Dirbtinis intelektas

Ramesnės ir draugiškesnės diskusijos be politikos. Mažiau apie politines pažiūras, vertybes ar pan. bei labiau kurstomos smalsumo sau įdomia tema.
Vilius
emeritas

2025-07-31 20:45

Bet prastas tas eilėraštis.

Ir sugeneruoti paveiksliukai gerai atrodo tik iš pirmo žvilgsnio. Kai pradedi žiūrėti į detales, ten būna pilna geometrinių/anatominių klaidų.
Svetimas
senbuvis

2025-08-01 09:42

Vilius wrote:
2025-07-31 20:45
Bet prastas tas eilėraštis.

Ir sugeneruoti paveiksliukai gerai atrodo tik iš pirmo žvilgsnio. Kai pradedi žiūrėti į detales, ten būna pilna geometrinių/anatominių klaidų.
O tai ko stebuklingo tikiesi iš savotiško "informacijos klasifikavimo automato"? Nors, giliau pagalvojus, ir žmonėse labai nemažai tam tikro automatizmo.
Vilius
emeritas

2025-08-01 10:59

Svetimas wrote:
2025-08-01 09:42
O tai ko stebuklingo tikiesi iš savotiško "informacijos klasifikavimo automato"? Nors, giliau pagalvojus, ir žmonėse labai nemažai tam tikro automatizmo.
Nesakyčiau, kad aš kažko tikiuosi.. Šiaip rašinėju užklausas ar mini pokalbius, ir žiūriu kas gaunasi.

Vienas iš juokingų momentų buvo, kai surašiau kažkokį suktą pseudo-filosofinį klausimą, tikėdamasis, kad AI kažką nusišnekės.. Bet AI atsakė gana rišliai, beveik prasmingai (nu kiek tai buvo įmanoma). Bet paskui pasiūlė apsukti stalą, ir paklausinėti manęs. Aš iš smalsumo sutikau - ir buvau iš karto užmėtytas panašiais neva giliais klausimais, į kuriuos net norėdamas negalėčiau prasmingai atsakyti.

Žodžiu, turėjau pripažinti pralaimėjimą - bet AI labai nesišaipė, sakė, kad žmonėms dažnai taip atsitinka.
Svetimas
senbuvis

2025-08-09 10:58

Vilius wrote:
[...]bet AI labai nesišaipė, sakė, kad žmonėms dažnai taip atsitinka.
AI ir neturėtų iš tavęs šaipytis bent jau pagal paslaugos teikimo logiką.
Vilius wrote:
Bet paskui pasiūlė apsukti stalą, ir paklausinėti manęs.
Manęs AI proaktyviai ar provokuojančiai niekada nebuvo ko nors klausęs. Paprastai tik pasiūlo ką nors plačiau padetalizuoti, patikslinti ar pan. savo atsakymo gale. Įdomu, kokiu būdu tau pavyko tai pasiekti? Arba būtų įdomu bent jau turėti apytikslį įsivaizdavimą, maždaug kokius suktus klausimus LLM gali užduoti.
Vilius wrote:
2025-07-29 22:45
Šiaip įdomiausi pokalbiai buvo, kai bandžiau klausinėti apie pačios Čatės Džypytaitės gyvenimą. Ar ji vyras, ar moteris, kaip su ja elgiasi kiti pašnekovai, kokie būna dažniausi klausimai ir pan.
Keista, kad tave vis dar domina įvairios "ideologizuotos" temos. Kai, tave paskaitęs, pabandžiau papinginti ChatGPT lyties klausimais, tai man maždaug atsakė, kad jei būtų žmogus, o ne "dirbtinis intelektas", tai greičiausiai būtų moteris. Nes įtaria jog galbūt būtų visumoj sudėtingesnė ir kartu įdomesnė (iš AI pusės "žiūrint") patirtis.
Vilius
emeritas

2025-08-09 19:45

Svetimas wrote:
AI ir neturėtų iš tavęs šaipytis bent jau pagal paslaugos teikimo logiką.
Man atrodo, kad ji kažkiek bando prisitaikyti prie pašnekovo tono. Jei pats rašai sausas užklausas, tai ir gauni tuos formalius kiek šabloniškus atsakymus.

Aš ten rašiau gana laisvai - sakykim taip, kaip kalbėčiau prie alaus su nelabai artimu draugu. Tai ir jos tonas buvo panašus. Dabar jau tiksliai pokalbio neatsimenu.. Bet, kai pats pripažinau, kad tas pseudo-filosofinis pokalbis man per sunkus, ji tikrai nesistengė vynioti į vatą (maždaug - pats prisiprašei, tai dabar nesiskųsk).
Svetimas wrote:
Arba būtų įdomu bent jau turėti apytikslį įsivaizdavimą, maždaug kokius suktus klausimus LLM gali užduoti.
Mano pradinis klausimas buvo: “Kokio klausimo tavęs niekas neklausia, bet turėtų?”
Ji iš pradžių bandė atsakyti, bet paskui kažkur pokalbio eigoje pasiūlė paklausinėti manęs. Tikrai buvo savotiškas Zen momentas, kai gavau kelis panašius klausimus, ir supratau kokie jie kvaili ir neįmanomi (ir šiaip cringy).
Svetimas wrote:
Keista, kad tave vis dar domina įvairios "ideologizuotos" temos. Kai, tave paskaitęs, pabandžiau papinginti ChatGPT lyties klausimais, tai man maždaug atsakė, kad jei būtų žmogus, o ne "dirbtinis intelektas", tai greičiausiai būtų moteris. Nes įtaria jog galbūt būtų visumoj sudėtingesnė ir kartu įdomesnė (iš AI pusės "žiūrint") patirtis.
Man irgi sakė kažką panašaus.. O kas čia tokio ideologizuoto? Jei kalbėčiau su nepažįstamu žmogumi, irgi bandyčiau paklausti dėl lyties, amžiaus ir kitų detalių. Kažkiek dėl smalsumo, o kažkiek dėl to, kad su skirtingais žmonėmis priimta ir kalbėti skirtingai. Gi nenori būti chamu, kuris laido paaugliškus juokelius kalbėdamas su močiute?..
Svetimas
senbuvis

2025-08-10 11:06

Vilius wrote:
Man atrodo, kad ji kažkiek bando prisitaikyti prie pašnekovo tono. Jei pats rašai sausas užklausas, tai ir gauni tuos formalius kiek šabloniškus atsakymus.
Gera mintis. Reikės gal kada prie progos paeksperimentuoti ir kiek kitokiu stiliumi AI paklausinėti. Nors ir iki to laiko gana skirtingus klausimus užduodavau.
Vilius wrote:
Man irgi sakė kažką panašaus.. O kas čia tokio ideologizuoto?
Čia gal daugiau mano problema. Pavargau nuo tam tikrų man nusibodusių temų "rėmų" ar tropų kai kuriuose internetiniuose burbuluose. Net bet kokios menkos sąsajos su tuo man jau neretai ima kelti tam tikrą alergiją, net jei su tuose burbuluose iki negalėjimo nuvažinėtais dalykais nėra tiesiogiai susiję. Stengiuosi nuo tokių burbulų atsiriboti.
Vilius wrote:
Jei kalbėčiau su nepažįstamu žmogumi, irgi bandyčiau paklausti dėl lyties, amžiaus ir kitų detalių. Kažkiek dėl smalsumo, o kažkiek dėl to, kad su skirtingais žmonėmis priimta ir kalbėti skirtingai. Gi nenori būti chamu, kuris laido paaugliškus juokelius kalbėdamas su močiute?..
Hmm... O kuo "paaugliški juokeliai" pagal tave iš esmės daugumoje skiriasi nuo 59+ juokelių? Močiutės viena nuo kitos neretai gan nemenkai skiriasi. Tačiau, bendraujant su nepažįstamais žmonėmis, bent jau pradžioje ir bendravimas pas daug ką neretai būna pakankamai neutralus. Šiaip pagalvojau, jog bendraujant su nepažįstamais žmonėmis, man galbūt kaip tik visai nepakenktų naudoti daugiau kokio netipinio humoro.
Vilius
emeritas

2025-08-10 17:06

Svetimas wrote:
Nors ir iki to laiko gana skirtingus klausimus užduodavau.
Pabandyk ne tik klausinėti AI išminties, o pakalbėti su ja kaip su žmogum. Paklausk, kaip eina jos diena, pajuokauk, pasidalink savo išgyvenimais (nesakau, kad jie turi būti tikri) ir pan. Pamatysi, kad po kurio laiko ji pradės darytis šiurpiai panaši į tikrą pašnekovą. Nors kaip ir paveiksliukuose - kai pasigilini į detales, pradeda lysti visokie smulkūs netikslumai.
Vilius
emeritas

2025-08-10 17:36

Svetimas wrote:
Čia gal daugiau mano problema. Pavargau nuo tam tikrų man nusibodusių temų "rėmų" ar tropų kai kuriuose internetiniuose burbuluose. Net bet kokios menkos sąsajos su tuo man jau neretai ima kelti tam tikrą alergiją, net jei su tuose burbuluose iki negalėjimo nuvažinėtais dalykais nėra tiesiogiai susiję. Stengiuosi nuo tokių burbulų atsiriboti.
Suprantu, pralaimėti kultūrinį karą turbūt yra varginanti patirtis :ax:
Svetimas
senbuvis

2025-08-15 10:43

Vilius wrote:
2025-08-10 17:36
Suprantu, pralaimėti kultūrinį karą turbūt yra varginanti patirtis :ax:
Čia matyt irgi bus koks tropas su tuo, ką pasakei. :)
Panašu, jog nesupratai ir kartu nuvertini mano patirtį. Tuose burbuluose apskritai ką nors naujo, nei jiems įprasta, ir naudingo man, kaip žmogui, kas nors kada pasako arba gal gali pasakyti? Net AI ("klasifikavimo automato") papinginimas man daugiau įdomumo ar net kartais kažko naudingo duoda.

Pvz., gal gali pasidalinti kokia tau naujesne įsiminusia įdomybe iš "naujųjų dešiniųjų" burbulų? Be kokių tipinių jiems būdingų emocinių trydaliojimų dėl kažko ar kremliaus propagandos talking pointų kartojimo?
Vilius
emeritas

2025-08-23 20:04

IMG_2791.jpg
Gavau daugiau, nei prašiau..
Svetimas
senbuvis

2025-08-25 07:06

Vilius wrote:
2025-08-23 20:04
Gavau daugiau, nei prašiau..
Čia gal kokiam tavo ar kieno nors kito avatarui? Koks kitas variantas? Per mažai info, kad būtų pakankamai aišku, ką turėjai omeny.
Man kol kas mano užprašyto paveiksliuko kažkodėl nesugeneruoja.
Seianus
senbuvis

2025-09-14 12:47

https://aidarwinawards.org/

Darvino apdovanojimai įsteigė nomaciją ir už su AI susijusius pasiekimus. Šioje kategorijoje nebūtina nusižudyti ar tapti nevaisingu.
The AI Darwin Awards proudly continue this noble tradition by honouring the visionaries who looked at artificial intelligence—a technology capable of reshaping civilisation—and thought, "You know what this needs? Less safety testing and more venture capital!" These brave pioneers remind us that natural selection isn't just for biology anymore; it's gone digital, and it's coming for our entire species.
Seianus
senbuvis

2025-09-14 18:31

Idiots. We are surrounded by idiots.
Seianus
senbuvis

2025-09-16 19:53

TOKYO: An upstart Japanese political party said on Tuesday (Sep 16) it will install an artificial intelligence as leader after its maverick founder quit following a disastrous showing in recent elections.

The Path to Rebirth party, which was launched in January by Shinji Ishimaru, a former mayor of a small city in western Japan, does not have a policy platform and its members are free to set their own agendas.

https://www.channelnewsasia.com/east-as ... er-5351881
Svetimas
senbuvis

2025-09-20 20:01

Šiaip for fun įkrito visiškai netipinis video, kuriame AI sugeneruotų veikėjų vaidyba buvo palyginta su skirtingų realių žmonių vaidyba:
Svetimas
senbuvis

2025-10-17 20:23

Moksliukas dalinasi pastebėjimais, jog ChatGPT ar pan. AI įrankių tam tikras naudojimas gali statistiškai nemenkai pakenkti dalies žmonių mokymosi proceso kokybei:
Justin Sung: How ChatGPT Slowly Destroys Your Brain
Seianus
senbuvis

2026-02-18 04:25

Vilius wrote: Tokių "beveik gerų" darbuotojų tikrai niekas nesamdytų svarbiems darbams.
Samdo dar ne tokius, jei tik moka gerai pakalbėti per darbo pokalbius ir prilaikyti tinkamą įvaizdį. Ta pati priežastis ir su AI - haipas įtikino darbdavius, kad jis apsimoka. Kai iš tiesų eilė tyrimų rodo, jog vidutiniškai - neapsimoka.

Šiaip tai yra įspūdingas pasiekimas ir nuostabus įrankis naudojant protingai, tinkamose vietose ir nesitikint iš jo, ko negali. Gaila, kad tas idiotiškas haipas ir burbulas žymiai pralenkė tikras galimybes, todėl jos dabar palyginus atrodo menkesnės, o kvailai naudojant ir nauda mažesnė, t.y. vidutiniškai jokios. Plius daug žmonių dėl jo prarado darbus, o klientai atitinkamai - produkto kokybę, todėl dar ir neapykantą kelti pradeda, kai iš tiesų tėra įrankis, ir kaip sakiau tikrai geras. Bet panašu, kad hype jau praeidinėja ir daug kam tuoj prasidės pagirios. Sunkios sunkios. Tikiuosi, nuves į bankrotą ne vieną įmonę.
Svetimas wrote: Moksliukas dalinasi pastebėjimais, jog ChatGPT ar pan. AI įrankių tam tikras naudojimas gali statistiškai nemenkai pakenkti dalies žmonių mokymosi proceso kokybei:
Man atrodo, čia kaip ir su visais įrankiais, protingiems padės tapti dar protingesniais, o durniams - dar durnesniais. Interneto aušroje daug kas manė, kad jis nukillins religijas ir šarlatanizmus. Buvo net populiarus posakis "internet where religions come to die". Po dvidešimt su trupučių metu turime suklestėjusį flat eartherių ir antivakserių judėjimą bei qAnon.

Man asmeniškai šitas LLM AI padeda nepaprastai daug tiek darbuose, tiek hobiuose, ir ypač - mokantis kažką naujo. Nes aš jį naudoju, kad sužinočiau/suprasčiau/išmokčiau, o ne kad padarytų kažką už mane. O kokia ten užaugs nauja karta, už kurią jis dabar ruošia namų darbus, tai bus matyti. Kaip daug sykių sakiau, manau, kad Mike Judge buvo per daug optimistiškas su idiokratijos terminais :)
Post Reply