Cinemaniacs

Lengvi randominiai paplepėjimai apie gyvenimą
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-01-17 18:15

Philip K. Dick's Electric Dreams, buvau numetęs po gal ketvirtos serijos, bet per laiką blogas skonis burnoj išsivadėjo ir vėl grįžau kaip ta engiama žmona. Nu blogai. Tokio rašytojo vardas išnaudojamas kažkokių vidutiniokų vidutiniškai kūrybai platinti. Nes tos antologijos serijos su jo apsakymais neturi praktiškai nieko bendro. Dažniausiai neišlaikytas ne tik siužetas, bet ir pačios idėjos, dvasia, temos.
Pagrindinės serialo mintys tėra lėkšta visuomenės kritika ir visokie social commentary. Dicko fanai, neapsigaukite, pavadinimas tik masalas, klaidinanti reklama, nieko daugiau.

Ypač užkliuvo „Kill all others“ serija, kurios siužetas yra panašiai kaip Svetimas mato Lietuvą, tik užsukta iki 11 šaržavimo tikslais. Ateities visuomenė tokia apatiška, atbukusi ir nesijaučianti galinti kažką pakeisti, kad kai politikas eina į rinkimus su šūkiu „kill all others“, tik vienam žmogui tas užkliūva. Likę nelabai net atkreipia dėmesį, o jei ir atkreipia, tai gūžteli pečiais - matyt politikė žino, ką daro. Jei nesi other, neturi dėl ko nerimauti. Na buvo fun penkias minutes, pusėtina tokia idėja, nepadarytų gėdos visuomenę satyruojančiam 16-mečiui autoriui ar „Black Mirror“ kūrėjams. Bet c'mon, jei pavadinime Philip K. Dick tai aš ir tikiuosi Philip K. Dick o ne kokio Richard Bacho - ir kai daugiau mažiau paaiškėjo, kas yra tie others, o jie be abejo yra tie atskalūnai kur nepritampa prie bukos visuomenės ir mąsto patys ir nori kažką keisti, tai čiut nesuvimdė.
Vilius
emeritas
Posts: 6521
Joined: 2004-04-19 12:28

2018-02-21 14:51

Gal reikėtų atskiros temos serialams? O tai dar įžeisim kokį tikro kino mylėtoją :)

Anyway, peržiūrėjom pirmą The Man in the High Castle sezoną. Labai patiko. Ypač patiko kaip autentiškai padaryti kostiumai, mašinos, miestų vaizdai ir pan. Yra daug gana išdirbtų ir spalvingų personažų, siužetas irgi neblogas (nu bent jau kaip serialui). Vienintelis dalykas, kuris truputį kelia nerimą, tai tos užuominos apie alternatyvias realybes (paskutinėse pirmo sezono serijose).. Atsimenu, kai Lost pradėjo žongliruoti su tom alternatyviom siužeto linijom, tai paskui taip ir nebeišsipainiojo.. Tikiuosi su High Castle taip neatsitiks.
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-02-21 15:25

Despòtas wrote:
2018-02-21 14:51
Gal reikėtų atskiros temos serialams? O tai dar įžeisim kokį tikro kino mylėtoją :)
Tai gerai, lai įsižeidžia, vis smagiau ;)
O modernūs serialai niekuo nenusileidžia kinui ir dažnai daug kuo jį lenkia.
Anyway, peržiūrėjom pirmą The Man in the High Castle sezoną. Labai patiko. Ypač patiko kaip autentiškai padaryti kostiumai, mašinos, miestų vaizdai ir pan. Yra daug gana išdirbtų ir spalvingų personažų, siužetas irgi neblogas (nu bent jau kaip serialui).
Mūsų skoniai matau labai stipriai skiriasi. Aš daug tikėjausi iš to serialo, sekiau jo kūrimą nuo kai tik pasirodė pirmos užuominos spaudoje iki kai po 10 metų pagaliau pavyko sukurti, tai gal todėl žiauriai nusivyliau. Pirma serija patiko, į ekraną perkelta tikrai neblogai, kai kurios vietos stipriai iškraipytos bet taip gan pateisinamai iškraipytos, t.y. nesunkiai suprantu kodėl tą pakeitė. Nerašysiu ką būtent kad nespoilinčiau. Tačiau kuo toliau, tuo prasčiau, vis labiau nutolo nuo knygos ir jos idėjų link kažkokių holyvudinių nesąmonių, ir galiausiai ta serija kai pasirodė tas kičinis bounty hunter personažas man galutinai užmušė norą žiūrėti. Priedo, dauguma dialogų buvo kažkokie infantiliški. Seniai žiūrėjau bet kiek pamenu buvo vieta, kur merginai kurios sesuo ką tik žuvo vienas personažas sako "this is serious" ar na kažkaip panašiai. Super nerealistiška. Neskaitant to, ir šiaip kažko trūko serialui, kažkokie neįdomūs ir nerūpintys serialo personažai, siužeto vingiai ir t.t.

Tavo minėti pliusai, na taip, tos vietos gerai padarytos, fašizmas su vietiniais JAV atspalviais tikrai gerai perteiktas, patiko :)

Na o atitinkama Philip K. Dick knyga tai man iki dabar viena mėgstamiausių jo knygų ir knygų apskritai. Gaila, kad mirė taip ir neparašęs antrosios dalies.
Vienintelis dalykas, kuris truputį kelia nerimą, tai tos užuominos apie alternatyvias realybes (paskutinėse pirmo sezono serijose).. Atsimenu, kai Lost pradėjo žongliruoti su tom alternatyviom siužeto linijom, tai paskui taip ir nebeišsipainiojo..
O kad tu žinotum, kiek stipriai alternatyvių realybių linija yra dumbed down seriale ir koks sukramtytas lengvai virškinamas popcornas ten paliktas.... (sprendžiu tik iš ~7 matytų pirmo sezono serijų)... lyginant kas buvo knygoje :)

Apskritai tokie filosofiniai klausimai kaip kas yra realybė, kiek yra realybių, ar mes iš tiesų suvokiame tikrą realybę ir t.t. ir t.t. yra Philip K. Dick arkliukas. Daugumoje jo knygų įsiveliama į šią painiavą, vienaip ar kitaip išreikštą. Tik skirtingai nei lost, pas jį yra taip vadinamas method behind the madness. Lost nemačiau bet kiek girdėjau ten prikūrė paslaptingo šlamšto kad būtų paslaptinga net nesistengdami kažką rišlaus pavaizduoti?
Vilius
emeritas
Posts: 6521
Joined: 2004-04-19 12:28

2018-02-22 11:51

Sejanus wrote:
2018-02-21 15:25
Mūsų skoniai matau labai stipriai skiriasi.
Priimsiu tai kaip komplimentą 8)
Sejanus wrote:
2018-02-21 15:25
[..] ir galiausiai ta serija kai pasirodė tas kičinis bounty hunter personažas man galutinai užmušė norą žiūrėti.
Turi omeny tą kaubojų? Man jis būtent dėl to ir patiko, kad buvo toks kičinis. Nu kaip sarkastiškas reveransas vesternų tradicijoms.
Sejanus wrote:
2018-02-21 15:25
O kad tu žinotum, kiek stipriai alternatyvių realybių linija yra dumbed down seriale ir koks sukramtytas lengvai virškinamas popcornas ten paliktas.... (sprendžiu tik iš ~7 matytų pirmo sezono serijų)... lyginant kas buvo knygoje :)
Mane tai nervina tos alternatyvios realybės. Kaip jau sakiau, Lost labai stipriai failino šitoje vietoje. Ir nesuprantu, kam reikia vėl bandyt prasukti taip akivaizdžiai nevykusią idėją.

Kai serialas (ar net knyga) pradeda junginėtis tarp alternatyvių siužeto linijų, man iš karto dingsta noras tiek bandyt suprasti, kas ten iš viso vyksta, tiek bandyt įsijausti į personažų gyvenimus. Pvz., kam sukti galvą dėl nukillinto herojaus, jei jis paskui po kelių serijų vėl gali atsirasti kitoje realybėje? Arba kam bandyt suprasti siužeto vingius, jei paskui vyks dar visai kitas siužetas su kitais vingiais..

Čia panašiai kaip su muziejais, kur daug gerų paveikslų būna sukišta į vieną salę - dėl tos grūsties tiesiog dingsta noras įsijausti į bet kurį iš tų paveikslų. Too much of a good thing, kaip sakoma.
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-02-22 17:27

Turi omeny tą kaubojų? Man jis būtent dėl to ir patiko, kad buvo toks kičinis. Nu kaip sarkastiškas reveransas vesternų tradicijoms.
Spėju čia problema su lūkesčiais, tie patys dalykai gali patikti ar nepatikti priklausomai ko tikimės ar nesitikime nieko. Mano lūkesčius jau buvo suformavusi knyga, tai nesitikėjau kičų, reversansų, vesternų, pribumbasų ir kitokių čiudiesų. Na kaip tarkime pokšto su tortu į veidą nelaikyčiau absurdo komedijos trūkumu, net jei pačiam nebūtų labai juokinga. Bet „Krikštatėvy“ tokia scena jau labai netiktų. Tai ir tas kaubojus man netiko „Man in the High Castle“. Nors dabar galvoju, jei ten vėliau atskleidė jo personažą plačiau, ir jis pvz. taip atrodo ir elgiasi dėl kažkokių neurozių ir buvusios JAV galybės nostalgijos ir stuff, ir tas labai gerai atskleista, tai gal per anksti nustojau žiūrėti.
Mane tai nervina tos alternatyvios realybės.
<š.nų kūrinių apie alternatyvias realybes kritika>
Mane irgi nervintų, jei tokias nesąmonęs žiūrėčiau. Sutinku su visa tavo išsakyta kritika. Pats beje tokio šlamšto nežiūriu, kaip jau išsiaiškinom, kur tu priėmei kaip komplimentą, bet čia tarp kitko ;) Kūriniai apie alternatyvias realybes gali būti ir labai geri, jei tos alternatyvios realybės naudojamos protingai. Pavyzdžiui, kaip sykis, dabar eina Counterpart, jau išėjo gal penkios pirmos serijos. Tikrai labai gerai padarytas, prasideda lėtai bet pamažu įsivažiuoja (įsivažiavęs vis dar važiuoja lėtai), bet na aš ir mėgstu lėtą veiksmo vystymą su daug laiko įsigilinti į siužetą, veikėjus, problemas ir t.t., jei gerai padaryta. (Jei padaryta blogai, tai bent jau tinka nuo nemigos). Arba, rekomenduočiau tą pačią aptariamą knygą. Nežinau ar patiks, ji irgi lėtoka, ir buvo rašyta kaip pirma dalis o antros taip ir nebebus, bet man labai patiko. Ir jokių ten alternatyvių realybių tam kad prikelti mirusius personažus nėra. Anei kaubojų.
[+] show hidden text
Grasshopper lies heavy ten yra knyga, ir joje aprašoma realybė, kur sąjungininkai laimėjo WW2, tačiau toli gražu ne „mūsų“ realybė. Ji yra plačiai žinoma tame pasauly, uždrausta Vokietijos valdomose teritorijose, tačiau legali Japonijos žemėse. Kadangi tai nėra filmuota medžiaga, o tik vieno, irgi žinomo konkretaus žmogaus parašytas kūrinys, daugumai nekyla jokių abejonių kad ten fiction ir tiek. Tai iškart didžiulis akcentų skirtumas lyginant su serialu. Nes ne tik personažai, bet net ir skaitytojas mato, kad Grasshoper lies heavy nėra „tikra“ realybė nei mūsų, nei knygos personažų atžvilgiu. Kai kurie personažai linkę įtikėti, kad ten yra aprašyta „tikroji“ realybė, bet ar tai yra kažkas daugiau, nei jų eskeipizmas ir noras gyventi geresniame pasauly? Tikros ir suvokiamos realybių klausimas paliečiamas ir kituose siužeto vingiuose, pvz., svarbų vaidmenį ten turi padirbtų antikvarinių darbų prekeiviai, nepamenu, ar buvo seriale. Jei padirbtas daiktas yra iš principo praktiškai neatskiriamas nuo „tikro“, kas daro tikrą daiktą tikru? Jo istorija? Kur ta jo istorija, kaip ją pačiupinėti, patikrinti? Jei ji tik žmonių galvose o daiktai identiški, kodėl „tikras“ yra šimtus kartų brangesnis? Ir pan., yra ir akivaizdesnių skirtingų realybių apsireiškimų bet nespoilinsiu daugiau.
Vilius
emeritas
Posts: 6521
Joined: 2004-04-19 12:28

2018-02-22 23:52

Sejanus wrote:
2018-02-22 17:27
Spėju čia problema su lūkesčiais, tie patys dalykai gali patikti ar nepatikti priklausomai ko tikimės ar nesitikime nieko.
Sutinku. Kai žiūriu serialus, mano vienintelis lūkestis būna, kad būtų geras entertainmentas prie vakarinio drinko, ar be jo. Aišku, serialas turi būt pakankamai geras, kad per daug nekliūtų, pvz., bloga vaidyba, nevykęs siužetas ar kreivos operatoriaus rankos. Bet iš kitos pusės man nereikia ir pernelyg didelio miano ar ten kokios filosofinės gelmės - šitiems dalykams aš turiu knygas.. ir nuosavą forumą :)
Sejanus wrote:
2018-02-22 17:27
Na kaip tarkime pokšto su tortu į veidą nelaikyčiau absurdo komedijos trūkumu, net jei pačiam nebūtų labai juokinga. Bet „Krikštatėvy“ tokia scena jau labai netiktų.
Krikštatėvio filmą mačiau labai seniai, tai nebepamenu, ar jis tikrai buvo toks geras. Tačiau neseniai vėl perskaičiau tą knygą, ir ją išgelbėti galėtų nebent tortas į veidą. Nors ir tai abejoju.
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-02-23 14:21

Esmė ne ar geras Krikštatėvis, bet ar tortas į veidą tinka prie jo tono ir viso kito, ar būtų savo vietoje ar ne. Bet šiaip aišku geras, beveik tobulas. Paskutinį kart rewatchinau prieš savaitę. Turi savo trūkumų, kai kurie dalykai knygoje man patiko labiau, pvz., filme visiškai nepaaiškinta kas tas Neris ir iš kur jis ten atsirado, ir galybė kitų „smulkmenų“. Tačiau apskritai filmo versija žymiai geresnė. Jau vien kad iškirpo tą idiotišką subplotą apie Lucy ir jos problemą...
Bet iš kitos pusės man nereikia ir pernelyg didelio miano ar ten kokios filosofinės gelmės - šitiems dalykams aš turiu knygas.. ir nuosavą forumą
Na čia labiau klausimas ne reikia ar nereikia tau filosofijos, šiaip sutinku kad nereikia, bet klausimas yra kaip kūrinys save pristato pradžioje, kokius lūkesčius suformuoja, ir ar paskui pavyksta juos pateisinti. Tik mano atveju tie lūkesčiai buvo suformuoti labiau ne paties serialo pilot'o, o suprantama knygos. Bet negaliu sakyti, kad čia ne serialo kūrėjų kaltė, aišku kad jų kaltė. Jie statė serialą pagal knygą, vadinasi žinojo, su kokiais lūkesčiais ateis ją skaitę žiūrovai.

Šiom dienom beje užsiroviau ant dar vieno panašaus – Altered Carbon, pagal visai gerą Richard Morgan kiberpanko knygą. Prasidėjo super 10/10, ten aišku buvo visokių nukrypimų bet man ir nereikia kad serialas tebūtų iliustracijos knygai, patinka, kad daro kažką savaip. Nu bet gal blyn ne tiek savaip kaip prasidėjo nuo kažkur 5-7 serijų kuomet knygos siužetą jau pilnai pakeitė priedurnio scenaristo sukurta nauja retarded intriga. Maždaug Šerloko 4 sezono lygio debilizmas. Beveik literally.
majolis
skeptikas
Posts: 641
Joined: 2016-03-20 20:24

2018-02-28 17:14

Bla, po 2 metų... :D Dar kart - "apšilimui".
35 "lapų" neskaičiau (tingiu - sorry), einu tiesiai prie reikalo - vyručiai ir mergučiai, ar kas matė K. Kiešliowskio "Dekalogą"? Jei taip, ką manot apie šį serialą? Mano galva filmas liuks, tinka visai šeimai, atsiprašau tinka ir skeptikams. :)
P.S. Į kitas temos - gal apšilęs. O tuo tarpu negi aiškinsi, kas yra cukraligė, ar kad žemė greičiau blynas nei knedlikas. Pala, užmiršau, kaip tas knedlikas išrodo - berods kaip galka. Tada atvirkščiai - žemės forma yra a la knedlikas. Susipainiojau - taip ir gaunasi, kai mėgsti bulvinius blynus. :D
majolis
skeptikas
Posts: 641
Joined: 2016-03-20 20:24

2018-03-05 18:04

Vilius
emeritas
Posts: 6521
Joined: 2004-04-19 12:28

2018-03-06 14:58

majolis wrote:
2018-03-05 18:04
Reklama.
https://vimeo.com/178495846
Ir kuo gi tas filmas toks geras?

Iš treilerio tai primena eilinį depresiją keliantį "meninį" filmą, kurio beveik niekas nežiūrės, apart kino pasaulio insaiderių. O pastarieji irgi žiūrės tik todėl, kad turėtų kuo pasigirti prieš ne-insaiderius :)
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-03-06 15:45

Aš manau gal reikėtų kokio atskiro forumo kampelio neįgaliems žmonėms, kurie nesugeba nieko pasakyti savais žodžiais ir tik svaidosi nuorodomis. Koks nors „SkepLogopedo kabinetas“ Nes likusiame forume iš jų naudos lygiai nulis
majolis
skeptikas
Posts: 641
Joined: 2016-03-20 20:24

2018-03-06 15:48

Treileris yra tik treileris ir juo liks per amžius.... :) Reik pažiūrėt nors vieną epizodą, o tuomet jau... ir t.t. Bet esi teisus - savaime aišku, kad tai ne "Titanikas", "Žvaigžių karai" ir panašūs popsai-nepopsai. Bet negi tik tuo sotus yra žmogėnas. Depresijos niekam neįvarys, nebent savaime depresuoji - gal tuomet ir paūmėsi. :D Tik privers pagalvot, kad viskas nėra taip paprasta ir vienareikšmiška. O girsis matę tik kvailiai, ant kurių apskritai nusiš... Tarp kitko, "Dkaloge" nėra nieko proreligiško, gal net atvirkščiai. :) Jei jau pasiryši žiūrėt - esu kažkur prie mirties bausmės įmetęs 5 epizodą ("Nežudyk"), gaila, kad lenkiškai su angliškais subtitrais. Itin kietas filmas.
majolis
skeptikas
Posts: 641
Joined: 2016-03-20 20:24

2018-03-06 16:11

Sejanus wrote:
2018-03-06 15:45
Nes likusiame forume iš jų naudos lygiai nulis
Tu pradžiai pažiūrėk nors pirmą epizodą arba pasidomėk, kas per daiktas tas "Dekalogas", o tuomt jau apie nuliukus ir kryžiukus šnekėk. Niekas nieko tau suvirškinto gerklėn nekiša ir nekiš, nuosavą galvą gi turi. Nedomina - spjauk, ir baigtas kriukis. Na chudoj koniec įkurk atskirą kampą neįgaliems ir ramiai miegosi. :D
Vilius
emeritas
Posts: 6521
Joined: 2004-04-19 12:28

2018-03-06 17:41

majolis, forumo paskirtis yra diskutuoti apie dalykus, o ne tik dalintis nuorodomis į juos. Jei nenori net bandyt mus apšviesti, kas ten per filmas, ir kuo jis tau pasirodė toks geras, tai gal nevertėjo ir nuorodos mėtyti.
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-03-06 19:55

majolis wrote:
2018-03-06 16:11
Tu pradžiai pažiūrėk nors pirmą epizodą arba pasidomėk, kas per daiktas tas "Dekalogas", o tuomt jau apie nuliukus ir kryžiukus šnekėk. Niekas nieko tau suvirškinto gerklėn nekiša ir nekiš, nuosavą galvą gi turi. Nedomina - spjauk, ir baigtas kriukis. Na chudoj koniec įkurk atskirą kampą neįgaliems ir ramiai miegosi. :D
Aš šnekėsiu apie ką norėjęs kada tik užsinorėjęs ir net neketinu domėtis tavo dialogu ir tavo nuorodom nes dėjau ant jų skersą ;) Egzistuoja galybė filmų/serialų, daugiau nei įmanoma peržiūrėti, todėl reikia kažkaip juos atsirinkti. Ir kažkokio grybo įmesta nuoroda internete yra labai nepakankamas pagrindas žiūrėti būtent tą filmą/serialą, o ne kokį nors kitą. Neabejoju, kad dauguma filmų/serialų turi po internetan nuorodą įmetusį grybą. Net kalbantis su pažįstamais, kurių skonį žinai, ir tai rekomenduojant praverčia keliais žodžiais papasakoti, kas ten gero, kodėl rekomenduoji, kodėl manai, kad jiems patiks. O jei neišeina, gal koks logopedas ar retorikos pradžiamokslis pagelbėtų išdėstyti mintis.

Ar daug maž aišku? Gal per daug žodžių ir per mažai nuorodų, ko nors nesupratai?
majolis
skeptikas
Posts: 641
Joined: 2016-03-20 20:24

2018-03-06 23:30

Vilius wrote:
2018-03-06 17:41
forumo paskirtis yra diskutuoti apie dalykus, o ne tik dalintis nuorodomis į juos. Jei nenori net bandyt mus apšviesti, kas ten per filmas, ir kuo jis tau pasirodė toks geras, tai gal nevertėjo ir nuorodos mėtyti.
Tau pasiūliau berods 5 epizodą mirties bausmės temos kontekste. Ši tema visur šimtus kartų narstyta įvairiausiais aspektais, ir dažnai nuomonės kardinaliai priešingos, gi ir vienos, ir kitos pusės argumentuose lyg ir matomas racionalus grūdas. Todėl ir pasiūlymas pažiūrėti į šį klausimą kitu, konktrečiai, meninės kinematografijos kampu - 5 "Dekalogo" serija. Ji buvo demonstruojama ir atskirai nuo serialo pavadinimu "Trumpas filmas apie nužudymą".
Ar priimtina pasakoti rekomenduojamo filmo turinį? Turbūt nelabai. Tepasakysiu, kad tai puikaus režisieriaus meistriškai sukaltas vaidybinis filmas, kurį žiūri beveik kaip dokumentinį, kas sukelia nepakartojamą tikrumo įspūdį. Filmas iš tikro sukrečiantis, kas asmeniškai suvaidino ir ne menką vaidmenį pasisakyti už izoliamą iki gyvos galvos. Tai tiek.
Kas nors pasikeitė? Nemanyčiau, kad ypatingai - kažkoks tipas išsakė savo (sušik...) nuomonę, gal vertėtų pasitikslinti, bet tingiu :)
Sejanus wrote:
2018-03-06 19:55
Aš šnekėsiu apie ką norėjęs kada tik užsinorėjęs ir net neketinu domėtis tavo dialogu ir tavo nuorodom nes dėjau ant jų skersą
Sejanus wrote:
2018-03-06 19:55
Ar daug maž aišku? Gal per daug žodžių ir per mažai nuorodų, ko nors nesupratai?
Aiškiau ir būt negali, būk ramus (miegok ramiai :)) - tavo postinė retorika ohoho, net pavydas ima, tik nelabai aišku, ko čia prikabinta dar ir logopedija. Nesvarbu, matyt toks postinės retorikos reikalavimas yra. Iš kart atsiprašau, kad nenorom kaip ir nelaidau šnekėt - gink Dieve, to tikrai neturėjau galvoje, tie nuliukai/kryžiukai susuko galvą. Savaime aišku, laisvas esi ir skersuoti kairėn/dešinėn ir apskritai bet kuria kryptimi. Padėjai skersą ant "Dekalogo", ir teeina jis nachier. Absoliut adekvatus sprendimas. Su tuo nuoširdžiai ir sveikinu. :)
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-03-07 02:07

Nesuprantu, rimtas priedurnis ar šiaip girtas klounas
Post Reply