Apie energetiką
Gana savotiška ir įdomi laida-podcastas su Rytu Staseliu apie su Lietuva susijusius energetikos klausimus gavosi mokamam Bačiulio ir Ramanausko Patreon kanale (Rytą Staselį kalbino Algis Ramanauskas, Bačiulio laidoje nebuvo, tai, spėju, jog laida netipinė gavosi).
O ka ten kalba? Turiu itarima, kad ne visi is 5kiu aktyviu forumo nariu remia Baciuli patreone Nors turetu.Svetimas wrote: ↑2019-11-02 22:19Gana savotiška ir įdomi laida-podcastas su Rytu Staseliu apie su Lietuva susijusius energetikos klausimus gavosi mokamam Bačiulio ir Ramanausko Patreon kanale (Rytą Staselį kalbino Algis Ramanauskas, Bačiulio laidoje nebuvo, tai, spėju, jog laida netipinė gavosi).
Taigi jau minėjau, kad laidoje kalba apie su Lietuva susijusius energetikos klausimus. Kam šie klausimai kažkiek įdomūs, gali pažiūrėti. "Dešinumai"/"kairumai" toje laidoje, kiek pamenu, neužkabinami. Taigi tavo diskusiniam personažui greičiausiai nebus ką veikti.
Susigundžiau paklausyti Ryto Staselio galimai įdomų pokalbį sau kažkiek įdomia tema arba kitaip sakant video ištraukos pilną variantą. Taip pat nesu linkęs piratauti, kaip koks fizikanas. Laikau, kad sumokėjau už tos laidos pažiūrėjimą. Nelaikau tos menkos sumos Bačiulio rėmimu.
Nedaug ten jie tepasakė tame fragmente.. Tas argumentas, kad "brangu" gaminti energiją patiems - atrodo truputį keistokas. Visų pirma, kuo čia Lietuva tokia išskirtinė, kad pas mus brangiau gaminti energiją, nei ją gaminti kitur ir transportuoti iki Lietuvos? Ir antra (spėju, jie ten paskui aptarė tą klausimą, bet aš neklausiau viso podcasto) - pirkdamas tokius svarbius resursus kaip elektros energija tampi šiek tiek priklausomas nuo tiekėjo geranoriškumo, nuo rinkos išdaigų, ir nuo bendro tarptautinio politinio/ekonominio klimato. Įdomu, ar į tą importuotos elektros "pigumą" yra įskaičiuojamos šios rizikos?
Kiek pamenu, Rytas "pigesnės energijos" kontekste ironizavo dėl siauro žiūrėjimo tik į faktinę kainą. Vėliau jis ten šiek tiek išplėtoja mintį, kad viena yra faktinė elektros kaina, kurią mato galutiniai jos naudotojai ir nori, kad ji būtų kuo mažesnė. O kita yra bendra ekonominė elektros energijos pagaminimo vertė ir nauda šalies mastu. Kitas dalykas, jog kokios naujos elektrinės atsiperkamumo laikas paprastai yra ilgas (ypač, pavyzdžiui, atominės), todėl naujai elektrinei konkuruoti su jau seniai veikiančių elektrinių energijos pasiūla kainų prasme yra gana sunku.Vilius wrote: ↑2019-11-04 20:28Nedaug ten jie tepasakė tame fragmente.. Tas argumentas, kad "brangu" gaminti energiją patiems - atrodo truputį keistokas. Visų pirma, kuo čia Lietuva tokia išskirtinė, kad pas mus brangiau gaminti energiją, nei ją gaminti kitur ir transportuoti iki Lietuvos? Ir antra (spėju, jie ten paskui aptarė tą klausimą, bet aš neklausiau viso podcasto) - pirkdamas tokius svarbius resursus kaip elektros energija tampi šiek tiek priklausomas nuo tiekėjo geranoriškumo, nuo rinkos išdaigų, ir nuo bendro tarptautinio politinio/ekonominio klimato. Įdomu, ar į tą importuotos elektros "pigumą" yra įskaičiuojamos šios rizikos?
Man šiek tiek keista, kad Rytas Staselis buvo pasikviestas į jų kanalą, bet pats podkastas man patiko. Buvo įvairesnis ir bent jau man daug įdomesnis už kitą nemokamą laidą kur nemažą dalį buvo bambama kaip latviai mus "išdūrė" ar kokie jie nepatikimi.