Keisti įvykiai: Diatlovo perėja

Naujas temas kurkite čia
User avatar
Seianus
senbuvis
Posts: 2923
Joined: 2018-11-16 23:57

2020-05-01 02:25

1959 m. sausio mėn. TSRS haikerių grupė surengė žygį į šiaurės Uralo kalnus. Visi turėjo antrą umm haikinimo kategoriją, atskyrį, ar whatever Категория сложности reiškia lietuviškai. Vienas iš narių grįžo vos ekspedicijai prasidėjus, dėl sveikatos problemų, likę negrįžo visai. Nesulaukę sugrįžtančių, ar telegramos, artimieji kreipėsi į miliciją ir galiausiai buvo suorganizuota paieška.

Vasario 26 d. paieškos grupė rado palapinės liekanas be žmonių. Palapinė buvo perpjauta, panašu kad iš vidaus. Joje tebebuvo grupės daiktai, įskaitant batus. Nuo palapinės link netoliese (1,5 km) esančios pamiškės vedė 8 - 9 poros pėdsakų, iš kurių sprendžiant, žmonės buvo apsiavę tik kojinėmis, basi, arba vienu batu. Tačiau vos už ~500 m pėdsakai jau buvo užpustyti ir jais sekti nebeišėjo. Pamiškėje paieškos grupė rado laužavietės pėdsakus. Šalia jos - du kūnai, apsirengę tik apatiniais ir basi. Šalimais augančios pušies šakos buvo aplaužytos, iš ko galima spręsti, kad į ją buvo įsilipta. Vėliau tarp pušies ir palapinės buvo rasti dar trys kūnai, kiekvienas atskirai, 300 m, 480 m ir 630 m atstumu nuo pušies.

Likusių keturių keliautojų paieška užtruko dar ilgai, kol buvo rasti gegužės 4 d. už ~75 m nuo pušies miške, upelio griovyje, po keturiais metrais sniego. Jie buvo apsirengę kiek geriau, tame tarpe ir anksčiau rastų mirusiųjų drabužiais ar jų fragmentais. Vienos moters pėda buvo įvyniota į suplėšytą striukę, ir ji buvo apsirengusi suplėšytomis, apdegusiomis kelnėmis, priklausiusiomis vienam iš anksčiau minėtų mirusiųjų.

Pirmiesiems penkiems kūnams nustatyta oficiali mirties priežastis - hipotermija (temperatūra tuo metu galėjo būti −25 to −30 °C.) Iš kitų keturių, trys patyrė sunkius kaulų lūžius.

Nerasta jokių ženklų, kad kažkur netoliese tuo metu buvo kitų žmonių, vietovė negyvenama. Tačiau už maždaug ~50 km buvo kita keliautojų grupė, kuri pasak St. Petersburg times cituojamo chief investigator, teigė įvykio naktį matę danguje keistus oranžinius kamuolius. Jie nebuvo vieninteliai, pranešimai apie panašų reiškinį ėjo iki pat kovo mėnesio, iš nesusijusių žmonių, tame tarpe kariškių ir meteorologų.

Tiriant vieno iš žuvusiųjų drabužius, nustatytas padidėjęs radioaktyvumas.

1959 m. tyrimas nutrauktas, mirties priežastimi paskelbtos gamtos jėgos. Oficialiame raporte NSO neminėti, pranešimai apie juos įslaptinti.

2018 m. balandžio mėn. buvo ekshumuoti vieno iš žuvusiųjų, Zolotarevo, palaikai. Veido rekonstrukcija iš kaukolės buvo panaši į jo nuotraukas, tačiau DNR tyrimai parodė, kad nėra jokių panašumų su jo dar gyvais giminėmis.

2019 m. Rusija atnaujino tyrimą. Svarstomos tik gamtos reiškinių galimybės, kažkokio nusikalstamumo versija atmesta, ir aišku paranormalios ar su NSO susijusios versijos irgi netiriamos. Dar viena plačiai paplitusi teorija, kad apylinkėse tuo metu vyko TSRS kariniai bandymai. Realistiškiausiai skambanti versija yra parašiutinės minos, tačiau pirmoji paieškos grupė lyg ir nerado jokių žymių, kad ten būtų vykę sprogimai.

Idėjos? :)


https://en.wikipedia.org/wiki/Dyatlov_Pass_incident
https://lt.wikipedia.org/wiki/Diatlovo_ ... incidentas
https://www.delfi.lt/gyvenimas/istorijo ... d=76365983
https://web.archive.org/web/20080226101 ... tory/25093
User avatar
Svetimas
senbuvis
Posts: 4692
Joined: 2004-05-25 19:04
Location: Vilnius

2020-05-01 14:56

Šitas ir man įdomus. Kol kas totali mįslė bent jau man.
Su Vajėzum esu apie šią istoriją šiek tiek kalbėjęs ir pačius keisčiausiaus variantus apie tai svarstėm.

Dar paskaičiau apie tai rusiškoj wiki. Ten šiek tiek daugiau visokių papildomų detalių.

Vienas iš mįslingiausių dalykų - kodėl alpinistams prisireikė palikti palapinę, kur liko jų batai ir kiti daiktai? Kas jų tuometinėmis sąlygomis kažkuria prame prilygsta savižudybei.

Anot tyrimo išvadų, nei palapinėje, nei šalia jos nebuvo rasta kažokių kovos ar kitų žmonių buvimo pėdsakų. Neva pagal įvairius požymius palapinę alpinistai greičiausiai paliko iš žmonių galvūgalio palapinės pusės (pro palapinėje iš vidaus prapjautas skyles).

[+] show hidden text
https://ru.wikipedia.org/wiki/Гибель_ту ... фициальное следствие
[...]
Следствие установило, что палатка была оставлена внезапно и одновременно всеми туристами, но при этом отступление от палатки происходило организованно, плотной группой, беспорядочного и «панического» бегства от палатки не было:

«Расположение и наличие предметов в палатке (почти вся обувь, вся верхняя одежда, личные вещи и дневники) свидетельствовали о том, что палатка была оставлена внезапно одновременно всеми туристами, причём, как установлено в последующем криминалистической экспертизой, подветренная сторона палатки, куда туристы располагались головами, оказалась разрезана изнутри в двух местах, на участках, обеспечивающих свободный выход человека через эти разрезы.

Ниже палатки, на протяжении до 500 метров на снегу сохранились следы людей, идущих от палатки в долину и в лес. Следы хорошо сохранились и их насчитывалось 8—9 пар. Осмотр следов показал, что некоторые из них почти босой ногой оставлены (например, в одном х/б носке), другие имели типичное отображение валенка, ноги, обутой в мягкий носок, и т. п. Дорожки следов располагались близко одна к другой, сходились и вновь расходились недалеко одна от другой. Ближе к границе леса следы исчезли — оказались занесёнными снегом.

Ни в палатке, ни вблизи её не было обнаружено следов борьбы или присутствия других людей»

[...]
Причину оставления палатки не смог определить и руководитель поисков Е. П. Масленников. В радиограмме от 2 марта 1959 года он указал:

«…главной загадкой трагедии остается выход всей группы из палатки. Единственная вещь, кроме ледоруба, найденная вне палатки, китайский фонарик на её крыше, подтверждает вероятность выхода одного одетого человека наружу, который дал какое-то основание всем остальным поспешно бросить палатку».
— Радиограммы (Уголовное дело, т. 1, л. 167)

-------------------------
Google translate (su kai kuriais mano pataisymais):

Tyrimo metu nustatyta, kad palapinę staiga ir tuo pačiu metu apleido visi turistai, tačiau tuo pačiu metu buvo organizuotas traukimasis iš palapinės, grupėje, nebuvo atsitiktinio ir „panikinio“ bėgimo iš palapinės:

„Palapinėje esančių daiktų (beveik visų batų, viršutinių drabužių, asmeninių daiktų ir dienoraščių) buvimo vieta ir buvimas rodo, kad visi turistai staiga apleido palapinę tuo pačiu metu, ir, kaip nustatė vėlesnė teismo ekspertizė, palapinės, kurioje buvo turistai, šoninė pusė. galvos, jis buvo supjaustytas iš vidaus dviejose vietose, vietose, kurios suteikia laisvą asmens išėjimą per šias atkarpas.

Žemiau palapinės iki 500 metrų sniege yra žmonių pėdsakai, einantys nuo palapinės iki slėnio ir miško. Pėdsakai yra gerai išsaugoti ir buvo 8-9 poros. Patikrinus takelius paaiškėjo, kad kai kurie iš jų buvo palikti beveik basomis (pavyzdžiui, medvilnininėmis kojinėmis), kiti turėjo tipišką veltinių atspaudą, kojos buvo aprištos minkšta kojine ir tt. Trasų takeliai buvo išdėstyti vienas šalia kito, susiliejo. Ir vėl išsisklaidė toli vienas nuo kito. Arčiau miško sienos, takeliai išnyko - jie buvo padengti sniegu.

Nei palapinėje, nei šalia jos nebuvo rasta kovos ar kitų žmonių pėdsakų“

[...]
Išvykimo iš palapinės priežasties negalėjo nustatyti kratų vadovas E. P. Maslennikovas. 1959 m. Kovo 2 d. Radiogramoje jis nurodė:

„... pagrindinė tragedijos paslaptis išlieka visos grupės išėjimas iš palapinės. Vienintelis dalykas, be ledo kirvio, aptikto už palapinės ribų, kiniškas žibintas ant jos stogo, patvirtina tikimybę vieno apsirengusio vyro išėjimo išorėn, kas suteikė kažkokią priežastį kitiems likusiems skubiai palikti palapinę“.
- Radiogramos (Baudžiamasis procesas, 1 tomas, p. 167)
User avatar
fizikanas
senbuvis
Posts: 5791
Joined: 2004-05-27 19:45

2020-05-01 15:13

Galbut isgirdo meska prie palapines iejimo? Nenoredami buti jos suvalgyti pabande tyliai pasisalinti per "galini isejima". Ejo letai, kad neatkreiptu demesio. Rubu neuzsidejo, nes galbut ju nebuvo palapineje, gal jie dziuvo lauke, nes diena pries tai buvo suslape nuo lietaus.
tačiau DNR tyrimai parodė, kad nėra jokių panašumų su jo dar gyvais giminėmis.
Gali buti benkartas.
User avatar
Svetimas
senbuvis
Posts: 4692
Joined: 2004-05-25 19:04
Location: Vilnius

2020-05-01 20:53

Nesinori būti kill joy, bet panašu, kad angliškoj wiki nurodyta pakartotinio tyrimo versija kol kas man atrodo įtikinamiausia.
User avatar
fizikanas
senbuvis
Posts: 5791
Joined: 2004-05-27 19:45

2020-05-01 21:03

Svetimas wrote:
2020-05-01 20:53
Nesinori būti kill joy, bet panašu, kad angliškoj wiki nurodyta pakartotinio tyrimo versija kol kas man atrodo įtikinamiausia.
Taip, bet pastraipa virs sito isvardina argumentus, kodel sniego griuties versija nera itikinanti.
User avatar
Seianus
senbuvis
Posts: 2923
Joined: 2018-11-16 23:57

2020-05-01 22:53

fizikanas wrote:
2020-05-01 15:13
Galbut isgirdo meska prie palapines iejimo? Nenoredami buti jos suvalgyti pabande tyliai pasisalinti per "galini isejima". Ejo letai, kad neatkreiptu demesio. Rubu neuzsidejo, nes galbut ju nebuvo palapineje, gal jie dziuvo lauke, nes diena pries tai buvo suslape nuo lietaus.
Na čia easy. Jei būtų šalia buvusi meška būtų rasta jos pėdsakų. Juk rado pėdsakų, kur jie paliko palapinę. O vietovė buvo labai gerai apieškota per tuos kelis mėnesius. Lietaus tikriausiai negalėjo būti prie minus dvidešimt, ir lauke rūbų nedžiaustė, jei teisingai supratau, rūbai buvo rasti palapinėje, o ne išdžiaustyti, tokio fakto tikrai nenutylėtų.

Gali buti benkartas.
Pripažinsiu, šitą paminėjau labiausiai dėl papildomo spookyness efekto, man pačiam šis faktas neatrodo labai svarbus, panašiai, kaip ir radioaktyvūs drabužiai. Tačiau esu skaitęs versijų, kad dalis grupės buvo šnipai ar kažkas panašaus, ir tikrasis ekspedicijos tikslas buvo susitikti su ryšininkais ar kažkuo panašiu, ir kai likusi dalis grupės tą sužinojo, prasidėjo muštynės ir the rest is history. Faktas, kad vienas iš žmonių buvo ne tas, kuo dėjosi, čia įsipaišytų. Tačiau man ši versija atrodo ypač neįtikinama, nes kažkokių bent menkų muštynių žymių nebuvo rasta, pagal visas aplinkybes labiau atrodo, kad visą grupę naktį staiga apėmė panika ir jie leidosi bėgti. Tas DNR nesutapimas žadina smalsumą, bet abejoju, ar yra kažkaip susijęs su įvykiu.
RU Wikipedia as translated by Svetimas wrote: Tyrimo metu nustatyta, kad palapinę staiga ir tuo pačiu metu apleido visi turistai, tačiau tuo pačiu metu buvo organizuotas traukimasis iš palapinės, grupėje, nebuvo atsitiktinio ir „panikinio“ bėgimo iš palapinės:
Ramiai ir organizuotai paliko palapinę prapjaudami skylę jos šone, vienais apatiniais, basi arba tik su kojinėmis..? Manau žemiški paaiškinimai turi būti įtikinamesni už ufonautų versiją, ne atvirkščiai :)
User avatar
Stormas
senbuvis
Posts: 1609
Joined: 2018-07-04 23:51

2020-05-02 02:30

sakyčiau LSD skamba kaip įtikinama versija
Augustas
senbuvis
Posts: 3165
Joined: 2012-05-03 18:44

2020-05-02 12:24

Stormas wrote:
2020-05-02 02:30
sakyčiau LSD skamba kaip įtikinama versija
Na, arba hiperventiliacijos sindromas. :ax:
User avatar
Svetimas
senbuvis
Posts: 4692
Joined: 2004-05-25 19:04
Location: Vilnius

2020-05-02 13:21

Seianus wrote:
2020-05-01 22:53
RU Wikipedia as translated by Svetimas wrote: Tyrimo metu nustatyta, kad palapinę staiga ir tuo pačiu metu apleido visi turistai, tačiau tuo pačiu metu buvo organizuotas traukimasis iš palapinės, grupėje, nebuvo atsitiktinio ir „panikinio“ bėgimo iš palapinės:
Ramiai ir organizuotai paliko palapinę prapjaudami skylę jos šone, vienais apatiniais, basi arba tik su kojinėmis..? Manau žemiški paaiškinimai turi būti įtikinamesni už ufonautų versiją, ne atvirkščiai :)
Va, va. Čia ir buvo ta vieta, kur aš šiek tiek suabejojau pirmo tyrimo tyrėjų kompetencija. :)
User avatar
fizikanas
senbuvis
Posts: 5791
Joined: 2004-05-27 19:45

2020-05-02 14:31

Svetimas wrote:
2020-05-02 13:21
Va, va. Čia ir buvo ta vieta, kur aš šiek tiek suabejojau pirmo tyrimo tyrėjų kompetencija. :)
Eikim toliau: galbut jie net netyre to ivykio, o tiesiog pribure i protokola prie butelio degtines, ir galvojo, kad niekas vistiek neskaitys?
User avatar
Seianus
senbuvis
Posts: 2923
Joined: 2018-11-16 23:57

2020-07-13 19:47

delfi.lt wrote: Rusijos regioninės apygardos prokuroras paskelbė, kad paslaptingos grupės slidininkų žūties prieš šešis dešimtmečius Uralo kalnuose priežastis buvo hipotermija (organizmo atšalimas sutrikus jo šilumos pusiausvyrai), dezorientacija ir lavina, o iš naujo pradėtas tyrimas dabar nutraukiamas.
Argi ne klounai. Kokia dar lavina.
skiptikaš
naujokas
Posts: 24
Joined: 2020-07-07 15:45

2020-07-13 20:06

User avatar
fizikanas
senbuvis
Posts: 5791
Joined: 2004-05-27 19:45

2020-07-14 00:00

Seianus wrote:
2020-07-13 19:47
Argi ne klounai. Kokia dar lavina.
Delfi straipsnis dar paminejo viena auka rasta be akiu ir liezuvio. Nepaaiskino, kaip lavina tai sukele.
User avatar
Svetimas
senbuvis
Posts: 4692
Joined: 2004-05-25 19:04
Location: Vilnius

2020-07-15 21:31

Seianus wrote:
2020-07-13 19:47
Argi ne klounai. Kokia dar lavina.
Ten, kiek supratau, juos galimai galėjo išgąsdinti "snow slab" (sniego "lenta"). Galimai užvirto sniego krūva ant dalies palapinės, kas tamsoje galėjo sukelti paniką ir greitą evakuaciją. Alpinistų grupė (anot to aprašymo) buvo gana nepatyrusi tokioms sąlygoms, kokiose buvo.
https://dyatlovpass.com/sergey-shkryabach-conclusion
[+] show hidden text
This version was initially excluded on the basis of an erroneous assessment of the situation in connection with the following:

1. Most of the participants in the rescue operation and representatives of the prosecutor's office observed the scene in good weather 26 days after a significant change in snow cover. This is evidenced by the detection of the distinctly protruding 5–8 cm traces of footprints of the members of the group down the slope from the tent. Such traces of compaction can be formed by a person’s feet when moving in snow no less than 40 cm high and became embossed after blown by the wind (not below the storm level) around a less dense layer of snow for the same 40 cm. This means that in the area of ​​the tent at the time of its leaving, the height of the snow was not less than 40 cm higher than when it was detected.

From the testimony of B.E. Slobtsov and from the words of a member of his search group M. I. Sharavin (not interrogated) it follows that on February 26, 1959, they found the front pole of the tent sticking out a few centimeters from under heavy snow, which they subsequently excavated. This means that at the time when the members of the group left the tent there was at least 40 cm more of snow.

The supporters of the “exotic” versions claiming that the tent was allegedly covered with snow only after the hikers left it are not consistent, as then the group’s traces down the slope would have been completely covered by snow and wouldn't be visible at all.

Most of the fantastic versions were put forward on the basis of the general delusion that hikers left the tent not covered with snow, in a hurry cut out passages in its canopy to lower the slope, as the entrance to it was already blocked, and allegedly jumped out in such a way during normal visibility from a free-standing tent from some kind of inexplicable horror.

2. There is even among fairly experienced high mountain climbers, not to mention hikers, a massive misconception about the conditions and mechanism of avalanche and the consequences of such disasters.

The statistical data cited several years ago when the Mountaineers Club of St. Petersburg conducted the causes and conditions for the death of the Dyatlov group indicate that over 80% of the hikers (among all the dead) perish in avalanches.

Among climbers of even a very high class, a significant number die of avalanches as a result of a wrong choice of a place to sleep (bivouac installation) and errors when crossing avalanche prone slopes.

Cases of mass death of climbers in base camps and on the routes of movement take place in all known mountain ranges of the world, in particular the Himalayas, the Pamirs, Tien Shan, the Andes, the Cordillera, the Caucasus, the Alps.

Personal experience of falling into avalanches and participation in rescue missions suggests that the most common mistakes about the mechanism of the formation of avalanches include:

wrong idea of snow as a light substance (it does not take into account the fact that the greater its mass and humidity, the greater its density);
wrong presumption that a large angle of inclination of the surface (at least 45–50°) on which the snow mass is located is necessary for an avalanche to descend, when in fact slopes above 50° avalanche are rare and avalanche is possible on an entirely non-steep slope.

[...]
Depending on the conditions, the avalanche speed can reach 500 km/h. The movement of snow at a speed of less than 1 m/s is estimated as a slab - a snow slab.

But avalanches moving at low speeds are deadly. Even falling into a small avalanche of several cubic meters could be fatal. There are enough examples when a layer of snow about 20 cm thick (!) Measuring 3x3 m killed people. A very small collapse (only 5 m3 of snow with a density of 0.2 t/m3) at a speed of 10 m/s will be equivalent to hitting a car at a speed of 30 km/h. Even the simplest of avalanches - a landslide measuring 25 by 30 m with a thickness of 20 cm is equal in volume to 100 m3 and weighs 20–30 tons!

According to studies, there is a widespread misconception that an avalanche requires a steep slope - more than 45°. In fact, snow is poured from steep slopes in the presence of scanty volumes, and on slopes above 55° it does not linger at all. Therefore, in the northern regions, including in Russia, roofs of houses, as a rule, are built at an angle of at least 45°, and in mountainous countries - 60° or more.

The most optimal slopes for avalanches are 25–40°, and under certain circumstances, 15–20°.
[...]
In mountaineering, there is a rule: not to go out in the highlands after a sharp deterioration in the weather with more than 30-40 cm of snow falling before its natural compaction, since this is a period of high avalanche danger.

This is due to the fact that in clear weather and constant winds on the slopes an icy (firn) layer, a kind of “ice slides”, is formed.

After a significant amount of snow falls on this “skating rink", the avalanche in many cases, before compaction and joining of the snow cap to the previous layer, is inevitable. It is easy to provoke it, moving along the avalanche-dangerous elephant, couloir.
User avatar
Seianus
senbuvis
Posts: 2923
Joined: 2018-11-16 23:57

2020-09-25 21:40

fizikanas wrote:
2020-07-14 00:00
Seianus wrote:
2020-07-13 19:47
Argi ne klounai. Kokia dar lavina.
Delfi straipsnis dar paminejo viena auka rasta be akiu ir liezuvio. Nepaaiskino, kaip lavina tai sukele.
Tikėtina, kad jau po mirties laukiniai gyvūnai išėdė. Kol rado kūnus, užtruko, o smulkūs maitėdos paprastai ir pradeda nuo minkščiausių dalių.
User avatar
Seianus
senbuvis
Posts: 2923
Joined: 2018-11-16 23:57

2021-02-15 11:16

https://www.youtube.com/watch?v=WevejFffgj8

Šiame forume kelis kart aptartas astronomas Antonas apie Diatlovo perėjos katastrofą ir naujausius tyrimus / hipotezę. Solved?
User avatar
fizikanas
senbuvis
Posts: 5791
Joined: 2004-05-27 19:45

2021-02-15 12:07

Seianus wrote:
2021-02-15 11:16
https://www.youtube.com/watch?v=WevejFffgj8

Šiame forume kelis kart aptartas astronomas Antonas apie Diatlovo perėjos katastrofą ir naujausius tyrimus / hipotezę. Solved?
Gera hipoteze, bet reiktu dar statistines analizes, kaip daznai tokios griutys analogiskom salygom ivyksta savaime. Turbut nelabai daznai, jei net patyre ekspeditoriai neivertino gresmes? O dar tie pranesimai apie pastebetus sprogimus tuo pat metu? Galimai turim paaiskinima, kas atsitiko, bet vis dar atviras klausimas, kodel taip atsitiko.
User avatar
Svetimas
senbuvis
Posts: 4692
Joined: 2004-05-25 19:04
Location: Vilnius

2021-02-16 13:20

fizikanas wrote:
2021-02-15 12:07
Seianus wrote:
2021-02-15 11:16
https://www.youtube.com/watch?v=WevejFffgj8

Šiame forume kelis kart aptartas astronomas Antonas apie Diatlovo perėjos katastrofą ir naujausius tyrimus / hipotezę. Solved?
Gera hipoteze, bet reiktu dar statistines analizes, kaip daznai tokios griutys analogiskom salygom ivyksta savaime. Turbut nelabai daznai, jei net patyre ekspeditoriai neivertino gresmes? O dar tie pranesimai apie pastebetus sprogimus tuo pat metu? Galimai turim paaiskinima, kas atsitiko, bet vis dar atviras klausimas, kodel taip atsitiko.
2-asis pakartotinis oficialus wiki paminėtas tyrimas (su kuriuo lygiagrečiai buvo atliekamas iš šitas) irgi gan panašias išvadas gavo (jog "snow slab" greičiausiai buvo nelaimingo atsitikimo pagrindinė priežastis). Tik su tuo susijusių faktų gal nebandė taip giliai analizuoti ir modeliuoti/atkartoti. Ir žuve alpinistai, anot to 2-ojo tyrimo, panašu, kad nebuvo tokie jau patyrę tokiomis sąlygomis. Anot jo nelaimingų atsitikimų ir žūčių Rusijoje tuo metu ir vėliau dėl įvairiausių sniego griūčių ar lavinų statistika kažkiek patvirtina, kad nemažai alpinistų ir pan. ne taip ir gerai pasverdavo galimas grėsmes kalnuose.
Post Reply