Apie alkoholinius gėrimus (N-21)
Kai (jei) nueinate į vynų parduotuvę, ar gaunate į rankas vynų meniu restorane, kaip išsirenkate vyną?
Aš tai turiu maždaug tokią sistemą:
1. Balto vyno neperku. Išskyrus vokišką Rieslingą.
2. Rausvo vyno neperku. Nebent lauktuvėms.
3. Putojančio vyno neperku. Nebent naujiems metams.
4. Raudoną paprastai perku itališką. Tada renkuosi pagal kainą.
[Vilius susimąsto:] Hm. Kažin, ar dera apie vynus diskutuoti forumo skiltyje, kuri vadinasi "Prie alaus.."
#omgkokssnobas #n21
Aš tai turiu maždaug tokią sistemą:
1. Balto vyno neperku. Išskyrus vokišką Rieslingą.
2. Rausvo vyno neperku. Nebent lauktuvėms.
3. Putojančio vyno neperku. Nebent naujiems metams.
4. Raudoną paprastai perku itališką. Tada renkuosi pagal kainą.
[Vilius susimąsto:] Hm. Kažin, ar dera apie vynus diskutuoti forumo skiltyje, kuri vadinasi "Prie alaus.."
#omgkokssnobas #n21
Ar tikrai N-18? Man atrodo jau N-21 Lietuvoje ))
Patinka baltas Toress, dar patinka tokajus. Putojančio negaliu pakęsti ir geriu tik įmonės pobūviuose ar panašiuose kvailuose renginiuose. Kitais atžvilgiais nesu išrankus ir sistemos neturiu
Pabalsavau kaip šauna į galvą.
Patinka baltas Toress, dar patinka tokajus. Putojančio negaliu pakęsti ir geriu tik įmonės pobūviuose ar panašiuose kvailuose renginiuose. Kitais atžvilgiais nesu išrankus ir sistemos neturiu
Pabalsavau kaip šauna į galvą.
Dėkoju, kolega. Pasitaisiau
Aš tai beveik nekreipiu dėmesio į gamintojus. O tais retais atvejais, kai atkreipiu, dažniausiai vengiu didelių gamintojų.
Iš vynuogių rūšių, tai irgi nėra taip svarbu (bent jau, kol jų pavadinimas baigiasi balse "o" arba "a"). Šitos pasirodė įdomios: Nebbiolo, Montepulciano, Nero d'Avola.
O tai su kuo steiką valgai? (Jei ruošiesi sakyt, kad "su alum", tai pls tiesiog pameluok, kad esi vegetaras - tikrai mažiau įskaudinsi mano jautrią sielą )
Šitą užskaitau. Ypač vasarą.
Aš valgau niekuo neužsigerdamas. Na, vandeniu. O alaus irgi jokiais užkandžiais negadinu.
Apskritai užsigėrinėjimas yra nesąmonė, nes bet kokios gėrimų derinimo taisyklės sako, kad gėrimas neturi permušti maisto skonio. Tačiau realiai, tai visada permuša. Jei maistas man skanus, tai jį nurijus lieka gomury malonus jausmas. Tada užpili bet kokio vyno, ir sudiev malonume. Tai jei gėrimu rizikuojama sugadinti maistą, tai gal reikėtų nerizikuoti ir kiekvieną vartoti atskirai. Dvigubas malonumas - skanus niekuo nepagadintas maistas ir po to skanus gėrimas.
Bet jei maistas šūdinas, tai žinoma, stengiuosi kažkuo jį nuplauti. O jei išlenkus gėrimo taurelę kyla šliauka, tai bandau kažkuo užkąsti, kas permuštų skonį - marinuotu agurkėliu ar pan.
Jei kreivai parinksi vyną - taip. Bet truputį paieškojus galima rasti vynų, kurie labai maloniai papildys patiekalo skonį. Kas nėra labai stebėtina - gi kai kurios vyno rūšys buvo tobulinamos šimtus (jei ne tūkstančius) metų būtent taip, kad kuo geriau derėtų su to regiono maistu.
Čia gal asmeninė preferencija, bet man su steiku labiau tinka "šiaurietiški" vynai (t.y. ne iš Ispanijos, ir ne iš Pietų Italijos). Manau, pasirinkęs bet ką iš Bordo regiono labai neprašausi.
Nebent, aišku, tas vynas yra pvz. kelių metų senumo Amarone della Valpolicella. Tada tiesiog sėdi ekstazėje, ir fantazuoji apie persikėlimą gyventi į Italiją (Ne tai, kad aš tokį vyną iš viso gerčiau su maistu.. Bet jei nori, ir negaila pinigų - tai kodėl ne)
Problema yra tame, kad kai kurie vynai yra specialiai sukurti, kad būtų suderinti su tam tikru maistu. Pvz., kai kurie prancūziški vynai yra tiesiog per rūgštūs, kad juos būtų malonu gerti vienus. Tačiau jie gali tikrai gerai derėti su kokia jautiena, ar pan.
Ok, aš suprantu, kad visa tai yra skonio reikalas. Tačiau man atrodo, kad daug žmonių visai nepelnytai nuvertina vynus, net normaliai jų nepabandę.
Karts nuo karto nusiperku kokio vyno, kad įsitikinti, jog jis man vis dar nepatinka, ir kad neturiu supratimo, kodėl kiti žmonės jį taip mėgsta ir vertina. Nu ok, portveiną dar užskaityčiau.
Nežinau kodėl, bet man visi vynuogių pagrindo alkoholiai kažkaip nelimpa, nors tu ką. Nei vynai, nei kokie brendžiai su konjakais. Visai kitaip su grūdiniais alkoholiais - ypač belgiškas alus ar škotiškas single malt viskis.
Brendžio aš irgi nemėgstu, viskius kažkada labai mėgdavau saikingai degustuoti su kompanija per naktis prie filmų, bet irgi kažkaip dabar jie nebesigeria. Net per visokius oficialius tūsus tenka atsisakyti. Iš stipriųjų, dabar geriu tik romą ir tekilą. Romas apskritai yra fantastika. Vien dėl jo vertėjo nukariauti visokius ten karibų indėnus. O pagalvojus, kad ir tekila iš ten pat, tai išvis pradeda patikti kolonializmas.
O vynas yra paprasčiausiai skanu. Tinka ir prie valgio užsigerti, tinka ir ruošiant valgį (Net paprasčiausias risotto yra jėga, o kur dar visokie vištienos troškiniai, bolonietiškas padažas ir aš turiu omeny bolonietišką padažą o ne šūdą Lietuvos restoranuose, ir t.t.), tinka ir šiaip atsigerti.
O vynas yra paprasčiausiai skanu. Tinka ir prie valgio užsigerti, tinka ir ruošiant valgį (Net paprasčiausias risotto yra jėga, o kur dar visokie vištienos troškiniai, bolonietiškas padažas ir aš turiu omeny bolonietišką padažą o ne šūdą Lietuvos restoranuose, ir t.t.), tinka ir šiaip atsigerti.
- Istoriškai, "romas" Europoje buvo tik piratų gėrimas. JAV "romas" paplito kaip pigus gėrimas naujųjų laikų USA vergams. Su Amerikos indėnais tai niekaip nesusiję, iki baltųjų atvykimo, indėnai nežinojo "ugninio vandens", todėl viena iš priežasčių indėnų žlugime buvo labai menkas atsparumas alkoholiui ir labai stiprus ir labai greitas priklausomumas.
Aš tik visai neseniai (vėl) atradau stiprius gėrimus. Kadangi vieną butelį "išgarinu" tik per kelis mėnesius, tai dar nespėjau išbandyt pakankamai gėrimų, kad apie juos susidaryčiau bendresnę nuomonę. Kol kas įspūdį padarė grapa ir konjakas (abu iš vynuogių). Dabar įpusėjau butelį amerikoniško burbono - stiprus kaip velnias, bet tikrai stebėtinai malonaus skonio. Ir papildomas bonusas - jei vartoju vakare, veikia kaip neblogi migdomieji
Mažiau patiko visi pasaldinti ar dirbtinai paskaninti gėrimai. Gal tik su pora išimčių - kamparis ir limončela. Bet vis tiek, vietoj jų mieliau rinkčiausi gerą gryną gėrimą be jokio ledo ar priedų.
O dėl belgiško alaus, tai buvau juo labai susižavėjęs, kai tik atvažiavom į Briuselį (ypač kai netoli namų atsidarė specializuota vietinio alaus parduotuvė ). Patiko dauguma šviesių alaus rūšių ir įvairios variacijos IPA tema. Bet tamsūs ir ypač stiprūs belgiški alūs visai nepatiko, nors kiti juos visaip aukština ir giria...