Gegužės pirmosios mitingas!

Ką veikiate laisvalaikiu? Turite savo hobi? Papasakokite apie visa tai čia!
User avatar
Bitininkas
skeptikas
Posts: 817
Joined: 2007-12-14 17:53
Location: Vilnius

2008-04-27 13:44

Gegužės 1-oji? Nėra su kuo švęsti, chebra!
„Pažiūrėjus į Lietuvą gegužės pirmą dieną atrodo, kad Lietuvoje nėra nė vieno darbininko arba Lietuvoje niekas nešvenčia šios šventės. Drįstu spėti, kad greičiausiai pastarasis variantas. Šią dieną Lietuvoje nevyksta eisenos, žmonės, kaip Berlyne, nerengia kasmetinių riaušių su policija, profsąjungos nekelia reikalavimų didinti algas ar gerinti darbo sąlygas. Darbdaviai neapdovanoja geriausių darbuotojų. Ką ten, jei tai „Maxima”, tai privers dar daugiau ir be atlygio dirbti.

Negana to – jei atliktume apklausą tarp dirbančių žmonių, tikiu, kad didžiulė jų dalis negalėtų nieko pasakyti apie šios šventės atsiradimą – nei apie 1886 m. gegužės 1-ąją įvykusią Čikagos miesto darbininkų demonstraciją, nei apie Paryžiaus 2-ajį tarptautinį kongresą, kuris paskelbė gegužės 1-ąją viso pasaulio darbininkų solidarumo diena. Tad kyla toks natūralus klausimas - kam Lietuvai skelbti nacionaline švente dieną, kurios niekas nešvenčia?”

Štai tokį liūdną ir beveik teisingą tekstą, parašytą praeitų metų gegužės 1-ąją, radau „delfio” forumuose. Rašė mokinukas, pridaręs nemažai skyrybos klaidų, kurias teko ištaisyti. Tačiau vaiko lūpomis kalbėjo tiesa.

Kodėl Lietuvoje deramai nešvenčiama Gegužės 1-oji? (Kelerius metus iš eilės Gegužės 1-osios proga rengtų profsąjungos bosų piknikų Rumšiškėse juk nepavadinsi jokia darbininkų solidarumo išraiška...) Manau, jog egzistuoja kelios svarios priežastys, kodėl Darbo diena Lietuvoje pažymima formaliai arba į ją iš viso nekreipiama jokio dėmesio:

1. Lietuvos žmonių mentalitetą itin smarkiai paveikė beveik du dešimtmečius vykdoma totalinė tautinė-kapitalistinė-rusofobinė propaganda. Kas tūlam lietuviui šiandien yra Gegužės 1-oji? Rusų, bolševikų ir komunistų šventė. Kas ją švenčia? Visokie purvini valkatos, nevykėliai ir lūzeriai, kurie tingi dirbti ir nežino, ko nori. Todėl Lietuvos darbininkai daugeliu atvejų susitaiko su socialine neteisybe, nes paniškai bijo būti apkaltinti Kremliaus ar KGB agentais.

2. Visos Lietuvos vyriausybės vykdė agresyvią antisocialinę politiką darbo žmonių atžvilgiu. Nuolat skatindama tik verslą, suteikdama darbdaviams šiltnamio sąlygas, Lietuvos valdžia iškasė milžinišką prarają tarp turčių ir vargšų, tuo pačiu Lietuvą paversdama bananine trečiojo pasaulio šalimi.

3. Lietuvoje nebeliko kritinės proletariato (žemiausio socialinio darbininkų sluoksnio) masės - visus potencialius protestuotojus pasiglemžė galinga ekonominės emigracijos banga. Dažnai atrodo, jog valdžia sąmoningai nesiėmė jokių priemonių emigracijai stabdyti ir slapta ją net palaikė – kad Lietuvoje neliktų nė vieno socialiai nepatenkinto ir valdžiai pavojingo žmogaus.

4. Profesinės sąjungos Lietuvoje yra butaforinės ir neturi jokios bent kiek didesnės įtakos. Naujai susikūrusios nepriklausomos Lietuvos profsąjungos, iš sovietinių laikų paveldėjusios milžinišką turtą, buvo paprasčiausiai apiplėštos ir supjudytos tarpusavyje dėl to turto likučių. Įvairių „pijaro” manipuliacijų dėka jos pjudomos ir iki šiol, tad visiškai prarado potencialių savo narių pasitikėjimą. Dauguma lietuviškų profsąjungų dabar yra „geltonosios”, valdžios įsteigtose Trišalėse tarybose jos aklai paklūsta valdžios ir kapitalo įgeidžiams.

Nekreipiant dėmesio į absoliučiai nepalankias aplinkybes, Gegužės 1-oji vis dėlto dar švenčiama. Pažiūrėjime, ką Lietuvos profesinės sąjungos planuoja šiais metais.

Dvi iš trijų didžiausių profsąjungų susivienijimų („Solidarumas“ ir Lietuvos darbo federacija) 2008 m. gegužės 1 d. 11 val. kviečia į šventę-minėjimą prie Seimo rūmų. Susirinkusiuosius linksmins ansamblis „Jonis“, dainininkas Vytautas Šiškauskas, mėgėjiški meno kolektyvai, ta proga pasisakys ir profsąjungų vadai (kaipgi be jų?). Nebus iškelta jokių konkrečių reikalavimų nei valdžiai, nei darbdaviams – bus pasitenkinta tomis pačiomis abstrakčiomis kalbomis apie atlyginimų didinimą ir darbo sąlygų gerinimą. Žodžiu, nieko ypatingo – nykus kaimo kapelų „pageidavimų koncertas” ir dar nykesnės profsąjungų bosų prakalbos...

Na, o trečiasis profesinių sąjungų centras - Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija 12.30 val. kviečia į šventinę konferenciją „Europa City“ viešbutyje. Čia bus skaitomi pranešimai, diskutuojama, o po to kviečiama pasivaišinti. Taaaip... Bosai lėbaus buržujiškame viešbutyje ir mėtys kaulus po stalu eiliniams nariams. O kas eis į gatves?

Į gatves planuoja žengti kauniečių „Sandrauga“. Ji Gegužės 1-ąją Kaune rengia eitynes. „Netylėk! Išsakyk savo poziciją tiems, kurie privalo dirbti Lietuvos žmonių labui. Ateik į demonstraciją – mitingą „Gegužės pirmoji – dirbančiųjų diena“ – rašoma „Sandraugos” kvietime. Eisena pajudės 12 val. nuo „Sandrauga“ būstinės (Laisvės alėja 46, Kaunas) ir eis iki Rotušės aikštės. Ką gi. Demontracija - gražu, radikalu ir teisinga. Ši kauniečių akcija - vienintelė, prie kurios mielai prisidėčiau.

Kas dar vyks gegužės 1-ąją? Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos jaunimas... neveiks nieko, nes jau avansu „atšventė” šiandien – Naujininkuose surengė tinklinio turnyrą. Užsidėjo pliusiuką savo ataskaitose, taip sakant. Dar galima po senovei vykti į Rumšiškes (būtinai su šeimos nariais!) ir, ant žolytės pasitiesus staltiesę, skaniai sukirsti darbininkišką sumuštinį. Galima už 75 litus prisijungti prie specialios šventinės ekskursijos į Nemenčinės miškuose esantį sovietinį bunkerį. Skamba ironiškai ir arogantiškai : „Gegužės pirmosios proga ekskursijos dalyviai geru žodžiu prisimins šlovingą praeitį – 1984-uosius Tarybų Lietuvoje, brandaus socializmo statybos metus. Bunkeryje bus demonstruojama vaizdinė medžiaga, pristatanti Tarybų Lietuvos komunistų partijos ir atskirų jos narių veiklą – nuo LKP CK pirmojo sekretoriaus Algirdo Brazausko iki LKP CK priešakinio ideologinio fronto atstovų Gedimino Kirkilo ir Česlovo Juršėno”. Už dar didesnę sumą galima pamatyti dar įspūdingesnį turistinį šou – gegužės 1-osios proga vykti į Grūto parką. O galima nevykti niekur ir nueiti į tą pačią dieną organizuojamas tradicines šunų dresūros varžybas – apsimesti valdžiai ir darbdaviams ištikimu šunimi ir laimėti kokį nors prizą...

Visas šis ilgas tekstas perša vienintelę išvadą: 2008 METŲ GEGUŽĖS 1-OJI BUS MINIMA FORMALIAI, NEBUS IŠKELTI JOKIE KONKRETŪS REIKALAVIMAI VALDŽIAI, NEBUS SUORGANIZUOTA IR BENT KIEK MASIŠKESNĖ ŠVENTĖ. Ką gi daryti? Su kuo ir kaip švęsti? Aš pats planuoju pasigaminti didelį transparantą ir su juo ateiti prie Seimo. Ant transparanto bus užrašyti ironiški žodžiai, simbolizuojantys apverktiną Lietuvos darbo žmonių padėtį ir visišką profsąjungų bejėgystę. Ateikit ir jūs – reikės palaikyti kitą transparanto kotą. Renkamės apie 11:30. Bus ir vėliavų.

Bonaventūras Tarutis
2008.04.26
http://www.anarchija.lt/index.php/aktyv ... hebra.html
Attachments
reikalaujame.jpg
User avatar
son
senbuvis
Posts: 2630
Joined: 2005-04-05 08:31
Location: Kaunas/London

2008-04-28 15:08

tai nera zmoniu tamsumas ir bukumas nenorint dalyvauti tokio pobudzio renginiuose ar juolabiau sukauti nuo statines valdzio vartu link kaip vilkui vidury misko staugti pries menuli.
per ilgus tarybinius metus zmones i ivairias demonstracijas buvo velkami uz pakarpos tad siuo metu ta svente yra tiek igrisusi daugumai zmoniu kad niekas jos nenori net prisiminti. jaunieji asmenys kurie neturejo progos pazinti tuometines santvarkos ir tuometines "sventes" mieliau skiria laika pabuvimui su savo seima artimaisiais ir pabendravimui negu veltui slaistytis pagrindinemis miestu gatvemis nesant veliavas ir plakatus i kuriuos valdziai vienaip ar kitaip nusispjaut nes jei tai ir pamatys tai tik stovedami uz televizoriaus ekranu.
temos autoriui imponuoja tarybines eisenos bei man nesuprantamas noras pasukauti nuo statines.. tarsi lietuvoj sustausku dar butu maza. tokiose sventese mielai susirenka ivairus "nacionaliniai frontai" ar murzos bendrazygiai klurie megina uzsidirbti tasku pries potencialius bukaprocius balsuotojus i artimiausiu laiku vyksiancius miestu tarybu rinkimus (auksciau patekti zinoma suveiki intelekto fltras). tad man labai malonu butu suzinoti ka gali veikti nors kiek dirbanciu smegenu turintis jaunasis proletariatas atsistojes minioje kur kazkas is vidurio skanduoja populistines frazes ar galop sukauja nuo statines pavejui.. deja tokiuose mitinguose niekada neisgirstami sprendimo budai juk nieko nesuzaves imantrus pasiulymai taip kaip suzavi "pakelti algas!".
tad daugumai zmoniu geguzes pirmoji yra SVENTE (neatsitiktinai parasiau didziosiomis raidemis). svente nes tai gan reta proga trukstant darbo jegos darbininkui gauti laisvadieni ir pabuti su savo seima ar draugais. tai reta proga norintiem uzsidirbti nes per sventes net ir "engejas" moka uz darba daugiau nesvarbu kad vokelyje nes proletariatui mokesciai valstybei kuri juo nesirupina ir neturi rupeti.
grazi demagogija apie profsajungas ir valdzios aplaiduma taciau niekada tarp tu paciu demagogu sprendimo budu niekad ir nematau. kaip ir nematau ne vienos valstybes kurioje profsajungos sekmingai kovotu uz proletara nekreipdamos demesio i kapitalistus. profsajungos tai tera verslo grandis kuri daro pinigus reketuodama arba viena arba kita puse. kas sumoka ar pasiulo daugiau tam ir nusileidzia. lietuvoj niekas nestuja i profsajungas bei ju surenkamas "nariu mokestis" yra apgailetinas tad normalu kad jiem kovoti pries verslininkus nera naudinga nebent kartkartemis pagasdinti juos mitingais ir uzsidirbti papildomu lesu tokiu "reketu". neteko girdeti efektyviu streiku rengtu is profsajungos puses.. jei ir vyksta koks strekas tai dazniausiai "sukurtas" paciu darbininku apie kuri suzino ir i kuri profsajungos atstovai atvaziuoja tik tuomet kai atvyksta zurnalistai su filmavimo kamerom.. nes tai gera ir nemokama reklama prastumti sovo "verslui".
User avatar
Bitininkas
skeptikas
Posts: 817
Joined: 2007-12-14 17:53
Location: Vilnius

2008-04-29 15:41

Aš esu už profsąjungas ir laisvą, savanorišką bendruomeninę veiklą, už mažesnę valstybės kontrolę. Būtent tokią poziciją tas mitingas ir išreiškia. Reikia imti pavyzdį iš kapitalistų, jie irgi buriasi į sąjungas, kuria institutus ir tt. Nematau reikalo nešvęsti tarptautinės darbininkų šventės.
User avatar
son
senbuvis
Posts: 2630
Joined: 2005-04-05 08:31
Location: Kaunas/London

2008-04-29 21:23

Bitininkas wrote:Aš esu už profsąjungas ir laisvą, savanorišką bendruomeninę veiklą, už mažesnę valstybės kontrolę.
visu pirma tame sakinyje matau priestaravimus.. profsajungos kaip tik sudaro salygas valstybei dar labiau kontroliuoliuoti versla..
Būtent tokią poziciją tas mitingas ir išreiškia. Reikia imti pavyzdį iš kapitalistų, jie irgi buriasi į sąjungas, kuria institutus ir tt. Nematau reikalo nešvęsti tarptautinės darbininkų šventės.
niekas svesti nedraudzia tik as nematau reikalo svente vadinti ivairias demonstracijas.. manau daugumai kur kas labiau patinka svesti sventes artimu zmoniu rate nei klausytis kvailu lozungu kurie neduoda jokios naudos. tai ir parasiau kaip atsakyma kodel zmones nesirenka i tokius renginius lietuvoje.
RB
senbuvis
Posts: 5793
Joined: 2004-05-18 13:16

2008-04-29 23:17

son wrote:visu pirma tame sakinyje matau priestaravimus.. profsajungos kaip tik sudaro salygas valstybei dar labiau kontroliuoliuoti versla..
Kokiu būdu? :)
User avatar
Singuliaras
senbuvis
Posts: 1223
Joined: 2006-09-16 16:03
Location: Žemė - žmonių planeta

2008-04-30 02:47

RB wrote:
son wrote:visu pirma tame sakinyje matau priestaravimus.. profsajungos kaip tik sudaro salygas valstybei dar labiau kontroliuoliuoti versla..
Kokiu būdu? :)
O gi tokiu, kad profsąjungoms reikia valstybės "palaiminimo". Ir nenaudėliai darbininkai parazituoja dorų kapitalistų sąskaita. :)
User avatar
bro1
pradedantis
Posts: 362
Joined: 2005-06-25 19:42
Location: Velingtonas, NZ
Contact:

2008-04-30 03:53

Bitininkas wrote:Aš esu už profsąjungas
Čia gal nelabai į temą, bet šalyje, kur aš dirbu, valstybės pašalpų gavėjai turi savo profsąjungą.
User avatar
Bitininkas
skeptikas
Posts: 817
Joined: 2007-12-14 17:53
Location: Vilnius

2008-04-30 12:55

Paaiškinsiu savo poziciją plačiau. Profsąjungos reikalaujančios paramos iš valstybės man nepatinka. Manau, kad tokios bendruomenės kaip profsąjungos turi būti nepavaldumo niekam simboliu ir derėtis dėl atlyginimo, sąlygų kolektyviniu būdu. Būtent perdidelė valstybės kontrolė ir mesijų atėjimo laukimas atveda mus į blogą padėtį. Daug geriau būtų turėti stiprias bendruomenes, sąjungas, asociacijas, organizacijas, kur dalyvautų kuo daugiau akyvių žmonių. Tai yra pilietinės visuomenės pagrindas. Mūsų valstybės gyventojai važiuoja ten, kur vietinės bendruomenės jau pasiekė rezultatus ir tobulina situaciją. Niekas už mus nieko nepadarys, reikia patiems veikti.
RB
senbuvis
Posts: 5793
Joined: 2004-05-18 13:16

2008-04-30 13:17

Singuliaras wrote:O gi tokiu, kad profsąjungoms reikia valstybės "palaiminimo".
Kodėl? Ne daugiau nei įmonės įkūrimui.
User avatar
Singuliaras
senbuvis
Posts: 1223
Joined: 2006-09-16 16:03
Location: Žemė - žmonių planeta

2008-04-30 13:26

RB wrote:Kodėl? Ne daugiau nei įmonės įkūrimui.
Mažiau. Verslumui kaip tik kuo daugiau kaisvės - tuo jis "verslesnis". O profsąjungos reketuoti verslą gali tik tuomet, kai valstybė reikalauja iš jo socialinio atsakingumo.

Beje, jei neklystu, profsąjungos istoriškai ir pradėjo populiarėti su valstybės aparato stiprėjimu po XIX a. eksperimento. Žodžiu - koja kojon.
User avatar
Bitininkas
skeptikas
Posts: 817
Joined: 2007-12-14 17:53
Location: Vilnius

2008-04-30 13:54

Tartis dėl atlyginimo ir kitų sąlygų puikiausiai galima ir be valstybės, tam reikia panaikinti kuo daugiau valstybinių apribojimų profsąjungoms. Istoriniai duomenys manęs nedomina, kalbame apie aiškią dabarties idėją - nepavaldžią niekam ir nusistačiusią prieš valstybės kišimasį profsąjungą. Tokios liberalios idėjos nepatiktų nebent verslui, nes jam būtų daug sunkiau susitarti. O jie juk nori mus paimti po vieną, nes individas be kolektyvo jiems savo reikalavimų dažniausiai nepateiks. Reketavimu to nepavadinčiau, tai yra tarimasis už ką dirbsime. Turbūt liberalūs verslininkai laisvės nori tik sau, jei priešinasi laisvo tarimosi su profsąjunga idėjai.
RB
senbuvis
Posts: 5793
Joined: 2004-05-18 13:16

2008-04-30 13:56

Singuliaras wrote:Mažiau. Verslumui kaip tik kuo daugiau kaisvės - tuo jis "verslesnis". O profsąjungos reketuoti verslą gali tik tuomet, kai valstybė reikalauja iš jo socialinio atsakingumo.
Profsąjungai įkurti reikia tokio paties valstybės „palaiminimo“, kaip ir įmonei įkurti – galimybės įregistruoti organizaciją ir apsaugos nuo prievartinio jos panaikinimo.
Singuliaras wrote:Beje, jei neklystu, profsąjungos istoriškai ir pradėjo populiarėti su valstybės aparato stiprėjimu po XIX a. eksperimento. Žodžiu - koja kojon.
Aha. Pradėjo populiarėti tada, kai valstybės nusprendė, jog profsąjungų lyderių žudymas nėra visiškai priimtinas ir uždraudė tokius derybų su darbuotojais metodus.

Be to, net ne apie tai kalba. Teigiama buvo, kad profsąjungos leidžia valstybei labiau kontroliuoti verslą, o ne kad valstybė leidžia profsąjungoms „reketuoti verslą“. Kitą kartą skaitykite, apie ką diskutuojama ;)
User avatar
Bitininkas
skeptikas
Posts: 817
Joined: 2007-12-14 17:53
Location: Vilnius

2008-04-30 18:54

Gegužės Pirmosios manifestas. KVIEČIAME VISUOTINIAM STREIKUI!
Jau daugiau nei šimtmetį Gegužės Pirmąją viso pasaulio darbo žmonės švenčia savo šventę. Kartu su jais švenčia kairieji, anarchistai, socialistai, aktyvistai ir revoliucionieriai – visi tie, kurie kovoja dėl politinio, ekonominio ir kultūrinio darbo žmonių išsilaisvinimo iš kapitalizmo vergijos.

Darbo žmonių šventė turi ilgą ir turiningą istoriją. Pradėta švęsti II Internacionalo Paryžiaus kongreso nutarimu, ilgainiui ji išplito visame pasaulyje. Gegužės Pirmoji – pasaulinio darbo žmonių solidarumo demonstracija ir didvyriškos 1886 m. gegužės mėnesio Čikagos darbininkų kovos bei jos aukų atminimo paminėjimas. Deja, Lietuvos valdžia bei korporacinė žiniasklaida ją iki šiol tapatina su sovietmečiu egzistavusio valstybinio kapitalizmo ir biurokratinės diktatūros inicijuotomis priverstinėmis demonstracijomis bei darbo žmonių „dėkingumo” mitingais.

Per daugiau nei šimtą metų pasikeitė pasaulis, išaugo ne tik žmonių sąmoningumas, bet ir kapitalistinė bei valstybinė prievarta, ji įgavo naujas formas. Dominuojančias pramonės pozicijas ekonominėje sistemoje užėmė gerokai komplikuotesnė paslaugų rinka bei žinių ekonomika. Dirbantieji labai dažnai praranda garantijas dėl darbo rinkos nepastovumo ir valdžios noro žūtbūt pritraukti užsienio investuotojus. Šių dienų darbo žmonės – tai privalomus viršvalandžius dirbantys kasininkai, su rinkoje dominuojančiais gigantais negalintys konkuruoti smulkūs verslininkai, savo kūrybos vaisius tarpininkams dovanojantys ir už grašius fondams parsiduodantys menininkai, iš gimtųjų kraštų ekonominių nepriteklių išvyti imigrantai. Jų tarpusavio ryšius ir solidarumą stiprina naujausios technologijos, alternatyvi žiniasklaida. Proletariato pradėtas laisvės kovas tęsia kūrybinis prekariatas, kurio tarptautiniai tinklai jau beveik du dešimtmečius rengia demonstracijas, tiesioginio veiksmo akcijas bei streikus Europoje ir visame pasaulyje.

Šiemet darbo žmonių situacija itin pablogėjo dėl visą pasaulį apėmusios ekonominės krizės. Į ją mus nuvedė nesibaigiantys imperialistiniai karai, manipuliacijos mums visiems priklausančios žemės turtais ir besaikis didžiųjų korporacijų godulys. Visame pasaulyje milžiniškais tempais auga infliacija, kyla kuro ir maisto produktų kainos. Pasauliui gresia badas ir skurdas. Viso pasaulio dirbantieji rengia streikus, tikėdamiesi, kad jiems bus suteiktos socialinės garantijos, mažės skurdas.

Lietuvoje ekonominė krizė yrač juntama. Kaip ant mielių kyla būtiniausių prekių kainos, mažus atlyginimus gaunantiems dirbantiesiems į akis ima žvelgti badas. Todėl Lietuvos darbo žmonės solidarizuojasi su bičiuliais iš viso pasaulio: streikuoja mokytojai, bibliotekos paskelbtos skurdo zona, kuriasi pirmosios profesinės sąjungos didžiuosiuose prekybos tinkluose. Tai ženklai, liudijantys, kad nebeįmanoma pakęsti kapitalistinės vergijos, kad reikia vienytis ir kovoti kartu.

Mes, Lietuvos aktyvistai, esame įsitikinę, kad vienas iš geriausių būdų priminti valdžiai ir verslo banginiams savo rūpesčius yra streikas. Streikas – tai galimybė įrodyti, kad žmonės yra išdidūs ir nelinkę nusileisti prievartai, ypač tada, kai neturi ko prarasti, išskyrus savo grandines.. Todėl 2008 m. rugsėjį kviečiame įspėjamajam streikui visoje Lietuvoje, o situacijai nepagerėjus – visuotiniam Lietuvos dirbančiųjų streikui nuo 2009 sausio 1 d. Visuotinis streikas pasaulinės krizės akivaizdoje pademonstruotų ne tik darbo žmonių valią apsiginti patiems, bet atneštų ir socialinę revoliuciją. Jos dėka mes atgautume laisvę ir galimybę patiems tvarkytis savo reikalus, o klasinis solidarumas padėtų mums nusikratyti valstybės ir rinkos kontrolės.

Palaikome Lietuvos ir viso pasaulio darbo žmonių siekius ir siūlome organizuoti visuotinio streiko komitetus. Būkime išdidūs, siekime ekonominės gerovės ir politinės laisvės. Tegyvuoja pasaulio darbininkų vienybė! TEGYVUOJA SOCIALINĖ REVOLIUCIJA!

Alytaus meno streiko bienalės komitetas
Anarchija.lt
Judėjimas prieš prakaito krautuves
Naujoji kairė 95
Tarptautinė kairiųjų lietuvių sąjunga emigracijoje
ZCCA-Libušin Kairysis Lietuviškas Sparnas
http://www.anarchija.lt/index.php/aktyv ... eikui.html

Gegužės 1-osios akcija: masinė agitacija už savigarbą

Naujoji Kairė 95 & judėjimas prieš prakaito krautuves
Naujosios kairės judėjimas NK95, prieš metus šią dieną paskelbęs Naujosios kairės manifestą, simbolinę pirmosios gegužės dienos reikšmę vėl rinksis pažymėti ypatingoje sostinės vietoje – prie unikalaus paminklo legendiniam Frankui Zappai.

Per metus NK95 manifeste paskelbti siekiai ir principai, tokie kaip nepakantumas rasizmui ir kova su marketokratija, anuomet susilaukę kandžių pastabų, šiandien jau yra tapę nuolatinėmis viešų debatų ir pilietinių akcijų temomis, nuolat mirgančiomis ir pirmuose spaudos puslapiuose, ir televizijos ekranuose.

Naujosios kairės judėjimo dalyvės ir dalyviai, skirtingai nei kiti „frontai”, neturi laiko minėti jubiliejų ar aiškintis savo nuopelnų visuomenei, kuri ima suvokti visų socialinių fobijų (homofobijos, ksenofobijos…), taip pat beatodairiškos pelnodaros žalą socialinei pažangai. Gegužės 1-ąją Naujosios kairės judėjimo dalyviai, solidariai su kitais neformaliais judėjimais, skirs masinei agitacijai už savigarbą ir orumą:

Simbolinio agitacinio reido po prekybos centrus metu paraginsime samdomus darbuotojus (-as) nesitaikstyti su žiauriomis darbo sąlygomis bei išnaudojimu ir pareikalauti iš darbdavių sąlygų, tenkinančių darbuotojo (-s) orumą ir savigarbą bei atitinkančių civilizuotus standartus.

Judėjimo dalyviai džiaugiasi galėję aktyviai prisidėti prie profesinės sąjungos susikūrimo prekybos tinkle „IKI” – tai pirmoji tokia profsąjunga posovietinės Lietuvos istorijoje. Netrukus įvyks Naujosios Kairės ir Lietuvos bei Norvegijos profesinių sąjungų bendrai organizuojama konferencija, skirta dirbančiųjų žmonių politinėms perspektyvoms aptarti.

NK95 gegužės 1-osios atsišaukimai skelbia: „Geriau mirti stovint nei gyventi parklupus” (Zapata). Stok į profsąjungą!“.

Renginiai ir maršrutas (Vilniuje):

10 val.: NK95 prie paminklo F. Zappai (Pylimo ir K. Kalinausko g. sankryža).

11 val.: Lietuvos darbo federacijos ir profesinės sąjungos „Solidarumas” Gegužės 1-osios minėjimas prie Seimo rūmų/ ten pat - alternatyvi anarchistų demonstracija, nukreipta prieš visus darbo žmonių engėjus

14 val.: Judėjimo prieš prakaito krautuves agitacija prekybos centre „IKI” (Fabijoniškių g. 2a, šalia Ukmergės g.).

14 val. 15 min.; Judėjimo prieš prakaito krautuves agitacija prekybos centre „Senukai” (Ukmergės g. 244).

14 val. 30 min.: Judėjimo prieš prakaito krautuves agitacija prekybos centre „MAXIMA” (Ukmergės g. 282).
15 val.: Judėjimo prieš prakaito krautuves agitacija prekybos centre „Rimi-Mandarinas” (Ateities g. 91)

15 val. 15 min.: Judėjimo prieš prakaito krautuves agitacija prekybos centre „Norfa” (priešais „Rimi-Mandarinas”)
.
http://nk95.wordpress.com/2008/04/30/ge ... savigarba/

---------------------------------------------------------------------------------

Aš asmeniškai dalyvausiu :D
Attachments
Kumstis_2.jpg
nk95_klupot_v1.jpg
User avatar
son
senbuvis
Posts: 2630
Joined: 2005-04-05 08:31
Location: Kaunas/London

2008-04-30 20:30

Bitininkas wrote:Tartis dėl atlyginimo ir kitų sąlygų puikiausiai galima ir be valstybės, tam reikia panaikinti kuo daugiau valstybinių apribojimų profsąjungoms. Istoriniai duomenys manęs nedomina, kalbame apie aiškią dabarties idėją - nepavaldžią niekam ir nusistačiusią prieš valstybės kišimasį profsąjungą. Tokios liberalios idėjos nepatiktų nebent verslui, nes jam būtų daug sunkiau susitarti. O jie juk nori mus paimti po vieną, nes individas be kolektyvo jiems savo reikalavimų dažniausiai nepateiks. Reketavimu to nepavadinčiau, tai yra tarimasis už ką dirbsime. Turbūt liberalūs verslininkai laisvės nori tik sau, jei priešinasi laisvo tarimosi su profsąjunga idėjai.
ideja.. neturiu nieko pries tokia ideja ir ja palaikau deja realybeje tai tik ir lieka ideja. profsajungos sukuriamos ar susikurusios tam kad palengvintu dalia darbuotojam ir jiem atstovautu "valstybiniam" lygmenyje besiderant del "ilgesnes grandines ir didesnio narvo" kaip cia buvo mineta. taciau realiai valstybe per profsajungas sekmingai kontroliuoja versla ir darbuotojus. vyksta tas paprastai kad darbuotoju ar profsajungos nariu reikalavimai nebutu keliami visai ar kuriam laikui nebereikia meginti itikineti visu darbuotoju uztenka "itikinti" (dazniausiai finansinemis priemonemis) ju atstovus t.y. profsajungas kad sios apramintu darbuotojus jog nera tikslo kazko siekti arba vaidintu derybas kurios trunka istempta laikotarpi tol kol tai atsibosta profsajungos nariam arba valstybei tampa nenaudinga.. profsajungos tokiu atveju nieku nepraranda tiesiog pakeiciama ju valdzia kuri dazniausiai surenkama is buvusiu vadovu padejeju besisukusiu tame rate ir besimokiusiu kaip kalti piniga. uztat turim niekam nenaudingas profsajungas.
ypac man domina rb pozicija nes zmogus kazkiek artimiau su tuom susipazines tai gal ir pasakytu kurios profsajungos deka lietuvoje kurio nors darbo sektoriaus zmonem pasidare gyventi geriau.. kiek zinau atveju tai net pasu poskyrio pareigunu nesugebejo apsaugoti kad sie po mitingo nebutu atleisti is darbo o po eiliniu pasivaiksciojimu su plakatais nebuvo iskovoti didesni atlyginimai ar sukurti efektyvus streikai.
galbut as atsilikes tai gal pakoreguosit mano nuomone..
User avatar
Bitininkas
skeptikas
Posts: 817
Joined: 2007-12-14 17:53
Location: Vilnius

2008-04-30 20:44

Aš siūlau tartis grasinant atsisakyti dirbti. :D
Grasinimus nuosekliai vykdyti reikalui esant...
User avatar
son
senbuvis
Posts: 2630
Joined: 2005-04-05 08:31
Location: Kaunas/London

2008-04-30 20:54

Bitininkas wrote:Aš siūlau tartis grasinant atsisakyti dirbti. :D
Grasinimus nuosekliai vykdyti reikalui esant...
tai ka siulote visuomeneje vadinama streiku.. deja lietuvoj zmones bijo streikuoti nes neteks darbo ir profsajungos niekuo nepagelbes kad valstybe neisduotu keliu tukstanciu nauju darbo leidimu treciojo pasaulio saliu gyventojam kurie uzims streikuojanciuju darbo vietas ir dziaugsis tais grasiais del kuriu skundesi vietiniai.
RB
senbuvis
Posts: 5793
Joined: 2004-05-18 13:16

2008-05-01 01:21

son wrote:ypac man domina rb pozicija nes zmogus kazkiek artimiau su tuom susipazines tai gal ir pasakytu kurios profsajungos deka lietuvoje kurio nors darbo sektoriaus zmonem pasidare gyventi geriau..
Negaliu atsakyti, reikėtų pasidomėti.
Kiek pamenu, kažkada vidaus reikalų sistemos darbuotojų profsąjunga gan efektyviai kovojo už savo teises. Dabar matome sėkmingą mokytojų profsąjungų veiklą (nors ten yra tam tikrų niuansų pačių profsąjungų vidaus reikaluose).
Bet apskritai sutinku, kad Lietuvoje daugelis profsąjungų butaforinės ir neveiklios.
User avatar
Bitininkas
skeptikas
Posts: 817
Joined: 2007-12-14 17:53
Location: Vilnius

2008-05-01 16:24

Spaudos apžvalga Gegužės pirmosios proga:

Darbo žmonių šventėje – priekaištai valdžiai
http://www.delfi.lt/news/daily/lithuani ... d=16881211

Darbo dieną profesinės sąjungos paminėjo mitingu
http://www.balsas.lt/naujiena/194318

Profsąjungų vadovai pasigenda dialogo su valdžia
http://www.lrt.lt/news.php?strid=5042&id=4523401

Andrius Bielskis: persidirbame spaudžiami kapitalistinės visuomenės
http://www.alfa.lt/straipsnis/181401

Profsąjungų mitinge anarchistai ragino rengtis visuotiniam streikui
http://www.alfa.lt/straipsnis/181665

Gegužės 1-oji: darbuotojų kovingumą malšina praeities šešėliai
http://www.alfa.lt/straipsnis/181535

Anarchists demo at Workers' Day (Vilnius 2008).
http://youtube.com/watch?v=c7-sOE5_b3o

Mitinge, į kurį susirinko maždaug 300 žmonių, buvo matyti ir juoda anarchistų vėliava, taip pat atėjo kairiosios pakraipos politiką palaikantis jaunimas.
http://www.balsas.lt/video/194368
Attachments
img.lrytas.lt.jpg
darbodiena2.jpg
file16881072_geguzes_1.jpg
getMediaFile.do.jpg
getMediaFile.do.jpg
Post Reply