Seianus wrote: ↑2020-01-10 16:28
Pritari? Aš taip nesakiau. Aš sakiau, kad kai kurie žmonės
pasirenka nesimokyti ir apskritai netobulėti mąstymo/akiračio srity, ir todėl patys kalti ir nei kiek negaila, kad paskui per šį pasirinkimą nukenčia.
OK. Tu taip nesakei. Matyt aš labiau globėjiškas, nes man tokių žmonių kažkiek gaila.
Šiaip tam, kad būtų galima kalbėti apie "pasirinkimą", bent jau įprastai formaliai žiūrint, reikalingas rinkimasis iš kelių galimų variantų/opcijų. Jei kalbėsime apie tuos, kurie "eina pas alternatyvios medicinos bobutes" ir pan., tai sakyčiau, kad nemaža jų dalis "nemato" tų kitų geresnių variantų/opcijų, kaip gerų, arba dėl kažkokių priežasčių laiko juos blogesniais (gerai nesupranta tų variantų arba tiesiog jų nežino, nepasitiki, nes "šaltiniai", kuriais jie linkę pasitikėti, apie tuos variantus arba anekdotiniai liudijimai sako kitaip arba yra apie juos prisiklausę visokių sąmokslo teorijų ir pan.). Jei žmogus renkasi kažkokį variantą arba kažkokių nesirenka, tai greičiausiai jam tuo momentu dėl kažkokių priežasčių atrodo, kad tas variantas, kurį jis renkasi, yra kažkuo geras arba tie, kurių nesirenka, yra kažkuo prastesni. Elementarus truizmas, mano galva.
Dėl "akiračio plėtimo" irgi turėčiau tam tikrų pastabų. Pavyzdžiui, jei informacinė erdvė yra užkišta pačiomis įvairiausiomis tam tikrą įspūdį ar emocijas keliančomis, keistomis versijomis ir pan. apie kažkokį dalyką, tai tokiame informaciniame fone žmonėms, kurie turi mažiau bazinių žinių su tuo dalyku susijusiose srityse, sunkiau atsirinkti. O jei atsiranda kažkas, kas tokioje informacinėje migloje suteikia tam tikrą stipresnę pagaulią/patrauklią emociją ir/ar aiškumą, tai tas kažkas gali nemažą dalį tokių žmonių patraukti į savo pusę. Pavyzdžiui tuo remiasi tyčiniu žmonių trikdymu dėl information overload paremtos propagandos strategijos.
Beje, dar vienas neblogas pavyzdys (
forumas.tiputeorija.lt) apie "akiračio plėtimą". Turėtų pralinksminti. Kaip manai, kiek yra naudos iš tokio "akiračio plėtimo"?