Meditacija

Lengvi randominiai paplepėjimai apie gyvenimą
Khan
pradedantis
Posts: 334
Joined: 2006-09-04 15:42

2009-11-20 12:29

Tai va, pastaruoju metu tenka iškęsti labai daug streso ir įtampos. Atrodo nei iš šio nei iš to tampu nervuotas, irzlus, ir nieko negaliu sau padaryti :( Girdėjau, jog nusiraminti padeda maldos, bet kai aš netikintis, tai pagalvojau jog galbūt tokia pat funkcija atliktų ir meditacija? :) Tai gal kas iš čia esančių tuo jau užsiima, arba galėtų parekomenduoti kokius profesionalius meditacijos kursus? Čia būtų Vilniuje :)
Dėkui iš anksto už atsakymus :)
reklamosauka
pradedantis
Posts: 128
Joined: 2009-09-17 12:18

2009-11-20 15:29

Khan wrote:Tai va, pastaruoju metu tenka iškęsti labai daug streso ir įtampos. Atrodo nei iš šio nei iš to tampu nervuotas, irzlus, ir nieko negaliu sau padaryti :( Girdėjau, jog nusiraminti padeda maldos, bet kai aš netikintis, tai pagalvojau jog galbūt tokia pat funkcija atliktų ir meditacija? :) Tai gal kas iš čia esančių tuo jau užsiima, arba galėtų parekomenduoti kokius profesionalius meditacijos kursus? Čia būtų Vilniuje :)
Dėkui iš anksto už atsakymus :)
Jop, meditacija gal būt galėtų padėti. Bet tokiais atvejais neprošal pasiaiškinti, kas tau sukelia stresą ir kodėl - pašalinus priežastis, lengviau atsikratyti simptomų. O paprasčiausias būdas medituoti - įsitaisai patogiai ir seki savo kvėpavimą. Kai mintys "nugrybauja", gražini jas atgal prie kvėpavimo, tikslas - kuo mažiau minčių. Atpalaiduoja, nuramina, kai kada padeda užmigti. Meditacijai labai galioja taisyklė - practice makes perfect :)
Khan
pradedantis
Posts: 334
Joined: 2006-09-04 15:42

2009-11-20 15:33

O pats gal esi meditaves, ar lankes kokius meditacijos kursus? :)
Va ir naujas straipsnis ta tema:
http://www.delfi.lt/news/daily/Health/m ... d=25798047
Man kaip tik dar yra ir pakiles kraujospudis... Man manau rimtai reikia isbandyti meditacija :)
reklamosauka
pradedantis
Posts: 128
Joined: 2009-09-17 12:18

2009-11-21 13:16

Ne, aš kursų nelankiau. Buvo laikas, kai domėjausi ezoterika ir "iš tų laikų" liko ir keli geri dalykai - mąstymo kai kurie momentai ir atsipalaidavimo technikos. Bet visada geriau yra šalinti priežastį, nei pasekmes.

O tikrai meditacijai reikalingi kursai? Nes mano nuomone, tai praktikos reikalas, "išmokti" valdyti savo minčių srautą.
User avatar
Kita
pradedantis
Posts: 263
Joined: 2006-03-14 14:53
Location: Klaipėda

2009-11-22 01:23

Jei ir yra kursai, tai jie greičiausiai bus susieiti su kokia nors religija. Kai kurios meditacijos gali būti kokių nors šventųjų raštų skaitymai (žinoma, ne lietuvių, o raštų originalo kalba...) :mrgreen: Taip kad patarčiau geriau nešvaistyt pinigų vėjams, kai galima tai daryti paprasčiausiai namie. Gali kokią knygutę nusipirkt meditacijų, jei labai reikia. Bet šiaip galima pakankamai info internete rasti. O kursai nebent jei namie negali rasti ramaus kampelio. :)
Viena paparasčiausių meditacijų, kaip ir sakė reklamosauka, yra koncentracija į savo kvėpavimą. Pradžioje galima skaičiuoti įkvėpimus ir iškvėpimus (pvz., vieną kartą gali skaičiuoti taip: įkvėpimas, iškvėpimas 1, įkvėpimas, iškvėpimas 2,...; kitą kartą gali skaičiuoti: įkvėpimas 1, iškvėpimas 2, įkvėpimas 3, iškvėpimas 4,... geriausiai skaičiuot iki 10 ar 20, kad nepersistengtum su dideliais skaičiais :)). Medituoti geriausia užsimerkus. Galima atsisėsti patogia poza arba galima atsigulti, bet atsigulus yra pavojus, kad užmigsi, o meditacija vis tik dažniausiai ne tam skirta. :)
Kitas meditacijos būdas atsimerkus. Susirask kokį nors tašką ir į jį žiūrėk. Galima į žvakės šviesą. Koncentruokis į tą tašką. Mirksėti galima ir turbūt reikia, nes kitaip akys pavargs.
Čia yra dar kelios meditacijos: http://gyvas.sapnas.net/viewforum.php?f=51
D3monas
senbuvis
Posts: 2100
Joined: 2008-05-10 16:22

2009-11-22 05:51

Meditacija yra religingų žmonių sukurtas žodis apibūdinantis sąmoningai sukeliamas psichikos būsenas. Kai jau tai pasakiau... Galiu paaiškinti meditacijos paslaptį.

Visų pirma atsikratysiu to žodžio "meditacija". Man priimtiniau yra sąmoninga emocijų arba patyrimų indukcija savyje.
Emocijų ar patyrimų indukcija gali būti ne tik atsipalaidavimui, bet ir šiaip troškimams patenkinti skirtas įrankis. Dar Froidas savo psichikos teorijoje aiškino kaip Id tenkina poreikius ne tik fiziniame lygmenyje, tačiau ir įsivaizduodamas ir indukuodamas savyje pasitenkinimą keliančius vaizdinius bei emocijas. Tai psichofiziologinis reiškinys, kuris, kaip teigia behavioristinės psichologijos atstovai, gali būti pasiektas žinant psichikos veikimo modelius. Kitaip tariant, jei geras emocijas lydi šypsena, tai galimas ir atvirkštinis variantas, kada šypseną lydi geros emocijos, tai pastebėjo net ne-psichologas Deilas Karnegis, kuris garsėjo savo manipuliatoriaus talentu.

Na, mažiau teorijos ir daugiau realių metodų... Kai pagalvoju, lengviausias metodas yra indukuoti jausmus per veido išraišką ar šiaip fizinius veiksmus, kaip ir minėta aukščiau, norint būti laimingu tereikia šypsotis. Jei tai daroma pakankamai ilgai ir nesidrovima paties savęs, tada dažniausiai netrukus seka geros emocijos ir netgi juokas. Tai YPAČ gerai veikia, jei tai daro grupė žmonių. Galiu drąsiai teigti, kad po kurio laiko grupelė žmonių imtų balsu kvatoti.

Kitas būdas yra minčių modeliavimas, taip žmogus stengiasi galvoti apie konkrečius dalykus, kurie jam sukelia konkrečias emocijas. Na, pavyzdžiui, jei noriu džiaugtis, tai galvoju apie mylimus žmones, kuriu vaizdinius, kuriuose ji šypsosi, kuriu situacijas, kurios realiai išprovokuotų gerus jausmus. Na, pavyzdžiui, galvoje kurti vaizdinį, kuriame Jūs su savo mylimais žmonėmis supatės karuselėje. Patarčiau galvoti apie nematerialius dalykus, kurie suteikia džiaugsmą, nes tokie dalykai neturi išlikti, todėl proceso pabaigoje nepajusite nusivylimo. Galvoti kaip smagu būtų gauti dovanų naują automobilį gal ir padėtų pralinksmėti, tačiau po visko Jūs nusiviltumėte, mat automobilio tai nėra. Geriausia galvoti apie kokius nors šokius ar žaidimus, etc.

Dabar, kai kurie galvoja, kad tokiu būdu siekiama sukelti tik teigiamas emocijas, tačiau, yra atvejų, kada Id sukauptą įtampą gali išlaisvinti tik neigiamų emocijų sukėlimas, kurio rezultatas turėtų būti nuoširdžios ašaros. Kaip taisyklė, neigiamas emocijas sukelti sunkiau, tačiau jau kai pavyksta, tada jos būna itin stiprios. Ir, nepatikėsite, jos būna malonios. Verkimas būna malonus. Tokios emocijų sukėlimas gali žmogui padėti susidoroti su vaikystės traumomis, kurios nėra iki galo "išverktos". Vertinant iš geštalt-psichologijos perspektyvos, toks emocijų sukūrimas apie konkrečius traumavusius įvykius gali padėti užbaigti geštaltą, kitaip tariant, panaikinti traumą, nerimo jausmą, kuris užklumpa prisiminus traumą. Taip pat trauma nebeturėtų persekioti nevalinguose prisiminimuose ir asociacijose. Tai gali būti kaip būdas nedidelėms neurozėms gydyti. Visa paslaptis yra vietoj gerus jausmus sukeliančių dalykų, galvoti apie stipriausias neigiamas emocijas sukeliančius dalykus, pavyzdžiui, prisiminti ką nors iš mirusių giminaičių, etc. Tik nepersistengti reikėtų ir nenaudoti tų pačių neigiamas emocijas sukeliančių vaizdinių nuolat, mat tai gali virsti psichoze, o tada tai jau nebe įdomūs išgyvenimai, bet fobijos prasideda.

Dar vienas iš būdų pasiekti gerą nuotaiką yra masturbacija. Ne tik pats orgazmas, tačiau ir fantazijos pačio proceso metu, beigi po orgazmo išsiskyrę endorfinai... Visa tai ramina ir atpalaiduoja, mažina skausmą. Moterims rekomenduoju mėnesinių skausmus mažinti būtent taip, tai efektyvu ir malonu.

Na, ir žinoma, nepamirškime įvairiausių cheminių substancijų sukeliamas emocijas. Alkoholis ir narkotikai GALI sukelti tiek geras, tiek blogas emocijas. Tai, tikriausiai, jums ne paslaptis.

Ir jokios mistikos toje meditacijoje nėra. Visos tos pozos, mantros, muzika... Tai tik būdas suformuoti atitinkamas mintis arba jas tiesiog nutraukti nuo nerimą keliančio objekto. Žinoma, jei jums geriau sekasi indukuoti emocijas kokioje nors pozoje ar prie kokios nors muzikos... Tegu. Bet tai nėra būtinas atributas.

Iš patirties galiu pasakyti, kad man dažniausiai užtenka, kad ir kur nors vaikštant, mechaniškai šypsotis. O jei turiu laiko, tada žaidžiu savo emocijomis, kad ir prieš miegą. Esu ne vieną neurozę taip pašalinęs, ne vieną geštaltą taip esu užbaigęs. Turint laiko mane labiau veža tokios emocijos, kurios baigiasi ašaromis. Jos gali būti ir teigiamos ir neigiamos. Gailestis arba laimė, ar dar kas nors. Vienaip ar kitaip, ašaros man yra kaip ženklas, kad emocijos sėkmingai indukuotos, mat pasireiškia fiziologinė reakcija. Ir tai dažnai sutinkama tose "meditacijose".

Viskas daug gražiau, kai supranti kaip tai veikia. Smagių žaidimų savo psichika!
User avatar
Kita
pradedantis
Posts: 263
Joined: 2006-03-14 14:53
Location: Klaipėda

2009-11-23 19:11

Viską labai gražiai ir plačiai aprašiai, tik bėda tame, kad tai nėra meditacija. :)
Visų pirma, meditacija neturėtų turėti nieko bendro su emocijomis. Nors turbūt yra ir tokio pobūdžio meditacijų (o gal tai kaip nors kitaip vadinama).
Žodynuose galima atrasti, kad meditacija – tai apmąstymas labai susikaupus. Čia vienas iš galimų variantų. Pvz., kai darai kokią nors veiklą ir visas aplinkinis pasaulis išnyksta, būni susikoncentravęs tik į tą veiklą ir gaunasi savotiška meditacija (man kartais taip būdavo sprendžiant matematikos uždavinius :oops:).
O šiaip tai realiai meditacija turėtų būti be jokių minčių. Tuo labiau, be emocijų, apie jas nė kalbos nėra. Tavo aprašytas būdas naudingas, sutinku, bet tai nėra tikra meditacija. Meditacija visų pirma turėtų prasidėti minčių stebėjimu ir atsiribojimu nuo jų. O baigtis minčių nebuvimu. Kas įdomiausia, kad minčių nebuvo supranti tik tada, kai jau baigi medituoti arba kai tos mintys tiesiog atsiranda. :)
O kaip dėl veikimo principo... Nežinau tiksliai, gal reiktų daugiau paieškoti informacijos knygose arba internete. :) Bet vienoj knygutėj (Jusienės ir Laurinavičiaus „Psichologija“, 2007) rašė, jog meditacija – pakitusi sąmonės būsena. tiesiog pacituosiu: „Meditacija – dar viena pakitusios sąmonės būsenos rūšis, apibūdinama kaip didelio susikaupimo būsena. Dėmesys šiuo atveju išimtinai sutelkiamas į tam tikrus dirgiklius arba vidinius pojūčius, o sąmoningam žinojimui tampa neprieinami pojūčiai, mintys, kurie nėra dėmesio centre. Paradoksalu, tačiau medituodami, viena, turime labai susitelkti ties kuo nors, taigi stengtis, kita, dėl nieko nesistengti, viską leisti, plaukti pasroviui. Meditacijos metu kūnas visiškai atsipalaiduoja, pakinta net fiziologinės organizmo reakcijos: sulėtėja širdies veikla, mažėja kraujospūdis, gilėja kvėpavimas. Šiuo požiūriu meditacija, arba atsipalaidavimas, – tinkamai įvaldyti ir tinkamai taikomi – yra vertingi nerimui, įtampai mažinti, atsparumui stresui didinti.“ (p. 86)
D3monas
senbuvis
Posts: 2100
Joined: 2008-05-10 16:22

2009-11-23 21:00

Palieku pseudo-mistiką baltajai panterai... :lol:
Khan
pradedantis
Posts: 334
Joined: 2006-09-04 15:42

2009-11-24 00:01

Yra padaryti moksliniai tyrimai ir taip yra irodyta, jog meditacija tikrai veikia :)
http://www.delfi.lt/news/daily/Health/m ... d=25798047
D3monas
senbuvis
Posts: 2100
Joined: 2008-05-10 16:22

2009-11-24 09:34

Reiškinys egzistuoja, taip. Bet mistinis užklotas, dengiantis reiškinio veikimo principą... ojojooooi. :D
Khan
pradedantis
Posts: 334
Joined: 2006-09-04 15:42

2009-11-24 11:09

D3monas wrote:Reiškinys egzistuoja, taip. Bet mistinis užklotas, dengiantis reiškinio veikimo principą... ojojooooi. :D
- nu jo :D Nuejau i kelis didesnius puslapius apie meditacija, tai prasideda visokios chakros, energijos ir t.t. :D
Kad ir sitas: http://www.dhyan.lt
nueikit i skilti Dvasios mokslas :D
reklamosauka
pradedantis
Posts: 128
Joined: 2009-09-17 12:18

2009-11-24 16:07

Aha, medituoja dažniausiai linkę į religijas ir misticizmą. Bet nepritariu D3monui, ir labiau pritariu Panterai - meditacija nėra emocijų sukėlimas, labiau priešingai. Bet jei veikia, tai koks skirtumas kas tai yra ir kaip vadinasi - Khan vertėtų išbandyt ir viena ir kita :)
Khan
pradedantis
Posts: 334
Joined: 2006-09-04 15:42

2009-11-30 22:51

Hm... kazkaip stresinis/nuolatinio susierzinimo periodas kaip ir praejo... Be to atsirado ir daugiau dalyku kuriuos noreciau nuveikti, taigi pradeti medituoti kazkaip jau nelabai man ir svarbu... Pazeminu sito dalyko ivykdymo prioriteta, taciau neatmetu galimybes galbut ateityje vistiek tai isbandyti :) Tarkim po kokio menesio, nes jau sesija ir kiti dalykai spaudzia :)
Vilius
emeritas
Posts: 6521
Joined: 2004-04-19 12:28

2018-09-24 13:15

[--- Po 9 metų ---]

Nusprendžiau suteikti meditacijai paskutinį šansą. Jei paties Sam Harriso appsas nepadės užsikabinti už šio dalyko, tai tiesiog susitaikysiu su tuo, kad meditacija ne man, ir nebesuksiu daugiau dėl to galvos.

Kol kas pirma meditacija praėjo daugmaž sėkmingai. Pasėdėjau kelias minutes sekdamas savo kvėpavimą, ir klausydamas Harriso patarimų. Aišku, mintys nuolatos šokinėjo į visas puses, bet lyg ir pavykdavo sugrąžinti jas prie kvėpavimo stebėjimo.
vvv2
senbuvis
Posts: 1178
Joined: 2007-08-02 11:24
Location: Kaunas city
Contact:

2018-09-24 14:21

Vilius wrote:
2018-09-24 13:15
.. klausydamas Harriso, aišku, mintys nuolatos šokinėjo, bet kartais pavykdavo susigrąžinti.
- čia be jokių poteksčių: įsitikinę atėjistai (ne šiaip nebetikintys) labai pervertina "pergalės" vertę ir labai pervertina "nesėkmės" vertę. Iš tiesų tiek pargalės tiek nesėkmės yra būtini gyvenimo komponentai, jie labai laikini ir jų labai daug.
Augustas
senbuvis
Posts: 3165
Joined: 2012-05-03 18:44

2018-09-24 14:47

Vilius wrote:
2018-09-24 13:15
[--- Po 9 metų ---]

...
Kol kas pirma meditacija praėjo daugmaž sėkmingai. Pasėdėjau kelias minutes sekdamas savo kvėpavimą, ir klausydamas Harriso patarimų. Aišku, mintys nuolatos šokinėjo į visas puses, bet lyg ir pavykdavo sugrąžinti jas prie kvėpavimo stebėjimo.
Išduosiu paslaptį. Kvėpavimas medituojant absoliučiai nusispjauti. Vietoje kvėpavimo gali skaičiuoti žingsnius, širdies dūžius. Gali atkreipti dėmesį į tai, kad sėdi/guli/stovi/vaikštai, ir į tai, kaip sėdi/guli/stovi/vaikštai. Iš esmės gali daryti bet ką ir sekti tai, ką darai šiuo momentu. Rezultatas bus lygiai toks pats puikus, kaip ir sekant kvėpavimą. :thumbsup:
Vilius
emeritas
Posts: 6521
Joined: 2004-04-19 12:28

2018-09-24 16:30

Augustas wrote:
2018-09-24 14:47
Išduosiu paslaptį. Kvėpavimas medituojant absoliučiai nusispjauti. Vietoje kvėpavimo gali skaičiuoti žingsnius, širdies dūžius.
Šią "paslaptį" esu skaitęs turbūt visose knygelėse apie meditaciją, kokias tik teko laikyti rankose. Dažniausiai - pirmame skyrelyje :)
Augustas wrote:
2018-09-24 14:47
Gali atkreipti dėmesį į tai, kad sėdi/guli/stovi/vaikštai, ir į tai, kaip sėdi/guli/stovi/vaikštai. Iš esmės gali daryti bet ką ir sekti tai, ką darai šiuo momentu. Rezultatas bus lygiai toks pats puikus, kaip ir sekant kvėpavimą. :thumbsup:
Nu tai, jei jau nėra skirtumo ką sekti, tai aš pasikliausiu Harriso patarimu, ir seksiu kvėpavimą.
Vilius
emeritas
Posts: 6521
Joined: 2004-04-19 12:28

2018-09-26 10:38

Išgyvenau ir antrą meditacijos dieną. Visai pradeda patikti šis appsas. Kartais atrodo, kad Harrisas tiksliai žino, kada tas sėdėjimas beskaičiuojant kvėpavimus tampa nepakenčiamas, ir būtent tuo momentu pasako kokią padrąsinančia pastabą.

Kaip ir ankstesniais kartais, kai bandžiau medituoti, didžiausia kliūtis yra tas balsas galvoje, kuris vis sako (ir kuo ilgiau medituoju - tuo garsiau), kad visa tai yra nesąmonė; kam čia reikia sėdėti nieko nedarant; o kas, jei dabar kas įeis ir mane pamatys (tarsi sėdėjimas su ausinėmis yra toks jau vertas dėmesio vaizdas :D); ble kažkaip nepatogiai čia atsisėdau; kažin, kas gero internete atsitiko per pastarąsias 5 minutes; kažko nosį niežti - įdomu, ar galima ją pasikasyt nenutraukiant meditacijos; gal tikrai reikėtų nusipirkti naujus batus; kažin, ar aš čia teisingai medituoju; ar aš čia iš viso medituoju; koks skirtumas tarp meditavimo, ir tiesiog sėdėjimo; gal ant sofos sėdėti negerai - gi visi tikri medituotojai sėdi ten kokia lotoso poza; ir ką aš čia iš viso bandau apgauti; ir t.t.; ir pan.

Šiaip kartais net truputį stebina, kaip sunku iš tiesų yra ramiai sėdėti, ir sutelkti dėmesį į vieną paprastą dalyką (kvėpavimą). Nu, bet kol kas nepasiduosiu. Pasiryžau bent jau praeiti visą 35 meditacijų kursą (tiek jų dabar yra tame appse). Išvadas darysiu po to.
Post Reply