Kokią knygą dabar skaitai?

Lengvi randominiai paplepėjimai apie gyvenimą

Ar skaitote knygas?

Taip
105
81%
Retai
20
16%
Ne
4
3%
 
Total votes: 129
User avatar
MaikUniversum
senbuvis
Posts: 1207
Joined: 2008-09-27 21:58
Location: Vilnius

2009-12-20 03:25

Ką tik baigiau:

Economics in One Lesson
by Henry Hazlitt

http://jim.com/econ/contents.html

Neilga, ganėtinai lengvai skaitosi, tik skaitant monitoriaus ekrane labai blaškė dėmesį viskas, tad užtrukau savaitę, po keletą skyrių per dieną perskaitydavau :D

Kažkoks anonimas parekomendavo, ir man, kaip visiškai žaliam ekonomikoje buvo puikus radinys ši knygelė. Rekomenduoju.

random quote:
Now few people recognize the necessary implications of the economic statements they are constantly making. When they say that the way to economic salvation is to increase credit, it is just as if they said that the way to economic salvation is to increase debt: these are different names for the same thing seen from opposite sides. When they say that the way to prosperity is to increase farm prices, it is like saying that the way to prosperity is to make food dearer for the city worker. When they say that the way to national wealth is to pay out governmental subsidies, they are in effect saying that the way to national wealth is to increase taxes. When they make it a main objective to increase exports, most of them do not realize that they necessarily make it a main objective ultimately to increase imports. When they say, under nearly all conditions, that the way to recovery is to increase wage rates, they have found only another way of saying that the way to recovery is to increase costs of production.
Mr.Sarkasmus
pradedantis
Posts: 302
Joined: 2009-09-22 13:35

2009-12-20 09:42

Valdis Rumnieks, Andrejs Migla "Kuršių Vikingai"

Kaip nekenčiu, kai viduramžių žmonės vaizduojami visiškai tokie patys, kaip ir šiuolaikiniai, tik įmetus visus tuos senovinius dalykus. Net nebandoma pažvelgti, kokios iš tikrųjų buvo jų moralinės normos ar šiaip pasaulio supratimas.
User avatar
Kita
pradedantis
Posts: 263
Joined: 2006-03-14 14:53
Location: Klaipėda

2009-12-20 15:21

M. Forčun „Sapnų valdovai“ I dalis :mrgreen: Yra neblogų praktinių patarimų, norintiems išmokti sąmoningai sapnuoti, bet kartu ir nemažai kliedesių. :)
RB
senbuvis
Posts: 5793
Joined: 2004-05-18 13:16

2009-12-20 19:17

MaikUniversum wrote:Ką tik baigiau:
Economics in One Lesson
by Henry Hazlitt
Off-topic: va taip ir atsiranda libertarai, patikėję, kad galima išmokti ekonomiką vos per vieną pamoką (ar perskaičius vieną populiarią knygelę, visai atsitiktinai taip pat parašytą libertaro) :) Ir po to stebisi, kad jų argumentai neįtikina žmonių, kurie mokėsi ekonomikos iš knygų, kurias būtų galima apibūdinti kaip „Economics in several thousand pages“ :)
User avatar
MaikUniversum
senbuvis
Posts: 1207
Joined: 2008-09-27 21:58
Location: Vilnius

2009-12-20 21:18

RB wrote:
MaikUniversum wrote:Ką tik baigiau:
Economics in One Lesson
by Henry Hazlitt
Off-topic: va taip ir atsiranda libertarai, patikėję, kad galima išmokti ekonomiką vos per vieną pamoką (ar perskaičius vieną populiarią knygelę, visai atsitiktinai taip pat parašytą libertaro) :) Ir po to stebisi, kad jų argumentai neįtikina žmonių, kurie mokėsi ekonomikos iš knygų, kurias būtų galima apibūdinti kaip „Economics in several thousand pages“ :)
laukiau tavo tavo komentaro, visažini RB, kuris perskaitė "several thousand pages". :happy:

Deja, toje knygelėje libertarizmo labai labai mažai. Greičiau ji būtų palanki minarchistams. Aš nesu libertaras ir nesu minarchistas. Ten tik glaustai paaiškinama kaip veikia ekonomikos dėsniai ir parodomos dažniausios klaidos. Kai ką naujo sužinojau, kai ką jau žinojau ir seniau.

Verta ir tau paskaityti, nes matau, kad turi kažkokį kognityvinį disonansą ir bandai sutaikyti priešingus dalykus.

Taigi, nors man, kaip anarchistui, juoką kėlė akivaizdžios autoriaus logikos klaidos ir kabinimasis į valstybę kaip būtinybę, ir tas aklas tikėjimas, kad mokesčiai yra "savanoriška" žmonių duoklė - ech... Autorius logikos dėsnius taikė tik jam vienam suprantamiems dalykams - ekonomikai, bet pamiršo juos pritaikyti plačioje sferoje ir pažvelgti į savo poziciją iš šalies. Bet dėl to jo nekaltinu, kadangi knyga mebuvo apie anarchizmą, bet glaustas ekonomikos kursas. Man to ir reikėjo, nes kaip minėjau, ekonomikoje buvau/esu žalias.
RB
senbuvis
Posts: 5793
Joined: 2004-05-18 13:16

2009-12-20 22:00

MaikUniversum wrote:Taigi, nors man, kaip anarchistui, juoką kėlė akivaizdžios autoriaus logikos klaidos ir kabinimasis į valstybę kaip būtinybę, ir tas aklas tikėjimas, kad mokesčiai yra "savanoriška" žmonių duoklė - ech... Autorius logikos dėsnius taikė tik jam vienam suprantamiems dalykams - ekonomikai, bet pamiršo juos pritaikyti plačioje sferoje ir pažvelgti į savo poziciją iš šalies. Bet dėl to jo nekaltinu, kadangi knyga mebuvo apie anarchizmą, bet glaustas ekonomikos kursas. Man to ir reikėjo, nes kaip minėjau, ekonomikoje buvau/esu žalias.
Apie tai ir kalba. Nieko neišmanydamas apie ekonomiką (leisk, atspėsiu, taip pat ir apie politologiją?) tu puikiai žinai, kad valstybė nereikalinga ir bevalstybinės socialinės ir ekonominės sistemos puikiai veiks :D Na, ir dar gali pabaksnoti pirštu į ekonomistų daromas „akivaizdžias logikos klaidas“ ekonominiuose veikaluose ;)
Apskritai imu manyti, kad interneto suteikta galimybė kiekvienam norinčiam skelbti informaciją nepaprastai pakenkė žmonijai. Jei anksčiau žmonės skaitydavo knygas, tai dabar pasižiūri kelis youtube filmukus ar pasiskaito kokį nors anoniminį blogą, ir, remdamiesi tuo ką perskaitė, atsakingai aiškina, jog visa šiuolaikinė medicina yra bevertė, ir tai tik Rokfelerių sąmokslas išnaikinti žmoniją, apsaugoti nuo kurio gali tik homeopatija ar auros korekcijos, arba atmeta tūkstantmečiais kurtus politologijos ir ekonomikos fundamentus bei ima aiškinti, kaip sukurti geresnę visuomenę, remiantis tuo, ką perskaitė kažkokiame pamflete.
Žinoma, juk tiek medikai, tiek ekonomistai veltui gaišta laiką, metų metus studijuodami savo specialybes universitetuose. Kur kas geriau visą tai galima išmanyti pažiūrėjus du filmukus ir perskaičius kokį nors blogą :)
(Ypatingos ironijos situacijai prideda tai, kad internetiniai „ekonomikos genijai“ laiko save skeptikais ir šaiposi iš tokių pat internetinių „medicinos genijų“ patiklumo, priimant homeopatų kliedesius.)

Taaaip, taaip, žinau, off-topic'as. Perkelkite kur nors į vieną iš begalybės temų „jaunieji genijai vs. valstybė“.
User avatar
MaikUniversum
senbuvis
Posts: 1207
Joined: 2008-09-27 21:58
Location: Vilnius

2009-12-20 22:04

ech, tavo vienintelis ginklas šiaudinės baidyklės :) Nereikia niekur kelt, tiesiog tegu trina mūsų žinutes, nes gi pats supranti, kad tu nieko nepasakei čia doro. Tos pačios dainos.
User avatar
Dekonstruktorius
naujokas
Posts: 117
Joined: 2009-12-16 14:28

2010-01-05 12:42

RB wrote:Žinoma, juk tiek medikai, tiek ekonomistai veltui gaišta laiką, metų metus studijuodami savo specialybes universitetuose. Kur kas geriau visą tai galima išmanyti pažiūrėjus du filmukus ir perskaičius kokį nors blogą :)
Aš nesuprantu kam technokratiškai apeliuoti į mokslininkų autoritetą (kur tavo skepticizmas?). Koks Giedrius Cikanavičius (libertaras) yra ne šiaip apsiskaitęs ekonomikos srityje, bet tuo užsiima jau metų metus. Jis gali lengviausiai apeliuoti į Von Mises, Hans Herman Hoppe ir Rothbardo autoritetus kalbėdamas apie subjektą. Ir čia dar toli gražu ne viskas, nes jis pats viską ganėtinai įdomiai paaiškina be jokių megacitatų naudojimo. Skirtumas tik tas, kad tu tikriausiai rėmėsi neoklasikine, arba keynesistine ekonomine mokykla ir naudoji pozityvizmą/utilitarizmą savo idėjų pateisinimui, o Austrų ekonomikos mokykla remiasi prakseologija/aksiomatine logika, manydama, kad pozityvistų renkama ir analizuojama statistika nebūtinai turi priežastinį ryšį su ekonominiais procesais X. Būtent todėl jie ir naudoja aksiomatinę logiką, nes mano, jog tai žymiai labiau patikima už empirinių statistikų šamanizmus. Kiek man žinoma, nei vieni nei kiti nėra nei 100% aksiomatikai, nei 100% pozityvistai. Pvz. neoklasikas (Čikagos mokykla) libertaras ekonomistas David Friedman naudoja pozityvizmą ir utilitarizmą savo pozicijos išaiškinimui ir pagrindimui.

Man ekonomikos mokslas yra lyg religiniai paistalai :) Visi tiki savo naratyvais. Toks įspūdis dar labiau išryškėtų prisiminus klasikinę ir marksistinę ekonomiką ir jos nusikliedėjimus. Nematau jokio pagrindo (o jo nematau niekur, nes netikiu transcendentinio signifikato egzistavimu) tikėti, kad ekonomikos mokslas atranda tiesą. Šitas mokslas skirtingų jo konfesijų yra naudojamas politiniams tikslams pasiekti ir yra tik dar viena valios siekti galios išraiška.
RB
senbuvis
Posts: 5793
Joined: 2004-05-18 13:16

2010-01-05 13:08

Dekonstruktorius wrote:Aš nesuprantu kam technokratiškai apeliuoti į mokslininkų autoritetą (kur tavo skepticizmas?).
Uhu, tikrai, kam apeliuoti į mokslą ir žinias bei jomis remtis, kai galima remtis postmodernistiniais pakliedėjimais? :)
Dekonstruktorius wrote:Man ekonomikos mokslas yra lyg religiniai paistalai
Uhu, žinau, tavo žinias apie ekonomiką jau turėjau galimybę įvertinti ankstesnėse diskusijose.
RB
senbuvis
Posts: 5793
Joined: 2004-05-18 13:16

2010-02-28 04:25

Pateko į rankas vieno tokio Nobelio premijos laureato P. Krugmano „The Return of Depression Economics and the Crisis of 2008“. Puiki knyga ne ekonomistams, gan paprastai paaiškinanti krizių (bent kai kurių) mechanizmą. Vertėtų paskaityti libertarams, paprastučiais modeliais išaiškinama, kodėl rinkos ekonomika kartais ne tik įlipa į duobę, bet ir nesugeba savarankiškai iš jos išlipti. Be viso to knyga dar ir puikiai parašyta, labai maloniai skaitoma ir be bereikalingo rimtumo, net ir kalbant apie globalines problemas.

Prieš tai kiek varčiau kito Nobelio premijos laureato J. Stiglitz'o „Globalization and Its Discontents“ – kiek prasčiau parašyta, gan šališka ir dažnai faktus šiek tiek iškraipanti Tarptautinio valiutos fondo politikos kritika. Tačiau labai įdomi kaip žvilgsnis iš vidaus į Pasaulio banko ir TVF virtuvę.
User avatar
Legionas
senbuvis
Posts: 2539
Joined: 2004-11-03 12:17
Location: Sask

2010-02-28 05:00

Aš šiemet perskaičiau visas Bill Bonner knygas. Jo žanras yra "literatūrinė enokomika". Rašo šmaikščiai, duoda praktinių patarimų kaip uždirbti turtą (pvz. pastaruosius 10 metų siūlė pirkti auksą nes matė kaip visokie populiarūs ekonomistai ir centriniai bankai sumovė ekonomiką. Auksas šį dešimtmetį išties buvo daugiausiai uždirbusi investicijų klasė). Šauniai mala į miltus visokius populiarius ekonomistus, centrinius planuotojus ir kitus šarlatanus.

Jo humoristinis, filosofinis stilius turėtų patikti net ir nesidomintiems ekonomika, nes jo raštuose daug istorinių pavyzdžių, pasišaipymo iš šiuolaikinių madingų "mąstytojų", tokių kaip Thomas Friedman, Krugman, Fukuyama.

Mano mėgiamiausias rašytojas grožinės ir ekonominės literatūros srityje.
RB
senbuvis
Posts: 5793
Joined: 2004-05-18 13:16

2010-02-28 16:04

Tai, ko gero, gan gerai iliustruoja, kaip formuojasi sektantiškas libertarų fanatizmas: jei aš renkuosi knygas pagal autorių mokslinius pasiekimus, libertarai – pagal tai, kiek autorių idėjos artimos jų pačių įsitikinimams. Turime uždarą ratą, kai ideologija filtruoja gaunamą informaciją, o gaunama informacija toliau stiprina ideologiją. Gan panašu į krikščionis fundamentalistus, skaitančius tik Bibliją, nes viso kito skaityti neverta.
User avatar
Legionas
senbuvis
Posts: 2539
Joined: 2004-11-03 12:17
Location: Sask

2010-02-28 18:21

Labai jau kuklus tas mūsų fanatizmas. Tik pripažįstam, kad pasaulis yra per sudėtingas, kad jį sėkmingai vairuotum iš kurio centrinio kabineto. Ir pageidautumėm, kad žmonės gautų ko nusipelnę.

Mes tiek fanatiški kiek gali būti fanatiški agnostikai. Nevaizduojam, kad žinom, kokia turi būti palūkanų norma, bedarbystės lygis, pensijos dydis, namų kaina, kiek saulės energetikos reikia šaliai, ar kiek žmonių priklauso gauti sveikatos draudimą. Ir nieks to nežino.
User avatar
MaikUniversum
senbuvis
Posts: 1207
Joined: 2008-09-27 21:58
Location: Vilnius

2010-03-04 15:21

Koks nepatenkintas RB kitų skaitoma literatūra :mrgreen: Get a life :lol:
User avatar
Dekonstruktorius
naujokas
Posts: 117
Joined: 2009-12-16 14:28

2010-03-04 15:59

Aš va šitą Vytauto Rubavičiaus knygelę skaitau dabar:

Image
Šios knygos tikslas – aiškintis postmodernybės ir modernybės santykį kapitalizmo sistemos raidos požiūriu. Remiamasi nuomone, kad kapitalo savidauga yra esminė kapitalizmo raidą skatinanti galia, įgaunanti socialinį ir kultūrinį visuomeninės saviorganizacijos pavidalą. Postmodernybė – nauja kapitalizmo stadija, kuri kyla iš modernybės ir išlaiko kai kuriuos jos bruožus. Išugdoma vartotojų visuomenė, vartojimui tampant „natūralia“ socialinės organizacijos ir tapatumų kūrimo priemone. Kultūra virsta gamybine jėga ir neišsenkančiu kultūrinių „išteklių“ aruodu. Vartojimo visuomenės branda kuria prielaidas gyvybei kolonizuoti ir genetiniams gyvybės „ištekliams“ perdirbti.
Vytautas Rubavičius. Postmodernusis kapitalizmas. Pratarmė
http://www.anarchija.lt/index.php/teori ... tarme.html

Darius Pocevičius komentaruose rašo: "Šiandien per knygos pristatymą V. Rubavičius prisipažino, kad priklauso krikčionių demokratų partijai, kuri niekada nebuvo sukurta."

Knyga tikrai puikiai parašyta, labai juokinga iš gramatologinio požiūrio taško :lol: Postmodernusis žargonas veržiasi pro visas puses.

Knygų mugėje dar buvau nusipirkęs GYVENIMO APOLOGIJA: NIETZSCHE'ĖS TEORINĖS INTERPRETACIJOS:

Image

Nemažai tų surinktų straipsnių apie Nyčės teorines teorijų interpretacijas jau buvau skaitęs, tai ne taip įdomu. :ax:
D3monas
senbuvis
Posts: 2100
Joined: 2008-05-10 16:22

2010-03-04 18:40

V. Valevičius
"Liberalizmas ir Demokratija"
User avatar
Dekonstruktorius
naujokas
Posts: 117
Joined: 2009-12-16 14:28

2010-03-05 10:38

RB wrote:Tai, ko gero, gan gerai iliustruoja, kaip formuojasi sektantiškas libertarų fanatizmas: jei aš renkuosi knygas pagal autorių mokslinius pasiekimus, libertarai – pagal tai, kiek autorių idėjos artimos jų pačių įsitikinimams. Turime uždarą ratą, kai ideologija filtruoja gaunamą informaciją, o gaunama informacija toliau stiprina ideologiją. Gan panašu į krikščionis fundamentalistus, skaitančius tik Bibliją, nes viso kito skaityti neverta.
Leisiu sau suabejoti ar tu mokslinių pasiekimų nebandai susieti su tuo kiek smarkiai žmogus artimas socialdemokratijos idėjoms. Man atrodo, kad ekonomikos moksle mes matome tai ką mes norime matyti.
RB
senbuvis
Posts: 5793
Joined: 2004-05-18 13:16

2010-03-05 17:39

Dekonstruktorius wrote:Leisiu sau suabejoti ar tu mokslinių pasiekimų nebandai susieti su tuo kiek smarkiai žmogus artimas socialdemokratijos idėjoms. Man atrodo, kad ekonomikos moksle mes matome tai ką mes norime matyti.
Taip, aš irgi visada maniau, kad Nobelio premijos duodamos už „artumą socialdemokratijos idėjoms“. Teisingai.
Post Reply