Straipsnis “Išdulkintų smegenų nacija”

Naujas temas kurkite čia
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-10-11 16:58

Svetimas wrote:
2018-10-11 10:50
Sejanus wrote:O straipsnio mintis labai paprasta, per daug bereikalingų suvaržymų ir per mažai atsakomybės paliekama patiems žmonėms. Pilnai sutinku.
Aš apie pusę visų "bėdų" suversčiau žiniaklaidai. Ne tai, kad kažkas nepalieka atsakomybės patiems žmonėms, bet dalis žmonių nebesusitvarko su visa į juos plūstančia informacija. Lionginas gana teisingą mintį pasakė. Informacinė erdvė darosi per daug komplikuota žmonių smegenims. Dalis žmonių nebesusitvarko su šiuolaikinio pasaulio protknisiais, "pareigomis", "taisyklėmis", "atsakomybėmis" ir nebeatsirenka, kas yra kas.
Gal gali praplėsti mintį, nes kad žiniasklaidos bei social networkų dezinformacijos ir šiukšlių srautai gali sukelti problemų sutinku, bet kiek tai turi bendro su atsakokybėmis ir draudimais? Ar nėra visai atskiri dalykai?
User avatar
Svetimas
senbuvis
Posts: 4692
Joined: 2004-05-25 19:04
Location: Vilnius

2018-10-11 19:00

Sejanus wrote: Gal gali praplėsti mintį, nes kad žiniasklaidos bei social networkų dezinformacijos ir šiukšlių srautai gali sukelti problemų sutinku, bet kiek tai turi bendro su atsakokybėmis ir draudimais? Ar nėra visai atskiri dalykai?
Kol kas sunkiai įsivaizduoju kaip lakoniškai perteikti mintį.
Jei trumpai, tai mano galva tame straipsnyje moteriškė pavarė ne kritiką, o savo kažkokį abstraktų asmeninį eklektišką susistemintą intuityvų nepasitenkinimą kaip sąmonės srautą "Roršacho testo" stiliuje (gali būti, kad per TV visokių pokalbių šou ar kitos žiniaklaidos žiūrėjimas prie to nemenkai prisidėjo). Kurį išrišti nuosekliai kaip kažkokį vientisą konkretų vaizdą ar naratyvą yra sunku. O čia iš šito "Roršacho straipsnio" kažkokios keistos kalbos apie right ir left wingerius prasidėjo.
Sejanus wrote:Man pačiam taip jau atsitiko, kad yra tekę būti vaiku, ir sėkmingai eidavau per gatvę (ir per autostradą...) be virvutės, ir tiesa sakant virvutė turbūt būtų tik kliudžiusi. Taip pat man tekę vedžioti būrius vaikų per gatvę, ir vėl gi apsiėjau be virvutės, šiuo atveju virvutė man asmeniškai gal būtų palengvinusi darbą, bet vaikams nemanau kad išeitų į naudą. Manau virvutė yra perteklinė ir žalinga priemonė.
Bet jei tėvai patys pritaria, kad jų vaikus vedžioja su virve, tai kur problema?
Apie kokio amžiaus darželinukų vedžiojimą su virvę kalbama? Tu savo akimis esi matęs tuos virve vedžiojamus pyplius?
Kiek metų tau buvo, kai ėjai savarankiškai? Kokiam mieste? Koks judėjimas tada buvo? Ar kitų vaikų būryje ėjai? Kodėl apie kitus vaikus sprendi pagal save?

Kiek metų buvo vaikams, kuriuos vedei per gatvę? Kur tas buvo? Kokiomis aplinkybėmis? Kokiam mieste vedei? Koks judėjimas buvo? Žinai, kad kai kurie vaikai stumdosi? Arba gali sugalvoti bėgti kur nors, kai kas į galvą šauna, dėmesį patraukia ar pan.?
Ką kalbėtum auklėtojo vietoj, jei netyčia empiriškai pasirodytų, jog nepakako vien tik atsakomybės ugdymo keliolikos vaikų būrio suvaldymui ir reikėtų prieš gatvėje mašinos partrenkto vaiko tėvus aiškintis?

Anksčiau esu matęs, jog pagal gana neseną pėsčiųjų žūties keliuose statistiką Lietuva gana prastai atrodo vakarietiškų šalių kontekste. Rusija dar prasčiau. Ar nebus taip dėl to, kad Lietuvoj ir Rusijoj žmonių (kai dar nebuvo tiek mašinų ir užsimultitaskinusių vairuotojų su mobiliaisiais) ugdė atsakomybę spartietiškais metodais ir nevedžiojo darželinukų su virve?

Įtariu, jog pabandžius panašiai paparsinti kiekvieną šito "Roršacho testo" komponetą, pasimatytų, kad didesnė dalis problemų yra tik tos moteriškės intuityvios interpretacijos (kai kurios adekvačios, kai kurios neadekvačios), kas jai nepatinka.
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-10-11 19:45

Bet jei tėvai patys pritaria, kad jų vaikus vedžioja su virve, tai kur problema?
Tai aš lyg ir nusakiau problemą, kaip ją matau. Nors straipsnio autorė spėju labiau naudojo šį atvejį pailiustruoti problemų visumai, kad slopinamas tiek vaikų, tiek suaugusių savarankiškumas, iniciatyvumas ir atsakomybė. Šis konkretus atvejis su virve turbūt nėra svarbiausias ar blogiausias, tiesiog tinka vaizdingai pailiustruoti problemą. Bent jau aš taip manau.

O klausimo, ar tėvai pritaria ar ne tai niekas čia nebuvo iškėlęs ir problemos su juo nesieja. Jei būtų klausimas, ar tėvai turėtų turėti tokią teisę pritarti / užsakyti vaikų vedžiojimą virvele, tai aš manau, kad tikrai turėtų, todėl ir nesakiau kad problemą matau kažkur čia.
Jei trumpai, tai mano galva tame straipsnyje
Tai puiku, bet aš kalbu apie tavo idėją, kad labiau kalta žiniasklaida. Mano supratimu, žiniasklaida tikrai kalta dėl daug ko, bet tai visai atskiras dalykas, nesusijęs su valdžios skatinamu infantilizmu (pasirinkimo laisvės ir therefore savarankiškumo, brandumo, atsakomybės mažinimu). Tai prašiau paaiškinti, kur tu čia matai sąsajas, kur iš tiesų kalta ne valdžia o žurnalistai. Nes pasirodė visai potencialiai įdomi mintis, galvojau sužinosiu kažką naujo ar susipažinsiu su kitokiu požiūriu.
Tu savo akimis esi matęs tuos virve vedžiojamus pyplius?
Kiek metų tau buvo, kai ėjai savarankiškai? Kokiam mieste? Koks judėjimas tada buvo? Ar kitų vaikų būryje ėjai? Kodėl apie kitus vaikus sprendi pagal save?
Ką kalbėtum auklėtojo vietoj, jei netyčia empiriškai pasirodytų, jog nepakako vien tik atsakomybės ugdymo keliolikos vaikų būrio suvaldymui ir reikėtų prieš gatvėje mašinos partrenkto vaiko tėvus aiškintis?
Manau kad esu matęs, bent jau koncepcija man nepasirodė nauja ar keista. Bet prisiekti negalėčiau. Gal seniau kažkur apie tai girdėjau. Gal, su labai dideliu klaustuku, bet gal tai ir yra koks visiems žinomas dalykas kuris pasirodo neteisingas. Bet kuriuo atveju, koncepcijai nepritariu, o jei ji realybėje netaikoma tai tik geriau - bet vis tiek jai nepritariu ir tikiuosi netaikys. Pats, taip, įvairiuose miestuose ir kitų vaikų būry ir vienas ir su auklėtojom ir be, mano laikais buvo žymiai daugiau laisvės ir žymiai mažiau perdėto rūpinimosi vaikais nei dabar. Vedžiojau vaikų būrius per gatvę keliuose užsienio miestuose. Kai kuriuose eismas mažesnis nei Vilniuje. Kai kuriuose panašus ar didesnis. Apie visus sprendžiu ne tik pagal save, bet ir pagal milijonus kitų mano kartos vaikų, kurie sėkmingai užaugo nesurišti virve – nes užuot vedžioję už virvutės, juos mokė saugaus eismo ir/arba per gatvę vesdavo mokytojai, į savo pareigas žiūrintys atsakingai.
Metų jiems buvo pradedant 3 ir baigiant tokiu amžiumi, kai per gatvę jau eina be vedžiojimo. Jei vaikas žūtų, tektų kalbėti tą patį, ką ir jei būtų pririštas virve. Ir per tą virvę nesugebėtų laiku pasitraukti, pvz., iš už kampo atlėkusiam kelių gaidžiui iš po ratų. Žinau, kad vaikai stumdosi. Minėjau, kad teko juos vedžioti? :) Koks šitų klausimų pointas, ketini nustebinti mane geresnėmis vaikų elgesio žiniomis, paremtomis praktika? :)
Ar nebus taip dėl to, kad Lietuvoj ir Rusijoj žmonių (kai dar nebuvo tiek mašinų ir užsimultitaskinusių vairuotojų su mobiliaisiais) ugdė atsakomybę spartietiškais metodais ir nevedžiojo darželinukų su virve?
Gal ir bus. Būtų įdomu pamatyti statistiką, kiek iš tų mirties atvejų vedžiojimas su virve būtų padėjęs ir ar lygintinose šalyse vedžioja su virve.
Bet jei nekliedėsim, tai tikra priežastis yra alkoholizmas prie vairo ir neatsakingas vairavimas bei prasti keliai.

Įtariu, jog pabandžius panašiai paparsinti kiekvieną šito "Roršacho testo" komponetą, pasimatytų, kad didesnė dalis problemų yra tik tos moteriškės intuityvios interpretacijos (kai kurios adekvačios, kai kurios neadekvačios), kas jai nepatinka.
Tai aš taip irgi supratau, ji išsako, kas jai nepatinka. Ir tai didele dalimi sutampa su tuo, kas ir man nepatinka. O kas daugiau ten turėtų būti?
User avatar
Svetimas
senbuvis
Posts: 4692
Joined: 2004-05-25 19:04
Location: Vilnius

2018-10-12 17:36

Sejanus wrote:Koks šitų klausimų pointas, ketini nustebinti mane geresnėmis vaikų elgesio žiniomis, paremtomis praktika? :)
Tikrai ne. :)
Daug klausimų ten prirašiau ne tam, kad tave kažkuo įtikinčiau, o greičiau tam, kad atskleisčiau savo nepilnai iškristalizuotą mintį, jog net toks smulkus klausimas "ar blogai vedžioti darželinukus su virve?" nėra paprastas, bet apie jį žmonės labai greitai ir lengvai nusprendžia emociškai.
Daliai suaugusių tam, kad susiformuotų nuomonę, jog "vedžioti darželinukus su virve" jų galva yra griežtai nesąmonė, iš esmės užtenka vien tik žinojimo, kad jų pačių taip nevedžiojo (kaip jie mąstė būdami vaikais, kai jiems buvo 3 metai, didžioji dalis žmonių paprastai neatsimena). Arba tai, jog kažkur matytas draudimo bendrovės pijarinimasis spaudoje su "specialistų pagalba" pagal specialų projektą darželinukams sukurta virve ir reklaminės nuotraukos su šypsenomis veiduose primena tarybinius falšyvo indoktrinavimo laikus. Arba kad jie patys yra nelaimingi, o kažkokie kostiumuoti ponai ar tetos išsidirbinėja su kažkokiomis virvėmis daželinukams. Ir dar N kitų galimų variantų. Kita dalis žmonių dėl pačių įvairiausių priežasčių (spėju, jog labai dažnai irgi emocinių) gali nuspręsti priešingai.

Santykis į šitą vertybinį klausimą vienaip ir kitaip emociškai veikia. Tada galima daug tokių vertybinių santykių - klausimų - emocinių kaladėlių asociatyviai (esant tam tikrai nuotaikai) sudėti į eklektišką straipsnį, kuris neš tam tikrą jau bendresnį emocinį krūvį. Vieniems skaitytojams tas straipsnis emociškai rezonuos, o kitiems ne. O paskui kažkas dėl šito meninio kūrinio ginčysis kokiame nors forume.
Sejanus wrote:Šis konkretus atvejis su virve turbūt nėra svarbiausias ar blogiausias, tiesiog tinka vaizdingai pailiustruoti problemą. Bent jau aš taip manau.
Apie šį konkretų atvejį užsiminiau ir taip išsiplėtojau tik tam tikrai minties iliustracijai.
Sejanus wrote:Tai aš taip irgi supratau, ji išsako, kas jai nepatinka. Ir tai didele dalimi sutampa su tuo, kas ir man nepatinka. O kas daugiau ten turėtų būti?
Aš nesuprantu, kas jai nepatinka arba nematau ryšio tarp dalykų, kuriuos ji sako. Tave greičiausiai ir suprasčiau, kas tau (panašiai kaip ir autorei) nepatinka, šiek tiek su tavim pabendravęs. O autorės straipsnio nesupratau.
Sejanus wrote:
Svetimas wrote: Jei trumpai, tai mano galva tame straipsnyje
Tai puiku, bet aš kalbu apie tavo idėją, kad labiau kalta žiniasklaida. Mano supratimu, žiniasklaida tikrai kalta dėl daug ko, bet tai visai atskiras dalykas, nesusijęs su valdžios skatinamu infantilizmu (pasirinkimo laisvės ir therefore savarankiškumo, brandumo, atsakomybės mažinimu). Tai prašiau paaiškinti, kur tu čia matai sąsajas, kur iš tiesų kalta ne valdžia o žurnalistai. Nes pasirodė visai potencialiai įdomi mintis, galvojau sužinosiu kažką naujo ar susipažinsiu su kitokiu požiūriu.
Aš pasisakydamas kalbėjau apie straipsnį. Neįžiūrėjau tame straipsnyje valdžios, apie kurią užiminei savo komentare. Nebet tavo mintis šiek tiek į kitą kontekstą pasuko. Nieko tokio, tuomet šiek tiek nesusikalbėjom.

Savo komentare buvau sąmoningai parašęs "žiniaklaida", o ne "žiniasklaida" (ten nebuvo netyčinis per klaidą "s" raidės praleidimas žodyje). Man žiniasklaida ir žiniaklaida yra šiek tiek skirtingi dalykai. Išraizgyti visą tą rezginį tarp žiniasklaidos ir žiniaklaidos nėra lengva. Žiniasklaidos problemoms galima būtų atskirą temą paskirti, tad palikim ją kol kas ramybėj. Nemaža dalis užsakomųjų ar kažkam naudingų straipsnių, emociškai išsiliejančių žmonių komentarai po jais, TV pokalbių šou ar pan. man yra žiniaklaidos pavyzdžiai. Žiniaklaida nuo žiniasklaidos iš dalies skiriasi tuo, kad labiau veikia emocines žmonių nuostatas.

Paprastai tokie paniurnėjimų kupini eklektiški straipsniai gimsta prinaudojus žiniaklaidos ir rimčiau neanalizuojant joje esančios informacijos (bent jau iš savo apibendrintų pastebėjimų būčiau linkęs sukti į šitą pusę). Žiniaklaidos neįmanoma išvengti (piktintis ja yra beprasmiška), bet jos apimtys iš dalies priklauso nuo jos naudotojų. Galbūt šitoj vietoj, kaip tu sakai, galima įžiūrėti ir tam tikrą savarankiškumo, brandumo, atsakomybės problemą, kad žmonės per daug nesigilina, kas plūsta į jų galvas. Negalvojau rimčiau apie tai. Man toks priėjimas per atsakomybę kol kas labai miglotai atrodo.
Sejanus wrote:[...]straipsnio autorė spėju labiau naudojo šį atvejį pailiustruoti problemų visumai, kad slopinamas tiek vaikų, tiek suaugusių savarankiškumas, iniciatyvumas ir atsakomybė.
Jei tai buvo bandoma prailiustruoti, tai man šitoks prailiustravimas visiškai nesuėjo ir neužkabino.
Šiaip, galim, jei nori, pakalbėti, kaip "slopinamas tiek vaikų, tiek suaugusių savarankiškumas, iniciatyvumas ir atsakomybė" atsietai nuo šio straipsnio, jei matai šitoj vietoj kokias tau rūpinčias problemas. Man, tiesą pasakius, daug kartų įdomesnė būtų tavo paties nuomonė, nei tos autorės, jei turi kažkokių konkrečių pavyzdžių iš gyvenimo ar minčių. Pastebėjau, kad dažnai forume kalbi apie atsakomybę. Gal turi kokią asmeninę paradigmą susiformavęs šituo klausimu?
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-10-12 19:31

Svetimas wrote: net toks smulkus klausimas "ar blogai vedžioti darželinukus su virve?" nėra paprastas, bet apie jį žmonės labai greitai ir lengvai nusprendžia emociškai.
Nesutiksiu. Manau, kad šis klausimas yra labai paprastas. Tiesiog atsakymasį jį gali skirtis priklausomai nuo aplinkybių kuriomis darželinukas vedžiojamas, mūsų tikslų ir aišku asmeninio supratimo kas gerai, kas blogai.
Santykis į šitą vertybinį klausimą vienaip ir kitaip emociškai veikia. Tada galima daug tokių vertybinių santykių - klausimų - emocinių kaladėlių asociatyviai (esant tam tikrai nuotaikai) sudėti į eklektišką straipsnį, kuris neš tam tikrą jau bendresnį emocinį krūvį. Vieniems skaitytojams tas straipsnis emociškai rezonuos, o kitiems ne. O paskui kažkas dėl šito meninio kūrinio ginčysis kokiame nors forume.
Negaliu nesutikti, bet argi tas pats negalioja praktiškai bet kokiems straipsniams apie bet kokius vertybinius nesutarimus?
Šiaip, galim, jei nori, pakalbėti, kaip "slopinamas tiek vaikų, tiek suaugusių savarankiškumas, iniciatyvumas ir atsakomybė" atsietai nuo šio straipsnio, jei matai šitoj vietoj kokias tau rūpinčias problemas. Man, tiesą pasakius, daug kartų įdomesnė būtų tavo paties nuomonė, nei tos autorės, jei turi kažkokių konkrečių pavyzdžių iš gyvenimo ar minčių. Pastebėjau, kad dažnai forume kalbi apie atsakomybę. Gal turi kokią asmeninę paradigmą susiformavęs šituo klausimu?
Puiku, aš irgi patogiau jausčiausi dėstydamas savo nuomonę, o ne gindamas autorės nuomonę kaip aš ją suprantu ir suprantu nebūtinai teisingai ir ji nebūtinai visur sutampa su mano ir t.t. ;)
User avatar
Svetimas
senbuvis
Posts: 4692
Joined: 2004-05-25 19:04
Location: Vilnius

2018-10-14 20:28

Sejanus wrote:
Svetimas wrote: net toks smulkus klausimas "ar blogai vedžioti darželinukus su virve?" nėra paprastas, bet apie jį žmonės labai greitai ir lengvai nusprendžia emociškai.
Nesutiksiu. Manau, kad šis klausimas yra labai paprastas. Tiesiog atsakymasį jį gali skirtis priklausomai nuo aplinkybių kuriomis darželinukas vedžiojamas, mūsų tikslų ir aišku asmeninio supratimo kas gerai, kas blogai.
Pasakei "priklausomai nuo aplinkybių", tarsi čia būtų koks vaikų žaidimas. Na, jei labiau naudingumo (utilitaristine) prasme šį kausimą vertinti, tai nėra jis toks labai paprastas. Šiame paveiksle veikia labai daug įvairių dalykų ir dalyvių. Yra ir draudimo bendrovė, kuri nori pasireklamuoti tuo, kad padovanojo specialiai pagamintas virves darželinukams. Yra valdžios atstovai, kuriems priekaištaujama, kad žūties keliuose statistikos rodikliai blogi ir jie nori kokią varnelę pasidėti ir painformuoti visuomenę, parodyti arba bent jau pasigirti, kad ir jie yra už saugų eismą ir kažką daro. Žurnalistams (kurie vaikystėje mokyklose rašydavo rašinius pagal programą) reikia arba jie patys nuoširdžiai nori (geriau, kad nuoširdžiai norėtų) kažką parašyti. Yra krūva žmonių, kurie tik ir laukia progos kokio nors delfio ar pan. komentaruose laisvalaikį praleisti ir pasinervinti.
Kažką panašaus apie aplinkybes pasakoju? Šilta ar nelabai?

Nesakau, kad tik tokiais vertinimais per naudingumo prizmę ir reikėtų užsiimti, nes tokių smulkių klausimų mus supa šimtai, tūkstančiai, milijonai jei ne milijardai. Gal tik noriu pasakyti, kad galbūt visuomenei būtų sveikiau, jei žmonės emociškai artintų tokius klausimus link "kokiu būdu užsirišti batų raištelius" klausimų lygio. Būtų sutaupoma visiems brangaus laiko ir nervų, nes mazgų mokslu aiškintųsi daugiau tie, kam tikrai tas įdomu ir aktualu. Nes man dažnai susidaro vaizdas, kad daugiausiai žiniaklaidos pagamina ir laiko tokiais klausimais atima emocinis išsiliejimas kur nors komentaruose. Iš ko gimsta naujos emocinės kaladėlės naujiems meno kūriniams.

O klausimas, kaip jau anksčiau sakiau, labai paprastas, kai emociškai iš lempos, kaip dažniausiai būna, šitas dalykas vertinamas. Gal yra ir kitokių labai lengvų ir paprastų vertinimo būdų. Bet gal tu šitoj vietoj kažką nuo savęs papasakosi.
Sejanus wrote:
Santykis į šitą vertybinį klausimą vienaip ir kitaip emociškai veikia. Tada galima daug tokių vertybinių santykių - klausimų - emocinių kaladėlių asociatyviai (esant tam tikrai nuotaikai) sudėti į eklektišką straipsnį, kuris neš tam tikrą jau bendresnį emocinį krūvį. Vieniems skaitytojams tas straipsnis emociškai rezonuos, o kitiems ne. O paskui kažkas dėl šito meninio kūrinio ginčysis kokiame nors forume.
Negaliu nesutikti, bet argi tas pats negalioja praktiškai bet kokiems straipsniams apie bet kokius vertybinius nesutarimus?
Yra vertybiniai straipsniai, kuriuos aš vertinu kaip meno kūrinius. Ir yra straipnių su tam tikrais loginiais ir faktiniais ryšiais ir struktūra, kuriuos aš galiu analizuoti ir suprasti. Anas straipsnis man kol kas atrodo kaip meno kūrinys, kurio aš nesuprantu. Mano protas konkrečiai ties tuo straipsniu buksuoja ir neturi, ką veikti. Todėl man sako: "Skipinam šitą dalyką ir einam užsiiminėti naudingesniais dalykais. Pasiklausyti muzikos, pagrafomaninti ką nors kokiam forume ar pan.".

Ai. Dar prisiminiau keletą tikrų dalykų iš savo gyvenimo.

Esu kelis kartus matęs gyvai Vilniuje, jog vedžioja darželinukus su paprastom virvėm (ne su tom dovanotom), bet man tas kažkodėl visiškai neužkliuvo. Net jei ta virvė gal ir buvo šiek tiek murzina (galima pasidžiaugti: žmonės turbūt ūkiški ir pinigus taupo). Man labiau į akį krito vaikų liemenės, kurios straipsnyje irgi buvo paminėtos. Aš asmeniškai manau, kad liemenės yra labai puiku ir gerai. Jeigu būčiau auklėtojas tai turbūt net iš savo pinigų nupirkčiau ir padovanočiau savo auklėjamiems vaikams. Jei ir nenešiotų, tai bent galėtų kokiais markeriais apipiešti ir lipdukais aplipdyti. Taip smarkiai man patinka ryškios, šviesą gerai atspindinčios liemenės ar pan., kai kalba pasisuka apie vaikščiojimą gatvėse žmonių, kuriems ugdoma atsakomybė. Kai dalis tų vaikų šiek tiek paugs, tai spėju, jog pagal "tikrų bachūrų" supratimą greičiausiai tie bus laikomi kietesniais ir nemamyčiukais, kurie greičiau tas liemenes nusiims ir nebenešios.

Dar ta proga prisiminiau ir papasakosiu tikrą, man nutikusį, nuotykį, dėl ko turbūt mano smegenims patinka liemenės ir iš karto duoda joms pliusus vertybinėse diskusijose.
Prieš kelis metus tamsų vėlyvą, kai naktys yra ilgesnės, vakarą buvau pakliuvęs į autoavariją. Nes automobilio, kuriuo važiavau, priekyje važiuojamojoje dalyje staiga prieš automobilio šviesas iš patamsių išdygo tamsiais drabužiais apsirengęs (be jokio prožektoriaus ar pan.) įkaušęs pilietis. Ėjo tas pilietis iš vieno kaimo į kitą kaimą berods namo (pagal vėlesnius to piliečio liudijimus) asfaltu (ne kelkraščiu), nes jam turbūt eiti asfaltu patogiau. Tam piliečiui matyt atrodė, kad jei jis mato automobilio šviesas, tai kiti išoriniai sąmoningi agentai mato ir jį. Todėl automobilio vairuotojui teko fast thinking automatikos režime manevruoti, kad to piliečio nepartrenktų. Automobilio suvaldyti nepavyko, dėl ko automobilis vertėsi ir buvo sumaitotas (iš dalies gerai, kad apdraustas), o man teko atsidurti rajoninėje ligoninėje, kurioje traumatologinio gydytojai džiaugėsi, kad, valio, šį kartą pas juos atvežė ne kokį eilinį įkaušusį "pacientą", dėl kurio kaprizų budinčioms seselėms su juo reikės žaisti visą naktį. Kaip mums važiavusiems mašinoje vėliau paaiškino pareigūnai, pagal kelių eismo taisykles teisinga duotuoju atveju būtų buvę bandyti spausti stipriai automobilio stabdžius ir žiūrėti, kas bus. Bet labai tikėtina, kad tam piliečiui būtų pasibaigę daug liūdniau, nei iš tiesų pasibaigė mano nupasakotu atveju. Nežinau, ar gerai čia ar blogai gavosi, kad fast thinking automatika šitoj vietoj vairuotoją pavedė.

Dėl to, kai kas nors vertybinėse diskusijose bando supeikti liemenes, man įsijungia automatika jas apginti. Ir į liemenių ar kitokią saugumo propagandą žiūriu teigiamai. Kad tie, kuriems su atsakomybės ugdymu sunkiais sekėsi, išmoktų elgtis kaip atsakingi sąmoningi žmonės bent jau propagandos dėka. Pagalvojau, kad gal aš geriau iškeisčiau tokius įkaušusius piliečius į kokius kartais parėkiančius SJW, kuriems, aš, kažkodėl labai tikiuosi, rasčiau ką pasakyti, juos įtikinti, pagąsdinti ar kokias kitas kontrapriemones jau nebe fast thinking režime, jeigu būčiau šalia.
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-10-14 21:37

Kažką panašaus apie aplinkybes pasakoju? Šilta ar nelabai?
Turėjau omeny labiau aplinkybes, kurias pats vardijai anksčiau ;) Eismo intensyvumą, gatves, vairavimo kultūrą, galiausiai vaikų charakterį ir kiek labai jie išmokyti eiti per gatves ar klausyti mokytojų.
Todėl automobilio vairuotojui teko fast thinking automatikos režime manevruoti, kad to piliečio nepartrenktų. Automobilio suvaldyti nepavyko, dėl ko automobilis vertėsi ir buvo sumaitotas (iš dalies gerai, kad apdraustas), o man teko atsidurti rajoninėje ligoninėje, kurioje traumatologinio gydytojai džiaugėsi, kad, valio, šį kartą pas juos su atvežė ne kokį eilinį įkaušusį "pacientą", dėl kurio kaprizų budinčioms seselėms su juo reikės žaisti visą naktį. Kaip mums važiavusiems mašinoje vėliau paaiškino pareigūnai, pagal kelių eismo taisykles teisinga duotuoju atveju būtų buvę bandyti spausti stipriai automobilio stabdžius ir žiūrėti, kas bus. Bet labai tikėtina, kad tam piliečiui būtų pasibaigę daug liūdniau, nei iš tiesų pasibaigė mano nupasakotu atveju. Nežinau, ar gerai čia ar blogai gavosi, kad fast thinking automatika šitoj vietoj pavedė.
Užjaučiu.
Žinau ir kitokių atvejų. Kuomet tokius piliečius palaidojo. Ne vieną. Jei atvirai, man nesuprantama, kaip galima palįsti automobiliui po ratais einant keliu, bet taip būna, ir bent atšvaitai turbūt tikrai nepakenktų.
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-10-22 14:52

Lionginas wrote: vaiko teisių apsaugos specialistai lankosi pas įvairius asocialus, kurie iš tiesų negali pasirūpinti ne tik vaikais, bet ir savimi. Ar autorė įsivaizduoja, kad jie lankosi ir pas, pavyzdžiui, Vilių? :mrgreen: Reikėtų autorei biškį susipažinti su realybe.
Ištrauka iš realybės:
Bandymas sudrausminti vaikus baigėsi policijos komisariate: užteko praeivio skambučio

Kaunietės pasivaikščiojimas gamtoje su dviem mažamečiais vaikais baigėsi policijoje. Kaip sako pati moteris, keli pliaukštelėjimai per kombinezoną tapo priežastimi iš šeimos atimti vaikus. Kauno vaiko teisių tarnybos atstovai tikina, kad moteris ne tik smurtavo prieš vaiką, bet ir buvo neblaivi, tačiau policija pateikia kitokią informaciją – incidento metu kaunietei girtumas nebuvo nustatytas.

https://www.delfi.lt/news/daily/lithuan ... d=79378383
Warning: puslapy automatiškai įsijungia video su garsu
User avatar
Lionginas
senbuvis
Posts: 5553
Joined: 2011-10-03 09:35

2018-10-22 15:08

Tai jo, jie visi geri ir tik lengvai pliaukštelėjo pasak savęs pačių. Paklausinėk dar kalėjime, sužinosi kiek ten nekaltų pasodinta.
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-10-23 18:19

Lionginas wrote:
2018-10-22 15:08
Tai jo, jie visi geri ir tik lengvai pliaukštelėjo pasak savęs pačių. Paklausinėk dar kalėjime, sužinosi kiek ten nekaltų pasodinta.
Jie pasodinti po teismo proceso įrodžius jų kaltumą.

Šis atvejis neatrodo tiek patikimai, kaip kaliniai kalėjime. Pavyzdžiui, policija teigė, kad motina iš tiesų nebuvo girta. Policija kaip ir visi gali meluoti, bet manau patikimiau nei klausinėti kalinių kalėjime.
User avatar
Lionginas
senbuvis
Posts: 5553
Joined: 2011-10-03 09:35

2018-10-24 06:44

Sejanus wrote:
2018-10-23 18:19
Šis atvejis neatrodo tiek patikimai, kaip kaliniai kalėjime. Pavyzdžiui, policija teigė, kad motina iš tiesų nebuvo girta. Policija kaip ir visi gali meluoti, bet manau patikimiau nei klausinėti kalinių kalėjime.
Šitas atvejis tai kaip ir aiškus - tėvai nusprendė paišsikalinėti, ir gavo per nosį. Taisyklė numeris vienas bendraujant su pareigūnais - klusniai vykdyti nurodymus ir demonstruoti norą bendradarbiauti. O čia tai atsisakė vežti vaiką medicininei ekspertizei "nes miega", tai psichozė vidury gatvės "nes ėmė trūkti oro". Viskas čia aišku. Tai labai dažnai nutinka tam tikro mentaliteto/kultūros žmonėms - jei sustabdė policija, tai prie visko dar užsidirbti pasipriešinimą pareigūnams, jei ieško kreditoriai, tai slapstytis ir ignoruoti, jei domisi vaiko teisės, tai siųsti nx nes čia ne jų reikalas. Rezultatas visuomet gaunasi blogesnis, nei tūlas tikėjosi, o tuomet belieka skųstis, kad pareigūnai elgėsi kaip naciai.

Kas liečia pareigūnus ir vaikų teisių atstovus, tai bravo, pagaliau dirba, o ne tik etatus užpildo. Ypač turint omeny, kad pas mus yra įprasta tik vaidinti, kad vykdoma kažkokia veikla, pagaliau kažkas iš tiesų vyksta.
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-10-24 20:24

Per nosį manau labiau gavo vaikai. Tėvams aišku sunku, bet tėvai suaugę žmonės, vaikams paprastai būna sunkiau tokiais atvejais.
Dar per nosį gavo Kauno vaikų teisių tarnybos vadovė, kuri buvo nušalinta nuo pareigų.

Malonu matyti, kad Lietuva yra civilizuota valstybė, kurios valstybės tarnautojai turi tarnauti žmonėms, o ne atvirkščiai. Gera pamoka visokiems valdžią mėgstantiems pademonstruoti tam tikro mentaliteto „pareigūnams“. Tikiuosi bus ir institucijoms pamoka žinoti savo vietą ir atsiknisti nuo žmonių, smagu matyti, kad gavo per snapą.

O kas liečia mūsų temą, tai nereikėjo ilgai laukti pavyzdžio, kad vaikų teisių tarnybos kabinėjasi ir labai abejotinais atvejais.
User avatar
Stormas
senbuvis
Posts: 1609
Joined: 2018-07-04 23:51

2018-10-24 20:59

Sejanus wrote:
2018-10-24 20:24
Dar per nosį gavo Kauno vaikų teisių tarnybos vadovė, kuri buvo nušalinta nuo pareigų.
<...>Tikiuosi bus ir institucijoms pamoka žinoti savo vietą ir atsiknisti nuo žmonių, smagu matyti, kad gavo per snapą.
Man tai smagu matyti, kaip vienoje temoje piktiniesi kaip minia gali atleisti žmogų iš darbo, o kitoje jau tau smagu matyti analogišką atvejį :thumbsup:
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-10-25 00:01

Stormas wrote:
2018-10-24 20:59
Sejanus wrote:
2018-10-24 20:24
Dar per nosį gavo Kauno vaikų teisių tarnybos vadovė, kuri buvo nušalinta nuo pareigų.
<...>Tikiuosi bus ir institucijoms pamoka žinoti savo vietą ir atsiknisti nuo žmonių, smagu matyti, kad gavo per snapą.
Man tai smagu matyti, kaip vienoje temoje piktiniesi kaip minia gali atleisti žmogų iš darbo, o kitoje jau tau smagu matyti analogišką atvejį :thumbsup:
Marškinėliai su merginom ar juokeliai apie moteris analogiška problema vaikų atėmimui apšmeižus tėvus yra nebent suskystėjusiose tolerastų smegenėlėse, ir labai gerai, kad šį faktą vis patvirtini savo pavyzdžiu. Nes kartais būna žmonėms užsimiršta.
User avatar
Stormas
senbuvis
Posts: 1609
Joined: 2018-07-04 23:51

2018-10-25 12:18

Sejanus wrote:
2018-10-25 00:01
Marškinėliai su merginom ar juokeliai apie moteris analogiška problema vaikų atėmimui apšmeižus tėvus yra nebent suskystėjusiose tolerastų smegenėlėse, ir labai gerai, kad šį faktą vis patvirtini savo pavyzdžiu. Nes kartais būna žmonėms užsimiršta.
Na kai taip įsivaizduoji metoo ir visokius Bartų nukentėjimus nuo to, tai galima būtų ir pačiam identifikuot suskystėjusias smegenėles. Dar įdomu iš kur tokios antgamtiškos žinios, kad vaikai buvo atimti apšmeižus tėvus, bet matyt tiesiog smegenėlės pas tave taip veikia.
User avatar
Sejanus
senbuvis
Posts: 1669
Joined: 2008-11-16 14:41

2018-10-25 21:59

Dar įdomu iš kur tokios antgamtiškos žinios, kad vaikai buvo atimti apšmeižus tėvus
Juk įdėjau citatas su nuorodomis. Apšmeižė, kad mama buvo girta. Policija tariamą girtumą paneigė. Tas šmeižtas, akivaizdu, buvo viena priežasčių, kodėl prarado darbą. Baisu iš tiesų, kai elementarus teksto suvokimas laikomas antgamtiškomis žiniomis. Sakyčiau gerai, kad suvoki savo pajėgumų ribas. Bet nesakysiu, nes manau, kad čia jau per daug save nuvertinai. Net ir tau elementarus teksto suvokimas turėtų būti pasiekiamas dalykas, neverta jo prilyginti antgamtiniui. Tiesiog įdėk daugiau pastangų.
User avatar
Svetimas
senbuvis
Posts: 4692
Joined: 2004-05-25 19:04
Location: Vilnius

2019-03-12 18:01

Užkalnis. Saugokitės feisbuko, jis žagina jus kasdien
Na, va. O tokį meno kūrinį aš bent jau suprantu. Mano protas nebuksuoja (nors ten didžioji dalis teksto interpretuotina perkeltine prasme) ir turi ką veikti. Lidžita galėtų pasimokyti bent jau iš Užkalnio.
vvv2
senbuvis
Posts: 1178
Joined: 2007-08-02 11:24
Location: Kaunas city
Contact:

2019-03-13 10:14

Svetima's wrote:
2019-03-12 18:01
Saugokitės feisbuko, jis žagina jus kasdien.
Citata: "Anksčiau tokią pačią sistemą turėjo televizija. Laikykim žiūrovą kuo ilgiau prie ekrano, kad jis kuo daugiau spėtų reklamų pažiūrėt. Kad išlaikyt žiūrovą, telikai kurdavo ir pirkdavo turinį - laidas, serialus, filmus. Reikėjo jį kurti brangiai".

- Reiškia Lietuvos komercinės TV gerokai pažangesnės, jos daro absoliučiai viską, kad tik atbaidyti lietuvius nuo ekrano!

p.s.
.. čia rimtai, be sarkazmo.

:)
Post Reply