Nukrypdamas smarkiai į šoną, dar paminėsiu šiek tiek papildomų man pačiam kažkiek įdomių paprastų kognityvinių dalykų iš pažinimo etapų įvairiais klausimais.Svetimas wrote: ↑2026-09-08 20:43Tai nežinau, mano paties šiokia tokia minimali "strategija" būtų sau įdomiuose ar aktualiuose mažiau žinomuose dalykuose stengtis pasiekti bent jau 3-ą pažinimo etapą. Pageidautina su kokio už mane labiau tuose dalykuose patyrusio ar kompetentingo žmogaus nedideliu tiesioginiu inputu.
"Strategija" žmogui bandyti siekti bent jau 3-o pažinimo etapo kažkuria aktualia tema ar siauru klausimu (be to, kad gali būti kažkuo naudinga) kartu yra ir gana pigi. 3-o pažinimo etapo pasiekimas iš 1-o ir 2-o pažinimo etapų reikalauja žymiai mažiau patirties, darbo ir pastangų, nei 4-o ar 5-o pažinimo etapo pasiekimas.
Kartu 1-ame ar 2-ame pažinimo etape kažkuriuo klausimu esančius žmones kažkuri tikslingai į tai orientuota propaganda lengviau užkrečia. Ypač jei propaganda per kelis stipresnius emocinius trigerius bando žmonėms suformuoti gan paprastą modelį tuo klausimu.
Taip pat 3-o pažinimo etapo siekimas irgi nėra apsauga nuo propagandos. Pvz., labai neretai ir pati propaganda bando suklijuoti faktus jai reikiamu būdu ir maskuotis 3-u pažinimo etapu kažkuriuo klausimu.
Įdomu ir tai, kad ir teigiama propaganda (su gerais ir kilniais tikslais propaguojanti teigiamus dalykus) neretai dėl įvairių komunikacinių aspektų ir netobulumų žmonėms pateikia ar nupiešia per daug supaprastintą modelį. Ir gan neretai koks žmogus, labai konkrečiai pamatęs kažkokį neatitikimą tarp teigiamos propagandos supaprastinto modelio ir kažkurio jam svarbaus fakto, gan nemenkai nusivilia teigiamos propagandos šaltiniu. Ir dėl to lengviau persimeta prie alternatyvių informacijos šaltinių.