momentas, kai masažuotoja patempė kaktos odą į viršų, ir dėl to prasimerkė akių vokai. Tai - panašiai kaip ir su mašinos linktelėjimu - buvo toks jausmas, kad aš kaip tik tuo momentu atsimerkiau pats.. Tai gal čia tikrai yra kažkoks ryšys tarp nevalingų galvos/veido judesių ir laisvos valios iliuzijos?
Kažkiek susiasocijavo su vienu nesenai įkritusiu video, kuriame įvairių eklektiškų teiginių buvo prisakyta:Svetimas wrote: O, pvz., kompiuterinė programa, kurios kode (pagal kažkokio inputo užkrovimą į kintamuosius) vertinamos tam tikros "if ... then ..." sąlygos iš kelių skirtingų variantų sprendimo gavimui, renkasi (vykdo pasirinkimą)?
Productive Peter: It took me 35+ years to realize what I'll tell you in 15 minutes
Kartu buvo proga pakvestionuoti vieną savo seną "focus on goals" nuostatą.
Sveikas, Vytai.
Knyga skamba įdomiai, bet mano skaitymo tempai pastaruoju metu visai sulėtėjo.. Gal tau nebūtų sunku trumpai-drūtai paaiškinti, iš kur kyla ta valia ir mintys?
Nepyk, Vytai, ant mūsų administratoriaus..
Sakei, kad valia kyla "iš vidaus". Tai gali būti tiesa, nes tiesiog sunku įsivaizduoti, kaip valia galėtų kilti iš išorės (nebent tiki Dievu, matricomis ar panašiais dalykais). Tačiau tavo atsakymas iš esmės nieko nepaaiškina, o tik perkelia klausimą į kitą vietą.. Vis tiek lieka neaišku, kas generuoja tą valią mūsų viduje.
Sakei, kad valia kyla "iš vidaus". Tai gali būti tiesa, nes tiesiog sunku įsivaizduoti, kaip valia galėtų kilti iš išorės (nebent tiki Dievu, matricomis ar panašiais dalykais). Tačiau tavo atsakymas iš esmės nieko nepaaiškina, o tik perkelia klausimą į kitą vietą.. Vis tiek lieka neaišku, kas generuoja tą valią mūsų viduje.
Manau jog gerai jei žinos su kuo turi reikalą.
Naudingą subjektinę asmeninę žmogaus valią (ne minios) papildomai generuoja ir realios žinios apie realybę. Iš to, kad Vytas dalinosi nuoroda į konspirologinį pamišėlį, kaip vertą dėmesio šaltinį, arba Vytui patinka, kuomet x šalies prezidentas atsinešė "amerikietiško wrestlingo" žanrą į šalies politiką, skleidžia nepatikrintą dezinformaciją arba iš galios pozicijų šaiposi iš žurnalistų, bet Vytui nepatinka, kai tas prezidentas, esantis galios pozicijoje, yra pašiepiamas ar pagrįstai kritikuojamas už jo elgesį, tai rodo kad Vytui su aukščiau minėta "laisva" valia (ne minios) yra gana prastokai.
Nesenai, beje, eilinį kartą mačiau kaip vienas trumpvestitas daug peržiūrų turintį selektyviai iškraipytą neapykantą kurstantį ir klaidinantį feiką, kaip koks bevalis botas, minėjo/platino. Kai kituose pirminiuose gan patikimuose šaltiniuose pasitikrinti, kiek yra neiškraipyta ta informacija, tik kelias minutes užtrunka. Nesuprasdamas ar dėl tariamos įsivaizduojamos naudos tik sau nenorėdamas suprasti, kad panašūs feikai ar video neigiamai emociškai programuoja dalį žmonių.
Kažkaip neišeina man iš galvos šita vieta.. Ką tu manai, kad Vytas sužinojo toje situacijoje?
viewtopic.php?p=121333#p121333
[Tik pažymėsiu, kad ši žinutė buvo taisyta administratoriaus. Mano originalioje žinutėje linko nebuvo. (Vilius)]
Last edited by Vilius on 2025-12-25 11:26, edited 1 time in total.
Gal kad su šiukšlėmis čia niekas kalbėtis net nesiruošia, todėl skleisti savo kliedesių gali pyzdinti kur nors kitur.
Patys pasiduoda melagių (neretai sąmoningų), manipuliatorių ar "informacinių chuliganų" (kaip Žemaitaitis, Janutienė, Kiguolis ar pan.) įtakai arba patys prie jų prisijungia dėl kažkokios paviršutiniškos naudos sau ar kitų priežasčių.
Nematau prasmės tokių "paįtakotų", "laisvos valios" neva neturinčių rinkėjų gailėjime. Patys yra atsakingi savo pasirinkimuose kas yra jų "draugai", "bendraminčiai" ir už pasekmes, susijusias su jų pasirinkimais.
Esu tikras, kad Vytas kiek paieškojęs rado kitų vietų internete, iš kurių nebuvo išvarytas. Tai jo gailėtis ir nereikia. Čia labiau tu likai su dar mažiau ryšio su (pasak Liongino) "paprastais žmonėmis" - ir todėl nei žinosi, ką jie kalba, nei galėsi juos bent minimaliai įtakoti. Taip ir liksi savo vis mažesniame teisuolių centriuke.
Čia šiaip nebloga miniatiūrinė iliustracija proceso, kuris į valdžią atvedė šiuolaikinius Trampo stiliaus populistus.
Kažkaip per šventes po gan solidžios (daugiau nei 20 metų) pertraukos "Žiedų valdovas" tingiai pramogai sugalvojau fragmentiškai pažiūrinėti (kol kas dar tik apie pusę iš visos trilogijos).
Tai žiūrėdamas nemažoje dalyje vietų pagalvodavau kokios kai kur gan taiklios metaforos apie kai kuriuos dalykus ir politines aktualijas, kas dabar dedasi pasaulyje.
Dėl to, ką sakai, tai aš kiek kitaip šitus dalykus matau. Ir ženkliai sudėtingiau manau yra viskas. Bet po švenčių gal pabandysiu plačiau išplėtoti.
Blogai ir netiksliai išsireiškiau. Todėl panašu, jog mane kažkaip smarkiai ne taip supratai.
Bandžiau nelabai vykusiai iškomunikuoti, kad naujokams forume egzistuoja tam tikras filtras (konspirologijai, ideologiniam angažuotumui ir pan.). Plius esu pavargęs (kaip galbūt spėju ir kiti) nuo tam tikro toksiškumo socialiniuose tinkluose.
Tavo hipotezės / interpretacijos apie "power-trip'us" ar pan. čia visai ne į temą. Tau smarkiai asmeniškai nepatinkančio forumiečio komunikavimo stiliaus neapibendrink klaidingai kitiems forumiečiams ar visam forumui. Žmonės čia skirtingi ir komunikuoja gana skirtingai.
Jis neatėjo prisišlieti prie centro, jis atėjo skleisti savo pezalionių, tai niekas jo nuo centro ir neatstūmė. Esu tikras, kad norinčių prisijungti prie centro niekas neatstūminėja. O kaip jie ten bebalsuotų, to balsavimo blogiausias pasekmes dažniausiai ir patiria visų pirma patys, su kuo debilus ir sveikinu.
* Vis didesniame. Ar tavo žiūrimi dešiniųjų lochų youtube kanalai sako, kad trumpo palaikymas auga, o ne atvirkščiai?
Sorry, čia radikalių debilų ratukas lieka vis mažesnis, ne normalių žmonių, aka centristų.