Vilius ieško Dievo..

Nenugalimi filosofai ir pan.
Vilius
emeritas

2025-06-09 08:44

Svetimas wrote:
2025-06-07 11:50
O šitas tavo padetalizavimas/paklasifikavimas per pavyzdžius tau gal kartais kokios papildomos naudos tavo pirminės idėjos kontekste davė?
Ten mes su Sejanum buvom kiek nukrypę į episteminius kemsynus. Jei nesekei to pokalbio, tai gal ir nesvarbu..
Vilius
emeritas

2025-06-09 10:19

Nu tai ką, vyručiai, sakau šį nuostabų vasaros rytą pradėsiu savo bandymą sukergti mano bendrąją emergentizmo teoriją su šita teologine atšaka. Prisipažinsiu, kad čia kalba eina toli gražu ne apie sąjungą iš tyros meilės.. O labiau apie tą atvejį, kai tuokiamasi dėl palikimo ar kitų utilitarinių išskaičiavimų.

Pradžiai priminsiu, kad emergentizmo teorijos ašis yra teiginys, jog sistemose, kurių elementai gali elgtis ir labai prognozuojamai, ir labai chaotiškai - turi egzistuoti ir siauras tarpelis būsenų, kur sistemos elgesį galima aprašyti tik fenomenologiškai dokumentuojant lokalų elgesį, bet ne globaliais aprašymais. T.y. mes galime tik parodyti pirštu ir sakyti, kad "va čia jie sukasi rateliu" - tačiau bendras paaiškinimas, kodėl ir kaip jie tai daro, nebūtų trumpesnis už pažodinį visos sistemos aprašymą.

Tai pirmas uždavinys šioje vietoje yra žmonių visuomenę apibrėžti kaip sistemą, sudarytą iš daugmaž diskrečių elementų, kurie tarpusavyje sąveikauja pagal tam tikras taisykles. Mano galva, čia didelės mįslės nėra - galima gana tiesmukai paimti ląstelinius automatus kaip analogiją, ir tiesiog individualius žmones apibrėžti kaip jo ląsteles, o jų galvose vykstančias idėjas - kaip elementų elgesį determinuojančias taisykles. Aišku, žmonių atveju, tiek būsenų, tiek taisyklių aibės bus nepalyginamai didesnės ir sunkiau formalizuojamos, nei tuose matematiniuose modeliuose - tačiau tai yra tik kiekybinis skirtumas, bendri dėsningumai dėl to skirtis neturėtų.
Svetimas
senbuvis

2025-06-14 10:27

Vilius wrote:
2025-06-09 08:37
Tikrai pasitaiko, kad pamirštu, kur pasidedu daiktus.
Ten ta situacija, kur aprašiau apie iš pažiūros greičiau surandamus daiktus, man intuityviai atrodo jog kažkuriuo kampu atspindi galimai keistesnį ir įdomesnį specifinį reiškinį, nei paprasti ir mums įprasti smulkūs pamiršimai. Tačiau hipotezes naudinga falsifikuoti ar tikrinti jų santykį su realybe.
Vilius wrote:
2025-06-09 08:37
Svetimas, pabraukiau aš wrote:
2025-06-04 20:12
Man kiek kita kryptimi/tema maždaug šitoj vietoj viena brainstorminė naivi hipotezė grynai iš lempos atėjo į galvą.
Žiūrėk. Tavo sakinyje yra 18 žodžių - ir 12 iš jų ten yra vien tam, kad sumenkintų tai, ką tu ruošiesi pasakyti vėliau.. Kam tu tai darai?
Tiesiog iš savo pusės bandžiau geriau aprašyti kaip yra arba kaip man nutiko. Man įdomūs su realybe susiję dalykai.
Nebandau nieko lygioje vietoje hiperbolizuoti dėl kokio efekto ar hiperkompensuoti ar pan. Skirtingai nei, pavyzdžiui, koks balabolas Trumpas, kuris prihiperbolizavo prieš rinkimus kaip per 24 valandas užbaigs Rusijos ir Ukrainos karą, bet paskui apgailėtinai ilgą laiką bezda šita kryptimi kažkokius savo bezdaliukus.

Neretai susiduriu ir eklektiškai pakapstau įvairią rimtesnę su neuromokslais ar pan. susijusią informaciją. Tai mano kuklios kalbos apie minėtą hipotezę man panašios į kokį pasakojimą pradinukų lygyje matematikos srityje apie matematikų naudojamų skaičių įvairovę, nusileidus iš daug sudėtingesnio diferencialinio ir integralinio skaičiavimo ar pan. lygio matematikoje. Nors neabejoju, kad ir pradinukų lygyje galima įdomiai, naudingai ir populiariai apie įvairius skaičius (pvz., iracionaliuosius) papasakoti, užkabinant pakankamai gilius dalykus matematikoje apie įvairias ribas ar pan.
Vilius wrote:
2025-06-09 08:44
Ten mes su Sejanum buvom kiek nukrypę į episteminius kemsynus. Jei nesekei to pokalbio, tai gal ir nesvarbu..
Sekiau.
Post Reply