Narkotikų legalizavimas

Visos temos, susijusios su socialiniais mokslais.

Ar pritariate narkotikų legalizavimui?

Narkotikus reikia drausti! Kuo daugiau draudimų, tuo daugiau tvarkos.
3
8%
Tu ką, durnas? Mano verslas žlugs.
2
5%
Nereikia legalizuoti, nes valstybė vistiek nepadarys taip, kaip reikia, o tik apšiks viską savo negrabiais bandymais reguliuoti.
4
11%
Taip, reikia legalizuoti, apdėti mokesčiais ir imti reguliuoti rinką. Kuo daugiau reguliacijos, tuo daugiau tvarkos. Visi laimingi būna tada.
18
49%
Aš už, naujos erdvės pradėti savo verslą.
10
27%
 
Total votes: 37
User avatar
son
senbuvis
Posts: 2630
Joined: 2005-04-05 08:31
Location: Kaunas/London

2010-10-13 23:20

fizikanas wrote: Taip ir isivaizduoju, kaip argunemtuoji pries alkoholio legalizavima: "ahahah, kaip tu patikrinsi ar jis isgeres? duosi ipust? ;]]]". Patikrina zinok dalykus zmones, nereikalingos tam ateities technologijos.
as neklausiu kaip patikrint ar jis vartojo ar ne as klausiu kaip patikrinti kiek narkomanui reikia dozes vienai dienai juolab kad jo tolerancija labai stipreja ilga perioda.
jus saket tikrinsit kiek zmonem reikia gramu per diena. tad bukit malonus pasakykit KAIP jus patikrinsit?
User avatar
fizikanas
senbuvis
Posts: 5791
Joined: 2004-05-27 19:45

2010-10-14 18:10

son wrote:
fizikanas wrote: Taip ir isivaizduoju, kaip argunemtuoji pries alkoholio legalizavima: "ahahah, kaip tu patikrinsi ar jis isgeres? duosi ipust? ;]]]". Patikrina zinok dalykus zmones, nereikalingos tam ateities technologijos.
as neklausiu kaip patikrint ar jis vartojo ar ne as klausiu kaip patikrinti kiek narkomanui reikia dozes vienai dienai juolab kad jo tolerancija labai stipreja ilga perioda.
Zinau ko klausiat ir nesuprantu, negi manot, kad tolerancija heroinui yra kazkokia mislinga fizine busena, kuriai nustatyti dar nera israsti tyrimai ar ka? Nu as ne medikas, bet tikrai nustebciau jei tam reikia daugiau nei patikrinti koki slapimo megini.
User avatar
son
senbuvis
Posts: 2630
Joined: 2005-04-05 08:31
Location: Kaunas/London

2010-10-14 22:07

fizikanas wrote:Zinau ko klausiat ir nesuprantu, negi manot, kad tolerancija heroinui yra kazkokia mislinga fizine busena, kuriai nustatyti dar nera israsti tyrimai ar ka? Nu as ne medikas, bet tikrai nustebciau jei tam reikia daugiau nei patikrinti koki slapimo megini.
nustebinsiu. bet is slapimo tyrimo nustatysit tik ar zmogus vartojo narkotine medziaga (slapimo tyrimai ne visas medziagas rodo taip pat skiriasi skaidymo i slapima terminai skirtingom medziagom nustatyti) beje tai nera patikimas testas norint patikimai analizuoti laboratorijose atliekami organizmo terpiu kokybiniai ir kiekybiniai tyrimai ir tai parodo AR ZMOGUS VARTOJO taciau nenustato jo tolerancijos.
cheminio junginio tolerancijai nustatyti asmuo privalo buti stebimas tam tikra laikotarpi vartojantis ta chemini preparata. kitaip tariant tokie narkomanai turi savanoriskai (na kai kuriose valstybese per prievarta gal) leistis stebimi vartojantys narkotines medziagas ir leisti kuri laika atlikti laboratorinius tyrimus.
narkologijos klinikoj tai paaiskintu placiau manau taciau lietuvoj tokie dalykai kiek man zinoma siuo metu nedaromi nes ilgalaikiam vartojimui stebeti reikalingi plauko testai kas itin brangu.
D3monas
senbuvis
Posts: 2100
Joined: 2008-05-10 16:22

2010-10-14 23:04

insurrectum wrote: Šiokia tokia studija su socialiniais rodikliais (lyginami maišantys heroiną su kokainų, ir vien tik heroino vartotojai):
http://files.institutodepsiquiatria.web ... 0model.pdf
Nemanau, kad šis šaltinis tinkamas diskusijoje, nes jame kalbama apie maniakinę depresiją turinčius asmenis. Tai tokie žmonės, kurie patiria nuotaikų šuolius nuo savižudiškai prastos nuotaikos iki be galo geros, kitaip tariant, pasireiškia manijos ir depresijos epizodai. Tokie sutrikimai trukdo gyventi, nes žmogus nepajėgus kontroliuoti savo emocinės būsenos ir dėl to labai sunku išlaikyti gerus tarpasmeninius santykius. Kadangi psichinės ligos rečiau diagnozuojamos ir nurašomos ant nevykusio charakterio... Tokie žmonės linkę save "gydyti", kas Lietuvėlėje gali pasireikšti alkoholizmu ar to paties heroino su kokainu vartojimu, nes šie žmonės nori nesijausti prastai. Kalbant apie narkotikų legalizavimą visoje visuomenėje ir to pasekmes ar grėsmes reikėtų žiūrėti į tyrimus su tipiniais žmonėmis, o ne su maniakinę depresiją turinčiais, nes jiems narkotinių medžiagų reikia normaliam funkcionavimui, tik ne tų, kurias jie patys susiranda, o tų, kurias psichiatras prirašo. Ir blogiausia, kad nemaža dalis turinčių maniakinę depresiją to net nežino, nežino kad tokia liga iš viso yra.
User avatar
insurrectum
pradedantis
Posts: 493
Joined: 2006-09-28 15:01

2010-10-15 14:36

D3monas wrote: Nemanau, kad šis šaltinis tinkamas diskusijoje, nes jame kalbama apie maniakinę depresiją turinčius asmenis.
Tiesa, bet mano posto kontekstas buvo kitas. Tiesiog šie skaičiai paneigia mano gerokai perdėtą teiginį, jog heroinas neišvengiamai sukelia asmens neveiksnumą. Visi tirti asmenys kenčia nuo maniakinės depresijos, bet PVZ:
per 60 procentų jų yra dirbantys, o 43 procentų dirbančių nepatiria problemų darbe. Vadinasi bent 26 procentų vartotojų darbingumas nenukentėjo net pasireiškus maniakinei depresijai (čia nesvarbu, ar depresija buvo priklausomybės heroinui priežastis ar pasekmė).
User avatar
son
senbuvis
Posts: 2630
Joined: 2005-04-05 08:31
Location: Kaunas/London

2010-10-15 21:58

o man pasidare idomu kodel ne vienas nereplikavom kad nemokamas heroino dalinimas narkomanui gali skatinti narkomanijos augimo masta o narkotikus padaryti nemokamus is valstybes kisenes visiem to pageidaujantiem nes karta pavartojes gali irodineti jog jau esi narkomanas ir gauti heroina uz dyka..
kazkaip idiotiska visa sita mintis atrodo
sovijus
skeptikas
Posts: 608
Joined: 2007-03-24 15:30

2010-10-18 01:42

7x wrote:Gal galėčiau tuomet paklausti, kodėl apskritai diskutuoji?
Išdėsčiau savo požiūrį į klausimą, atsakinėjau į klausimus, gilinausi į kitų požiūrius, kokie principai slepiasi už jų.
RB wrote:O va Bin Ladenas, ko gero, visai galėtų įsigyti tokią galvutę už rinkos kainą, jei tik ta rinka egzistuotų. Neišsisukinėk. Tai reikia leisti laisvai kurti tokią rinką ar ne?
Nieko aš neišsisukinėju, tavo klausimas kvailas. Tokios rinkos susikūrimui jokių leidimų/neleidimų nereikia. Kaip jų nereikia narkotikų, ginklų ir pan. rinkoms. Jei ji nesusikuria, tai dėl pernelyg didelių gamybos kaštų, per mažo poreikio, per didelės rizikos, susijusios su galingų ginklų pardavimu lunatikams (Žemė tai viena, kur pabėgsi tų pinigų išleist?).
RB
senbuvis
Posts: 5793
Joined: 2004-05-18 13:16

2010-10-18 20:42

sovijus wrote:Nieko aš neišsisukinėju, tavo klausimas kvailas. Tokios rinkos susikūrimui jokių leidimų/neleidimų nereikia. Kaip jų nereikia narkotikų, ginklų ir pan. rinkoms. Jei ji nesusikuria, tai dėl pernelyg didelių gamybos kaštų, per mažo poreikio, per didelės rizikos, susijusios su galingų ginklų pardavimu lunatikams (Žemė tai viena, kur pabėgsi tų pinigų išleist?).
Ne, tu paprastai atsakyk – ar reikia panaikinti visus egzistuojančius ribojimus, susijusius su radioaktyvių medžiagų įsigijimu, gabenimu, perdirbimu ir pardavimu ir oficialiai leisti kiekvienam norinčiam kurti branduolinį ginklą ir jį pardavinėti?
Atsakymo variantai: taip / ne.
(O tokia rinka nesukuriama dėl to, kad branduolinio kuro sodrinimo gamykla yra kiek brangesnis, didesnis, sudėtingesnis daiktas nei vazonas su kanapės augalu, ir todėl slapta susikurti ir parduoti branduolinį ginklą yra pakankamai sudėtinga. Būtent dėl galiojančių apribojimų ir stebėjimo visose grandyse.)
sovijus
skeptikas
Posts: 608
Joined: 2007-03-24 15:30

2010-10-19 13:45

omfg... gi jau keletą kartų atsakymus gavai ir šitoj temoj ir kitose. Jei tau neįdomūs mano paaiškinimai kodėl aš taip manau, tai še tau vienos frazės atsakymas jau trečią kartą:
RB wrote:ar reikia panaikinti visus egzistuojančius ribojimus, susijusius su radioaktyvių medžiagų įsigijimu, gabenimu, perdirbimu ir pardavimu ir oficialiai leisti kiekvienam norinčiam kurti branduolinį ginklą ir jį pardavinėti?
TAIP. ne tik "oficialiai leisti", bet dar ir oficialų pagyrimo raštą skirti, pabučiuoti, pamyluoti.

Gal atstosi su to pačio klausimo kartojimu dabar, dvasia tu nečysta?
User avatar
Svetimas
senbuvis
Posts: 4692
Joined: 2004-05-25 19:04
Location: Vilnius

2010-10-19 17:23

Sovijus wrote:O ar tu supranti, kad ginčijiesi su manim ten, kur man neegzistuoja joks ginčas... Man nerūpi ar ir kaip visuomenė susigrąžins ar padengs jai padarytą "žalą". Man net neįdomu ar ta žala yra daugiau tariama, ar reali. Ir tuo labiau, man nerūpi kaip ir kiek koks bėdžius sau susiės sveikatą. Mano tikslas nėra tos visuomenės gerbūvis ar užtikrinti, kad kažkas kitas nugyventų "sveiką ir produktyvų" gyvenimą, pagal mano kriterijus.
O tu ne visuomenės narys? Jei ne - tai kas tada? Paralelinės Visatos gyventojas?
Jeigu tavo veiksmai neturėtų niekam, išskyrus tave, jokios neigiamos įtakos, tai daugeliui būtų dzin, ką ir kaip tu darysi. Tačiau šioje vietoje išlenda viešųjų gėrybių problema: išsisukdamas nuo potencialiai žalingų prekių akcizo, tu brangini viešąsias gėrybes tiems, kurie akcizą už minėtas prekes susimoka, ir tiems, kurie jų iš vis nenaudoja. Pvz. dėl tokių Sovijų kitiems statistiškai didės sveikatos draudimo kaina, eilės gydymo įstaigose ir pan. Kodėl tie kiti turėtų primokėti už tokių Sovijų asmeninius eksperimetus? Aukščiau sakei, kad už malonumus ir laisvę turi mokėti. Net vėžys tau dzin. O už akcizą susimokėti tai jau nebeišgalėtum?
Tarkim tau siūlo: "OK. Eksperimentuok su savim kaip nori, tik susimokėk už tai sąžiningesnę kainą.". O tu į tai: "Man taip per brangu. Aš esu šykštus sociopatas, todėl man pigiau pirkti juodojoj rinkoj." Tai kaip čia dabar yra? Kur čia tas, pasiruošęs mokėti už laisvę, staiga dingo? ;)
Sovijus wrote:Įvardink tuos "sunkiuosius" narkotikus. Problema, šnekant su niekada nebandžiusiais įvairesnių narkotikų, yra ta, kad jie šneka klišėmis ir skirsto narkotikus į grupes remdamiesi visokiausiais keistais kriterijais. Iš visų žinomesnių narkotikų neesu bandęs tik heroino. Iki šiol vartoju įvairius narkotikus, tiesa, labai nereguliariai.
O nesinori tų įvairių narkotikų pabandyti tankiau? Jei ne, tai kas stabdo?
Sunkiaisiai narkotikais laikau, kad ir tą patį heroiną, intraveninius narkotikus. Nikotiną laikau lengvuoju narkotiku. Apie rūkymą užsiminiau, nes manau, kad remtis gan gerai žinomo dalyko pavyzdžiu yra geriau nei kalbėti tuščiai. Kai kurias neigiamas išvadas lengviesiems narkotikams galima būtų perkelti ir sunkiesiems. Nesitikėjau, kad esi ir kituose narkotikuose patyręs.
Sovijus wrote:Mano sprendimas rūkyti buvo paremtas asmeninio pasitenkinimo siekimu. Jo nenusvėrė jokia informacija, kurią aš kuo puikiausiai supratau. Visiškai pasiryžęs buvau vėliau susirgti plaučių vėžiu (ar kokia kita liga). Aš padariau sprendimą, susitaikiau su galimomis pasekmėmis. Nustojau rūkyti, nes rūkymas nebeiteikė man malonumo ir ėmiau jaustis kvailai, mokėdamas absurdišką sumą už kažką, kas man net nebepatiko. Niekada net nekilo mintis, kad geriau jau kas nors man jėga būtų uždraudęs rūkyti anksčiau. Už malonumus turi mokėti, už laisvę turi mokėti. Už viską, kas gera gyvenime turi mokėti vienokia ar kitokia forma. Nemokama yra tik rutina ir vergystė.
Hmm... O įvairios galimos priklausomybės nieko bendro su tavo taip bijoma rutina ir vergyste neturi?

Tavo racionalaus apsisprendimo rūkyti istorija man skamba gan neįtikinamai. Pvz. pirmosios cigaretės nebūna jau tokios malonios. Tu tikrai sąmoningai ir specialiai prie to pratinaisi, nes žinojai, kad po kurio laiko pradėsi jausti malonumą? O kai užfiksavai, kad "jau nebejauti malonumo" tai iš karto ir metei?
Na, o jei jau sakai tiesą, tai manau, kad esi statistiškai nereikšmingas unikumas, nes daugelis tokiais dalykais užsiima ir į priklausomybes patenka dėl iracionalių priežasčių. Sąmoningų ir valingų pastangų, kad patekti į tam tikrą priklausomybės "termodinaminę duobę" paprastai nereikia. Tų pastangų paprastai prireikia, kad į tas "duobes" nepatekti arba iš jų kapanotis.
sovijus
skeptikas
Posts: 608
Joined: 2007-03-24 15:30

2010-10-24 00:23

Svetimas wrote:Pvz. dėl tokių Sovijų kitiems statistiškai didės sveikatos draudimo kaina, eilės gydymo įstaigose ir pan.
Ir, aišku tokie "sovijai" kalti dėl to, kad tam tikrose šalyse egzistuoja visuotinė sveikatos apsauga... Kas tau sakė, kad aš būčiau prieš asmeninį draudimą? Tipo aš kaltas, kad kažkas sukūrė gudrią sistemą, kurioje sveikatos draudimo kaštai paskirstomi visiems visuomenės nariams, o paskui šituo faktu naudojamasi kaip dingstimi nurodinėti vienas kitam kaip tvarkytis savo sveikatą?

Aš labai puikiai suvokiu, kad jei jau per tokį socialistinį paskirstymą sveikata tampa visų reikalu, tai neišvengiamai bus bandoma tuos reikalus reguliuoti, taupyti lėšas, kur tik įmanoma. Ir šitas reguliavimas yra pagrįstas, jei manai, kad visuotinė sveikatos apsauga yra siekiamybė.
Svetimas wrote:O nesinori tų įvairių narkotikų pabandyti tankiau? Jei ne, tai kas stabdo?
Tiesiog nenoras arba noro nebuvimas.
Svetimas wrote:Sunkiaisiai narkotikais laikau, kad ir tą patį heroiną, intraveninius narkotikus.
Na, "intraveniniai narkotikai" yra labai jau problematiškas apibrėžimas, kai kuriuos narkotikus galima vartoti ir intraveniškai, ir kitais būdais. Pats intraveniškas vartojimas sukelia papildomą riziką. Jei alkoholį vartotum intraveniškai, nenustebčiau jei jis pasirodytų ne ką mažiau pavojingas sveikatai, nei heroinas.

Na, o jei jau nikotiną laikai "lengvuoju" narkotiku, tai į "sunkesniųjų" tarpą beliktų įrašyti tik tris substancijas (kiek atmintis "tempia"): heroiną, kokainą ir metadoną.
Svetimas wrote:Na, o jei jau sakai tiesą, tai manau, kad esi statistiškai nereikšmingas unikumas, nes daugelis tokiais dalykais užsiima ir į priklausomybes patenka dėl iracionalių priežasčių. Sąmoningų ir valingų pastangų, kad patekti į tam tikrą priklausomybės "termodinaminę duobę" paprastai nereikia. Tų pastangų paprastai prireikia, kad į tas "duobes" nepatekti arba iš jų kapanotis.
Todėl aš privalau padėti tiems vargetoms ir taikstytis su įvairiais apribojimais, nes taip jiems palengvinsiu gyvenimą? O jei nesutinku, tai būsiu priverstas? Tai taip ir sakyk, o ne pasakok graudžias istorijas apie tai, kaip sunku kai kuriems žmonėms išlipti iš visokių priklausomybių liūno.
sovijus
skeptikas
Posts: 608
Joined: 2007-03-24 15:30

2010-10-24 13:39

vo:

http://www.delfi.lt/news/daily/Health/n ... d=37819331
Anot Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininko Juozo Pundziaus, reikėtų apriboti nesveiko maisto pardavimus vietos, o galbūt ir amžiaus, atžvilgiu, kaip tai padaryta kontroliuojant alkoholio pardavimą, o ant kai kurių pakuočių turėtų atsirasti užrašas, kad jų vartojimas sukelia mirtiną širdies ir kraujagyslių ligą.
lol, aš tai už tai, kad ant kiekvieno produkto dėtų užrašus: "Prisimink, kad mirsi!". Ne tik apie pavojų sveikatai perspėsi, bet gal ir filosofinių minčių sukelsi.
Su gyvenimo būdu susijusių ligų gydymui išleidžiama iki 75 proc. sveikatos apsaugos biudžeto. Ką gali padaryti valstybė, kad žmonės sveikai gyventų ir kultūringai valgytų? Įstatymu uždrausti nesveikai maitintis negalima.
O kodėl negalima? Jei jau pripažįstame, kad kiekvieno individo sveikata ir mityba yra valstybės reikalas, tai galima gi ir uždrausti, kaip ir visus narkotikus, tabaką ar alkoholį.
Reikia padaryti taip, kad nesveika gyvensena žmogui būtų per brangi. Tai iš tiesų galėtų būti akcizų didinimo kelias
aha, žinomas, o kaip gi kitaip. Tegu ir toliau kariauja sau su narkotikais, nes legalizavus juos, imsis reguliavimo štai tokie klounai.
User avatar
MaikUniversum
senbuvis
Posts: 1207
Joined: 2008-09-27 21:58
Location: Vilnius

2010-10-30 17:25

Narkotikai ne valstybės, o asmeninis reikalas. :) Paprasta.
User avatar
Transgresija
skeptikas
Posts: 553
Joined: 2010-08-22 12:49

2010-10-30 20:03

Na taip, viskas fundamentaliame lygyje atsiremia į common sense, bet asmeninės preferencijos gali veikti kaip sisteminis atskirų veikėjų prieštaravimas.
sovijus
skeptikas
Posts: 608
Joined: 2007-03-24 15:30

2010-10-30 20:39

MaikUniversum wrote:Narkotikai ne valstybės, o asmeninis reikalas. :) Paprasta.
Bet koks borgas tau paprieštaraus, kad tavo vartojami narkotikai jam gali sukelti įvairių nepatogumų. Tokių kaip: didesnės išlaidos sveikatos apsaugai; galimas mažesnis tavo darbo našumas ir kritęs produktyvumas, kuriant tą bendrąjį gėrį - BVP; sukelta priklausomybė gali paskatinti tave nusikalsti ir pan.
Transgresija wrote:Na taip, viskas fundamentaliame lygyje atsiremia į common sense, bet asmeninės preferencijos gali veikti kaip sisteminis atskirų veikėjų prieštaravimas.
O kaip tai skambėtų žmonių kalba?
User avatar
Svetimas
senbuvis
Posts: 4692
Joined: 2004-05-25 19:04
Location: Vilnius

2010-10-30 20:47

sovijus wrote:
Svetimas wrote:Pvz. dėl tokių Sovijų kitiems statistiškai didės sveikatos draudimo kaina, eilės gydymo įstaigose ir pan.
Ir, aišku tokie "sovijai" kalti dėl to, kad tam tikrose šalyse egzistuoja visuotinė sveikatos apsauga... Kas tau sakė, kad aš būčiau prieš asmeninį draudimą? Tipo aš kaltas, kad kažkas sukūrė gudrią sistemą, kurioje sveikatos draudimo kaštai paskirstomi visiems visuomenės nariams, o paskui šituo faktu naudojamasi kaip dingstimi nurodinėti vienas kitam kaip tvarkytis savo sveikatą?

Aš labai puikiai suvokiu, kad jei jau per tokį socialistinį paskirstymą sveikata tampa visų reikalu, tai neišvengiamai bus bandoma tuos reikalus reguliuoti, taupyti lėšas, kur tik įmanoma. Ir šitas reguliavimas yra pagrįstas, jei manai, kad visuotinė sveikatos apsauga yra siekiamybė.
O ką tas "asmeninis draudimas" iš esmės pakeistų? Negi dėl to besidraudžiantiems bus maloniau kartu su kokiu rūkoriumi, pijokėliu ar pan. mokėti panašias įmokas?
Ir kaip tu įsivaizduoji tą "asmeninį draudimą"? Pvz. nutiko nelaimė ir guli Sovijus be sąmonės. Pašaliniai jam bando iškviesti greitąją. Kas ir kaip nustatys, kokiu draudimu Sovijus apsidraudęs ir sureguliuos, kokias medicinines paslaugas jam suteikti? Juk jei Sovijus brangesniu draudimu apsidraudęs, tai jam prireiks brangesnių ir kokybiškesnių paslaugų? O jei jo asmeninis draudimas pigus arba jis jo išvis neturi?
sovijus wrote:
Svetimas wrote:O nesinori tų įvairių narkotikų pabandyti tankiau? Jei ne, tai kas stabdo?
Tiesiog nenoras arba noro nebuvimas.
Kodėl? Negi nepatiko?
sovijus wrote:Na, o jei jau nikotiną laikai "lengvuoju" narkotiku, tai į "sunkesniųjų" tarpą beliktų įrašyti tik tris substancijas (kiek atmintis "tempia"): heroiną, kokainą ir metadoną.
Na, gal ir iš ties neteisingai suklasifikavau nikotiną. O tai ką nors keičia?
sovijus wrote:
Svetimas wrote:Na, o jei jau sakai tiesą, tai manau, kad esi statistiškai nereikšmingas unikumas, nes daugelis tokiais dalykais užsiima ir į priklausomybes patenka dėl iracionalių priežasčių. Sąmoningų ir valingų pastangų, kad patekti į tam tikrą priklausomybės "termodinaminę duobę" paprastai nereikia. Tų pastangų paprastai prireikia, kad į tas "duobes" nepatekti arba iš jų kapanotis.
Todėl aš privalau padėti tiems vargetoms ir taikstytis su įvairiais apribojimais, nes taip jiems palengvinsiu gyvenimą? O jei nesutinku, tai būsiu priverstas? Tai taip ir sakyk, o ne pasakok graudžias istorijas apie tai, kaip sunku kai kuriems žmonėms išlipti iš visokių priklausomybių liūno.
Nesuprantu apie kokius apribojimus tamsta kalbi. Aš juk nieko riboti nesiūliau. O tu pats esi prieš narkotikų legalizavimą. Aš tik pasakiau, kad tavo neva valingas, sąmoningas ir racionalus elgesys faktiškai nelabai kuo skiriasi nuo kitų žmonių iracionalaus elgesio. Ir man nesuprantama, kodėl tu tą tau nelabai kuo pasitarnaujantį racionalumą net pabrėži. Tiesą pasakius, kol kas aš visiškai nesuprantu tavo pozicijos. Tik kažkuo labai primena maištingus paaugliškus pafilosofavimus ar išsikalinėjimą.
sovijus
skeptikas
Posts: 608
Joined: 2007-03-24 15:30

2010-10-30 21:32

Svetimas wrote:O ką tas "asmeninis draudimas" iš esmės pakeistų? Negi dėl to besidraudžiantiems bus maloniau kartu su kokiu rūkoriumi, pijokėliu ar pan. mokėti panašias įmokas?
Tai visuotinis sveikatos draudimas yra visiems vienodas, aš nematau problemos jei draudimo dydis priklausytų nuo rizikos laipsnio. T.y. būtų pritaikytas asmeniškai.
Svetimas wrote:Kodėl? Negi nepatiko?
Patinka. Bet man ir šokoladas patinka, vienok nematau reikalo jį nuolat ryti. Dauguma narkotikų yra pakeliantys tonusą, duodantys energijos antplūdį, to ne visada norisi. Tau kasdien norisi prisigerti? (jei vartoji alkoholį).
Svetimas wrote:Na, gal ir iš ties neteisingai suklasifikavau nikotiną. O tai ką nors keičia?
Narkotikų politika neturėtų būti atsiejama nuo alkoholio, tabako. Nebent, žinoma, nuoseklumas nėra siektinas dalykas.
Svetimas wrote:Nesuprantu apie kokius apribojimus tamsta kalbi. Aš juk nieko riboti nesiūliau. O tu pats esi prieš narkotikų legalizavimą. Aš tik pasakiau, kad tavo neva valingas, sąmoningas ir racionalus elgesys faktiškai nelabai kuo skiriasi nuo kitų žmonių iracionalaus elgesio. Ir man nesuprantama, kodėl tu tą tau nelabai kuo pasitarnaujantį racionalumą net pabrėži.
Ok. Aš, tavęs paprašytas, papasakojau, kiek laiko rūkiau ir kaip mečiau. Į tai tu atsakiai gana banaliu pastebėjimu, kad jei ir mečiau ar tęsiau rūkyti racionaliai pasirinkęs, bet pradėjau tai jau tikrai ne dėl racionalių priežasčių... so what? Dangus mėlynas, saulė kyla rytuose.

Kadangi esu geresnės nuomonės apie tave, pamaniau, kad tavo toks trivialus pastebėjimas už savęs slepia argumentą: neva narkotikų, tabako, alkoholio kontrolė yra pateisinama tuo, kad reikia apsaugoti žmones nuo iracionalių sprendimų galinčių vesti į "priklausomybės duobę". Klydau?
Svetimas wrote:Tiesą pasakius, kol kas aš visiškai nesuprantu tavo pozicijos.
Mano pozicija dėl narkotikų legalizavimo išdėstyta pirmame poste.
User avatar
Svetimas
senbuvis
Posts: 4692
Joined: 2004-05-25 19:04
Location: Vilnius

2010-10-30 22:38

sovijus wrote:
Svetimas wrote:O ką tas "asmeninis draudimas" iš esmės pakeistų? Negi dėl to besidraudžiantiems bus maloniau kartu su kokiu rūkoriumi, pijokėliu ar pan. mokėti panašias įmokas?
Tai visuotinis sveikatos draudimas yra visiems vienodas, aš nematau problemos jei draudimo dydis priklausytų nuo rizikos laipsnio. T.y. būtų pritaikytas asmeniškai.
O galėtum man detaliau ir konkrečiau papasakoti, kokiais būdais tu įvertintum ir sektum per draudiminį laikotarpį tą rizikingumą? Negi kiekvienam ant kaktos parašyta, kaip jie gyvena ir ką vartoja ar naudoja? Aš šioje vietoje matau pakankamai daug rimtų praktinių sunkumų.
Akcizų atveju šia prasme daug paprasčiau: už rizikos laipsnį primoki tiesiogiai vartodamas kenksmingas medžiagas. Nors, iš kitos pusės, šioje vietoje išlenda kontrabandos ir juodosios rinkos problema. Galbūt ją pavyktų išspręsti kažkieno taip mylimos laisvosios rinkos priemonėmis, pvz. "stukačiais", kurie informuotų apie pažeidimus už tam tikrą procentą, nuo šešėlinės apyvartos (bet čia tik šiaip naivi mintis ekspromtu).
sovijus wrote:
Svetimas wrote:Kodėl? Negi nepatiko?
Patinka. Bet man ir šokoladas patinka, vienok nematau reikalo jį nuolat ryti. Dauguma narkotikų yra pakeliantys tonusą, duodantys energijos antplūdį, to ne visada norisi. Tau kasdien norisi prisigerti? (jei vartoji alkoholį).
Aš maniau, kad tu jų privengi iš atsargumo. Tai, kad narkotikai tavęs nepakabino, dar nereiškia, kad į juos reikia žiūrėti atsainiai. Nesutinki?
sovijus wrote:
Svetimas wrote:Nesuprantu apie kokius apribojimus tamsta kalbi. Aš juk nieko riboti nesiūliau. O tu pats esi prieš narkotikų legalizavimą. Aš tik pasakiau, kad tavo neva valingas, sąmoningas ir racionalus elgesys faktiškai nelabai kuo skiriasi nuo kitų žmonių iracionalaus elgesio. Ir man nesuprantama, kodėl tu tą tau nelabai kuo pasitarnaujantį racionalumą net pabrėži.
Ok. Aš, tavęs paprašytas, papasakojau, kiek laiko rūkiau ir kaip mečiau. Į tai tu atsakiai gana banaliu pastebėjimu, kad jei ir mečiau ar tęsiau rūkyti racionaliai pasirinkęs, bet pradėjau tai jau tikrai ne dėl racionalių priežasčių... so what? Dangus mėlynas, saulė kyla rytuose.

Kadangi esu geresnės nuomonės apie tave, pamaniau, kad tavo toks trivialus pastebėjimas už savęs slepia argumentą: neva narkotikų, tabako, alkoholio kontrolė yra pateisinama tuo, kad reikia apsaugoti žmones nuo iracionalių sprendimų galinčių vesti į "priklausomybės duobę". Klydau?
Iš esmės neklysti. Aš manau, kad narkotikai yra dalykas su kuriuo reikia elgtis atsargiai. Tik iš to neseka, jog juos reikia būtinai drausti. Mano galva egzistuoja skirtumas tarp blogybės legalumo ir priimtinumo, nors daugelis linkę tuos dalykus tapatinti. Pvz. abortai gali būti nepriimtini, tačiau legalūs dėl grynai pragmatinių priežasčių.
Last edited by Svetimas on 2010-10-30 22:49, edited 1 time in total.
Post Reply